Ascariasis при възрастни: симптоми, лечение и признаци

Ascariasis – болест, причинител на които са паразити — кръгъл. Това двуполый гельминт дължина до 40 см, която може да се види на снимката. Той навлиза в организма през устата, прониква в дебелото черво и умножаване там.

Заедно с тока на кръвта паразит може да проникне в белите дробове, бронхите и горните дихателни пътища. Миграция на ларвите продължава до 16 дни, а по време на развитие е около 15 седмици.

В човешкото тяло кръгъл могат да паразитират цяла година. Ако не настъпи повторно заразяване, след това има вероятност самоизлечения.

Човекът е единен източник за заразяване на този вид червеи. Начин паразитози – перорален, има глисти навлизат в организма по време на заглатывания яйца заедно с мръсни и сурова храна.

Признаци ascariasis

Предвид това, че паразитите са преодолели различни етапи на развитие, мигрируя в организма, симптомите на ascariasis при възрастни зависят от степента на протичането на болестта. Отделят два етапа течения гельминтоза:

 1. миграционна (в началото);
 2. ешерихия (late).

Клиника на миграцията етапа полиморфная, за която са характерни манифестные и латентни форми с различна степен на тежест от намазва до тежки наказания.

Признаци на ранен етап се нарича токсикологическими или възпалителни. Към тях се отнасят емоционална нестабилност, слабост, гадене и виене на свят. Също така пациентът може да се развие алергия, която по-рано не проявява себе си.

Понякога се появява астматическая реакция, бронхит, кашлица и пневмония. Клиника манифестного етап е в наличност субфебрильной температура. При това се наблюдават симптоми като:

 • увеличение на далака и черния дроб, което се вижда на снимката;
 • недостиг на въздух;
 • главоболие;
 • сърбящ экзантема;
 • мускулни и ставни болки.

Клиника късна фаза може да бъде смазана, но при някои пациенти са налице следните прояви:

 1. эозинофилия;
 2. главоболие;
 3. дискомфорт в корема;
 4. виене на свят;
 5. разстройство на стола;
 6. умора;
 7. гадене и понякога повръщане.

Струва си да се отбележи, че колкото повече пациентът, толкова по-трудно той ще издържи гельминтоз. Това се дължи на възрастови промени, както и наличието на хронични заболявания, активизирующихся поради слаба имунна система.

Диагностика

Поради многообразието на симптоми, диагностика ascariasis доста затруднительна. В процеса на изследванията се провеждат лабораторни и клинични изследвания. Също така се приемат до внимание резултатите от епидемиологични проучвания.

Първоначалната диагноза е да се съберат данни, сочещи към вероятен източник на нашествия, и времето, изминало от момента на появата на първите признаци на присъствие на паразити. Също така е важно да разберете с кого контакт човек до лечение на медицинската помощ.

READ  Самоинвазия: какво е това, симптомите и видове, както се случва глистное заразяване

При заразяване на паразити се изследват кръв, ако в организма живеят кръгъл, а след това резултатите от лабораторните анализи ще се насочва за анемия. Държавата се определя от намаляване на концентрацията на червените кръвни телца (червените кръвни клетки и хемоглобина). Неразположение се дължи на въздействието на продукти от жизнената обезпаразитяване и поради липса на хранителни вещества.

Също диагностика ascariasis предполага эозинофилию. При наличието в организма на червеи се увеличава фракцията на белите кръвни клетки. Эозинофилы неутрализират биологично активно вещество – хистамин, което выделяемся в прекомерно количество, когато глисти попадат в организма.

При напреднал етап на ascariasis концентрация на еозинофилите в кръвта се увеличава и може да се увеличи до 25%.

Но високото съдържание на еозинофилите и неразположение не винаги са характерна симптоматикой ascariasis. В края на краищата, подобни признаци може да се появят и при алергии и паразитировании друг вид червей в организма.

Също диагностика при заразяване на организма ascarids предполага провеждане на рентгенологического изследвания. Эозинофилия и x-ray белите дробове може да се посочи наличието на гельминтоза (как изглеждат леки, засегнати от хелминти може да се види на снимката), Защото, когато хелминти преминават през белите дробове, а след това в тях се появяват очаговые възпаления, които се виждат на рентген.

Диагностика на чревната фаза на заболяването е доста лесна, тъй като открият глисти могат да бъдат за наличие на яйца на паразити в изпражненията на заразен човек. Въпреки това в някои случаи в екскременти при аскаридозе, които не са открити признаци, сочещи на наличието му. Това се случва, ако:

 • в червата се обитава само от мъжки или женски, поради което е нарушен жизнен цикъл на кръгъл и на цикъла й на размножаване;
 • използват се лекарства за лечение на други заболявания, вследствие на което нарушава процеса на размножаване на паразити.

В такава ситуация се извършват биохимични изследвания, сочещи за наличието на продукти на обмяната на обезпаразитяване. По този начин, в урината се откриват летливи мастни киселини.

Как да се лекува заболяването при възрастни лекарствени средства?

