Видове артритов и ги диагностика

Видове артритов — това е разделянето на един заболяването в различните му форми на категория по редица признаци. Сложна класификация артритов се основава на факта, че концепцията е по-скоро сборное, обединяваща цялото разнообразие от прояви на възпалителни процеси, протичащи в ставите.

Артрит — понятие и същност

И все пак, въпреки разнообразието на понятия, свързани с артрит, болестта е една, тъй като в основата му лежи един процес — разрушаване на ставата.

При продължително протичане на заболяването и лошо лечението в ставата се унищожава хрящевая плат, става трансформация на капсули, се променя синовиальная обвивка. Завършва разрушителен процес дистрофическим състояние связочных и костни тъкани.

Диагноза «артрит» обикновено се поставя по жалби на пациента, разглеждане на специалисти, анамнезу, рентгенография, томография и показатели на основните маркери на човешкото тяло.

Артритов се случва на много най-разнообразни. Ако се направи подробен анализ на всички характеристики на артритов, класификация може да бъде извършена, черта от характера на протичането на заболяването, генезис, въздействие и, разбира се, стадии на развитие.

Разделянето на артрит на фаза на протичането

В този классификационном подход има само 2 смолян — остра и хронична фаза на развитие на патологичния процес.

Остра фаза на заболяването — това е първият път, причинени от артрит, диагностика, което обикновено не предизвиква затруднения, тъй като с първите минути и е придружено с болка, зачервяване, гипертермией в зона на локализация, а понякога и по цялото тяло.

Обикновено има такова заболяване, в основата са претърпели инфекция. Най-често възпаление на ставите се случва, след като са претърпели ангина, грип, бронхит и др. Съвременната медицина е натрупала голям арсенал от лечебни средства, така че, ако започне да се лекува навреме, може да остър артрит се преодолее напълно.

Хронично поражението на ставите се развива постепенно, показват постоянна болка и периодични решетка. Формирането на хроничната фаза на заболяването обикновено се свързват с неправилно лечение на остър артрит.

Основните симптоми на хроничен артрит, освен болезнени усещания са също оток и зачервяване околосуставных тъкани, сублуксация или луксация, които лесно се усещат при палпация.

Класификация според характера на протичането

Единица на артрит на видове по този признак е довело до най-подробна класификация. Тя включва в себе си следните таксони.

