Заразяване на ascariasis най-често е възможно чрез почвата и пясъка?

Ascariasis представлява глистную инвазию, която предизвика кръгъл. Подобно заболяване може да се срещне при четвъртата част от населението на планетата, най-често тя е разкрита при хора, които живеят в тропическата зона.

След като се е случило инфекция, пациентът е възможно появата на висока температура, диария, възпаление и други сериозни проблеми, ако се случва миграцията на ascaris от стомашно-чревния тракт в други вътрешни органи. Заразяване на ascariasis най-често е възможно директно от носител на инфекцията.

Възрастните женски кръгъл са способни да снесат до 20 хиляди яйца, които чрез изпражненията се намират в почвата или водата. Тъй като ларвите на ascaris, притежават висока жизнеспособността, те могат дълъг период бъде извън носител на инфекция, при това не погибая негативно действие на външната среда.

За да стане заразяване, хелминти, се изискват специални условия. По-специално, ларва, агентът трябва да е зряла и да се намират в среда с оптимална температура 25-30 градуса. При излагане на температурни условия на повече от 38 градуса на ларвите на ascaris умират.

Как да получите ascariasis

Основният механизъм на заразяване на човек ascariasis е в контакт с ларви, на червеи във вътрешните органи чрез устата си.

На първо място заразяването е възможно при яденето на недобре измити зеленчуци или плодове, които съдържат частици от почвата.

Също може да се превърне в носител на инфекция чрез мръсни ръце, което е основният начин на заразяване ascariasis, но от човек до човек ascariasis не се предава.

 1. След като ларвите се намират в стомашно-чревния тракт, те се вградят в стените на тънките черва. В процеса на разпространение, паразити също се намират в стените на кръвоносните съдове, след което притока на кръв се разпространява по целия организъм. Ако се вземат предвид физиологичните особености на тялото, след червата под инжектиране ascariasis веднага попада на черния дроб.
 2. Нататък активатори на болестта се изпращат към сърцето, и чрез малкия кръг на кръвообращението се намират в тъканите на белите дробове. Много ларви в този момент през дихателните пътища попадат в околната среда и умират. Останалите попадат отново в стомашно-чревния тракт, където те да се превърна във възрастни индивиди.
 3. Също така има алтернатива на жизнения цикъл на обезпаразитяване, при която ларвите мигрират през черния дроб и панкреаса, където се задържат за по-дълго време. Начин на преместване може да работи във вените на главата и шията, така че ларвите често се локализират в слюнчените жлези, мозъка и дори на синусите.

Както казват лекарите, разпространение на ascaris може би не само на стадия ларва, но и в зряла възраст паразит. Глистные паразитози се натрупват във вътрешните органи, което води до стойкому нарушаване на естественото изтичане на жлъчка, слюнка, панкреатического сок.

Ако кръгъл в чревната кухина се образуват в топката, това може да доведе до развитието на хронична чревна непроходимост. При този човек, носител на инфекцията, се развива един вид имунитет на обезпаразитяване, по тази причина при повторно заразяване ascariasis протича по-малко выраженно.

READ  Папиломи и паразити: признаци за наличието в организма

Възрастната кръгъл може да живее около една година, след което тя умира и се изхвърля от организма естествени начин чрез каловые маса. Въпреки това, хелминти много негативно влияние върху здравето на човека, намирайки се във вътрешните органи.

Кръгли червеи отделят продукти на живота, които имат мощен химичен състав и се считат за силни алергени. Така че носител на инфекция често се появи алергична реакция.

Поради постоянна мобилност обезпаразитяване в кръвоносните съдове и в стените на червата се наблюдава перфоративные промени, които може да предизвика леко кървене в skylight стая на червата.

Ето защо, основните възможни пътища на заразяване на човек ascariasis са:

 • Немити плодове и зеленчуци, в които има частици от заразените яйца ascaris почвата.
 • Замърсената вода, която може да стане източник на инфекция чрез изпражненията и замърсена с яйца на почвата. Това е възможно, ако човек се къпе в грешното място. Също така можете да получите, ако канализация протича в непосредствена близост до кладенец или дупка.
 • Яйцата на ascaris могат да се прехвърлят в храната мухи. Така че важно е да се следи за чистота на масата и съдовете.
 • Като вариант, но с малка вероятност за ларвите могат да попаднат в организма на здрав човек чрез слюнката или храчки, когато те мигрират в кухината на червата чрез гърлото, устата и белите дробове.

Ако яйцата са били на кожни покровах ръцете след освобождаването с каловыми масите, зарази друг човек пинов метод е невъзможно. Факт е, че ларва вътре в яйцето трябва да узреят, и за тази цел е необходимо не по-малко от 17 дни. Също така източник на инфекция през този период трябва да остане в почвата, но в този случай, условията на ес ще бъдат благоприятни.

Като цяло ascariasis могат да се заразят както за възрастни, така и деца, независимо от възрастта.

Симптоми на заразяване ascarids

Преди да се появяват първите видими симптоми, може да мине достатъчно дълъг период от време след заразяването на човека. При децата най-често заболяването започва да се проявява по-рано, отколкото при възрастните, тъй като те имат малък стомашно-чревния тракт и чревна непроходимост при намирането на детския организъм обезпаразитяване разкрива много по-бързо.

