Тениаринхоз: какво е това, как става заразяването на човека, лечение и профилактика

Тениаринхоз се отнася към групата на биогельминтозов, появата на заболяването допринасят за паразити – бичи цепни. Болестта се придружава симптоми на лезия на храносмилателната система, алергични и токсични реакции.

За този вид гельминтоза е характерно намаляване на телесната маса, гадене, повишен апетит, разстройство на стола, абдоминальные болка. Също така на него са характерни симптоми като копривна треска, невротический и астеновегетативной синдроми и выползание сегменти гельминта от ануса.

Диагноза тениаринхоз се поставя след изследване на данни в медицинската история и поведението на следните процедури:

 1. радиография на тънките черва;
 2. копроовоскопия;
 3. превземането на перианально-ректален остъргване.

Лечението включва прием на противопаразитарных средства. Например, Fenasal или Билтрицид.

Тениаринхоз е хронично протозоозом, появата на който спомага за позитивен цепень – тения. Неговата жизнена дейност в човешкия организъм, причинява нарушения диария и интоксикация.

Това заболяване може да се появи при всеки човек. Въпреки това най-голям риск от заразяване се отбелязва в страните, където развива пастирството:

 • Китай;
 • Южна и Централна Африка;
 • Монголия;
 • Южна Америка;
 • Средна и Юго-Източна Азия;
 • Австралия;
 • Източно Средиземно Море.

В Русия тениаринхоз най-често се диагностицира в минското метро, Красноярском, София, провинцията и в Новосибирск, Иркутск и на Тюменска област. Също заболяване е често срещана в тези републики като Дагестан, Якутия, Тува и Бурятия.

Тази разновидност на гельминтоза се различава очаговой распространенностью, предимно в селските райони. Обикновено, повишена вероятност нашествия възниква, при яденето на сурово или недобре проваренной или прожаренной говеждо месо. Връх инфекция се случва по време на масово клане на животните (зима и есен).

Забележително е, че бичи цепень при жените и децата се открива много по-рядко, отколкото при мъжете.

Причини за заразяване

Тениаринхоз се появява, когато настъпи инфекция Taeniarhynchus saginatus. Това е бич цепень, принадлежащи към групата на тениите, чиято дължина може да достигне до 12 метра

Стробила (тялото) на паразита е сколекс (глава), 4 развити нещастници и до 2 000 проглоттид (членики). Всеки членик съдържа около 150 000 яйца, с които вече съзряват онкосферой (ларва), която за формиране няма нужда да бъде в условия на външната среда.

Жизнен цикъл на Taeniarhynchus saginatus предполага смяна на 2 домакина:

 1. междинен – рогат добитък;
 2. основен – човек.

Възрастните гельминта може около 20 години живеят в тънките черва на основния домакин, което го прави източник на замърсяване на околния яйца с онкосферой.

READ  Като разбере, че имаш глисти в домашни условия: признаци и симптоми в организма на възрастен човек

Често бичи цепень присъства в организма на хората, които се грижат за добитъка (овчари, доярки, зоотехники, телятницы). Крайните членики на бичи цепня отделени, выползая през аналния отвор, или да изпъква в околната среда заедно с изпражненията.

По този начин, се случва масово заразяване на пасища, фуража и зони за съдържанието на добитък. Струва си да се отбележи, че яйцата на паразитите са чувствителни към разтвор на карболова и хлорна киселина. След излагането им на въздействието на няколко часа по-късно те умират, но във външната среда паразити могат да съществуват на 1 месец.

Когато кравата яде замърсени храни, яйца гельминта проникват в храносмилателния тракт, се качва в мускулите, където те се превръщат в ларви (цистицеерки или финландците), които съдържат протосколекс възрастен цепня.

Финландците могат да живеят в мускулната тъкан в продължение на 1-3 години. Глистная нашествието се случва алиментарным начин, когато човек използва в храната си сурова, просоленную или недобре термично обработени говеждо месо

В процеса на въздействие на жлъчка и стомашни сокове от финландците излиза протосколекс и е подпечатан с помощта на вакуум към стената на червата, благодарение на което червей може да расте. По време на стробиляции (2.5 – 3 месеца) глист става възрастни особью.

Като правило, в човешкото тяло съществува само един паразит.

Симптоми

Тениаринхоз започва да показва себе си, когато глист напълно се е развило. Клинично рамките на болестта могат да бъдат различни, като се започне с малки и оскъдни прояви и завършва с интензивни признаци.

Доста често е единственият знак, показва присъствие в червата бичи цепня, е наличието на кале сегменти на паразита или да ги неоправдано селекция през ануса. Често този процес се придружава неприятни симптоми, водещи до невротично заболявания.

Подвижните членики и нещастници гельминта травмируют на лигавицата на тънките черва, дразни механорецепторы, нарушаване на секрецията и подвижността на СЧ, което води до появата на катарального възпаление.

