Денситометрия на костите: показания, оценка на резултатите

Денситометрия на костите — е процедура, проведена с цел оценка на състоянието на структурата на костните тъкани. Този вид изследване се назначава при редица заболявания. С негова помощ може навреме да разкрие патология, което ще предотврати появата на усложнения. Методологията е представена от множество варианти. Изборът при това се определя от степента на тежест на заболяването и локализиране огнища на поражение на костните тъкани.

Повече за денситометрия

Процедурата позволява да се определи минерална плътност на костите. Метод на неинвазивни характер това означава, че не се налага нарушаване на целостта на кожата покрива. Ако ви интересува въпроса, какво е денситометрия, за да научите как тя се провежда. За изследването се използва разни оборудване, с цел провеждане на процедура за определяне на количествени показатели на съдържанието на основните минерали, особено калций.

Ако се развиват дегенеративни процеси в костите, на първо място се назначава денситометрия на лумбалните прешлени и шийката на бедрената кост. На база на резултатите от проучването се провежда анализ на състоянието на костите на опорно-двигателния апарат. Важно е да се изключи вероятността от фрактура, тъй като увреждане на шийката на бедрената кост и гръбначния стълб изправен пред пълна обездвиженностью.

Денситометрия — основен метод на изследване при такива заболявания, като остеопороза. При това се оценява от редица показатели:

 • микроархитектоника костните тъкани;
 • минерализация;
 • наличието на микроповреждений костни греди;
 • обмяната на костната тъкан.

Обикновено се изискват изследвания участъци на гръбначния стълб и тазобедрените стави. При необходимост се извършва оценка на структурата на костите, само скелета.

Показания и противопоказания за провеждане на процедурата

Отделят редица фактори, които могат да провокира дегенеративни процеси в костните тъкани:

 • фрактури на костите (дори и единичен случай понякога води до развитие на патология);
 • при жените деминерализация на костите се диагностицира по-често, особено след навършване на 65 години;
 • менопаузата;
 • дълготраен прием глюкокортикостероидов (над 3 месеца), което често е необходима мярка при ревматични заболявания (васкулит, лупус);
 • ако имате роднини диагностицирана остеопороза;
 • незначително изоставане в развитието (изразена слабост, ниска на ръст);
 • пу;
 • алкохол, наркотични вещества;
 • операция за премахване на яйчниците;
 • продължително обездвижване на ставите;
 • липсата на витамин D и калций.

Ако е налице един от тези фактори, вероятността от развитие на заболяване намалява. Обаче денситометрия може да се извършва и с цел контрол на терапия. Противопоказания този метод е малко. Отбелязват период на бременност, но това ограничение има място само при някои видове денситометрия. Освен това, не се препоръчва да се извършва такава процедура, ако има място обездвиженность. При това пациентът не може да приеме правилната поза за провеждане на изследването.

READ  Плотове от херния на гръбначния стълб - съвети за провеждане на

Преглед на видове методики

Оценка на структурата на костните тъкани, а именно показател минерална плътност, може да се извършва по различни начини. Видове методи:

 1. Ултразвукова денситометрия на костите. При него липсва вреда за организма. Недостатък на тази методика е по-точен резултат. Денситометрия на базата на ултразвук, няма противопоказания. Я е допустимо да извърши дори и от бременни и жени в периода на кърмене. УЛТРАЗВУК най-често се предписват за провеждане на първичен изследвания при съмнение за дегенеративни процеси в ставите. Тази процедура отнема малко време и не предизвиква неприятни усещания. Въпреки това, за по-нататъшно наблюдение и контрол на терапията се препоръчва да се използва по-точен метод.
 2. Рентгенови денситометрия. Това высокоинформативная техника. Ако се чудите как се извършва тази процедура, трябва да знаете, че оценката на структурата на костните тъкани се основава на интензивност на преминаване на радиация чрез костите. Към оборудването е включен специален апарат, който определя количествени показатели минерали. Рентгенологическая денситометрия ви позволява да изследвате целия скелет или отделни части от него. По този метод се извършва оценка на структурата на костните тъкани кръста, гръдния отдел на гръбначния стълб, лучезапястного става, бедрената кост, и т.н. Липсата на методика — необходимостта да се изложи на пациента радиация. По тази причина не му се предписва по време на бременност и при пациенти в детска възраст.
 3. Абсорбционная фотонная денситометрия — скъп метод, който освен все още е доста труден. По тази причина, той е не толкова силно, колкото и рентгенови лъчи. В този случай се извършва оценка на интензивността на усвояване на костната тъкан радиоизотопов. Предписват един от начините за провеждане на процедурата: монохромен и дихромный. В първия случай дозата на изотопи минимална. С помощта на моно денситометрия се извършва оценка на костната плътност. Дихромный метод е по-информативен, чрез него се определят още и степента на отпуснатост на костните тъкани.

Отделят се и други методи, които са разновидности на рентгенологической денситометрия:

 • изразете ядрено-магнитен денситометрия;
 • компютърна денситометрия на костите или количествена компютърна томография.