Към основните симптоми на ascariasis включват:

 1. Алергична реакция;
 2. Откриване на червеи в каловых масите;
 3. Често остра кашлица и загуба на апетит;
 4. Трескава състояние;
 5. Пресипналост;
 6. Рвотные желание;
 7. Затруднено дишане;
 8. Подути кореми;
 9. Усещане за тежест в областта на стомаха и болки в корема;
 10. Лоша проходимост на червата и жлъчните пътища.

Диагностирование и лечение на ascariasis

Тъй като хелминти, намиращи се в човешкия организъм, допринасят за развитието на засилват имунната реакция, най-надежден начин за откриване на заболяването – провеждане на анализ на кръвта за наличие на антитела. Също и диагностика могат да се извършват с помощта на микроскопични изследвания каловых масите, които помагат да се отговори на въпроса — как да се изведат на ascaris.

READ  Описторхоз в рибата: от коя риба може да се зарази, профилактика и списък на

Лечение на ascariasis се извършва с помощта на антигельминтных лекарства, към който се отнасят Нитазоксанид, Mebendazole, Ivermectin, Пирантел, Албендазол. Данни за лекарствени средства са в състояние не само да убиват зрели ascaris, но и ларви и яйца обезпаразитяване.

Допълнително лекар назначава прием общеукрепляющих, дезинфектанти и стимулиращи имунитета лекарства, включително и под формата на чист кислород и кислородни коктейли. Всички медикаменти, кои трябва да се вземат при болест, трябва да се предпише от лекар, да се отдадете на самолечение не се препоръчва.

Важно е да се помисли, че противоглистные лекарства могат да предизвикат у пациента гадене, повръщане, болезнени усещания в областта на стомаха. Ако нашествието има тежка форма, продължителността на употреба на лекарства се увеличава, или на лечение се повтаря след една седмица в пълен размер.

Често за да се отървем от ascaris хората използват най-известните народни методи под формата на тинктура от чесън, тиквени семки, жълтурчета, полыньи. Въпреки това, при такова лечение е необходимо да се внимава и да се спазват стриктно дозата, за да не отровят тялото отровни вещества.

Лекарства против глисти на свой ред могат да бъдат използвани за разработване на различни групи паразити. Освен това, при спазване на дозировката, те не са вредни за човека, затова те се използват по-често, в това число за лечение на деца.

Превантивни мерки срещу заболяването

За да не се допусне заразяване чрез изпражненията на заразен човек, трябва да се спазват правилата за лична хигиена, редовно прави приборку в тоалетната, както и да следи за състоянието на санитарно оборудване.

 • Важно е да се спазва санитарию, това е основен метод на борба в ascarids, тъй като яйца на глисти тази група е много трудно да се унищожават и са в състояние да оцелеят при различни условия. Здравите хора могат да се заразят чрез храната, която е засегнал мръсни ръце, коса, посуда или дреха носител на инфекция.
 • С помощта на водороден прекис се отстранява защитното фолио с яйца обезпаразитяване. Този метод позволява да се измие с продукти или ръце паразити, но не убива окончателно. Напълно изтриване на яйцата на ascaris с повърхността само с помощта на висока температура на обработка, и за тези цели може да се използва разтвор на йод, специални химикали или 70% спирт.
 • Тъй като яйца на глисти може да се окаже на зеленчуци и плодове от почвения слой, в който са попаднали човешки изпражнения, е необходима специална обработка на територията. За това се използват метод на ензимно превръщане биомасс в компост, за поддържане на почвата в продължение на дни и температура 50 градуса. При това трябва да се проследи, за да заразени изпражнения не падне във водата.
 • Носители на патогени също може да влезе хлебарки, гризачи, мухи, които могат да оставят яйца обезпаразитяване на всяка повърхност, с която те се допират. По тази причина е важно редовно да прекарват почистване на жилищни помещения и максимално да се отървете от насекоми в дома.
READ  Малярийный паразит: какво е това, лечението на човек

Митове за аскаридах

Днес има много типични стереотипи за аскаридозе, които не винаги са верни. Така, до хvi век мнозина смятаха, че на кръгъл могат спонтанно да се появят и в червата.

Европейците вярват, че са паразити, първи в сърцето на човека, предизвикват сън и често водят до внезапна смърт. Ето няколко обичайно мнения и тяхното обяснение.

Източник ascariasis може да бъде котки и кучета. Това е грешно твърдение, тъй като кръгли червеи, които живеят в организма на котки и кучета, са друг биологичен вид. Такива глисти не паразитират в човешкото тяло. Заразени ascarids човек може, ако изяде някакъв продукт с жизнеспособни яйца на паразита, които са уловени чрез заразената почва.

Някои хора вярват, че ascaris може да примами навън, поставяйки в устата си хляб или сирене, пържола. Паразити в някои случаи могат да излязат през устата. Обаче червеи не са привлечени продукти, тъй като паразити получават хранителни вещества от течността, която се съдържа в човешкото червата.

Ascariasis ви позволява да отслабнете. Подобно мнение също е неправилно, тъй като кръгъл, не предизвикват подобни симптоми като загуба на тегло. Обикновено хелминти провокират дисбактериоза, нарушение на всасываемости хранителни вещества или механична чревната непроходимост по причина на образованието клубков от паразити. Видео в тази статия ще покаже, защо аскарида може да бъде наистина смъртоносен паразит.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close