Диагностика на ревматоиден артрит: основания и методи за

Изучаването на симптомите и клиничните прояви на ревматоиден артрит, трябва да се обърне внимание на това, че това е системна патология. Тя се проявява увреждания на ставите и други органи.

Диагностициране на артрит в такива случаи е особено трудно.

Правилният начин за поставяне на диагноза и навременно лечение на крайници и други органи е от съществено значение в прогностическом план.

Диагностични критерии и методи за лечение на осложнены факта, че началото на ревматоиден артрит няма специфични симптоми. Може да мине година, преди да се появи характерната клиника и е възможно поставяне на диагнозата и определяне на лечението. Типични симптоми се появят не по-рано от 1,5-2 години след дебюта на ставния на патологичния процес.

Основание за поставяне на диагноза

От съществено значение за поставяне на диагнозата има клиника на заболяването. Основни диагностични критерии на ревматоидния артрит:

  1. Продължителна скованост на ставите в сутрешните часове. Скованост се запазва не по-малко от час след събуждане и придружени от чувството на неловкост в мускулите и тугоподвижностью на ставите.
  2. Възпалителен процес, удря повече от три групи стави. Характерни са симптомите на реактивно възпаление. Празнува болестно промяна в костната тъкан, изразена экссудация в кухината на големите стави, реактивен оток на меките структури около областта на засегнатия участък. Засяга малки и средни стави на крайниците.
  3. Наличието на множество участват в възпалителен процес малки стави на горни крайници. Засяга китките на ръцете и фаланги на пръстите.
  4. Заболяване на крайниците симетрично. На двете крайниците се случва поражението на ставите същия групи.
  5. Появата на разгибательных страни на горните или на долните крайници, специфични уплътнения — ревматоидных възли, нанесен и под кожата на костни перваза.
  6. Анализ на кръвта отразява положителна проба на ревматоиден фактор.
  7. Радиографски прояви под формата на ерозия на костната тъкан или околосуставного остеопороза потвърждават субективни симптоми.

Надеждна диагностика на артрит се провежда, ако при анализа са разкрити най-малко четири критерия от списъка.

За потвърждаване на диагнозата, в клиниката на заболяването трябва да продължи не по-малко от 6 седмици. Субективните симптоми потвърждава лаборатория за диагностика, инструментални методи на изследване.

Ревматоиден фактор

Този лабораторно-клинични количеството проучвания на ограда на кръвта от вените. В кръвта се определя титър на антитела към специален фрагмент от специален имуноглобулин G. Методи за лабораторна диагностика позволяват да се определи и серопозитивный резултат на иммуноглобулинам група М.

Ревматоиден фактор в анализа на кръвта се откриват при пациенти с такава диагноза и при здрави хора, не на ищеца жалби на симптомите. Често, когато при лица над 60 години се наблюдава серопозитивный резултат на анализ на кръвта на фона на пълно здраве. Този диагностичен критерий действа неспецифичен реактивен показател за наличието на реактивен възпалителен процес. Това могат да бъдат инфекционно-алергични заболявания на сърцето, черния дроб, сифилитическое победи и много други.

READ  Лечение на ток разклонения в домашни условия: методи и тяхното приложение

Откриване на ревматоиден фактор в кръвта не е достатъчно основание за поставяне на диагноза, се вземат предвид и други симптоми. При положителен резултат от развитието на патологичния синдром прогресира по-бързо и протича тежко. Заболяването е съпроводено от внесуставными прояви и впечатлява соединительнотканные на структурата на други органи.

Често един човек изследване на кръвта на тези маркери е различна в различни клинични лаборатории. Причината служи нестыковка количествата, в които се измерва резултата.

Определят факт на наличието на реактивни титра антитела в кръвта — за разплод. Кръвта от вените се разрежда с физиологичен разтвор в съотношение 1:20. Ако човек е здрав анализ, не ще се на кръв наличието на титра антитела. Но и серонегативный резултат не винаги ще бъде стопроцентова гаранция за здраве.

Ако в резултат на анализ на кръвта за наличието в серума на ревматоиден фактор се оказа положителен, това служи като косвен признак на патологичния процес. Препоръчва се пълно диагностично изследване и идентифициране на други симптоми.

Отрицателен резултат не показва липса на заболяване. Често ранен ревматоиден артрит протича скрито, клиника липсва и титър на антитела ниска. При значително влошаване на състоянието на титър може драстично.

АЦЦП

Лабораторно-клинични фигура в диагностиката, признат за автентичен като диагностичен маркер. Откриване в кръвта-наличие на антитела към ЦЦП (циклическому цитрулинизированному полипептиду) — важен критерий за поставяне на диагнозата и определяне на синдром на ранните етапи на болестта.

Този показател е важен за диагностика на заболявания на страна – серопозитивный вариант се среща при пациенти, които титър на ревматоиден фактор в кръвта не е бил открит. АЦЦП — сигурен и надежден диагностичен критерий.

Често диагнозата на заболяването изследване на нивата на антитела към модифицированному виметину (АВМЦ).

