Ascariasis: причини и симптоми, признаци на заболяване, което е таоке, профилактика и лечение

Всеки знае, че в човешкия организъм могат да «живеят» на паразитите, но не всеки разбира, какво е ascariasis. Това заболяване представлява сериозна заплаха за здравето на човека, и от него не са застраховани нито децата, нито възрастните хора.

Ascariasis – това е паразит заболяване, което се развива вследствие на проникване в организма на човека кръгъл. Ларви на паразити могат да се движат свободно в организма, нарушаване на работата на вътрешните органи и системи. Въпреки това те се развиват само в червата.

Причинител на заболяването действат кръгли червеи, които се отнасят към групата на нематодов. Аскарида на външен вид прилича на едър гельминта веретенообразной форма, е червен или жълт оттенък. Дължината на женските достига до 45 см, а на мъж на не повече 25 см

Необходимо е да се научите как да се открие такова заболяване, какви са симптомите ascariasis свидетелстват за наличието му? А също и да разберете какви лекарства помагат да се отървете от паразити, и може ли да помогне народно средство?

Фаза на заболяването

Симптомите на заболяване при възрастни хора, както и деца са в зависимост от това в коя фаза е заболяването. Открояват две фази на протичане на заболяването – това е ранна (я наричат миграционна фаза), а също и късно или чревна фаза.

В началната фаза на чувствителност на организма към чужди обекти достатъчно висока. Смята се, че именно човешката аскарида – това е най-силен алерген от всички паразитни алергени.

Когато инфекцията е силен, това не изключва механичното увреждане на червата, съдове, белите дробове, черния дроб. На този етап болестта се излекува болест, е много по-лесно, защото организма на човека не е достатъчно силно повреден от хелминти.

Ранен етап на заболяването трае от един месец до две. Като правило, на този етап ascariasis изразени симптоми не притежава, през по-голямата част бессимптомное.

Клиника на чревната етап изглежда по следния начин:

 • Изчезва тежестта на алергични реакции.
 • Тънко черво увреждане на хелминти.
 • Паразитна дейност глисти води до това, че в организма се извършва от недостиг на хранителни вещества и витамини.
 • Отслабването на имунната система на човека.

Ако на този етап диагноза ascariasis, лечението трябва да бъде комплексно, тя задължително включва в себе си антипаразитни лекарства и антихистаминови лекарства.

Симптоми

Признаци ascariasis се различават в зависимост от етапа. Заслужава да се отбележи, че клиничната картина на заболяването при възрастни се проявява по-изразено, отколкото при деца. А ето и симптомите на заболяването при деца-дълъг период от време не се проявяват.

Признаци за миграционна фаза на развитие на заболяването се отличават със своята разнообразностью. Макар и често се случва, че техните прояви и изобщо не се наблюдават. Въпреки това, в медицинската практика се отделят общи признаци.

На първо място, се наблюдава остър инфекциозен и токсичен синдром, вследствие на които се повишава температурата на тялото до 40 градуса, открити общо неразположение, слабост, повишено изпотяване, понижаване на трудоспособност. Такъв модел може да се представи и първите 5-15 дни след заразяването.

От друга страна, на краката и ръцете записано балон обрив в областта на медицината е проява е получило името синдром на алергичен характер.

Миграционна фаза се характеризира следващата симптоматикой:

 1. Увеличава своя размер черния дроб, се появяват болки в областта на дясното подреберья, болезнено усещане в стомаха. Тези признаци се проявяват не всички пациенти, при около 50%.
 2. Гръдна болка, пристъпи на кашлица, недостиг на въздух.
READ  Плоски червеи: характеристики на плоски червеи паразити у човека

Когато ларвите се формира възрастната, след това се развива чревна фаза на заболяване (хроничен ascariasis), която се характеризира с обособена симптоматикой:

 • Загуба на апетит, гадене, повръщане, болезнени усещания в корема, нарушения на функционирането на храносмилателната и на стомашно-чревния тракт.
 • Нарушение на съня, влошаване на общото състояние, намаляване на трудоспособност. Се развиват внезапно и тежко главоболие, се наблюдава нервен синдром.

Ascariasis (на снимката) по своята клинична картина подобна на други helminthiasis, но има някои симптоми, характеризиращи изключително дадено болестно състояние:

 1. Пълна загуба на апетит, не искам никаква храна.
 2. Системни болки в областта на корема.
 3. Скърцане със зъби през нощта.
 4. Повишава отделяне на слюнка.
 5. В изпражненията могат да бъдат визуално забележите възрастни.
 6. Периодично се появяват запек, които се редуват с поносом.
 7. Кожна покривка на тялото е бледо, понякога се наблюдава желтушность.
 8. Анемия (анемия); валежите на кожата.

