Раждане на близнаци: естествени, цезарово сечение, къща

Много двойки искат да заченат двойню, въпреки това едно желание не е достатъчно. Важна роля в това играе генетично предразположение, при това от голямо значение е с ген на майка си. Ако в семейството на жената не е многоплодна бременност, нещо си струва да намери човек с подходяща генетика.

Като се зачене двойню

Има редица фактори, които биха могли да повлияят на зачеване и раждане на близнаци. Прием на противозачатъчни препарати увеличава вероятността за раждането на близнаци. Това се дължи на факта, че в продължение на дълго време не се случва овулацията, зряла яйцеклетка депонируются в яйчниците. При отмяна на орални контрацептиви няколко женски полови клетки са готови за оплождане. Ин витро оплождане потенцирует развитието на многоплодна бременност.

Има и народни методи, които могат да увеличат вероятността за раждането на близнаци. Например, смята се, че за тази цел трябва да се вземат в храни ямс, това растение е в състояние да предизвика стимулация на яйчниците по такъв начин, че по време на овулация ще да узряват няколко яйцеклетки.

Храни, консумацията на които допринася за зачеването двойняшек:

 • орехи,
 • млечни продукти,
 • яйца,
 • зърнени храни (ечемик, просо, пшеница).

Подготовка за бременността

Подготовка за вынашиванию близнаци трябва да започнат не по-малко от шест месеца преди планираното зачеване. Преди бременността, трябва да се извършат, посещение на гинеколог. За да се оцени готовността на организма на жената за бременността трябва да се подложи на следните изследвания:

 • намажете от майчиното гърлото на инфекции на репродуктивната система (включително, на ФАКЕЛ-на инфекции),
 • намажете на онкологические маркери (например, C-125),
 • проучване на терапевт или кардиолог за оценка на риска эклампсии бременни (при наличие на артериална хипертония),
 • проучване на зъболекар с цел саниране на кариозен огнища на инфекция,
 • консултации генетика за оценка на риска от развитие у новородените на наследствени заболявания.

С цел обучение, за да зачене близнаци е препоръчително да се започне прием на фолиева киселина за 2-4 месеца. Приема на лекарството трябва да се ежедневно. Необходимо е предварително (поне шест месеца) да се откажат от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Струва си да се направи акцент на балансирано и рационално хранене.

Как протича многоплодная бременност

При бременност двойней трябва да се вземат предвид вероятните усложнения и висока потребност от рационално хранене с достатъчно калории. Трябва да се помисли по-голяма вероятност от развитие на анемия, така че е важен допълнителен прием на лекарства, желязо и фолиева киселина.

Трябва да се опасяват от преждевременно раждане при вынашивании двойняшек. Като превантивни мерки, за да ограничи физическата активност, предписана почивка на режим за увеличаване на перфузия на матката, допринася за растежа на ембрионите.

Рискът от развитие на хипертония при многоплодна бременност е 2 пъти по-висока, отколкото при одноплодной. Висока ефективност в борбата с хипертония показва спазването на спално режим на лявата си страна.

По-често, отколкото при бременност с един плод, се наблюдава многоводье. Повръщане и гадене на бременните се понася по-трудно. По-често се развива холестаза бременни, нарушен глюкозен толеранс.

В какъв срок очаквате раждането?

Средностатистическата продължителност на света, близнаци приближава до 37 седмица. Честотата и тежестта на протичане токсикозов и гестозов със значителна загуба на протеини с урината надделява над тези при бременност с един плод. Честотата на преждевременно раждане е около 50%. За тяхното предотвратяване прилагат токолитики и предписват физически покой.

READ  Може ли да се случи спонтанен аборт в ранна признаци, опасност от аборт

Видове двоен

За броя на зигот, от които са формирани ембриони близнаци са разделени на:

 • монозиготные (и), като близнаци имат еднакъв набор от гени и по-често са однополыми, когато тази яйцеклетка, оплодена от един сперматозоиди, се разделя на две клетки.
 • дизиготные (двуяйцевые), при това два сперматозоидите оплодят една яйцеклетка, близнаци изглеждат по различен начин, тъй като имат различен генотип.

Според вида на плацентата:

 • две плацентата (бихориалная-биамиальная): split и слившаяся,
 • една плацента (монохоральная).

Физиологични признаци на бременност двойней

Признаци на бременност двойней имат редица различия от бременността едно дете. По време на многоплодна бременност жените имат оплаквания от висока умора, чувство за недостиг на въздух, киселини в стомаха, състоянието на запек, нарушения на акта на уриниране. Матката и обиколката на корема достигнат по-големи, отколкото при одноплодной бременността, размери. Височина на състоянието си на дъното на 4 см по-високи, отколкото за същия срок при вынашивании едно дете.

