Глистная нашествието на: признаци и симптоми при възрастни, лечение и профилактика на заболявания

Глистные паразитози – това е голяма група от паразитни заболявания, които се характеризират с проникване на паразитирующих обезпаразитяване в човешкия организъм. Гельминтоз може да се маскира под различни заболявания като алергична реакция, настинка, респираторни инфекции, дисбактериоза. Затова понякога е много трудно да се диагностицира наличието на паразити.

В момента са разкрити над 300 вида патогенни микроорганизми, които могат да изберат «дом» на човешкото тяло. Всички те имат различен външен вид, под формата на неговия жизнен цикъл и др.

В зависимост от вида на паразита, мястото му локализация, глистная нашествието протича по различен начин: вялотекущие бессимптомные форма или тежки нашествия, които завършват фатален.

Във връзка с широко разпространеното распространенностью на инфекция, трябва да обмислите някои глистные заболявания при възрастни и деца. А също и да разберете, как да се установи признаци на болест, и каква е превенцията ще помогне за предотвратяване на инфекция?

Класификация на заболяванията

Активна степента на инвазивност означава, че хелминти проникнали чрез кожна покривка, и пасивна – чрез вода, храна, прах. Всички паразитни заболявания в зависимост от вида на индивида се разделят на:

 • Протозоозы, това е най-простият.
 • Helminthiasis – червеи.
 • Акарозы – акари.
 • Энтомозы – насекоми.

В зависимост от мястото на локализация на паразити, се предлагат в тъканни (токсокароз), чревни (ascariasis), белодробни (томинксоз), паразитози гепатобилиарной система (описторхоз). Към най-често срещаните глистным заболявания се отнасят:

 1. Ascariasis.
 2. Энтеробиоз.
 3. Лямблиоз.
 4. Эхинококкоз.
 5. Описторхоз.
 6. Трихоцефалез.

Заболяване ascariasis се развива при контакт кръгли червеи в организма на хората. Дължина на паразита варира от 5 до 45 см, те се заселват в тънките черва, където снасят яйцата си.

Много хора, много восприимчиво до такива паразити, максималният брой на заразяване се регистрира през летния и есенния период. В детска възраст е такава глистная нашествието се среща много по-често. Период на инкубация след заразяване е 2 месеца.

Заразяване на острицами (като на снимката) води до заболяване, энтеробиоз. Характеристики на заразяване острицами:

 • Заразяването става чрез битови предмети, спално бельо, или чрез замърсени ръце.
 • Яйца и ларви на паразити, могат да мухи и хлебарки.
 • Особено активни pinworms придобиват през нощта, жената това, пълзи от задния проход и снася яйца около аналния отвор, поради което пациентът изпитва неприятен сърбеж.
 • След като женската отлага яйцата си, те узряват в течение на 5-8 часа.

Лямблиоз причиняват най-простите giardia (като на снимката), които паразитират в тънките черва, жлъчния мехур. Основният път на заразяване – орален и фекальный: яйца обезпаразитяване могат да проникнат в тялото с вода, храна, почва, а също и чрез мръсни ръце.

Эхинококкоз се отнася към групата заболявания, които причиняват лентови червеи. Эхинококки може да се намира в човешкото тяло е изключително във вид на ларви, образувайки кисту (балон), които непрекъснато растат, сдавливая соседствующие тъкани и органи. Эхинококковая кистата могат да се образуват във всеки вътрешен орган е черния дроб, мозъка, белите дробове.

READ  Бактефорт: инструкция за употреба, цена, състав, аналози на лекарството от паразити

Характеристики на течението описторхоза:

 1. Заболяването се проявява хронично течение, на фона на който се влияе от жлъчния мехур, черния дроб, панкреаса.
 2. Инжектиране се извършва при консумация на сурово или недобре термично обработено рибно месо.
 3. За да се диагностицира заболяването, се приема анализ на каловых на масите за изследвания в лабораторни условия, а също и дуоденальное съдържанието.

Трихоцефалез се нарича власоглавом (като на снимката), който се установява в дебелото черво или на сляпо черво, инжектиране става чрез поглъщане на яйца.