Кашлица при аскаридозе настъпва, когато паразити проникват в дихателната система. Типичните клинични симптоми на това състояние са изчезнали и по-често д-р обърква гельминтоз с бронхит. Ascariasis на белия дроб може да протече на фона на тези признаци:

 • Главоболие.
 • Висока температура на тялото (антипиретични лекарства не помагат да свалят температурата).
 • Алергични реакции с дисплея на кожном покривка – акне, зачервяване и лющене на кожата, малки воднисти мехури, обрив.

Изолиран ascariasis – това е вид глистной нашествия, което се характеризира с увреждане само на един вътрешен орган. Поради изолирана форма на заболяването може да се развие усложнения:

 1. Непроходимост на червата, когато плетеница от паразити затваря естествен просвет, и човек не може да изпразване на червата.
 2. Гнойни процеси в черния дроб.
 3. Жълтеница – когато паразити живеят в жлъчните протоках.
 4. Ако паразити попадат в сляпо черво, което може да е апендицит.
 5. Когато възрастните да проникне в начина на дишането – задух.

Сериозна заплаха представлява инфекция от паразити по време на бременност. През заболяване усложнява вынашивание на плода, предизвиква най-силните токсикоз и трудности в послеродовом период.

Затова, ако човек се наблюдават характерните признаци на заболяване, трябва да се консултирате с лекар, кръвен на ascariasis и да мине други диагностични дейности, за да се увери в наличието на гельминтоза и да започнат оперативно лечение.

Диагностика

Ascariasis, какво е това и как той протича, беше намерили вън още. Сега трябва да се оправи, как да ascariasis?

Без съмнение най-лесният начин за откриване на заболяването – това е опознаването на каловые маса в лабораторни условия. Въпреки това, този метод дава възможност да се диагностицират болестта само в последната фаза на своето развитие.

По-голяма ефективност представляват, така наречените имунологични начини, които помагам за определяне на лицето, по-специално в кръвта си антитела срещу паразити, вследствие на което може да се коригира адекватна схема на лечение.

Диагностика на ascariasis позволява откриване на ларви на паразити и вече са на 5 ден, след като се е случило заразяване ascariasis. Най-голяма резултатност показа метод ELISA, който открива специфични антитела към возбудителям.

На ascariasis анализ на кръвта има следните предимства:

 • Висока степен на чувствителност.
 • Бърз резултат.
 • Ниска вероятност за грешки.
 • Идентифицира ascariasis, диагностика от този тип позволява да се открият и други видове гельминтоза.
 • Чрез този анализ може да се проследи динамиката на глистной нашествия.
READ  Паразинол: лекарството от червеи, цена, отзиви инструкция

Основната целта на това изследване е да потвърди или опровергае в кръвта на човека специфични антитела на определен клас, както ascariasis IgG.

Препоръчително е да диагностицира и от следните методи:

 1. Изследване на слюнка за наличие на ларви.
 2. Рентгенова снимка на дихателните органи, за да останат эозинофильные инфилтрати.
 3. Изучава тайната на панкреаса, тъй като в него често се откриват яйца на паразити.
 4. Контрастная радиография показва струпване на възрастни в червата на човека.

Выявленный ascariasis е необходимо оперативно лечение. Лекуващият лекар, позовавайки се на резултатите от анализи и изследвания, препоръчва необходимите лекарства, които ще помогнат вълни паразити от организма, възстановяване на функционалността на засегнатите органи.

Отколкото да се лекува заболяването?

Отколкото да се лекува ascariasis, за да се отървете от обезпаразитяване завинаги с минимални загуби на организма, знаят малко хора. Паразитарный болест може да се лекува в домашна обстановка, както и в стационарни условия.

В повечето случаи хоспитализация се препоръчва тогава, когато пациенти са развили сериозни усложнения на фона на гельминтоза.

Максимален ефект има медикаментозно лечение, но тя се назначава само след като всички диагностични дейности и потвърждение гельминтоза.

Терапия ascariasis е препоръчително да се извършват следните средства:

 • Лекарства противопаразитарного свойства. Тези лекарства имат своите показания и противопоказания, немаленьким списък на негативни реакции, така че трябва да определяни единствено от лекуващия лекар.
 • Антихистаминови хапчета препоръчват като едновременно с противогельминтными лекарства, за да се избегне алергичен синдром при унищожаване на паразити.
 • Ферментные лекарства подобряват храносмилателната функция на червата.
 • Пробиотиците допринасят за възстановяване на пълноценен микрофлора на червата.

