Рак на гърлото в ранен стадий — симптоми, причини, лечение

Рак на гърлото, рядко възниква самостоятелно. Тази патология се предшества от редица някои заболявания. Познаването на причината и симптомите на това рака на гърлото, че е възможно в ранните етапи на разкрие коварную болест, своевременно да се започне терапия и спаси живота.

Причини

Въпреки факта, че медицина направи значителна крачка напред, точните причини за появата на рак на гърлото не са известни. Но е известно, че рискът от развитие на аномалии по увеличава при въздействието на редица фактори, водещи до образуването на ракови тумори в гърлото.

Но първопричина за появата на атипичного новообразувания се крие в такива заболявания, като:

 • Хронични или протичащи възпалителни заболявания на гърлото.
 • Наличност в фибром на ларинкса или кисти.
 • Белези, наранявания на лигавицата и тъкани на ларинкса.
 • Папиллома-вирус, пахидермия.

А провокира появата на плоскоклетъчен рак на гърлото следните фактори:

 • Употребата на тютюн – голяма част от раковите пациенти се отнасят към пушачите с по-голям опит. Появата на тумори се свързва с факта, че дима от цигарите дразнещо действа върху лигавицата на гърлото, което я прави по-чувствителна.
 • Заболявания на гърлото, носещи хроничен характер. Най-често преди появата на рака болните страдат патологиями ларинкса или гърлото — фарингит, хроничен ларингит, ангина. Освен това, новообразование може да нарасне при наличието на папиломи в гърлото или други доброкачествени образувания.
 • Срив в имунната система. Гърлото представлява един от видовете на дихателната система. Затова, заедно с въздуха, докато дишането на лигавицата на постоянно проникват бактерии. Поради редовното излагане на вредни микроорганизми се увеличава чувствителността на тъканите, което води до проблеми с имунитет. А отслабва имунната система е отлична предпоставка за прераждането на нормалните клетки в нетипични.
 • Трудна работа – раков тумор възниква на фона на лошите трудови условия в производството. Работа и липса на елементарни предпазни средства, води до появата на плоскоклетъчен рак на гърлото. Агресивни вещества, петролни отношение, метален прах прониква в гърлото, и се установява на лигавицата. Всичко това значително понижава съпротивляемостта на тъканите, което предизвиква дегенерация на клетъчните структури.
 • Наследствен фактор – голяма част от раковите пациенти има роднини с онкологией. Затова повечето специалисти смятат, че образованието на рак е свързано с нетипичен промяна в клетките на генетично ниво.

Не може да не споменем и такива причини, които могат да доведат до нормалните клетки се израждат в гърлото нетипични. Това е оскъден хранителен режим, прекомерна употреба на месни продукти, консерви, вирусът Емфизема Barra.

Важно! На въпрос — как изглежда ракът на гърлото, ще може да отговори само специалист. Различните етапи на заболяването е не само визуално се различават един от друг, но и симптомите се проявяват по различен начин.

Онкология, независимо от мястото, където тя се развива, носи на страдащия смъртоносна заплаха, дори ако тя е била открита при бебето. И много често смъртен изход настъпва поради факта, че болестта е диагностицирана в късен стадий, което означава, лечението вече е закъснял. За това, че би това не се е случило, трябва да знаете как да се проявяват първите признаци на рак на гърлото.

READ  Симптомите на рак на дебелото черво в ранен стадий при мъжете: диагностика

Симптоми

Симптоми на рак на гърлото в начален етап могат да бъдат общи, а това означава, че те лесно могат да бъдат объркани с редица други заболявания.

На по-ранен етап някои общи признаци представляват:

 • постоянна болка в ухото;
 • болката в гърлото е хроничен характер;
 • трудности по време на разговор;
 • лимфните възли са увеличени в размер на;
 • болният усеща изтръпване на лицето;
 • гласът става дрезгав;
 • при сглатывании възниква болка;
 • в езика и в устата се появяват язви.

Наличието на патология се определя от това, колко дълго се съхраняват рак на гърлото първите симптоми.

Хронични симптоми обикновено показват наличието на рака. Към лекар трябва да се обърнете, ако болните са били открити всички от изброените по-горе признаци. И все пак, те не могат да означават наличие ракового новообразувания, специалист трябва да проучи всички сериозни симптоми на рак на гърлото, и извърши необходимите проучвания.

Какви са симптомите при рак на гърлото трябва да се вземат предвид? Хронични признаци на рака са, както следва:

 • болковият синдром в гърлото;
 • вкусовите рецептори са намалени;
 • постепенно гласът става дрезгав, а после съвсем изчезва;
 • имате проблеми със слуха;
 • апетитът намалява;
 • пациентът губи в масата на тялото;
 • по шията се появяват натъртване.

Раков тумор се развива в лигавицата на ларинкса, фаринкса. Тя може да засегне и други органи. Прояви на рак на гърлото зависи от това, къде локализовалось новообразование и каква степен на развитие.

Първите симптоми на заболяване започват да се прояви като заболяване на гърлото – фарингит или тонзилит. Така че голяма част от мъжете не реагират на данни признаци и се обръщат за помощ, твърде късно. Това се дължи на факта, че при пушене у тях подобна клинична картина.

Важно! Признаци на рак при мъжете може да се прояви под формата на суха кашлица, отделяне на храчки с примеси на кръв и секрети от носа. Симптоми на рак на гърлото при децата са подобни на черта онкология възрастни.

Как се проявява рак на гърлото в по-късните стадии, когато туморът дава метастази в други органи?