При жените се наблюдава по-бърз набор на телесна маса. Ниво на хорион гонадотропин (ЧХГ) в продължение на 3-4 пъти повече от обичайното.

Сърдечна дейност на плода выслушивается в няколко точки, а подобни част на плода пальпируют от двете страни на корема. За многоплодна бременност кара да се чудя наличието на задълбочаване в центъра на дъното на матката. Наблюдава се несъответствие между размера на матката и срок на бременността календар на бременността има своите особености. Обемът на циркулиращата кръв се увеличава на 50%, което често води до повишаване на цифри на кръвното налягане при бъдещата майка.

Психологически признаци на бременност двойней

Жените се различават силно развита интуиция и често още преди първия УЛТРАЗВУК скрининг знам, че вынашивают двойню. В началото на многоплодна бременност бъдещите майки често са плаксивы, нервност, ги тормози чувството на тревожност, ирационални страхове, състояние, близко до депресията. Понякога трябва да се прибегне до помощта на психолог за връщане на вътрешна хармония.

След ин ВИТРО

Много често след ин витро оплождане се развива многоплодная бременност.

При извършване на манипулации в матката правят се няколко (до четири) на плода яйца, очаквайки, че успешно се вкореняват поне една от тях. Въпреки това, често се случва имплантиране на повече от един ембрион. Има и случаи, когато една зиготата се дели на две, образувайки монозиготных близнаци.

Трети раждане

Често се случват трети раждане двойняшками, които са различни от предишната молниеносностью. Медицински персонал трябва с особено внимание да се отнасяме към по роженицам. Опасността се крие в това, че агенти могат да протекат срыто, можете да ги пропуснете. Такива родове, заедно с родилни болки заемат около три часа, поради стремительности течението на раждането могат да бъдат разкъсвания на перинеума.

Домашно раждане

Акушеры-гинеколози отрицателно гледат в перспектива на домашни раждания. За раждане на близнаци в домашни условия се решават малко, но винаги се намират хора, убедени в тези изисквания, право на своята позиция. Трябва да разберем нивото на отговорност и риск за здравето на майката и на плода. Трябва да бъдат уверени в това, че предлежание на ембриони в маточната кухина главата (главата до входа на малкия таз), в противен случай (при тазовом или странично предлежании) родоразрешение по естествен път е невъзможно.

Естествено раждане или цезарово сечение

Противно на това, че раждането е двойняшек са свързани със значителен риск и чести усложнения, по-предпочитани от раждане по естествен път. До кесареву представителна прибягват при заплаха за здравето на жената или детето. Медицински показания за неговото провеждане:

 • слаба раждане дейност,
 • хипоксия на плода,
 • различни предлежания на ембриони,
 • тазовое предлежание на поне един от ембрионите,
 • големи плодове,
 • клинично тесен таз,
 • спазмирование на шийката на матката.
READ  Планиране на бременността: характеристики, основни етапи, препоръки

Въпреки, че е извършване на цезарово сечение по желание на жените може би не си струва, без наличието на показания злоупотребява този метод родоразрешения. След извършване на операция на маточната стена остава белег, който може да се спукат при следващите вынашиваниях деца. Освен това, се увеличава вероятността от развитие на инфекциозни усложнения.

Срокове

Ранно начало на времето на раждане типично за многоплодна бременност. Оптималното време за раждане на деца – 37 седмици, обаче, и при по-ранен срок не е причина за паника. Раждане на близнаци в 27 седмица или 30 седмици, доста са опасни, тъй като в светлина се появи дълбоко предсрочно деца. Раждането на близнаци в 40 седмици – изключително рядко явление, и се счита за казуистикой.

32-33 седмица

Когато раждането настъпват в 32-33 седмица, говорят за преждевременно раждане на дете, близнаци, които изискват специално внимание. Един от ембрионите може да не бъде достатъчно и се формира за разлика от втория. В този срок се раждат маловесные физически недоразвити деца. За да се избегнат усложнения акушеры често прибягват до кесареву представителна дори и при мозъка предлежании близнаци.

35-36 седмица

Имайки предвид факта, че близнаци се раждат по-рано, на 35-36 седмица на бременността на жените се препоръчва да лежи върху запазване, за да пролонгирования на бременността.

В същото време за бъдещата майка трябва да е морално готова за раждане. По-често в 36 седмица на раждането мине по естествен път.