 1. Ревматологический (или, както още е прието да го наричат, ревматоиден) артрит представлява най-честата форма на заболяването. Характерна особеност се състои в симметричном поражение на ставите. Първо, те стават отечными, след това се появява болка, която се усилва през нощта.
  Първо артрит засяга малките стави, а след това той преминава към по-големите, след което започват да се формират плътни възли. За това заболяване се характеризира с общо неразположение, слабост и потиснато състояние, в остра фаза — повишаване на температурата. В особено тежки случаи се появяват симптоми като парене в очите, задух и възпаление на слюнчените жлези.
 2. Эрозивный артрит е една от възможностите за развитие на ревматоиден артрит, който се характеризира с эрозивными образувания на хрущяли. Това заболяване започва в периода на възникването на ревматоидния влошаване. След привидно, вылеченного остър ревматоиден артрит, изчезват симптоми на остър период, но ставата продължава да се руши. Спецификата на эрозивной форма се състои в това, че по време на екзацербация на ревматоиден lactic бързо се размножават, че и помага да се справят с болестта. Това изобилие борци с чужди тела в липсата на врагове, започва да се бори с всеки, който се оказа наблизо, т.е. със здрави клетки на организма. В резултат на това се появяват участъци на ставна тъкан, който е бил разрушен от съюзниците. Този процес се развива по следния начин: в ставата при възпаление на синовиальная обвивка се увеличава и уплътнения; твърде голямо увеличаване на течности и представлява ерозията.
 3. Летящият остър (или подострый) артрит често се съчетава с червени лупус, действително като я клиничното проявление. По редица признаци на болестта прилича на ревматично поражение на ставите. Името си тази форма на проява на болестта се дължи на бързото разпространение на възпалителни процеси по различни едър и дребен стави. Обикновено това заболяване не е напреднал характер и не е придружен от деформациями.
 4. Заличаване оклузивна болест — това в действителност е заболяване на кръвоносните съдове, което се случва предимно в различни места на долните крайници. Кръвоносните съдове постепенно и необратимо се свиват, понякога до пълното им припокриване. На определен етап от развитието на тази патология се развива артрит, основно в областта на коленете и стъпалата.
  Заличаване артрит е типично предимно за мъжете на възраст от 40 до 60 години. Така и се нарича — мъжки. Причините за тази пола е наличието на не съвсем ясни.
  Има от тази болест и още една особеност — тя се развива почти винаги в областта на долните крайници. Случаи на появата му и развитието на увреждания на горните крайници или други части на тялото са изключително редки.
 5. Артроидный артрит — това е системата поражение на ставите. За симптоми на този вид леко се различава, например, от ревматоиден артрит. Въпреки това, причината за появата му е различно, което изисква и други начини за лечение. За по-добра идентификация на този вид заболявания се провеждат специални лабораторни изследвания, позволяващи да се разкрие всички параметри на системата поражение.
 6. Неспецифични артрит е заболяване, при което е разрушена хрящевая кърпа, която да покрие краищата на костите в мястото на влизане в ставата. Това заболяване се смята за възраст, тъй като им се разболяват предимно хора над 45 години. Освен това, това заболяване се смята за още и женски, тъй като този вид артрит поразява защо-това на повече жени. В групата на риска са и хората с голямо тегло, наследствена предразположеност, пребиваващи продължително време в статични пози. Най-често този вид артрит засяга ставите на долните крайници, особено тазобедренный и коляно.
READ  Как за лечение на остеопороза в домашни условия

Туберкулоза артрит и неговата специфика

Туберкулоза, артрит — това е заболяване, което се развива в резултат на лезии на костите и ставите, причиняващи туберкулоза. Обикновено първо се влияе от някакъв друг орган, като белите дробове, а след това туберкулезная пръчка преминава през лимфните канали и кръвоносните съдове към местата на друга локализация. Туберкулоза артрит се счита за най-честата форма на внелегочной от неговата локализация.

От всички видове артритов това заболяване протича особено тежко. Проблемът е в това, че представители на туберкулоза, се удря в ставата, активно се размножават, работа на много токсини. В резултат на ставата може напълно да загуби своите функции.

Обикновено туберкулоза артрит локализуется в големите стави, което не изключва загуби и малки стави. При този вид артрит има много форми и места за локализация. По редица форми на прогноза за развитието на негостоприемни и зависи от срока на откриване на заболяването.

Когато лекарят подозира, че пациента туберкулоза, артрит, симптоми на външния характер за пълноценна диагнозата се считат за недостатъчни. Преди всичко, което трябва да разберете е заразен ли човек туберкулоза. Освен това се вземат предвид не само инфекция в момента, но и в миналото. Изяснени контактите на човека с потенциални центрове на заразяване, принадлежащи към групи в риск и др.

Задължително се провеждат специфични медицински изследвания за определяне на степента на увреждане на ставите. За откриване на първичното огнище на инфекция:

 • се извършва рентгенография на гръдна;
 • определя бактериологический състава на храчки;
 • се прави биопсия на синовиалната мембрана на пациента става.

В много случаи за изясняване на диагнозата се назначава изследване с помощта на ЕХОГРАФИЯ, както и бактериологический анализ гнойного съдържанието на фистули.

READ  Легло на адам ябълка - рецепта тинктура за ставите и ефективността си

Артрит идиопатична — това е детско заболяване

Идиопатична артрит представлява възпалителен процес с неизвестен произход. В медицината този артрит се отнасят към детски болести и класифицират го като младежки артрит неуточненный.

Това заболяване най-често се появява при деца на възрастта на интервал от най-малките деца до възрастните юношеството. Идиопатична артрит може да се прояви дори и две години на възраст.

