Диагностика на подагра: какви изследвания трябва да се явя на

При подагра диагностика доста често е свързано с определени трудности, дори и за опитни професионалисти. Това се дължи на факта, че оплакванията на болните най-често се отнасят до болки в ставите. А това може да бъде следствие от най-различни болести. За да увеличите вероятността за поставяне на истинската диагноза, трябва да се търси в ревматологическое клон. Експерти на този клон на опит с артритами повече, отколкото техните колеги. И те по-бързо от другите лекари ще могат да определят и подагра.

За поставяне на диагноза от специалист необходимо е да има резултати от клинични, лабораторни и инструментални изследвания. За някои пациенти процесът на поставяне на диагнозата не е свързано нито с какви трудности. Други се сблъскват с това, че те трябва да се явя на маса анализи и преминават различни изследвания. Всичко зависи от това, каква беше причината за развитие на заболяването и симптомите му прояви.

Диагностика на подагра е разделен на няколко етапа:

 • провеждане на разговори с пациенти;
 • изготвяне на клиничната картина на потока заболявания;
 • инструментални и лабораторни изследвания.

Провеждане на проучване (анамнеза)

Събиране на информация за хода на заболяването е много важно за поставяне на правилната диагноза. Това дава възможност веднага да се изключи наличието на други заболявания с подобна симптоматикой. В разговор с пациента на специалист има възможност да разберете как точно е започнало заболяването, какви са симптомите са първите и в какъв ред, те могат да бъдат. Обикновено пациентът успява да си спомни първите прояви на патология. Най-често това са болки и неприятни усещания в малките стави на дланите и ходилата. Големи стави изключително рядко са засегнати в началния етап.

По време на разговор с пациента на специалист има възможност да разбера имало ли е случаи на подагра при членовете на неговото семейство. Именно наследствеността изпада важна роля в патогенезата на дадено заболяване. Освен това, изясняване на тези фактори значително опростява диагноза.

В разговор също е засегната тема, свързана с болести, пренесени от страна на пациента в миналото. Голямо значение имат:

 • сложни хирургически операции;
 • бъбречно заболяване;
 • продължителен прием на някои лекарства.

В разговор със специалист ще бъде поставен въпрос, свързан с начина на живот на пациента, да го храни, склонност към вредни навици.

Например, наличието на голямо количество месни продукти в диетата, употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, прекомерни физически натоварвания дават всички основания да се предположи развитието на подагра.

Друга причина, довела до развитието на патология, може да стане нарушаването на режима на пиене, т.е. употребата на недостатъчно количество течности през деня.

Клинична картина патология

Клинична картина — това е сбор от всички симптоми на заболяването и промяна в състоянието на пациента с течение на времето. За опитен специалист, който постоянно се води наблюдение за пациентите, точна диагностика на подагра е възможно дори и без резултати от клинични изследвания.

READ  Масаж при коксартрозе на тазобедрената става: техника на

Оценява промяната на състоянието на пациента, лекарят се ръководи от състояние на развитие на подагра. Благодарение на редовни медицински обследованиям могат да се разграничат три основни етапа на развитие на патология:

 • гиперурикемия;
 • натрупването на уратни в организма;
 • отлагането на уратни в тъканите;
 • остро подагрическое възпаление.

В началния стадий на заболяването на пациента в продължение на дълго време може да не изпитате дискомфорт. Но това беше тя, с течение на времето провокира развитието на втори етап. В редки случаи на подагра може да покаже себе си и без промяна в нивото на пикочната киселина.

Вторият етап на заболяването могат да се появят първите симптоми, които ще бъдат принудени човек да се консултирате с лекар. За този етап е характерно попадение в меките тъкани на уратни — малки кристали натриеви и калиевых на соли на пикочната киселина.

Натрупване на големи количества на уратни води до третия етап на патология. Те са силно травмируют меките тъкани, доставка на много неприятни моменти. Освен това, тялото започва болезнено да реагира на наличието на чужди вещества.

Развитието на болестта в продължение на дълго време оказва негативно влияние върху бъбреците.

Инструментални изследвания

Извършване на инструментални изследвания е задължително за всички пациенти, които се обръщат за помощ при ревматични болки в ставите. В ранните етапи на подагра подобен вид изследвания дава малко информация, тъй като промени в структурата на тъканите почти не се наблюдава. Въпреки това данните методи дават възможност за премахване на развитието на други ревматични заболявания.

При провеждане на изследвания може да се прилагат различни методи:

 • УЛТРАЗВУК;
 • компютърна томография;
 • радиография на засегнатите стави;
 • сцинтиграфия с пирофосфатом технеция.

Максимална ефективност на УЛТРАЗВУК ще се наблюдава само в стадий на обостряне. Началото на остър пристъп се характеризира с видимо разширение на ставна цепка, образуването на оток, уплътнение на меките тъкани около болния става. Всички тези промени стават по-малко видими, вече седмица след влошаване. А към края на втората седмица е вероятно, че ултразвуково изследване не установи никакви промени.

Провеждането на този вид изследвания при хронична болест дава възможност да се диагностицират малка деформация на повърхността на ставата и дислокацию огнища на възпаление. Освен това, този метод дава възможност за идентифициране на задръстванията на уратни камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Избор на начин на диагноза трябва да се прави от специалист. При ярко изразени симптоми и характерни прояви на заболяването инструментален метод за диагностика на подагра може да не се наложи.

