Дизентерийная амеба: какво е това, на жизнения цикъл на паразита, и какви заболявания причинява?

Дизентерийная амеба – това е паразит, живеещ в дебелите черва на човека, то предизвиква опасно заболяване amoebiasis. Патология се характеризира с увреждания на стените на дебелото черво и образуването на язви на мукозните мембрани на червата.

Като правило, за заболяване, продължителен или хронично, понякога придружени от активни образованието гнойников (абсцеси) в черния дроб, белите дробове на пациента. Признаци на инфекция са много подобни на проява на дизентерия, така че е заболяване и се нарича амебная дизентерия.

Жизнен цикъл на дизентерийной амеба

Амеба за своя жизнен цикъл се провежда на два етапа: етап на активна (просветная, тъканно форма), фазата на покой (циста). Паразитите са способни да преминават от една форма в друга, без промяна на условията на обитаване.

Цисты – това е единствената форма на паразита, която достатъчно дълго време може да съществува извън тялото на човек. Повече от 30 дни циста живее във влажна и топла среда, с много белина не могат да го унищожи. Да Не преживеят цисты само:

 1. температура на кипене;
 2. высушивание;
 3. заморозку.

Водеща роля в разпространението на заболяване и заразяване на хора е отделено именно цистам, те се открояват, след като получи остра амебиаза, при ремисия при хроников. Заразяването може да се случи, ако амеба прониква в тялото заедно с храната, водата. Паразити са устойчиви на въздействието на стомашния сок, така че растворятся само в червата, което става началото на просветной етап.

Просветная форма на паразита малоподвижна, живее в горната част на дебелото черво, консумира съдържанието му, без да причини много вреда на тялото. Обаче, въпреки това, безобидная етап представлява сериозна заплаха и потенциална опасност в бъдеще. Просветная форма на паразита може да бъде открита в фекалиях:

 • выздоравливающего на човека;
 • на хронично болния.

Дизентерийная инфекция нестабилна външна среда, е убит извън тялото на стопанина.

Когато са на място, други заболявания на червата, гуша, чести стресови ситуации, интоксикация на организма, намалява имунитета, тази форма на инфекция преминава в плат фаза, която причинява вреди на здравето.

Тъканта, етап на жизнения цикъл на амеба нарече точно така, тъй като паразит разрушителни влияния на тъкани на вътрешните органи и червата, в частност. Съществува и друго име – вегетативна форма, тъй като амеба:

 1. при активно движение извади;
 2. значително се увеличава по размери.

Да се движите дизентерийной амебе помага корненожка, което настъпва при бързо удар субстанция на паразита. Също така се празнува т.нар преливане на цитоплазмени, благодарение на това и се случва преместване на простите патогени. Амеба се закрепва към стените на червата, производство на токсични вещества, които нанасят щети на стените на червата.

READ  Повръщане при червеи: може ли да повърна от червеи деца и възрастни

На този етап На развитие на паразита се храни с кръвта на своя господар, ако изследваме амебу под микроскоп, може да се открие проглоченные него червените кръвни клетки.

По малко от влошаване на заболяването се случва отмирането слоеве на стените на дебелото черво, образуване на микроскопични абсцеси. След което в различните отдели на дебелото черво се появяват рани, най-често в болестния процес се активира чревната:

 • сляпо;
 • сигмовидная;
 • директен.

Язви кръгла форма, в диаметър достигат няколко сантиметра, но това увеличение се случва и по-дълбоко. Визуално язви са подобни на фуния с богат тиган и тесен отвор, те отгоре са покрити с гной. Тъканта форма дизентерийной амеба може да се разкрива само в острата фаза на патология.

Когато паразити бяха установени в каловых масите, диагноза амебная дизентерия се счита за потвърдена. При намаляване на остротата на заболяването паразит отива да водят просветна форма.

След проникване в дебелото черво, особено при неблагоприятни условия на живот в нея, вегетативна форма на амеба ще се премести в неактивно състояние, цисты заедно с фекалиите се отделят във външната среда.

Ако цисты отново проникват в тялото на човека, той е заразен за втори път.

Механизъм на заразяване, начини на предаване

Както и други паразитни инфекции, дизентерийная амеба – това е заболяване на мръсните ръце. Има два начина на заразяване амебиазом, на първо място това е алиментарный път, когато циста амеба прониква в организма заедно с храната и замърсена вода. Освен това, един здрав човек може да се разболее след контакт със заразени хора или предмети.

По този начин инфекцията се случва фекально-орален начин, при нарушаване на елементарни хигиенни норми.

Особено опасни за околните и такива пациенти, при които не се проявяват симптомите на болестта:

 1. носители на инфекция;
 2. хронично болните пациенти извън екзацербация на амебиаза;
 3. хората, който се възстановява след острата фаза.

Заедно с каловыми масите, те активно отделят огромно количество киста, на всеки грам фекалии може да бъде от порядъка на десетки милиони киста. Човек може да бъде заразен в продължение на много години.