Възпалителен процес при това заболяване е особено силно вреди на синовиалната обвивка на ставите. В по-ранен етап идиопатична артрит води до появата на неспецифични възпалителни реакции в ставите на различни дразнители.

При генетична расположенности до този заболяване на ставата се образуват патологични промени в синовиальных клетки. Идиопатична артрит и устойчивото развитие спомага за засилване на възпалителния процес и засилване на специални имунни клетки, които образуват специален лимфоидный орган, в който започват да се синтезират антитела към трансформированным синовиальным на клетките. Така идиопатична артрит допринася за отговор аутоиммунной реакция на организма.

Артрити, свързани със заболявания на червата

Това е специална група артритов, в развитието на които може ясно да се види връзката на състоянието на храносмилателната система и на ставите.

Энтеропатический артрит, или энтеропатические артропатии, — това е група от разнородни артропатий, появата и развитието на които е свързана с персистирующим възпаление на дебелото черво. Энтеропатические артрит разделят на:

 • реактивен артрит, възникващи предимно при чревни инфекции;
 • спондилоартриты, развиващи се в резултат на възпаление на дебелото черво, на фона на болест на Крон и други подобни

Има още един вид от болести, тясно свързани с храносмилателната система, е периферический артрит. Произходът му не е съвсем ясно, въпреки това, той принадлежи към един от възможности за усложнения на базата на улцерозен колит и гранулематозного илеита.

READ  Синдром на Протея — симптоми, лечение, профилактика

Периферический артрит обикновено е хроничен характер, возникая в достатъчно ранна възраст, като правило, на 30-40 години. В период на обостряне на основното заболяване, възниква и влошаване на периферното артрит. Обикновено започват да се разболяват големи стави в областта на долните крайници, понякога възпалителни процес, се отразяват и някои стави на ръцете. При него обикновено са засегнати няколко стави.

Специфичните артрити

Дегенеративни артрит води до загуба на суставным хрущял proteoglikanov. Това, на свой ред, създава условия за предсърдно повърхността на болната става.

Този вид артрит може да бъде разделена на две части: эндокринопатический и остеоартроза.

Остеоартрит — това е хронично заболяване на ставите. Той има друго име — деформирующий остеоартроза. При тази болест отначало се влияе от хрящевая тъкан, която покрива околосуставную повърхността на костите. Обикновено такива процеси са следствие от нарушението на обмяната на веществата в хряще. При този хрущял придобива грапавост, губи еластичност и започва да се руши.

Эндокринопатический артрит се развива предимно при жени, по време на климакса. В групата на риска са и хората, страдащи от затлъстяване или патология на щитовидната жлеза

Анкилозиращ артрит представлява възпаление, локализующееся в междупрешленните стави. Иначе тази болест се нарича патология на Бехтерев. Последица от такава патология е трансформация на гръбначния стълб като система на ставите в една твърда костна тъкан. Освен това, това заболяване води до развитието на анкилоза, т.е. сращения гръбначни съвместно. В резултат, вместо на гъвкаво на гръбначния стълб се появява единната дискова кост, което води до значително намаляване на подвижността на тялото.

Серозен артрит — възпалението на синовиалната мембрана на ставата. В резултат на този процес в кухината на ставата се натрупва серозен ексудат. С развитието на този процес се оформя на артритни хидроцефалия. Ако при това в ексудат излиза фибрин, ставата става малоподвижным.

При гнойном развитие на характера на възпалението може да премине в областта на ставна капсула и в съседните меки тъкани. Така се формира от най-опасното усложнение на възпалителни процеси в ставите — флегмона.

Микрокристаллические артрит е заболяване на ставите, породени от натрупвания в тях са много малки кристали от уратни натрий, хидроксиапатит калций и оксалати. Ярък пример за такова заболяване е всички познати подагра, причиняющая хората много неприятности.

По този начин, различни форми на прояви на възпалителни процеси в ставите ражда и сложна класификация. Тя позволява по-добре да разбера в такъв многоликом явление, като артрит.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close