Компютърна томография — това е серия от прецизни рентгенови снимки. Това изследване помага да се открие точното местоположение на огнища на възпаление и определят, каква е степента на деформация на болната става в по-късните стадии на развитие на подагра. На по-ранен етап в период на обостряне на снимките ще бъде видимо уплътняване на меките тъкани около болния става.

READ  Миозити на врата-причини, симптоми, лечение и диагностика

Рентгенографию предписват на ранните етапи на болест, за да се изключи наличието на други заболявания, които причиняват възпаление на ставите. При подагра значителни трансформаций не се наблюдава. Само снимките, направени при хронична форма на заболяването, позволяват да се определи диагнозата.

Сцинтиграфия с пирофосфатом технеция се извършва само в случаите, когато клиничната картина на болестта неопределено, и на лекар е трудно да се правят някакви заключения. За провеждане на изследвания, в кръвта се въвежда специално вещество — пирофосфат технеция. Той се натрупва в местата на най-големите натрупвания на уратни. Благодарение на този специалист може максимално точно да се определи мястото на локализация на патологичния процес.

Този метод дава възможност за диагностициране на подагра дори и в най-ранните етапи на неговото развитие, когато изразени огнища на възпаление все още не.

Тези изследвания позволяват да се разкрие натрупването на уратни на други места:

 • гръбначния стълб;
 • в областта на гърдите;
 • ., бр.

Лабораторни изследвания на кръв и урина

Лабораторни изследвания при подагра са в състояние да даде специалист много информация за процеси, протичащи в организма. Те дават възможност да се проследи как се образува и отделя пикочна киселина на различни нива. На няколко пъти се провеждат изследвания на кръв и урина, за да имат възможност да се оцени настъпили в състава им се промени. Освен това, тези анализи при подагра дават възможност на специалист, да се разграничи от други заболявания, които имат подобни симптоми.

В разговор с пациента лекарят ще обясни какви анализи той ще трябва да преминат. Преди всичко това е общ анализ на кръвта. На по-ранен етап от развитието на заболяване на кръвта може да не се промени. В момент на обостряне на възпаление, може да се появи лейкоцитоз, а след това има увеличен брой на левкоцитите в кръвта. Освен това, като се разбърква от възпалителния процес води до повишаване на СОЭ. Ако пациентът страда от тежка патология на бъбреците или нарушения в работата на кръвоносната система, след което общ анализ на кръвта може да покаже и други промени.

Един от най-важните изследвания е биохимичен анализ на кръвта. Именно той позволява да се определи нивото на пикочната киселина в кръвта и гиперурикемию. Именно дефиниция гиперурикемии се отделя повишено внимание, тъй като този индекс е рисков фактор за лечение на подагра. Определи нивото на пикочна киселина, трябва преди започване на терапията и след това, като лечението е започнало.

Биохимичен анализ дава възможност за определяне увеличаване на нивата на С – реактивния протеин, промяна на нивата на кръвната захар, повишаване на креатинина, органични вещества, получената в хода на обменните процеси на протеини, и карбамид. Както и се определя от нивото на липидите, липопротеините и калций.

READ  Протрузия дискове в шийния отдел на гръбначния стълб: подробности за заболяването

В хода на анализа се проверяват нивата на различни ензими и вещества, което ви позволява да научите как да работят с други вътрешни органи. Освен това, тя дава възможност да се постави по-точна диагноза при вторична подагра.

Общ анализ на урината дава възможност за идентифициране на промени само след заболяване на бъбреците. Изследвания помагат да се разкрие, независимо дали са на разположение в пикочния утайката на уратни кристали. Анализ дава възможност да се определи наличието в урината на кръвта, за да разкрие альбуминовую фракция на протеини, клетки цилиндричен епител. Всички тези промени могат да се проявят след като победи засегне епитела на бъбречна лоханки.

Биохимичен анализ на урината се извършва, за да настроите нивото на пикочната киселина. За анализ се взема дневната норма вещества. Този показател може да варира в зависимост от причините, които предизвикват подагра. Ако в бъбреците няма патологични процеси, и филтриране минава нормално, повишаването на нивото на пикочна киселина в урината се провежда успоредно със същия показател в кръвта.

За изследване се вземат и синовиалната течност. За нея се извършва пункцию засегнатата става. Анализ на възможност за откриване на повишаване на съдържанието на левкоцити, соли на пикочната киселина. Максимално да се потвърди диагнозата подагра позволява идентифициране в цитоплазмата урата на натрий.

Провеждат се изследвания на съдържанието на тофусов — плътни подкожни образувания. При аутопсията може да се открие паста, маса с бял цвят или дори малки бели кристаллики. Тази патология е характерно само за лечение на подагра, но да признае тази функция може да е само в по-късните стадии на развитие на заболяването.

Диагностирование подагра е затруднено от наличието на други ревматични заболявания, които са съпроводени с подобни симптоматикой и проявления. Става въпрос за:

 • ревматоиден артрит;
 • псориатичен артрит;
 • хондрокальцинозе, който се нарича още псевдоподагрой.

За да се улесни процеса на диагностициране е необходимо да се използват специални критерии за диференциална диагноза между тези патологиями.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close