Хрониките и остри болни по време на обостряне на амебиаза са в състояние да отделят вегетативните форми на инфекции, които бързо умират извън тялото на човека, така че не носят опасност за околните. Например, тъканта, амеба умира по-късно от 20 минути след дефекация.

READ  Антитела към описторхисам и антигени на паразита: диагностика описторхоза

Начини на предаване са тясно свързани с преки контакти с основен източник на инфекция, при анален секс, рукопожатии. Въпреки това може да се разболеят при контакт през различните междинни обекти.

Бързото разпространение на дизентерийной амеба, допринасят и:

 • мухи, хлебарки, разносящие цисты, ги отделят с фекалиите;
 • използването на предмети или дрехи с цистами паразит;
 • пиенето на вода, продукти, без термична обработка.

Заболяване, причинено от паразит, е в състояние да нанесе сериозни щети на здравето, както и усложнения на болестта ще станат причина за летального., изм.

Симптоми на чревна амебиаза

Тази форма на заболяването дава симптоми, много подобни на признаците на дизентерия.

Дизентерийная инфекция дълго време протича скрито, обикновено инкубационният период продължава около 1 седмица или дори 4 месеца.

След това се проявява на процедурата:

 1. ускорен стол;
 2. болка в коремната кухина;
 3. фалшиви позиви за дефекация;
 4. незначително повишаване на телесната температура.

В началото на болестта на стол при пациенти е 4-6 пъти на ден, при усугублении положение човек е принуден да ходи до тоалетната до 10-20 пъти на ден. В фекалиях може да се открие примес на слуз, кръв, изпражнения прилича на «малина желе».

Температурата на тялото може да бъде нормална или леко повишена, малко по-късно пациентът се представи заверена оплаквания от висока температура. Когато болки в стомаха, дискомфорт съсредоточени в долната част на коремната кухина, болка схваткообразные, дърпане, при дефекация боли още по-силно.

Ако продължение на паразитарного тежко заболяване, болен човек намалява апетита, започва гадене и повръщане. Остра дизентерийная инфекцията продължава 4-6 седмици, когато лечението е започнало навреме, човек се възстановява напълно. В случай, че лечение няма, или тя е прекратена, симптомите и ще изчезне, ще настъпи продължителна ремисия. Продължителността на този период от време – седмици, месеци, а след паразити продължават да потискат човешкото тяло.

Хронична форма причинява симптоми:

 • лош вкус в устата;
 • намаляване на апетита;
 • прекалено бърза умора;
 • слабост;
 • развитието на анемия.

Дълго време чревна амебиаза винаги сопровождено повишен риск от появата на различни опасни усложнения: развитие на вътрешно кървене, прободение стените на червата, новообразувания в червата, перитонит, апендицит, гангрена на дебелото черво.

За избягване на усложнения е възможно. Само трябва своевременно да се обърнете към лекари. Конкретен анализ на amoebiasis се подбират от лекуващия лекар.

Навременното провеждане на диагностика гарантира висока ефективност на лечението.

Симптоми внекишечного амебиаза

Признаци внекишечной форми дизентерийного амебиаза пряко зависят от конкретната форма на усложнения. При остър амебном хепатит има място увеличение, уплътнение на тъканите на черния дроб, температура на тялото на пациента не се подобрява.

READ  Энтерофурил при червеи: помага ли лекарство в лечението на възрастни и дете

Амебный процес в черния дроб ще се превърне в причина за топлината (до 39 градуса и повече), на засегнатия орган се увеличава в размер, става болезнено място нагноения. Кожни воалите придобиват желтушную оцветяване, което е типично за обстойни абсцеси, е нехорошим симптом.

Плевролегочный болестния процес се развива, ако абсцес на черния дроб разкъсали чрез диафрагмата в белите дробове. Малко по-рядко дизентерийная инфекция в белите дробове се развива след въвеждането на амеб заедно с кръвта, имат място е:

 1. абсцеси в белите дробове;
 2. гнойный плеврален излив.

От болен човек чрез силни болки в областта на гръдния кош, пристъпи на кашлица с активен изхвърлянето на храчки с жилки кръв, задух, повишаване на телесната температура.

При церебрална амебиазе има място на мини амеб в мозъка, а след това ще се появят един или няколко абсцес на мозъка. Опасност от болестта в това, че смъртоносни резултата идва много по-рано, отколкото ще бъде диагностициран.

Характеристика на уринарния амебиаза – причинител на патология прониква в пикочно-половата система чрез язви, които се появиха в ректума. Симптомите са много сходни с признаците на възпалителен процес на половите органи, инфекции на пикочните пътища.

Amoebiasis кожата покрива – това е усложнение на чревната форма на заболяване. Тя се развива, ако човек намалена имунна защита. В болестния процес участва участъци на кожата:

 • на седалището;
 • около задния проход;
 • в перинеума.

На покровах в тези места се образуват дълбоки язви, ерозии с черни ръбове, те истончают неприятна миризма. Понякога отделни язви свързани ходове.

Информация за дизентерийной амебе предоставена на видео в тази статия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close