Альвеококкоз на черния дроб и на белите дробове при човека: симптоми, снимки и лечение на заболяването

Заболяване альвеолярный эхинококкоз се развива след проникване в човешкото тяло ларви, червеи Alveococcus multilocularis. Паразит патология се различава от хронично течение, тежки увреждания на черния дроб, метастази в мозъка, белите дробове.

Альвеококкоз принадлежи към естествените очаговым заболявания, често се диагностицира в Турция, Германия, Япония, Австрия и Германия. На територията на нашата страна също са често срещани паразити, особено в Западен Сибир, Якутия, Камчатка, Чукотке, в Хабаровском и Красноярском редици.

Статистиката казва, че честотата на изгледа паразити ще достигне 0,4-8,8 случаи на всеки 100 хиляди население. Голяма част от пациентите – това са деца на различна възраст.

Причини, механизъм на развитие на болестта

Основен източник на болестта са животни, по-често песцы и лисици, малко по-рядко кучета и котки. Яйца на глисти могат да се провокира альвеококкоз, ако те се отделят заедно с изпражненията на животните, да се замърсява не само с пърхот, но също така и околната среда.

Проникване в човешкото тяло се случи по няколко начина:

 1. чрез козината на домашни любимци;
 2. при консумация на горски билки, плодове, вода;
 3. при чести тесни контакти с болни животни.

Проглатывание онкосфер альвеококка се случва, когато човек се занимава с обработка на кожи на убити животни, производство на пушнины, обслужване звероферм. Трябва да знаете, че междинни господари на паразити, действа също така и малки гризачи, затова предпазни мерки задължително трябва да се разпространява върху тях.

Веднага след проникване в стомашно-чревния тракт паразити губят своите защитни черупки. Когато ларвите преминават през червата, те се вградят в стените му, попадат в кръвоносните съдове (като на снимката).

Докато в кръвния поток, основната част от червеи, се задържа на съдови синусах на черния дроб, по-често в дясната половина на тялото. Успоредно с това се формират възли, които понякога могат да достигнат от 5 мм до 30 см.

Подобни израстъци представляват опасност, тъй като имат свойството:

 • израствам в желчевыводящие пътя, диафрагмата и бъбреците;
 • нарушава по този начин техните основни функции.

Черния дроб в засегнатите места в кратък период от време се подлага дистрофия, атрофия, а след това и фиброзу.

Тялото на пациента се опитва да компенсира неадекватността на функциите на черния дроб, благодарение на хипертрофия на останалите, абсолютно здрави райони орган. При това силно нарушен отток на жлъчката, е изключително бързо развиващ се механична жълтеница, която скоро ще премине в билиарный цироза на черния дроб.

Далеч не е последната роля в развитието на некроза е отделено на иммунологическим процеси и тяхното нарушаване:

 1. продуцирование антитела към собствените тъкани;
 2. намаляване на съпротивляемостта на организма.

Ако е успял да се развие некроза на тъканите паразитарного възел, в черния дроб се образуват кухини, пълни с гнойни съдържание.

Симптоми на начален етап

Альвеолярный эхинококкоз обикновено се развива при пациенти млади и на средна възраст (от 20 до 50 години). От времето, когато онкосфера е проникнала в тялото и до началото на разгърната клинична картина може да мине през идните месеци и дори години. Въпреки това при децата симптоми ще се проявят много по-бързо, отколкото при възрастен човек.

READ  Цитварное семе от паразити: че това е правилният прием, цената в аптеката рецепта с с пелин

Бутане от прояви на патология, в медицината реши да отпусне 2 форми на заболяването:

 • многокамерна альвеококкоз на черния дроб;
 • екстрахепатална.

Развитието на альвеококкоза винаги се провежда в 3 етапа. Първият етап на заболяването – рано. За нея е характерна пълната липса на симптоматика, която може да посочи на присъствието в организма на червеите.

Но точно сега, вече започват да се формират възли, те могат да се разкриват при палпация. Тези израстъци се различават скални плътност, бугристой повърхност, малки размери. По време на визуалния оглед «каменна» черният дроб ще се вижда на първо място.

Понякога хората могат да подават жалби за прояви на алергия: уртикария, кожни обриви. Въпреки това, тези симптоми са характерни за много проблеми със здравето.

С нарастването на възли альвеококка се проявяват различни признаци, например, чувството на горчивина в устата, кисело оригване, гадене, болки в горната част на корема, в областта на черния дроб, усещане за тежест под дясното ребро.

В отделни случаи альвеолярный эхинококкоз може да се маскира под лямблиоз. Постепенното увеличаване на размера на паразитни възли стане причина за:

 1. на бъбречна колика;
 2. усилване на останалите симптоми на заболяване.

Ако са започнали такива признаци, най-вероятно, альвеококкоз премина във втори етап.

Етап на усложнения, системата терминал

Сега альвеолярный эхинококкоз дава други симптоми, сред които механична жълтеница, възпалителен процес желчно-стартират пътища, формиране на абсцес. Разрастването на червеи провокира увреждане на порта на черния дроб, възникват симптоми: варици на стомаха, хранопровода, увеличаване на обема на далака, натрупване на течност в коремната кухина, вени на предната коремна стена.

Много пациенти на този етап паразитарного заболявания притеснява главоболие, общо неразположение, прекомерна умора, повишаване на телесната температура, активно увеличение на болезненост в корема. Всички тези признаци се появяват поради некроза на възли и формиране на кухини, с гнойни съдържание.