Те са по-рядко — например, в случаите, когато трябва да се получи по-обстойна информация за състоянието на скелета и да се изведат други нарушения. Това ще позволи правилно да се постави диагноза чрез изключване на редица патологични процеси. Освен това, компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс —скъпи методи, така че е на разположение по-тесен кръг от пациенти.

Как се подготви за тази процедура?

За разлика от редица други методики, денситометрия не се изисква корекция на диетата в навечерието на конференцията. Въпреки това се подготвят за процедурата все още е необходимо, за тази цел трябва да следвате следните препоръки:

 1. Спиране на прием на лекарства, в състава на които влиза калций. Денситометрия като път и се провежда с цел да се определи количествено компонент на този показател. Ако допълнително се приемат калций, резултатът ще бъде неточен, че може да повлияе на по-нататъшното лечение. Изключват добавки, съдържащи този минерал, около ден преди провеждане на денситометрия.
 2. Важно е да уведомите вашия лекар за други изследвания, които са проведени по-рано: компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс и т.н. В процедурата може да повлияе не самият факт на изследвания, а вещество, което се инжектира, за да се създаде контраст на изображението, например, съдържащи бариев. Ако този елемент е в организма, резултатът ще бъде неточно. Необходимо е да се поддържа пауза между различни процедури, но решението за назначаването на следващото изследване трябва да се вземат на лекар.
READ  Упражнения от ток разклонения - метод на Бубновского

Ако трябва да се извърши анализ на състоянието на структурата на костите на волосистых части на тялото, е важно да запомните, че епилация за провеждане на процедура за денситометрия не се изисква. Както се вижда, подготовка на нетрудоемкая, важно е само да се определят с вашия лекар всички моменти провеждане на процедурата. За бременност в ранните срокове трябва да се съобщят преди началото на изследването.

Ако методът на УЛТРАЗВУК е безопасна за жените и за дете е тогава, когато рентгенологической денситометрия период е в света на детето е противопоказание.

Как се извършва процедурата?

Най-важното условие — запазване на тишина. Дори и най-слабите движения могат да доведат до влошаване на резултата. Човек трябва да вземе удобни за провеждане на изследването поза. Позицията на тялото се избира с оглед на локализацията на огнища на поражение на костните тъкани. Денситометрия се провежда на специален сензор малки размери. Той контакт с кожата и предава радиация, която достига костните тъкани. Резултатът се извежда на монитор.

Преглед на цялото тяло може да отнеме известно време (30 минути и повече). Денситометрия на периферните обекти се извършва за няколко минути. Ако се извършва визуален контрол проучване, ще трябва да махнете всички метални предмети. Това се отнася и за рентген, компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. За импланти трябва да уведомите вашия лекар. Процедура на базата на ултразвук се извършва по два начина:

 1. «На сухо» сензор. Метод изисква прилагането на специален гел, който се нанася върху участъка, където се локализират лезии. Вещество, осигуряващо плъзгащи сензор денситометра, е различен от този при провеждането на стандартни процедури УЛТРАЗВУК всякакви други видове.
 2. «Воден» метод. В този случай тялото на пациента, напълно или частично е потопен във водата, за какво се използва дестилирана вода. Процедурата се извършва в банята.
READ  Дебридмент става: какво е това и за какво харчат

Рентгенологическая денситометрия се извършва в облеклото. Трябва обаче да се провери, че в него липсва метални профили.

Оценка на резултата

Костната тъкан може да има различна структура, когато в нея се развиват дегенеративни процеси. Денситометрия При анализа на два критерия: T — и Z-скор. Първият от тях представлява резултат за сравнение референтен показател, както и оценка на плътността на тъканите на пациента. Z-бал получават метод за сравнение на костната плътност на пациента и средно вашия показателя за неговата възрастова група.

Оценка на резултатите:

 1. Нормално е резултат на повече от 1.
 2. Ако стойността на основните показатели варира от -1 до -2, диагноза остеопению. Това е състояние, което се характеризира с ниска минерална плътност на костните тъкани.
 3. Индикатор за по-малко от -2 говори за това, че се развива остеопороза.
 4. Намаляване на показателя до -2,5 и по-долу дава основание да се диагностицира тежка фаза на остеопороза, когато рискът от фрактури при леки травмировании е изключително висока.

Цената и къде да отидем за провеждане на процедурата

УЛТРАЗВУК се извършва в поликлинических служби и центрове за диагностика. Това е един лесен и по-приемливо по цена, метод. Ако е назначен рентгенологическая денситометрия, тази процедура е достъпна в болници и медицински центрове широк профил. Ако ви интересува средната цена, тогава трябва да се вземат предвид вида на обследуемого става и локализиране на огнища на поражение.

Цената варира в диапазона от 700 до 6000 евро. Така, обширно изследване, когато се провежда оценка на състоянието на всички кости на скелета, ще струва по-скъпо други процедури. Проучване на структурата на тъканите от един в ставата може да струва средно 700-1400 .. Цялостно проучване когато трябва да се получи резултат за състоянието на 2 и повече стави, струва 2200 евро, а по-горе.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close