Пролактинома на хипофизната жлеза, при мъжете и жените: симптоми и лечение

Хипофиза – част от мозъка, която отговаря за производството на един от основните хормони, пролактин. Често срещан проблем хипофизата е образованието доброкачествен тумор в предния дял на хипофизата – пролактиномы.

Има два вида тумори – микроаденома на хипофизата (микропролактинома) и макроаденома на хипофизата (макпопролактинома). Микроаденома се характеризира с размер до 3 мм, макроаденома – с повече от 10 mm. В редки случаи, макроаденома може да се прероди в злокачествен форма. Пролактинома е причина за прекалено активното производство на хормона пролактин, което води до множество проблеми със здравето.

Най-често пролактинома се среща при жените много по-рядко – при мъжете. Заслужава да се отбележи, че симптомите на пролактиномы при мъжете и жените се различават. Но така или иначе, тази патология изисква бързо изследване и лечение. Погледнем по-отблизо женската и мъжката симптомите на това, както и метод на лечение.

Пролактинома при жените: симптоми

Симптоми пролактиномы при жените са характерни и ярко изразени:

 1. Безплодие.
 2. Пълна липса на менструация (аменорея).
 3. Бъг в менструалния цикъл, редки менструация (олигоменорея).
 4. Липса на овулация (ановулация).
 5. Не е свързано с раждането на детето, отделянето на мляко от млечните жлези.
 6. Прекомерен растеж на косата в неподходящи за жени места (лицето, гърдите).
 7. Болка и усещане за распирания в гърдите.
 8. Рязкото намаляване на сексуалното желание.
 9. Рязко набор от излишното тегло (затлъстяването).
 10. Остеопорозата.
 11. Частично нарушение на съня, безсъние.
 12. Депресия.
 13. Намаляване на зрителната острота.
 14. Редовни и силно главоболие.

Хипофизната жлеза е отговорна за цялата репродуктивната функция на жените, а също така влияе на работата на определени органи и системи на организма. Наднорменото производство на пролактин е в състояние да доведе до катастрофални последици.

Пролактинома при мъжете: симптоми

Пролактинома при мъжете също е доста характерно, наличието на тумор на хипофизната жлеза може да се определи по следните симптоми:

 1. Намалена потентност.
 2. Пълна липса на сексуално желание.
 3. Безплодие.
 4. Нарушение на функциите на тестисите.
 5. Нехарактерно за мъже, уголемяване на млечните жлези.
 6. Величина за мъже на секрет от млечните жлези.
 7. Наднормено тегло, чак до затлъстяване.
 8. Остеопорозата.
 9. Депресия.
 10. Частично нарушение на съня, безсъние.
 11. Намаляване на зрителната острота.
 12. Редовни и силно главоболие.

При мъжете пролактинома предизвиква не по-малко сериозни, отколкото при жените, проблеми със здравето.

Диагностика и показания за лечение

Диагностика и лечение на пролактиномы както при мъжете, така и при жените е същото. При влошаване на здравето, при съмнение за тумор на хипофизата, задължително е необходима диагностика. Самостоятелно лечение дори при абсолютна увереност в това, че има тумор на хипофизата, е недопустимо! Лечение трябва да се прилага само от специалист, след провеждане на цялостна диагностика. Реда на диагностика на следните:

 1. Консултация при ендокринолог, консултация при гинеколог (за жени), консултации при andrologist (за мъже).
 2. Анализ на кръвта на пролактина, анализ на кръвта на процент на отваряне на макропролактина.
 3. Анализ на кръвта на хормоните на щитовидната жлеза, гонадотропные хормони на хипофизата, тестостерон, естрадиол (за жените).
 4. Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) в случай на съмнение за тумор на хипофизата.
 5. Ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ) на матката и яйчниците (за жени), на простатната жлеза (за мъже).
 6. Консултации офталмолог за определяне на макроопухоли на хипофизата.
 7. Денситометрия на костите в случай на съмнение за остеопороза.
READ  ki67 при рак на млечната жлеза: показатели норма и патология

Отделно е необходимо да се изясни ще кажете за анализ на пролактина. Това е най-важният анализ при поставяне на диагноза, така че към него трябва да се подготви. Важно е да се знае, че жените трябва да се явя на анализ на пролактина в първата фаза на менструалния цикъл (на 3-5 ден)!

Ограда на кръв се извършва от виена, за това е необходимо в сутрешните часове на празен стомах. Ден преди вземане на кръв на пролактин, категорично забранени сексуални контакти, посещение на сауна или баня, употреба на алкохол. За няколко часа до оградата на кръвта трябва да се откажат от тютюнопушенето. Жените трябва да бъдат изключително предпазливи и да не се допуска нараняване на гърдите преди анализа на кръвта. Желателно е също така да прехвърлиш оградата на кръв за анализ на пролактин след сериозен стрес. Спазването на тези препоръки е важно, тъй като всяко нарушение на правото на режима може да стане причина за неточни анализ на резултатите.

Като цяло, в резултат на анализ на пролактин ще бъде готов след 5-6 дни. Нормалното ниво на пролактин в серума на кръвта, са показатели от 110 до 550 мЕд/л при жените и до 400 мЕд/л при мъжете. При надвишаване на стойностите на данните, може да се говори за наличието на пролактиномы.

