Стимулация на раждането — как да се стимулира, може ли

Появата на дете на светлината — дългоочаквания момент за всяка майка. Не винаги този процес протича гладко, така че трябва да бъде завършен до малко усложнения. За щастие, медицината не стои на едно място. Дори ако детето не бързаше да се роди в определен период от време с 38 до 42 седмица, има изход от ситуацията. В този случай лекарите често вземат решение за стимулация на раждането.

Показания за стимулация на раждането

Специалисти вземат решение за стимулиране на родова дейност при наличието на определени показания, застрашаващи живота на бебето. Сред тях се отделят такива:

 • переношенная бременност (между 41 и 42 седмици);
 • силно разтягане на размера на матката, поради многоплодна бременност или многоводия;
 • диабет, заболяване на сърцето с различен характер, бъбречна недостатъчност на хронична или влошаването на форми, застрашаващи живота на жената и детето;
 • липсата на труда повече от 12 часа след изхвърлянето на плода води.

Колкото по-опасно стимулация?

Стимулиране на раждането често спасява живота както на майката, така и детето. Но тази процедура често носи в себе си трудност и неудобство. Какво е опасно стимулиране на раждането и вредно ли е за бебето?

 • Спазми, предизвикани по изкуствен път, минават много по-трудно естествени. Във връзка с това роженицам често се изисква облекчаване на болката, която не се препоръчва при раждане на дете.
 • Следващата неудобна позиция, в която трябва да остане една жена по време на битки. Лекарства, стимулиращи родовую дейност, въведени чрез вливане. Това кара роженицу лежат само на гърба си, което е изключително неприятно в процеса на раждането.
 • Повишен риск от извършване на цезарово сечение.
 • И най – опасно кислороден глад на бебето, предизвикана от активни съкращения на матката. За щастие, такива случаи се срещат рядко, но риска от развитие на тази ситуация, все пак има.

Переношенная бременност

Переношенная бременност – тежък причина за незабавно предизвикване на раждането. Нормално раждане започват от 38 на 41 седмица, а срокът на повече от 42 седмици в медицинската практика е общоприето переношенным. Опасността на този процес е да се стареене на плацентата, поради което неговото функциониране намалява. За детето това заплашва кислородным глад.

В какъв срок се стимулира раждането? Ако естественото раждане на дейността не е започнало между 41 и 42 седмици, лекари, е взето решение за спешни стимулация на раждането.

Изкуствената стимулация на раждането

Провокират контракции акушеры могат при определени показания, още преди започване на родова дейност, а също и в процеса на раждането, за да ги съживи. На практика медицина използва четири начина за изкуствено предизвикване на раждането:

 • приложение на простагландини;
 • аутопсията околоплодного мехур (амниотомия);
 • клон гестационен сак;
 • прием на окситоцин.

Как се случва стимулация на раждането?

При амниотомии акушер-гинеколог през шийката на матката се въвежда куката, за да плодный балон. Това причинява отхождение води. Глава на дете се основава на тазовите кости, разкриване на шийката на матката. Това е и провокира родовую дейност. Този метод на лекарите препоръчват да се прилага само повторнородящим на жените.

Простагландин представляват хормонални лекарства под формата на гел, свещички или таблетки. Раждане на дейност обикновено започват 3-4 часа след прилагане на средства. Ако това не се случи, лекарството се впръсква във влагалището през 6-12 часа. Простагландин разкриват шийката, да накара матката да се свие.

READ  Подуване на корема по време на бременност в ранните срокове - причини и начини за лечение

Окситоцин – изкуствен аналог на хормон под формата на инжекция за интравенозно приложение. Лекарството сильнодействующий, така че има редица странични ефекти. Окситоцинът е въведено от лекари чрез вливане на определени дози, докато не бъде постигната редовността на труда.

След началото на стимулиране за сердцебиением дете инсталират постоянно наблюдение. След съживяване на родова дейност въведение средства се прекратява.

Клон гестационен сак. Този начин е следният: лекар, прониква в шийката на пръст, масажни движения отделает плодные обвивка на стените на матката. Процедурата е разрешено да извършват само в срок на повече от 40 седмици.

