Диагностика на остеопороза — видове анализи и изследвания

Диагностика на остеопороза е от голямо значение не само за диференциация на диагнозата, но и за установяване на патология при липса на признаци на заболяване. Учените са установили, че механизмът на възникване на остеопороза не е уникален, така че, за назначаване на адекватно лечение е необходимо изясняване на причините за патология.

Рентгенологический метод

Радиография е един от най-достъпните и информативни методи за диагностика при остеопороза. С нейна помощ можете да:

 • с голяма степен на вероятност да се съди за наличието или липсата на патология;
 • точно локализиране на болестния процес;
 • да се определи разпространението на скелета;
 • установи естеството му течения и форма на проявление.

Снимка на остеопороза на костите на пластове, рентгенография може да се вижда като трън или неорганизирани рарефикация кости.

Обща радиологическим признак на заболяване и за двете форми на остеопороза е с висока степен на прозрачност за рентгенови лъчи на фигурата на костите на скелета. В зависимост от формата на тези парцели могат да бъдат поставени под формата на по-светли островчета на фона на нормална или слабоизмененной тъкан на костите (трън форма), или костта може да бъде напълно светла (при разпространяване на формата).

При рентгенография забележимо изтъняване на отделните костни плочи, както мрежа костна структура изглежда широкопетлистой, това означава, че с увеличение на клетките. При тази форма на патология външния слой (корков) на костите не истончается, в отделни случаи може да се наблюдава разрыхление вътрешен слой и превръщането му в губчатую костната тъкан.

Визуален контрол проучване при дифузни форма на остеопороза показва промяна на порести тъкани. Тя се състои от редки и едва видими греди, почти не задерживающих рентгенови лъчи.

При крайна степен на костна резорбция на снимката изглеждат «стъкловидни» и не се различават от подстилающих тъкани. Корков слой по цялото продължение на костите е силно истончен, от страна на вътрешната кухина може да се наблюдава надлъжно исчерченность. Външния слой на кортикального вещества дава такава гъста сянка върху снимката, че костите изглеждат, обведенными по контура черно мастило.

За разлика от другите форми на костна атрофия при остеопороза се съхраняват размерът и формата на костите. Според разлика черта, на рентгенограмме може веднага да се разграничи от остеопороза костна атрофия.

Предимства и недостатъци на метода

За визуален контрол на изследване при остеопороза е основен метод за диагностициране на болестта. На рентгенограмме промени в структурата на скелета стават видими при загуба на 20-30% костно вещество. Предимството на R-графии са:

 • достъпност — метод не изисква специална апаратура;
 • простота — преглед, не изисква предварителна подготовка на пациента;
 • бързина — радиография дори когато се извършват в няколко равнини отнема не повече от 10-20 мин.

Рентгенография на инсталацията има във всяко село, което дава възможност за достигане до значителна част от населението и провеждане на скрининг за остеопороза в групи в риск.

Незаменима R-графия при осложнении остеопороза: фрактури на костите в резултат на костната резорбция. Голямо диагностично значение има микрорадиоскопия, с помощта на която се извършва проучване на промените, настъпили в пястных костите. Този метод рентгенография позволява в продължение на дълъг период от време, проследяване на терапевтичния ефект.

Въпреки това, основният недостатък на рентгенография е въздействие върху организма на определена доза йонизираща радиация, което не дава възможност за използване на някои групи пациенти. По същата причина рентгенографию не се използват за наблюдение на процеса на развитието на патология и проследяване на ефективността на код, зададен от лечение.

Характеристика на използваните методи

Изследване на костната система на човека пополнилось нови методи, които се считат за по-информативни, отколкото радиография. Остеоденситометрия включва следните инструментални методи на диагностика:

 • двойна рентгенова абсорбциометрия;
 • изразете ултразвукова денситометрия;
 • количествена компютърна ТОМОГРАФИЯ;
 • Ядрено-магнитен резонанс.

