На 4 седмица на бременността: симптоми, усещания у жената и болки в корема

На 4 седмица на бременността се смята за много важен етап в живота на нероденото дете, въпреки че изглежда на ембриона, докато като малък диск. Усещания при жените могат да бъдат подобни на леко неразположение, предменструален синдром, а понякога се добавят и други. Въпреки това по него докато е трудно да се определи бременността.

На 4 седмица на бременността – това е 28 дни, които са изминали от началото на последните месечно, или около 14 дни след зачеването. В този период жената обикновено се очаква от началото на следващата менструация. Липсата му – първият и най-важен симптом на бременността.

Освен това, има и други признаци:

 1. Нестабилност в емоционален план, което се характеризира с честа смяна на настроението, обидчивостью и раздразнителност.
 2. Гърдите стават по-чувствителни.
 3. През деня се усеща силна слабост, умора и сънливост.
 4. На сутринта се появяват гадене и повръщане, наречени токсикозом.
 5. Се променят хранителните навици.
 6. В долната част на корема или в областта на кръста понякога се появяват теглене на болка.
 7. Уриниране стават по-чести.
 8. Наблюдава се повишаване на базалната температура до 37°C.

Развитие на детето

В 4 седмица на бременността или 2 седмица след зачеването плодное яйце става пълен эмбрионом. На външен вид той прилича на диск, който се състои от три слоя.

От външния слой се образуват желточный чанта, хорион и плодная обвивка. Всеки от тези органи да играе своята специфична роля.

 • Хорион в бъдеще ще се превърне в плацента. Това преобразуване ще продължи до около 12 седмици. Благодарение на плацентата на плода да може да получава от майка си необходимите му хранителни вещества.
 • Плодная обвивка по друг начин се нарича амнионом. Тя представлява кухина, в която ще расте и ще се развива ембрион. С течение на бременността тя ще се превърне в плодный балон. Вътре в този мехур е течност, която предпазва тялото от щетите, е неговото пиене и ядене.
 • Желточный чанта е отговорен за процеса на кръвообращението.

Външен слой от клетки е също така отговаря за образованието на кожата, нервната система, зъбите и т.н. Средният слой се нарича мезодермой. Той участва в образуването на костите, мускулите, сухожилията, кръвоносната, отделителната и половата системи. От вътрешния слой, по-късно ще се развие органите на стомашно-чревния тракт, задстомашната и щитовидната жлеза, белите дробове и други органи на системата на дишане.

В последните дни на 4 седмици при ембриони се появява на главата. Също така се формира плоча, която е основа за формиране на гръбначния стълб и мозъка. В същия този период у детето се появява на лицето и дори наченки на очите.

READ  След аборт колко се възстановява, възможните усложнения и проблеми

Промени в организма материнском

Нещо ново се случва в почти всички органи и системи на женското тяло. След зачеването се променя хормоналният фон, състоянието на матката, секрет от влагалището и други.

Хормони

На първо място промените се ЧХГ и прогестерон. ЧХГ се формира благодарение на работата на биопсия. Това вещество помага за запазване и развитие на бременността. Той изпълнява няколко функции:

 1. Допринася за развитието на жълтото тяло чак до 7 седмици.
 2. Предпазва зародиша от отхвърляне майчинския организъм.

Нивата на HCG нараства на всеки няколко дни. Началото на срока от 10 седмици, той започва да намалява. Наличието на ЧХГ в организма се определя чрез анализ на кръв или обикновен тест за бременност.

Количество прогестерон също расте. Първоначално го произвежда от жълтото тяло, а след това – през плацентата. Прогестеронът е много важно и в 4 седмица на бременността и в следващите дни, тъй като той:

 1. Спомага за увеличаване на матката по отношение на растежа на ембриона.
 2. Не дава на мускулите на матката да се свие, защита на бременност от прекъсване.
 3. Благодарение на прогестерону, в организма на майката се натрупват полезни вещества, които в бъдеще ще се нуждаят от эмбриону.
 4. Не дава на тялото на жената отторгнуть яйцето с непознати (отцовскими) на гени.
 5. Подготвя гърдите си за процеса на кърмене, а костите и ставните връзки на таза за раждане.
 6. Участва в разработването на някои органи на плода.

В повечето случаи на този срок количество прогестерон още 18 нмоль/л.

Матката

Какво се случва с дама в 4 акушерские седмици, или 14 дни след зачеването? Тя се увеличава по размери и става по-мека. Това се отнася особено на маточната шийка. В лигавицата на повърхността на циркулацията на кръвта става по-интензивна. Това води до факта, че тя придобива синкав оттенък – това се вижда на преглед при гинеколог.

В шийката на матката се появява лигавица накрайник, който играе ролята на защитна бариера. В продължение на цялата си бременност тя ще предпазят плода от инфекции.

На ендометриума става синюшным. На него се появяват жлезиста клетка, за сметка на които се случва хранене на ембриона. В бъдеще те ще станат плацента. С всеки изминал ден ендометриума стават по-дебели. До крайния срок 4 акушерские седмица той достигна 20 мм.