Тениаринхоз придружават от симптоми като:

 • разстройство на стола;
 • тежестта в эпигастральной област;
 • подуване на корема;
 • киселини в стомаха;
 • adnexal болки с различна локализация;
 • силно слюноотделяне;
 • повръщане и гадене.

Освен това присъствието на бичи цепня в организма често стимулира желчную колику, или язва на дванадесетопръстника.

В процеса на насърчаване на сегменти гельминта чрез баугиниеву амортисьор между дебелото и тънкото вътрешности се появяват болки, схваткообразного характер.

READ  Тинидазол при лямблиозе: как да се вземат от лямблий, мнения

Възрастните червей заедно с техните ларви понякога попадат в приложение, желчевыводящую система и са на панкреаса тръба, в резултат на което те се възпаляват и стават непроходими.

Обструкция на червата червеи в случай на двойно поражение става причина за недостиг на витамини и минерали в организма и на смущения в метаболитните процеси. При това у болния се появяват симптоми като повишен апетит, който се появява заради постоянното чувство на глад, както при продължителна нашествия пациентът силно отслабване.

Продукти на жизнената дейност на бичи цепня тровят човешкия организъм, което води до сенсибилизацию, эозинофилию и растежа на общите и локални алергични прояви (бавна и незабавна свръхчувствителност, уртикария).

Често тениаринхоз съпътстват астеновегетативные симптоми:

 1. раздразнителност;
 2. неразположение;
 3. виене на свят;
 4. бърза умора;
 5. лош сън;
 6. главоболие.

Понякога се честват смущения в работата на сърцето и кръвоносните съдове, което се проявява с високо кръвно налягане на средна степен и тахикардией.

Ако продължение на биогельминтоза сложно, тогава възникват по-сериозни симптоми, за които се отнася апендицит, чревна непроходимост, перитонеална абсцес, холецистит, панкреатит и холангит.

Освен това, тениаринхоз, преминаващ по време на бременност подпомага развитието на токсикоза, анемия, преждевременно раждане и самопроизвольному аборт.

Диагностика, лечение и профилактика

Да се определи наличието на бичи цепня в организма не е просто, поради факта, че симптомите му паразитирования не на специфичните. Така че лекарят казва на пациента, излизат ли членики на паразита от ануса заедно с изпражненията в момента на дефекация.

За диагностициране на тениаринхоз и задръжте антигельминтное лечението се извършва анализ на каловых масите (копроовоскопия) предмет на наличието в тях на фрагменти стробилы червеи и техните яйца. По причина малоинтенсивного заразяване могат да се използват различни начини за обогатяване на:

 • метод Kato (дебел тампон);
 • флотационный метод Калантарян;
 • метод на отлагане Фюллеборна.

Също да напреднат на присъствие на паразити в организма е възможно с помощта на печат на самозалепваща лента и перианально-ректален остъргване. Въпреки това, дори при откриване на яйца с онкосферами не може с точност да се знае вида на цепня (свински, бик), така че определението се свежда до семейството на тениид.

За изясняване на диагнозата се провежда проучване на морфологични характеристики на възрастни сегменти гельминта. Така, при бичи цепня едностранно размера на страничните клони на матката се равнява на 18-32.

READ  Анализ на эхинококк: кръв за антитела, дешифриране

В контрастиращи рентгенография на тънкото черво паразит изглежда като светла ивица. Общият анализ на кръвта на агресивни пациенти показва малка гиперхромную анемия, лейкопению и эозинофилию.

Освен това, че лечението е било успешно, такова заболяване като тениаринхоз трябва да се разграничат от други чревни цестодозов: дифиллоботриоза и тениоза. Също така може да се наложи консултация гастроентеролог, а при чревна непроходимост – хирург.

Лечение гельминтоза е да се приема противогельминтных средства. При тази терапия може да бъде амбулаторно с паразитологическим контрол на ефективността.

Често при тениаринхозе се назначава Fenasal и Билтрицид. В допълнение, лечение предполага спазването на безшлаковой диета, прием на фитосредств (екстракт от мъжката папрат, тиквени семена) и сол на лаксативи.

Когато активното вещество антиглистного на лекарството попада в червата – бичи цепень умира, след което той сам се отделя от организма заедно с изпражненията. За това, че лечението е било ефикасно може да се съди по липсата на сегменти на паразита в фекалиях през следващите 90-120 дни. Ако членики не престават да излизат от организма, тогава се извършва повторна терапия Фенасалом.

Ако лечението е било успешно, а прогнозата на заболяването и ще бъде благоприятен. Профилактика на тениаринхоза предполага спазването на комплекса ветеринарни и медицински дейности.

За да вывить бичи цепень всяка година животноводам, готвачите, работници боен и техните близки трябва да обследоваться. При определяне на тении се провежда antihelminthic лечение с последващо обеззараживанием разпределени паразити. При това в храната категорично не трябва да се приема суров или не са обработени термично говеждо месо. Видео в тази статия ще продължи темата за опасност от паразити.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close