Малко по-рядко човек се среща това заболяване, като дирофиляриоз – нашествието, причинен от проникване на ларвите с нематоди, които принадлежат към рода на Dirofilaria.

Инкубационният период варира широко: от 30 дни и завършва с няколко години. Отделят две форми на болестта: кожни (на мястото на въвеждане на ларвите в кожна покривка се образува уплътнение), и око, когато паразит се установява под кожата на клепачите, по-рядко – в очната ябълка.

Симптоми глистной паразитози

Признаци глистной инвазивност, могат да бъдат значително диференцирани, всичко зависи от вида на паразити, които са проникнали във възрастни хора. Ако като цяло, всички болести могат да бъдат разделени на такива групи:

 • По време на остро, което се характеризира с изразена симптоматикой от първите дни на заразяване на човек.
 • Хронично или вялотекущее развитие, което в по-голямата част се случва, без видими признаци на инфекция.

Най-честият причинител при възрастни е аскарида. Обикновено, първите симптоми на заразяване с данни паразит запис на 10-14 ден от заразяване, когато ларвите гельминта започват да се «пътува» по тялото. Такава глистная нашествието се характеризира със следните симптоми:

 1. Повишаване на температурата на тялото.
 2. Астматични пристъпи на кашлица на фона на болезнено усещане в областта на гръдната кост.
 3. Разпределението на бронхиална секреция с кръв ивици (рядко).

Заради «традиционности» на симптомите, често инжектиране се бърка с простудными или дихателни заболявания, и ascariasis показват в най-последно място, защото гельминт в белите дробове не може да съществува. Ако се каже по друг начин, това състояние при възрастни може да възникне единствено в период на миграция на ларвите.

Симптоматика при приемането на червата ascarids:

 • Повишаване или понижаване на апетита.
 • Повишено отделяне на слюнка.
 • Диспептические признаци.
 • Спазми в областта на корема.
 • Газообразование.
 • Увеличение на лимфните възли.

Като цяло инжектиране острицами (като на снимката) се характеризира с подобна симптоматикой. Освен това, към нея се добавя достатъчно силен сърбеж в областта на аналния отвор, който значително се засилва през нощта и вечерта. При такова заболяване, особено страда нервната система възрастни, човек става прекалено раздразнителен, сприхав, неспокоен.

Обикновено при заразяване на острицами тежестта на симптоматиката достига своя връх, когато паразитите се превръщат във възрастни индивиди, започва интензивен процес на размножаване, и женските снасят яйца.

В повечето случаи, ес острицами са изложени на малки деца, чрез замърсени ръце, играчки и др. Заслужава да се отбележи, че тези паразити никога не се размножават именно в червата. Така че е много трудно да се установи заразяване острицами чрез обикновен удар или остъргване.

READ  Орнидазол: колеги и цени на лекарства синоними

Трихинелоза, причинени от групата на кръглите червеи, по-специално трихинела, протича в няколко фази:

 1. Симптом без период на инкубация, продължителността му не повече от 40 дни.
 2. Фаза на развитие на болестта, който е придружен характерна симптоматикой – повишаване на телесната температура, треска състояние, мускулни болки, подпухналост.
 3. Връх заразяване, сопровождающийся постоянно висока температура (антипиретични лекарства не помагат), алергични реакции под формата на обриви, сърбеж, малки прыщиков.

При тежката фаза на заболяването, развиват патология на дихателната система, запис бронхит, плеврален излив или пневмония. Силно страда сърдечно-съдовата система, налице е нарушение на сърдечния ритъм, учащается пулса, увеличаване на показателите на кръвното налягане.

Глистные заболявания: за лечение

Лечение на глисти е необходимо под контрола на лекуващия лекар, който след събиране в медицинската история, проучване на резултатите от научните изследвания взима оптимално лекарство. Всички медикаментозные препарати и други средства, които се качват, като се позовава на вид паразити в организма:

 • Всички лекарства, които активно силни вещество mebendazole са най-подходящи за терапия трихоцефалеза, энтеробиоза.
 • Лекарства, където активно вещество диэтилкарбамазин се предписва за лечение на всякакъв вид filariasis.
 • Средства, съдържащи в състава си левамизол, се препоръчват за терапия на ascariasis, некатороза, энтеробиоза.
 • Бефения гидроксинафтоат помага да се отървете от кръгли червеи.
 • Пиперазин адипинат е в състояние да парализира ascaris, вследствие на което те излизат от тялото заедно с каловыми на масите.