Изкуствената стимулация на раждането минава леко под постоянно наблюдение от специалисти, гледане на състоянието на роженицы и детето. Лекарите се опитват резултат в 1 битка за 5 минути.

Ако по-късно 4 часа след провеждане на процедура за раждане на дейност не е започнала, се извършва цезарово сечение.

Основания за изкуствена стимулация на раждането

Решението за изкуствена стимулация на родовия дейности се приема гинеколог още преди очакваната дата на доставка, в случай на наличие при роженицы хронични заболявания на сърцето и бъбреците, диабет. Ако при проверка на лекар или при преминаване на УЛТРАЗВУК е установено многоводие, изкуствена стимулация на раждането се използва във всеки втори случай. При многоплодна бременност, протичаща с усложнения, процедурата е неизбежна.

Липсата на труда повече от 12 часа след изхвърлянето на водата, переношенная бременност – основателна причина за незамедлительной стимулация на раждането.

Алтернативни начини за стимулиране на раждането

Много роженицы, обучение за необходимостта от изкуствена стимулация родова дейност, търсят алтернативни начини, за които не се изисква медикаментозно намеса. Ефективността на тези методи е малко по-ниска, но има шанс да се постигне физическо раждане себе си. До данни на областната включват:

 • полов акт;
 • вана с добавка на ароматни масла;
 • физическо натоварване;
 • масаж на гърдите;
 • терапевтични мерки;
 • рициново масло;
 • билки, провокира контракции.

Началото на раждането при изкуствена стимулация

Раждане на дейност, в зависимост от избрания лекар на метода на стимулация, започва по различен начин.

Клон околоплодных черупки извършва само при отворена шийката на матката. Акушер-гинеколог, за въвеждане с пръст във влагалището, разделя плодную обвивка от маточната стена. Повечето жени след това заминават на вода и под влиянието на простагландин започват контракции.

Почти всички методи на изкуствена стимулация на раждането се извършват при отворена шийката на матката. Ако естествено матката не раскрылась, използват лекарства, съдържащи в себе си простагландин. Някои жени за началото на естествената родова дейност липсва единно прилагане на средства. Ако по-късно от 24 часа на раждането не е започнал, специалистите прибягват до други методи за стимулиране.

Пункция амниотического чанта-гинеколог имитира естествения процес на раждане, когато водата се движи самостоятелно. Ако по-късно ден след отклонение води битка не започват, лекар изкуствено стимулира раждането окситоцинови системи, за да се сведе до минимум риска от въвеждане на инфекции.

Ако в организма роженицы се отделя недостатъчно количество на окситоцин, лекарят въвежда лекарства, стимулиращи този процес. В медицинската практика често за тези цели се използват питоцин. Обикновено, този препарат действа половин час след прилагането. В това време от акушер-внимателно наблюдава реакция на въвеждането на инструменти, при нужда се увеличава дозата на питоцина.

READ  Имплантационное кървене: как изглежда, симптоми и причини

Методи за стимулиране на родова дейност

Начини за стимулиране на раждането условно се разделя на:

 1. Изкуствени (прилагане на простагландини, амниотомия, клон околоплодного мехур, използването на окситоцин);
 2. Естествени (напитки рициново масло, половият акт, повишена физическа активност, експанзионистична вана, прилагането на специални билки, допълнителни терапевтични мерки, масаж на гърдите).

Всяка жена има право сама да избере, когато тя има нужда от стимулация на раждането и по какъв метод. Обаче поиска съвет от специалист трябва задължително!

Доставка не може да започне, има нужда от стимулиране

Бъдещи майки, да бъдеш на 38-40 седмица на бременността, често се чудех: възможно ли е да се стимулира раждането на самостоятелно в домашни условия, без прилагане на лекарствата и намеса на лекарите? Възможно е! За това ще отговарят на естествени методи за стимулиране на родова дейност. Ако този начин не работи, лекарите използват изкуствена стимулация на раждането.

Изкуствено аутопсия на мехура – безболезнено, но неприятен начин за стимулиране на раждането. Метод е един от най-популярните видове предизвикат родова дейност, без използване на лекарства и е проколе околоплодного мехур, което води до отхождение води.

Окситоцин – начин за стимулиране на раждането. Лекарството е изкуствен аналог на хормон, който причинява контракции. Въвежда роженице интравенозно до постигане на редовността на труда.