Лечение на

Лечение пролактиномы на първо място е насочена към нормализиране на нивата на пролактин в кръвта, намаляване на размера на тумора, възстановяване на способността за зачеване, възстановяване на менструалния цикъл при жените.

Основният метод на лечение пролактиномы – това е медикаментозные лекарства. В повечето случаи, добре подбрани лекарства и правилно инсталирана дозировка са ключът към нормализиране на работата на хипофизата, а също така активна помощ за намаляване на размера макроаденома и микроаденома на хипофизата.

READ  Хранене и диета при рак на дебелото черво: съвети и трикове

Хирургическа интервенция, насочени към премахване на тумор на хипофизата, доста рядко, се прилага в изключителни случаи. Операцията може да бъде показан в случай на медикаментозно лечение няма да има желания ефект, освен ако има индивидуална непоносимост към компонентите на препарата, а също и при увеличаване размера на микроаденомы или макроаденомы на хипофизата.

Основната група лекарства, която е насочена към лечение на пролактиномы, — това е агонисти на допамина. Действието на тези лекарства, пряко насочени към намаляване на завышенного нива на пролактин в кръвния серум. Също така тези лекарства помагат да се забави растежа на тумор на хипофизата, премахване на клиничните прояви на пролактиномы.

Dostinex

Най-ефективният и разпространеното лекарство за лечение на пролактиномы, аденом на хипофизата и за нормализиране нивата на пролактин, както и намаляване на тумора или най-малко – за стабилизиране на размера й, е «Dostinex».

«Dostinex» — агонист на допамин III поколение. Мощен наркотик италианско производство, който се характеризира с ефективност и дълъг период на действие. Именно «Dostinex» отбеляза онкологами и эндокринологами, като най-надежден медикамент тази област, освен прием на «Dostinex» дава възможност в повечето случаи да се избегне хирургическа намеса.

Преминавайки множество клинични проучвания, «Достинкс» е признат за най-ефикасен наркотик сред агонист на допамин, дори в сравнение с «Бромокриптином». Именно «Бромокриптин» от дълго време е основният наркотик, който предписват при пролактиноме. Обаче, много пациенти, използващи този наркотик, отбеляза голям брой странични ефекти, които доставляли доста сериозен дискомфорт. Също така под въпрос повдигна и ефект от «Бромокриптина».

«Dostinex» също има редица странични ефекти, но според многобройни прегледи, те се прехвърлят много по-лесно, отколкото побочка от подобни лекарства. Към основните недомоганиям при приемането на лекарството са главоболие, намалява кръвното налягане и гадене. Практиката показва, че след две седмици прием, тялото се адаптира към «Достинексу», и странични ефекти вече не са от значение.

Прием На «Dostinex»

«Dostinex се отличава с удобство на вземане на решения. В началния етап на прием на лекарството винаги се назначава в доза от 0,5 mg на седмица (0,5 мг – това е една таблетка от лекарството). Препоръчва се да се приема два пъти седмично, по 0,25 mg (1/2 от лекарството), чрез равен брой дни. Пример е представен в таблицата.

Пон W Сря Чет Петък Сб Нд
½ Таблетки ½ Таблетки

 

Следващият прием на следващата седмица също – във вторник и събота. Да се пие «Dostinex» трябва голямо количество обикновена вода, без газ. Чай, мляко, кафе, сокове и толкова по-алкохолни напитки са недопустими!

READ  Меланом: как се развива, изтриване, прогноза за оцеляване

Един път на 3 месеца трябва да се явя на анализ на кръвта за контролиране нивото на пролактин. Също така веднъж на шест месеца трябва да се прави магнитно-резонансната томография, за контрол на размера на тумора на хипофизата. В зависимост от резултатите от контролния проучване, лекуващият лекар коригира дозата «Dostinex». При положителна рамките на лечение на патология, в повечето случаи дозировката на препарата се намалява.

За съжаление, при пълно спиране на приема на препарата, след постигането на нормално ниво на пролактин в кръвния серум, става рецидив. Почти всички пациенти, на които е бил отменен «Dostinex» по причина, за постигане на желания резултат, той е назначен отново. При нарушаване на работата на хипофизата, може да бъде необходима през целия прием пролактино снижающего на лекарството. Това не е недостатък на това или онова лекарство, а е характеристика на заболяването.

Резултати

При планомерном лечението на качеството на наркотици в правилната доза, се случва нормализиране на нарушените функции на организма. Например, голям брой двойки, които не са имали възможността да раждат деца поради наличието на един от съпрузите пролактиномы, след курс на лечение са станали щастливи родители.

До сериозен минус на тази патология се отнася принуден дългосрочен прием пролактино снижающего на лекарството, тъй като след спиране на лечението, при 98% от пациентите отново се покачва нивото на пролактин в кръвта. За поддържане на нормалното пролактин, лекуващия лекар е избран оптималната дозировка на лекарството. Най-често като поддържаща доза се назначава от четвърт хапче на седмица (в един прием).

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close