Ако пациентът хелминти предизвика тежка алергична реакция, лечението глистной паразитози се допълва от антигистаминными средства, снимающими негативни прояви.

Таблицата най-ефективните медикаменти:

 1. Вермокс.
 2. Вормил.
 3. Декарис.
 4. Пирантел.
 5. Празиквантел.

Всички лекарства на д-р избира с оглед на заболяването, неговите течения и интензивност, състоянието на пациента, възрастова група на пациента и придружаващите заболявания. Обикновено, лекарят препоръчва на препарати с широк спектър на действие, които позволяват да се въздейства върху няколко вида паразити. Кратка характеристика на лекарства Вермокс:

 • Особена ефективност показа срещу нематоди.
 • Може да се прилага при смесени инвазиях.
 • За да се избавите от pinworms достатъчно за една доза от 100 мг, а на втората се препоръчва в рамките на 15 дни.
 • При смесен паразитарном заболяване се предписват по 100 мг два пъти на ден, продължителността на лечението 3 дни.

Вормил особено ефективен за да се отървем от обезпаразитяване, които се намират в меките тъкани на червата. Характеристика на лекарства се състои в това, че той има овицидными свойства. Т.е. лекарства тази категория са способни да унищожат не само възрастни, но и ларви. Характеристики на приложението Пирантела:

 1. Препоръчват при диагноза ascariasis, энтеробиоз и някои видове други нематодозов.
 2. Обикновено дозата за възрастни варира от 750 до 1000 мг в един прием по време на или след хранене.
 3. При тежката фаза на заболяването, дозата и многообразието на прием варира индивидуално.
READ  Ангельмин: инструкция за употреба, цена, отзиви, колеги

Всички лекарства против обезпаразитяване може да провокира редица «класически» странични реакции като главоболие, виене на свят, зачервяване на кожата покрива, нарушения на съня, повишаване на телесната температура, гадене.

Профилактика

Превантивни мерки заболявания включват противогельминтные лекарства, приемането на които трябва да се извършват през пролетта на време (около май) и есента (октомври). Курс на терапия е същото, както и при лечение – състои се от две лекарства, които се препоръчват по-рано д-р.

Заслужава да се отбележи, че не може да се отдадете на дегельминтизацией себе си, без да се консултирате по повод на това събитие с лекуващия лекар. В края на краищата, въпреки, че е голям асортимент от лекарства, всяко от тях има своите показания, и има своите странични явления.

Профилактика гельминтоза е, както следва:

 • Винаги и навсякъде да се спазват елементарни правила на хигиена, не забравяйте да миете ръцете си преди хранене, след тоалетна.
 • Всички зеленчуци и плодове, които се сервират на масата в суров вид е необходимо да се мият под течаща вода, след това ошпаривать вряща вода.
 • Да се откаже от месни и рибни продукти, които не са преминали топлинна обработка.
 • Не се пие «сурова» вода, особено от открити водоеми (препоръчително е винаги да се вари на течност преди консумация).
 • За борба с мухи, комари, хлебарки и други «неща» в жилищен закрито всички известни начини.
 • След терапия срещу обезпаразитяване, притежават къща за мокро почистване, като се използват специални дезинфектанти; вари спално и нательное бельо, а след това да го прогладить от двете страни.
 • Ако в дома си имате домашни животни (котки, кучета) трябва да се извършва тяхното навременно обезпаразитяване.

Трябва ясно да се разбере, че всяко паразитно заболяване може да доведе до сериозни последици за здравето на човека. Достатъчно често, без необходимото медицинска намеса, случаите на заразяване завършват за носител на тежки усложнения и дори смърт.

За да не се допусне непоправима, при първите симптоми за наличието на червеи трябва да посетите лекар, за да се мине преглед и адекватен курс на лечение. И винаги си заслужава да се помни, че превенцията на болестта намалява вероятността от заразяване с няколко пъти.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close