Че може да се покаже общ анализ на кръвта

Общ анализ на кръвта – чувствителен инструмент на лабораторната диагностика, което позволява да се идентифицират симптомите на заболявания.

Един от връзки,, патогенетической верига на ревматоиден артрит е потискане на эритропоэза. Това води до развитие на нормоцитарной се лица се внасят лично анемия, определяющейся в общ анализ на кръвта и е вторичен реактивен процес. Характерно е, че нивото на съдържание на желязо в костите се увеличава.

READ  Болка в коляното при изкачване на стълби: че това може да е и как се лекува

Съдържание на левкоцити при заболяване неизменно. На някои етапи леко се отклонява от нормата показатели – лейкоцитоз, още левкопения, эозинофилия.

Изследване на синовиалната течност

При проучване на съдържанието на синовиальных чанти се определят признаци на реактивен възпалителен процес.

Променя се цвета и прозрачността на синовиалната течност, тя става по-мътна и придобива все по-лепкава консистенция. Повишаване на броя на белите кръвни клетки до 20 – 40 хиляди в 1 мл.

Изследване на синовиалната течност дава серопозитивный резултат на ревматоиден фактор. Характерно за откриване на ревматоиден артрит в синовиальном съдържанието на специални форми на белите кръвни клетки, съдържащи фрагменти от антитела и ревматоиден фактор — рагоциты.

Нивото на глюкозата в течността се понижи, количеството на белтъчините на плазмата се повишава.

Рентгенологические методи за научни изследвания

Ако заболяването е в начален стадий на развитие, този метод на изследване ще даде малко информация. Открити незначителни количества экссудативной на течност в кухините на засегнатите стави. Околните меки тъкани отечны.

В по-разгърнати етапи рентгенологическая диагностика позволява да се намери на симптомите в костната тъкан, на базата на данни за лекарите поставят надеждно диагноза и да се извършва адекватно лечение.

Характерните отличителни признаци на ставния синдром при ревматоиден артрит се счита за симетрично двустранно поражение на ставите, локален характер. Няколко седмици по-късно от началото на развитие на болестта се развива околосуставной реактивен остеопороза. Няколко месеца по — появата на эрозивных процеси на костната тъкан. Межсуставные цепка се свиват, което е трудно за лечение.

Тежка степен на поражение се характеризира с развитието на анкилозов – пълно сращение ставните повърхности между себе си, което води до пълна загуба на подвижност и невъзможност за консервативно лечение.

Основната задача при метода за диагностика се смята за определяне на степен на разграждане на тъканите на хрущяла, поява на костни эрозивных процеси. Въз основа На изследвания, провеждани правилната формулировка на диагнозата, назначава медикаментозно лечение или хирургична корекция.

Въз основа На резултатите от рентгенологической диагностика, лабораторни и инструментални методи на изследване се провежда дифференцировка ревматоиден артрит от заболявания, за които е характерно наличието на ставен синдром. Наличието на симптоми на други заболявания на ставния не е исключающим фактор за поставяне на диагноза ревматоиден артрит. Има много примери за комбинирани ставна патология.

READ  Защо възникват гърчове при новородени

Артроскопическое проучване с провеждането на биопсия

Техника инструментални изследвания, ви позволява да се визуализира на съвместни кухина с помощта на специален оптично устройство.

Артроскопията визуално оценява степента на увреждане на хрущялната тъкан. Пмогает се определи необходимостта от оптимален обем на хирургична корекция. Възможно ограда тъкан за биопсия за извършване на диференциална диагноза с туберкулезным процес или саркоидозом.

Биопсия — проучване на клетките и тъканите под микроскоп. При ревматоиден артрит проучване се провежда рядко, с цел провеждане на диференциална диагностика.

Метод позволява да се изведат характерните признаци на реактивния на възпалителния процес:

  1. Разрастването на ворсинок синовиалната обвивка, която отговаря за продукти внутрисуставной течност.
  2. Пролиферация на синовиалната тъкан.
  3. По стените На ставна кухина се образуват натрупвания на протеин фибрин, който е маркер на възпалението.

Сцинтиграфия

Рентгенова метод за изследване на ставите чрез въвеждането на технеция. Този радиоактивен елемент се натрупва в ставите, засегнати от възпалителни процеси. Интензитет на натрупване на вещества в ставните тъкани, зависи от степента на выраженности на възпалителния процес и реактивен оток.

Високо-чувствителен Метод, допринася за поставяне на правилната диагноза в ранните стадии на развитие на болестта и ви позволява да назначи лечение-рано.

Компютърна или ядрено-магнитен резонанс

Тези методи позволяват да се разкрие промяна на формата на ставите в далеч зашедшей степента на заболяването, наличието на реактивен възпалителен процес и излив в ставните кухини. Недостатък е високата им цена, се разпространява в диагностика на ревматоиден артрит, те не са получили.

Ултразвуково изследване

При тежка категория, осложненном на заболяването, в напредналите стадии се провежда ултразвуково изследване на ставите и вътрешните органи. Ви позволява да видите поражението на паренхимни органи и заболявания, причинени от ревматоиден артрит и да проведе правилното лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close