Лечение на ascariasis необходимо е изчерпателно, така че антипаразитарные таблетки се препоръчва да се използват заедно с народни средства. Терапия гельминтоза ефективен, ако активира определена лечебна схема.

Така че, за да се изведат на глисти лекар е предписал облекчаващо лекарства. Най-често срещаните средства от тази група са Тавегил и Супрастин.

Също така са необходими противоглистные хапчета, най-ефективни от които се счита, че следните лекарства:

 1. Левамизол;
 2. Албендазол;
 3. Пирантел;
 4. Mebendazole и други.
READ  Жълтурче от червеи при човека: настойка, отвара от паразити

Всички тези хапчета СЗО препоръчва да се пие, за да се изведат на ascaris. Алтернативни препарати – това е Натазоксанид и Тиабендазол.

Въпреки това, почти всички антипаразитни средства имат странични ефекти. Така, Пирантел, могат да предизвикат запушване на червата в случай на големи струпвания на ascaris. Освен това, той не унищожава ларвите в етап на миграция.

Днес едни от най-добрите са на хапчета Албендазол. Въпреки това лечение ascariasis това лекарство не може при бременност и възраст до 2 години.

Хапчета Тиабендазол може да доведе до миграция на червея в хранопровода. Така че ги пият заедно с Пиперазином причинява парализа. Освен това тези лекарства се предписват с гореописаните лекарства, защото недостатъчна доза и прекомерно натрупване на паразити също може да доведе до миграция.

Още при аскаридозе лекар е предписал поливитаминни комплекси и ферментные средства, като Mezim или Креон. При анемия са написани препарати на желязо. При гадене и повръщане пациентът може да Мотилиум.

Схема за лечение на ascariasis не е достатъчно ефективен, ако пациентът не ще се придържаме към специална диета. Основна особеност на този хранене е в обогатяването на хранителния режим на протеинови храни.

При аскаридах препоръчва да спазвате диета № 5. Така, пациентите трябва да се откаже от алкохола и да се ограничи количеството мазни храни.

Това е изключително важно да се спазва хигиена на храненето. Ето защо, зеленчуци и плодове трябва да са добре промиване с течаща вода. Също така недопустимо е употребата на сурова вода.

В случай на тежка интоксикация се провежда дезинтоксикационное лечение. А ако усложнения доста сериозни (увреждане на вътрешните органи), тогава трябва да хирургическа намеса.

Съвременно лечение на ascariasis при възрастни предполага използването на метода на кислороден ефект. По време на процедури с помощта на сонда в стомаха на болния се вкарва кислород.

За да се изведат на паразити от организма достатъчно 3 пъти прекарат кислородотерапию. За потвърждение на ефективността на такова лечение, след 3 седмици се прави копрологическое проучване на организма.

Лечение на народни средства за защита

Дегельминтизация средства на хората – това е един ефективен метод, но за най-бързо излекуване е по-добре да се прилагат в комплекса, да не забравят да вземат противоглистные хапчета.

Най-често традиционните методи извадени от тялото на pinworms и ascaris. С тази целю използват мляко и чесън.

Това е универсално средство, което може да се използва като бульон или го правят с помощта на очистительные процедури. Обаче клизми млечно-чеснова глава смес трябва да се направи не по-малко от 7 дни при него има противопоказания за тяхното използване (заболяване на дебелото черво).

READ  Универсално средство за защита от паразити: лекарство срещу глисти в организма на човека, хапчета, препарати

Също така при гельминтозе добре помага на орех. За приготвянето на лекарства се нуждаят от незрели плодове, които се смачкват и се изсипва осолени вряща вода. След вземане на това на инфузията трябва да се пие очистително.

Все още лечението на ascaris средства на хората е невъзможно без растителни разноски. Силни глистогонными растения се счита пелин, вратига и лайка. Настойки и отвари от тези билки може да се пият всеки ден.

Да се готви противогельминтное средство техните семена на тиква трябва да ги обелете нарежете и добавете осолени вряща вода. Когато средство се конфигурират го приемат преди хранене три пъти на ден, не по-малко от 7 дни.

Профилактика

За да не се допусне повторно заразяване с хелминти, трябва да се спазват някои правила:

 • всеки ден правя мокро почистване на закрито;
 • продукти, които се свързаха със земята (билки, плодове и зеленчуци) трябва да се измиват добре преди консумация;
 • след работа със земята, ръцете трябва да се мият не по-малко от два пъти с помощта на сапун.

Освен това профилактиката е необходима на децата. Така, детето трябва да привикне да си мият ръцете след улични игри. А детските пясъчници по-добре да поставите на слънце, при това трябва постоянно да се разхлаби пясък.

За съжаление, въпреки широки диагностични и терапевтични възможности и високо ниво на санитарно-хигиенни норми на живот, степента на заболеваемост ascariasis доста висока. Така че дори, когато се наблюдава профилактика по целия свят всяка година се регистрира повече от 1 млрд. случай на заразяване ascarids. Видео в тази статия ще демонстрира на ascaris в червата.

 

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close