Веднага след като патология се развива, прогресира, се появяват язви, бял налеп, поради което пациентът изпитва силен дискомфорт. Постепенно започва проблем с преглъщането на слюнката, на твърда храна, а после и мека. Дълъг суха кашлица – придружаващи признаци на заболяване. Той почти не се лекува и пречи да се хранят нормално и да почиват. Без подходящо лечение заболяването бързо прогресира.

Симптомите на този тип рак на гърлото и ларинкса, както следва:

 • недостиг на въздух;
 • буца в гърлото;
 • болковият синдром под формата на инфаркт в ушите;
 • температурата при рак се издига;
 • може да започне кровохаркания;
 • осиплость глас.
READ  Показва ли флюорография рак на белия дроб: какво може да се види

Пациентите да знаят за своята болест, искат да научат всичко за своята болест, какво е онкологични заболявания, а така също и колко живеят с рак на гърлото, като се лекува, каква е прогнозата при рак на гърлото.

Онкологические заболяване на гърлото или както още се казва – рак на ларинкса, представлява множество образувания, атипичного произход, развиващите се от лигавицата на клетките на тялото. Тумори носят агресивен характер, бързо се разраства и се случват метастазирования в други органи и тъкани.

Метастази може да започне и в ранните етапи на болестта, когато туморът е още малка. Новообразование се разделя на няколко вида и е най-често последица от никотиновата зависимост.

Класификация

Онкологические заболявания на гърлото класифицират по местоположение патология, и от същите тези фактори записано тежестта и интензивността на признака. Медицина разкрива следните видове патология.

В зоната под гласните струни

Тази аномалия се удивлява на долния отдел на органа и се оценява по критерии, като:

 • образование е незначително по размер, в диапазона 1 – е да победят патология, която може да лекува;
 • тумор се увеличава 2 пъти, частично засяга гласните гънки, което затруднява тяхната мобилност;
 • злокачественное новообразование ограничено до определена зона, размерите му критични, а структурата е променена;
 • патология в развитието си да напредва по-горе, покълва в други отдели и започна промени почти припокриват област на трахеята.

Средната част на гърлото

Ракът се развива на мястото на гласните струни. Различава следните параметри:

 • Размер на злокачествен тумор минимум — 15 мм. Аномалия започна с леко поражението на гласните струни, рядко достига на предните сраствания, но не пречи на тяхната мобилност. Болен почти не изпитва дискомфорт. Може да прогресира в границите на една гънки, а може да засегне и двете.
 • Атипичное образование се увеличава няколко пъти, в размер става като орех. Туморът започва да се намесва пълноценен работа на ларинкса, частично затваряне на нейното предверие.
 • Новообразование се увеличава, но остава в рамките на тази зона.
 • Тумор бавно расте във всички хрящевые слоеве, а след това напуска границите на орган. Нейните размери катастрофичны за този отдел на гърлото;
 • Патология блокира дупка артерия, както и медиастинума и отива в межпозвоночную област.

Надскладочная зона на ларинкса

Засяга най-горния отдел на гърлото, разположен малко по-високо гласните струни. Този вид рак е трудно да се диагностицира, защото външно тя не се различава от болки в гърлото, затова и лечението е ефективно, назначен по-късно, след това, как ще се прояви всички признаци на заболяване. Клинична картина почти не се вижда.

Важно! Колкото по-рано пациентът да помоли за помощ от своевременней специалист ще пациента, толкова шансовете са, че той ще остане да живее, ще бъде много по-висока.

Как се лекува рак на гърлото може да се отговори само лекар-онколог. След като болест успеят да идентифицират всички симптоми, лечението ще бъде изготвен от специалист.

READ  Аналогично може да се подходи изследвания при рак на гърдата: анализ и оценка

Терапия

И така, как да се излекува от рак на гърлото? Трябва ли им да ходи с дупка в гърлото? Много пациенти се задават лечение със сода. Работят на интереса коментари вылеченных по този начин хора. Втвърдява се или не сода, лекарят не може да отговори, тъй като по този метод се отнася към алтернативната терапия и медицина не много я признава.

Лечение на рак на гърлото, трябва да се извършва само по препоръка на лекар – онколог. Има няколко метода за лечение на рак на ларинкса, и те зависят от стадия на заболяването, стареенето на сгради и зони на поражение. Главните начини за лечение на лъчевата терапия, хирургична намеса и химиотерапия.

В началния етап обикновено се използват лъчева терапия. Освен това, могат да определят оперативната намеса, премахване на тумор, ако е необходимо, а след това и част от ставните връзки. След това се назначава курс на облъчване.

На втори етап избират комбинирано лечение – ексцизия на тумора и на увредените тъкани и лъчева терапия. Първо се отстраняват образование, след това облучают лимфните съдове и възли.

При третия етап на терапия минава почти същото: премахване на тумор, метастази и облучают пътя на лимфооттока.

На четвъртия етап, при установените вторични огнища, използват химиотерапия, тъй като хирургично и лучевое лечение не дава положителен резултат. Освен това, прекарват паллиативную терапия: събрани болковият синдром, поддържат качеството на живот на пациента.

Хирургическа намеса се разделя на няколко вида – ларингоэктомия, ендоскопска резекция и лазерна хирургия.

Заключение

По-добре да не задавам следния въпрос – възможно ли е да се излекува от рак на гърлото. Необходимо е, че всеки би знаел, че една от основните причини за образуването на рак на ларинкса – вредни навици. Така че, ако знаете за себе си е, за да се предотврати развитието на рака е желателно да се откаже от употребата на алкохол и тютюн. Се проведе профилактичен преглед при лекаря, периодично да се проверява има ли температура и на какъв фон, тя се държи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close