Половият акт. Мъжката сперма съдържа в себе си простагландин. Количеството на хормона в нея не е така голямо, както в медикаментозных препарати, но въпреки това, при нормално протичаща бременност на такова съдържание на хормона ще е напълно достатъчно за навременно започване на раждането. По време на полов акт в организма на жените се произвежда окситоцин, който предизвиква началото на битки.

Клон гестационен сак — в този момент малко устарелый начин. Те активно ползват за стимулиране на родова дейност от няколко десетилетия. Сега същият метод се използва рядко, тъй като самата процедура е болезнена, също може да предизвика кървене от роженицы.

Стимулиране на зърната. Този метод на фона на възбуда на жената причинява прилив на окситоцин в кръвта. Основното неудобство на този метод се смята за продължителността на провеждане. Масаж на зърната на гърдите трябва да се прави 3 пъти на ден по 15-20 минути средно. Не всяка жена ще устои, е особено трудно да обладательницам чувствителни гърди.

Физическо натоварване. Дълги туризъм, измиване на подови настилки или ходене пеша по стълбите – често срещаните начини, за да предизвика родовую дейност. По време на дълги и активни движения на бъдещата майка в по-късните срокове на бременността бебето започва да оказва натиск върху шийката на матката. Често това е и провокира производството на труда.

Допълнителните терапевтични мерки. Масаж на определени зони – още един от начините за стимулиране на раждането. Много жени избират този начин, защото тя е и полезна, и приятна. Въпреки това, както показва практиката, този метод не е толкова ефективен на стимулиране на родова дейност, отколкото останалите.

Прилагането на билки, които причиняват контракции. За този метод се приготвя отвара, състоящ се от билки – канела, джинджифил, карамфил. Готови инфузия, накиснати тампони и се въвеждат във влагалището. Използват подобен начин е възможно само при зряла зеве. В обратния случай интензивни контракции на матката, причинени от билки, ще доведе до кислороден глад на бебето.

READ  Бледа втора лента на теста за бременност-причини

Експанзионистична вана. Провокира производството на труда може да помогне на топла вана с добавка на ароматни масла. За провеждане на процедурата във водата, температура не повече от 40 градуса се добавя смес от 250 мл сметана и 5 капки етерични масла (карамфил, джинджифил, канела). Вземането на вана трябва 30 минути.

Рициново масло. Рициново масло предизвиква спазми на червата, което води до контракции на матката. За предизвикване на родова дейност рициново масло в чист или разреден вид се приемат през устата. Един път трябва да се пие с 50 мл средства. След половин час започва силна диария. Това е и причинява на производството на труда.

Стимулиране на раждането в домашни условия

Срокове стимулация на родовия дейността на дома ще роженицу от последващо медикаментозно намеса в болницата. Не всички естествени методи, които веднага ще ви помогнат да предизвика контракции. Тялото на всяка жена е различен. Опитайте се в себе си няколко начини за стимулация, за да се разбере, кой метод е подходящ точно за вас.

Стимулация на раждането, в мястото на болницата

Изкуствено стимулиране родова дейност действа в 100% от случаите. Но тези методи не са безопасни както за роженицы, така и за бебето. Въпреки това, не трябва да се страхуват от изкуствена стимулация на родова дейност. Понякога само тя може да спаси живота на вас и вашето дете. Преди провеждане на такава процедура си струва да се обмислят всякакви методи, претегляне на за и против, и, разбира се, да се консултирате с вашия лекар.

Раждане след стимулация

След изкуствена стимулация родова дейност контракции болезненнее, отколкото при естествени раждането и трае по-дълго от 1 минута.

Дихателни упражнения ще помогнат за намаляване на болковите усещания. В останалата част на раждане на дете след стимулация не се различава от естествените раждания.

Естествена стимулация на раждането

Естествено стимулиране на родова дейност може да се практикува само след съгласуване със специалист. Най-ефективни методи включват полов акт и получаване на рициново масло. Не се обезкуражавайте, ако изведнъж тези методи не ми помогнаха. В края на краищата съществува медикаментозно стимулиране, след чието дете точно ще се появи в светлината на време.

Видео

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close