37-38 седмица

37 седмица на бременността е най-често срещаният срок за родоразрешения. При липса на усложнения от страна на майката и на отклонения в развитието на децата всички премества благоприятно. На светлината се появи здрави деца, независимо от факта, че по отношение на теглото и височината отстъпва на новороденото при одноплодном вынашивании.

Естествено раждане

Когато развитието на ембриони се случва, без аномалии, състояние на жената е стабилно, и двата плода са разположени в централния предлежании дава разрешение за физическо раждане. Тяхната функция се състои в двоен план на заточение.

Етап 1. Агенти на

Съществени разлики на този етап няма:

 • корема надолу,
 • честота на актове на уриниране,увеличава
 • дишането е по-лесно,
 • в срамната и лумбална области възниква остра болезненост,
 • походка се забавя, става стабилен.

Етап 2. Контракции

 • задаване честотата на силните болки в областта на слабините и в долната част на корема,
 • разкрива цервикальный канал,
 • цервикальный канал се разширява до 10 см за начални глави,
 • поръсва околоплодные вода,
 • постепенно контракциите на исковата молба, се засилват и удължават.

Етап 3. Опити

 • задаване на раждане дейност,
 • по време на всякакви опити жена трябва точно да изпълнява препоръки акушерки и лекар: да диша и тласък в правилната режим,
 • светлината се появява за първи новороденото, се извършва неговата проверка и оценка на състоянието и местоположението на втория плод,
 • по-късно 5-20 минути се появи второ дете.

Етап 4. Раждането на плацентата

 • в рамките на 30 минути след раждане на второто дете, се случва раждането на плацентата,
 • деца се прилага за мляко железам на майката, за активиране на маточните контракции, което ускорява излизане на плацентата,
 • плацентата се отделя чрез схваткообразных съкращения на миометрия,
 • плацентата и новороденото инспектира.

Колко трае раждането? Средно раждане от началото до края продължават 9-13 часа, ако жената ражда за първи път. Вторите и следващите раждания протичат значително по-бързо (5-6 часа).

Усложнения физическо раждане двойней

 • преждевременно отлепване на плацентата,
 • коллизия (сцепление на ембриони), с корона на един плод като с глава на втория,
 • эндометрит,
 • смъртта на плода,
 • кървене при отслойке плацентата,
 • хипоксия,
 • обвитие,
 • субинволяция на матката,
 • пъпна херния,
 • диастаз,
 • разкъсвания на перинеума,
 • разликата лобкового симфиза.
READ  Когато след раждането може да се практикува този спорт: препоръка на лекарите

Пъпна херния след бременност

Чести послеродовым усложнение при раждането двойняшек е формирането на пъпна херния. В пупковой областта се формира отечная подуване на мека консистенция. Виж херния в процес на формиране е възможно по време на кашлица, кихане, натуживания (при увеличаване на корема налягане). В състояние на покой, в легнало положение по гръб херния изчезва. Трябва да се потърси консултация с лекар, в противен случай ще се развие херния.

Лечението на пъпна херния изисква хирургическа намеса. Трябва да я държи вправление или грыжесечение. Ако херния, класифицирани като невправимая, извършва операция с цел определяне на неговата врата, ушивая пупочное пръстен или с помощта на импланти.

На корема след бременност, близнаци: как да се върна във форма?

Корем след раждането, близнаци остава значително по-голям по размер, на повърхността се виждат стрии. Но не трябва да изпадате в паника, постепенно корем ще намалее, стрии от червени се превръща в бледо розово. Физически упражнения за мускулите на предната коремна стена допринасят за връщане във форма. Да започнат да ги възможно по-късно един месец след родоразрешения, като се уверите в това, че липсват противопоказания. Натоварването трябва да се дозира, като се започне с малко тренировки.

Ефективен масаж на корема, увиване с помощта на мед, горчица, масла, глина. Друг важен аспект е диета, кърмещи майки трябва да се хранят балансирано, не да преяждат, да не се яде тлъсто, копченное, солени.

Диастаз след раждането

Такова неприятно последствие от раждането, като диастаз най-често се развива след бременност двойней. Под диастазом разбират състоянието на несъответствия директен мускулатура на предната коремна стена по отношение на бялата линия на корема.

При леко разминаване висока ефективност за отстраняване на проблеми, показват комплекси от физически упражнения. В случай на по-значително диастаза (повече от 2 см) се извършва неговото отстраняване на он-лайн чрез използване на эндопротеза под формата на мрежа.

Видео

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close