Дозировка и многообразието на прием на лекарствени средства се определя индивидуално, като се позовава на конкретна клинична картина на пациента. Заслужава да се отбележи, че не може да се отдадете на самолечение, тъй като много инструкции за употреба противопаразитарных средства обозначават ниски дози. Вследствие на такова домашно и самовольного лечение, прогноза може да бъде неблагоприятно.

Хапчета от ascariasis представени следните заглавия:

 1. Пирантел, Албендазол, Немозол – лекарства противопаразитарного свойства.
 2. Зиртек, Супрастин – антихистаминови хапчета.
 3. Креон, Mezim – ферментные лекарства.
 4. Linex, Бифиформ – пробиотици.

Симптоми и лечение на заболявания са тясно свързани, тъй като в редица случаи се препоръчват точно тези лекарства, действието на които е насочена към възстановяване на конкретния повреден орган, и оттегляне, силно изразена симптоматика от негова страна.

Важен компонент на терапия ascariasis е оздравителна диета, която насърчава създаването на неблагоприятна среда за развъждане на паразити. Приема на храна трябва да е не по-малко от пет пъти на ден на малки порции, по-дълги интервали между храненията не трябва да бъде.

Задължително в менюто се включва следното:

 • Мазен и течни каши.
 • Подсушенный хляб от пшенично брашно.
 • Мармалад.
 • Ориз, манка, елда под формата на пюрирани gruels на водата.
 • Немазна свинско, телешко.
 • Сухи бульони.
 • Домати, картофи, моркови.

По време на лечението на заболяването трябва да се откаже от мазни и пържени храни, консервирани храни, мазни видове месо, сладкиши и шоколад, тестени изделия, сметана, пълномаслено мляко, грис от ечемик.

При завършване на лечение, трябва отново да преминат тестове, за да сте сигурни в успеха на терапията. Препоръчва се за профилактика на ascariasis, която включва в себе си дейности като:

 1. Строжайшее спазването на елементарни правила на хигиена. И тази позиция е достатъчно актуален, тъй като заболяването се предава фекальным и орален път. Препоръчва се по-често да си мият ръцете, да се консумират само чисти зеленчуци и плодове.
 2. Не гризане на ноктите, не оближе пръстите си (важи и малки деца).
 3. Ям само преварена вода.
READ  Лекарство от червеи за човек с широк спектър на действие: преглед на наркотици

След завършване на лечение се извършва контролно изследване на нейната ефективност. Обикновено то се извършва след 10-20 дни, три дни подред, след това през две седмици и три дни подред (връчване на кръв и кал на анализ).

Препоръчва се диспансерное наблюдение в продължение на 3 години, което включва изследване на изпражнения при инфекциониста веднъж в годината.

Лечение на ascariasis на народни средства за защита

След като научава, че е ascariasis, как се лекува и какви превантивни мерки се препоръчват, трябва да се помисли и съвети на алтернативната медицина. И така, как се лекува ascariasis народни средства?

Сурови тиквени семки – това е най-доброто средство срещу всякакъв вид червеи. За приготвяне на лекарства за домашно нужда от 500 грама слънчогледови преминете в месомелачка или се смила по друг начин.

Към получената маса добавете 60 мл топла вода, малко мед за подобряване на вкусовите качества. Този обем «лекарства» на един път, трябва да ядете в продължение на един час. Порция предназначена единствено на възрастен човек.

За бебето доза ще бъде малко по-различен: до 2-годишна възраст не повече от 50 грама, от 2 до 4 години и не повече от 80 грама, от 5 до 7 години – 100-110 грама, на възраст 10-12 години – 160 грама. Един час след прием се пие очистително средство, а след още половин час трябва да се направи почистване клизма на базата на топла вода и аптечната лайка.

Ефективен билков събиране на:

 • Аптека лайка (5 грама), обикновена вратига (5 грама), морски пелин (7 грама), горчив пелин (8 грама).
 • Всичко се смесва, да вземе една супена лъжица и се изсипва вряща вода – 250 мл.
 • По естествен начин да се охлади, прецедете.
 • Разделете на две части, да се вземат по време на сутрешната, на гладен стомах и късно вечер непосредствено преди лягане.
 • Продължителността на лечение е 3 дни.

В заключение е препоръчително да се отбележи, че ascariasis – това е паразитно заболяване, и при липса на адекватно лечение на нарушена функционалност на целия организъм, което води до прогрессированию заболяване и развитието на съпътстващите заболявания.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close