Двойна рентгенова абсорбциометрия се основава на рентгеновском излъчване. За визуализация на настъпили в костната тъкан промени използват специални рентгенови лъчи-денситометры — комплекси, способни да измерват костната плътност не само в централната ос на скелета, но и в неговата периферия. Изследването се извършва с използване на две техники:

 • одноэнергетической рентгеновата абсорбциометрии — за изследвания дистальных парцели скелетната система (кости на горния крайник и ток на костите);
 • двухэнергетической рентгеновата абсорбциометрии — използва се за измерване на нивото на минерализация на костите, само скелета.

Двухэнергетический рентгенографический денситометр работи на същия принцип, че и рентгенова апаратура, но има и съществени различия. Сноп лъчи е 2 максимум на различни диапазони на излъчване. С помощта на математически изчисления произвеждат определяне на разликата между тези стойности и да се определи масата на минерални вещества в една област на скелета, което се подлага на изследване.

За точна диагностика на остеопороза е достатъчно да изследване на две области скелета: главата на бедрената кост и на прилежащия към нея парцел и прешлена в лумбалната област на гръбначния стълб. Но съвременните денситометрические инсталация има вградена програма «Цялото тяло», което позволява да се оцени нивото на минерализация на костната тъкан по целия скелет или в отделно взета област.

Диагностика на остеопороза при жени с помощта на тази програма позволява не само да се оцени резорбцията на костната тъкан, но и да се оцени разпределението на мастната и безжировой на телесна маса в различни етапи на постменопауза.

Инсталация са снабдени с компьютеризированным анализ на скана, което позволява намаляване на влиянието на човешкия фактор на оценка на резултата. Програма «Сравнителен анализ» позволява да се оцени настъпили промени в скелета метод за налагане на извършената по-рано сканографии и на определен етап проучване. Оценка на риска от развитие на остеопороза се извършва по два критерия:

 • Т — когато сравнение на нивото на минерализация на костите на скелета обследуемого в сравнение с контролиран показател, подходящо ниво на МК от млад човек, подобен на пода;
 • Z — сравнение се извършва с проба от една и съща възрастова група, пол и конституцията.

Предимства и недостатъци на метода

Безспорно предимство на метода е ниска доза на облъчване, която е 10 пъти по-малко стандартна, използвана при R–графии. Въпреки това, в резултат на анализ влияят няколко фактора:

 • за получаване на достоверни резултати е необходимо да се извършва проучване на един и същи апарат, тъй като при калибриране денситометра могат да бъдат използвани различни критерии за оценка;
 • при използване на програма «Цялото тяло» на стойност е в положение на пациента, дори и слабо отклонение може да наруши резултат, тъй като сравнението се произвежда компютъра;
 • при използване на програма «Сравнителен анализ», които не се отчитат индивидуалните особености на пациента, така че опитните специалисти са принудени да произвеждат конфигурирането на програмата ръчно;
 • изисква тромава, скъпа апаратура и специално оборудвано помещение;
 • за обслужване (настройка, настройка) и анализ на резултатите изисква специално обучени специалисти.

Благодарение на подобрената системи двухэнергетической рентгеновата абсорбциометрии успя да намали грешка при разглеждането на остеопороза в сравнение с рентгенографией и одноэнергетической рентгеновата абсорбциометрией до 0,5%. Това ви дава възможност да вземат този метод высокоинформативным и достоверен.

Ултразвукова количествена денситометрия

Денситометрический анализ на състоянието на костите на скелета и определяне на риска от фрактура при остеопороза с помощта на УЛТРАЗВУК се основава на преминаване и отражение на звукови вълни чрез тъкани с различна плътност. Този метод позволява не само да се определи степента на минерализация на костите, но и на нейната еластичност, устойчивост към едно изложени на риск.