Млечни жлези

Гърдите продължава да се готвя за кърменето. Тя се увеличава по размери и става чувствителна. Зърната и зоната около тях потъмняват. Понякога се появяват болезнените усещания.

Корем

С корем, докато нищо не се случва, защото матката не действа извън малкия таз. Понякога в долната част на корема могат да се появят теглене усещания. Това е нормално. Обикновено след няколко дни те изчезват.

READ  Витамини при планиране на бременността за жените — какви и колко?

Разпределение

На четвъртата седмица на бременността секрети стават все по-гъсти. Те са бели или прозрачни, нямат мирис и не предизвикват неудобство. Понякога се появява слуз светло кафяв цвят. Това говори за това, че имплантирането на яйцеклетката е приключила. Ако такова разпределение преминават през няколко дни, може да не изпадате в паника.

Възможни нарушения

В този период жената трябва внимателно да се вслушат в техните усещания. Невнимательное отношение към здравето си може да доведе до сериозни проблеми. На какво трябва да обърне специално внимание?

Кафяви или зацапване от влагалището

Светло кафява слуз е в норма. Възникването му е свързано с факта, че тялото на жената е конфигуриран за бременност и раждане. Но ако отделянето стават тъмно-кафяви и при това се появява болка в долната част на корема или в областта на кръста, трябва да се консултирате с лекар.

Често това е свидетелство за смърт на ембриона, бременността, на риск от спонтанен аборт или наличие на ерозия.

Избор с кръв може да се появи в няколко случая:

 • Ембрионът се хванат извън кухината на матката.
 • След полов акт.
 • В резултат на проверката от лекар-гинеколог.
 • Ембрион замръзна.
 • Има ерозия на шийката на матката.

Болки в лумбалната област

Се появява по причини:

 • тялото на жената се подготвя за бъдещите поколенията;
 • се увеличава масата на тялото;
 • има нарушение на стойката на тялото, болки в кръста и т.н.;
 • жената страда от заболяване на бъбреците.

Болки в корема едновременно с кървави секрети може да е сигнал за заплаха от спонтанен аборт. Обърнете се към лекар

Температурата на тялото

Средната температура достига ниво 37.3°C. тя може да остане до най-раждането. Ако няма съпътстващи симптоми, тревожи не си струва. Увеличи температурата може при ОДИТИ или възпалителни процеси вътре в организма, като например пневмония.

В 4 седмица на бременността започват да се образуват много органи и системи на бебето. Така че не пренебрегвайте повишаване на температурата. Също така не трябва да се самолечение. Предписват лечение и наблюдение на състоянието на бременната трябва да лекуващият лекар.

Млечница

Често се появява при бременни, което е свързано с хормоналната преструктуриране на организма. Придружени от сърбеж в областта на гениталиите и появата на бели извара секрети. При появата на млечница е строго забранено да се лекуват народни методи. На първо място, те само премахват симптомите, а от друга страна, могат да навредят на детето.

Съвети и правила

За бременност мина лесно, а бебето се роди здрави, трябва да се придържате към някои правила:

 1. Първото правило се отнася до алкохолни напитки. Те трябва да бъдат напълно изключени от диетата. «Благодарение» алкохол бебето се ражда недоношенным и слаб, може да изостават в развитието си (физическо или психическо).
 2. Тютюн. В резултат на тютюнопушенето на детето постъпва по-малко кислород, отколкото трябва. Възниква кислороден глад, което може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 3. Спорт. В 4 седмица на бременността, така и през останалото време, струва си да се откаже от интензивни тренировки. Достатъчно, за да направи лесно ежедневно зареждане и по-често да излиза на открито. Можете да ползвате басейн.

 4. Рентгенова снимка. Е забранено да извършва всякакви рентгенови изследвания, независимо дали това е рентгенова снимка на зъб или белите дробове.
 5. Контакт с химикали. Това се отнася и за някои инструменти, битова химия, лакове и бои.
 6. Общуването с животни. По възможност следва да се избягва контакт с тези животни, които не живеят в дома или двора на жената до момента, когато тя забременява.
 7. Специално внимание трябва да се обърне внимание на храненето. Основата на диетата трябва да включва зеленчуци, плодове, месо и риба нежирных сортове. Не си струва да се опре на сладко и мучное. Правилното хранене ще ви помогне да контролирате теглото си и ще се осигури пълноценното развитие на детето.
READ  24 седмица на бременността: какво се случва с развитието на плода и корем

Като се започне от първия ден на четвъртата седмица на бременността, в организма на бъдещата майка настъпват сериозни промени. Той се подготвя за вынашиванию на детето и след раждането. Този период има своите характерни признаци, например, токсикоз, честа смяна на настроението и подуване на гърдите. За да се осигури правилното развитие на плода, трябва внимателно да се отнасят към своите усещания. При най-малкото неразположение трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Видео

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close