Ако се случва кълняемостта на паразитни възли в паренхиму белите дробове чрез диафрагмата, те могат да:

 • анан в бронхите;
 • провокира асфиксию гнойными масите;
 • се превърне в причина гнойной пневмония.

Когато киста прорывает в коремната кухина, човек се развива перитонит. Такива усложнения са изключително опасни, тъй като могат да доведат до летален изход. Само за няколко минути на болния човек развива асфиксия, за няколко часа перитонит, а възпалителен процес в белите дробове – за 2-5 дни.

READ  Гельмавитол свещи: инструкция за употреба, цена, отзиви и аналози

Не по-малко опасни усложнения, които дават метастази в мозъка, симптомите на това състояние са следните: главоболие, парализа на едната половина на тялото (хемиплегия), непълна парализа (пареза), пареза само една краката или ръцете (монопарез), пареза на дясната или лявата половина на тялото (промяна на съзнанието).

Допълнително при хора, могат да се появят метастази в бъбреците, белите дробове. Альвеококкоз на белите дробове дава такива признаци:

 1. очаговые затъмняване на паренхима на белия дроб (на рентгеновском снимката);
 2. кашлица, сопровожденный отделяне на малко количество храчки.

Когато метастази проникват в бъбреците, или извършва механично свиване на орган паразитарным възел, разбити в него кръвообращението. В резултат на това може да има нарушение на нормалната работа на бъбреците, възникват заболявания: системен амилоидоза, гломерулонефрит, бъбречна недостатъчност.

Ако в този период кръвен, в него ще бъдат открити симптомите на дифузни поражения на черния дроб. Към него е прието да се позове на:

 • гипоальбуминемию;
 • гипергаммаглобулинемию;
 • увеличаване на скоростта на пропадане на червените кръвни телца (СОЭ);
 • намаляване на концентрацията на протромбин кръв;
 • повишаване на стойностите на тимоловой проба.

Почти всички усложнения имитират симптомите на други заболявания на различни органи, от подвеждат лекари, които прекарват времето си в диагноза. По тази причина по време на посещението на доктор важно е да посочи евентуалните рискове, които могат да причинят альвеококкоз на черния дроб.

Ако альвеококкоз на черния дроб се отива в заключителния етап (терминальную), всички по-значителни промени в човешкото тяло, ще носи необратимо. При това става явно влошаване на всички описани по-горе признаци, цялостно изтощение на организма (кахексия). След известно време пациентът умира от усложненията на болестта.

Альвеококкоз на черния дроб лечение

Да се отървете от альвеококка може да е само хирургично. Но ако човек има абсолютни противопоказания за операционному лечение на:

 1. той назначава химиотерапия;
 2. паралелно се извършва симптоматично лечение.

Тъй като паразитни възли провокира тежко поражение на вътрешните органи, да ги премахнете радикално и едновременно е невъзможно. Ако е имало поражение порта на черния дроб, долната куха вена, или възли покълнали разположени в близост до органи, това ще предизвика частично отстраняване на черния дроб.

Всички паразити, които остават в тъканите, трябва да се обработват с помощта на течен азот (процедура, наречена криодеструкция). Като опция, може да се прилагат химически антипаразитарное средство.

Това се случва, че не е възможно да се проведе отстраняване на възли, в такива случаи е показано инсталирате дренаж. Той ще позволи да се евакуират гнойный ексудат от огнището некротической кухина. Провеждане на курс на химиотерапия, профилактично се препоръчва само в първи и втори стадий на болестта.

READ  Лук от червеи: рецепти от лук, вода, настойка, отвара, тинктура от паразити, мнения

Альвеококкоз на черния дроб лечение на наркотици Албендазол, го приемат по схемата:

 • деца и възрастни с тегло по-малко от 60 кг предписват 15-20 мг на всеки кг тегло два пъти на ден;
 • деца и възрастни с тегло над 60 кг – 400 мг два пъти на ден.

Продължителността на курса на лечението е от 2 до 4 години, да се правят паузи за непушачи.

Заразяване на альвеококком провокира тежко заболяване и риск от нашествия има в почти всеки съвременен човек, който поне от време на време посещава гората за събиране на горски плодове, гъби или за лов.

Особена опасност – това е дълъг скрит период на заболяването, което често усыпляет бдителността на пациента. Но с течение на времето паразити силно разрушават тъканта на черния дроб, на съседните органи, като се образува в тях метастази, предизвикване на необратими промени.

Трябва да се помни, че този вид паразитарного заболяване изисква качествена, навременна диагностика, тъй като без тази на пациента чака смъртоносни резултати.

Ако поражение на вътрешните органи множество кисти имат пределни местоположение, те се отличават и с по-големи размери, заемат цялата дял на черния дроб, показва анатомическая или атипична резекция на черния дроб. Когато новообразувания самотен, дори ако те са големи по размер, при кисти на двете половини на тялото, при гнойни лекар ще вземе решение за необходимостта от провеждане на затворен эхинококкэктомии.

С цел предотвратяване на замърсяване сколексами паразит след извършване на пункция сайт на съдържанието възел, за да премахнете с помощта на эхинококкотомии. При този фиброзни капсули не се премахват, а кухината е задължително да се лекуват с антипаразитарными лекарствени средства (Формалин, йод, спирт). На устната може да се влияе расфокусированным лъч на лазера, студ. Видео в тази статия ще ви обясни, каква е опасността от паразити за хората.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close