Поради малките размери на апарата проучване се извършва на дистальных части на скелета и малките кости (с изключение на tibialis). При изследване на състоянието на ток кости се изследват и степента на затихване на сигнала, което позволява да се оценят не само костната плътност, но и състояние, ориентация, наличието на микроповреждений трабекул — главен елемент архитектоники кости. Благодарение на совмещению резултати може да се оцени механични характеристики на костна тъкан и да предскаже риска от фрактури. Предимство на метода са:

 • ниската стойност;
 • достъпност;
 • компактност и мобилност на инсталацията;
 • бързина на получаване на резултата;
 • липсата на йонизираща радиация.

Един от малкото минуси е, че се извършва проучване на периферните кости на скелета в това време, като за начален етап на патология са засегнати от централните служби.Затова този метод се нарича скрининговым, тъй като той позволява да се произвеждат изследване на голям брой пациенти. Задълбочени изследвания провеждат с използване на други методи за диагностика.

Количествена компютърна томография

Компютърна томография позволява да получите 3D изображение на скелета. С помощта на критичната контролна точка може да се определи:

 • минерална плътност на изолация за всеки слой на костите;
 • да се направи проучване на костната плътност и анатомическое разположение на гръбначния стълб;
 • при използване на двухэнергетической CCV съдържанието на минерали в костната тъкан може да се определят с висока степен на точност;
 • степента на деформация на телата на прешлените.

В сравнение с двухэнергетической рентгеновата абсорбциометрией и ултразвукова количествена денситометрией резултатът е по-висока валидность.

Недостатък на метода е, че в резултат оказва влияние на количеството на мастната тъкан в костния мозък, процент, който се увеличава с възрастта на пациента. При продължително проучване с помощта на CCV има риск от получаване на по-висока доза на облъчване, в допълнение, проучвания са скъпи и не навсякъде са на разположение.

Компютърна томография при изследването за остеопороза има редица грешки, които водят до това, че този метод се заменят с други, по-достъпни и надеждни методи денситометрия.

Техники за лабораторни изследвания

Лаборатория за диагностика на остеопороза се прилага в комплекс с инструментальными изследвания. С помощта на биохимични изследвания:

 • извършва диференциация на остеопороза от други заболявания;
 • помагат за идентифициране на източника на възникване;
 • има възможност да се проследи активността на патология.

Се използват такива методи са:

 • оценка кальциево–фосфорни баланс и определянето на активността на хормоните, регулиращи кальциевый обмен;
 • проучване на наличието и нивото на маркери на костния хомеостаза;
 • допълнителни техники, насочени към идентифициране на причините за появата на вторична остеопороза.

Анализ на кръвта на остеопорозата се провежда за определяне на баланса на калций/фосфор и съдържание на тези минерали. За оценка на риска от прогресия на патология определят нивото на хормоните паратгормона и кальцитонина, отговорни за усвояване от организма минерали, за поддържане на баланса между резорбцией костната тъкан и образуването на нови структури. Недостатък на този метод е, че той не е в състояние да разкрие остеопороза в по-ранните етапи.

За това за диагностика на остеопороза, анализи трябва да включват изследвания за определяне на специфични маркери, които се появяват при разбиване или формирането на костната тъкан:

 • маркери, които свидетелстват за формирането на костна тъкан: алкална фосфатаза, пропептид проколлагена тип 1, остеокальцин;
 • маркери, възникнали в сутрешната порция от урината, свидетелстващи за demineralize на костите: оксипролин, пиридинолин и дезоксипиридинолин, тартрат-резистентная кисела фосфатаза, напречно свързващи пептиди, колаген тип 1.

Биохимичен анализ може да се направи оценка на ефективността на използвания терапевтичен ефект. Лабораторни изследвания на маркери резорбция на костите ви позволяват да зададете началото на процеса значително по-рано от инструментали. Проверка на съдържанието на маркери в биологични течности ви позволява да настроите степента на нарушение на микроархитектоники и да се изчисли риска от поява на фрактури.

Биохимичен анализ на остеопороза, денситометрия и радиография позволяват с голяма точност да се определи ранна фаза на прогресията на заболяването.

READ  Лекарства при остеохондроза гръдна - медикаментозно лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close