Неврома на Мортън или невринома крака: диагностика и лечение

Неврома на Мортън се отнася до честите заболявания, която представлява удебеляване на нерв крака със силен болевым синдром и се отнася до благоприятен образованиям. Най-често невринома Мортън удари слабия пол на възраст над петдесет години. Тя е свързана с ходене на високи токчета, понякога мъжете също страдат изгледа патология.

Неврома, основно, се поставя между трети и четвърти пръсти на краката и представлява разросшуюся фиброзную тъкан в зоната на подошвенного нерв. Във връзка с това става едностранно поражение на нервите, и много рядко може да възникнат двустранно.

Анатомия на невриномы

Между плюсневыми кости, в зоната под свързваща ги на щанга гласните струни са общепальцевые нервите. Всеки нерв се разделя на клонове на пръстите в крайна кости плюсневой и достига до върха на пръстите. Половинките на пръстите са снабдени пальцевым нервом.

Има много причини, които причиняват дразнене на нервните влакна и причиняващи възпалителни процеси.

Трябва да се подчертае основните фактори, провокира появата на тази болест:

 • С наднормено тегло — това е една от най-честите причини, които трябва да се разпределят. Излишната телесна маса е голямо налягане, което води до това заболяване.
 • Различни видове контузии, наранявания, заболявания на краката, инфекции като хроничен характер. Плоскостъпие – това заболяване не носи нищо опасно за здравето на пръв поглед, но то може да доведе до по-тежки и непоправими последици — неврома на Мортън.
 • Ръчна причина, която възниква за да бъде смазан кости плюс, нерв, който минава между 3 и 4 пръста.
 • До възпаление на нерв крака също води постоянно носенето на обувки на висок ток.
 • Тесни обувки често сдавливает нервните влакна, стъпало започва много да боли.
 • Новообразувания на краката.
 • Дълго стои на краката си, което води до заболявания на Мортън.

Симптоми и признаци

Неврома на Мортън, в начален етап, визуално остава без забележим. Дори и на специалист при първичния преглед, може да направи погрешно заключение.

Тя почти не се проявява. Пациентите, при разговор с вашия лекар, подчертават, че няма особени промени, те не се чувстват, само е незначителна болка, докато притискате межпальцевой зона.

Признаци на патология, които се проявяват по-късно:

 • Болка в дистальном отдел крака между трети и четвърти пръст. Тя се проявява силно усещане за парене и прострелами в пръстите на краката.
 • Леко изтръпване.
 • Чувство на дискомфорт при ходене. Понякога болните се оплакват от усещане за чуждо предмет, попаднал в обувките. В началния етап На синдром на взаимосвязан с носенето на обувки, при извършването на която те изпитват облекчение.
 • Намалена чувствителност в зоната на третия, четвъртия пръст.
 • Краката започват да неметь.
 • Болковият синдром, отдающий в крак с пръстите си.
 • Подуване на краката, усещане при ходене, на въздушни възглавници.

Симптоми на заболяването могат да се затихнуть с течение на времето и не се прояви в продължение на много години. Дискомфорт чувствах в момента при ходене на високи токчета или в тясна и тесни обувки. Когато обувки премахната, а след това и неприятни симптоми преминават.

Важно! С всяка изминала година, следваща без необходимата терапия, болковият синдром в зоната между пръстите на краката стават по-силни. А последиците от болестта е по-тежък, и се стигне до хората с увреждания.

Диагностика на заболяването

Неврома на Мортън, на първо място, се диагностицира въз основа на оплакванията на пациента, а след това в черта.

Специалист необходимо за провеждане на анамнеза, благодарение на което ще разберете в какъв обувки ходи болен, като често той дава на натоварването на краката и имаше ли заболявания на краката — патология на мускулите, артроза, артрит, травми, синини. И едва след това ще бъде назначен на подобрената диагностика.

С цел да диагноза е поставена на правилния лекар извършва проверка на крака, прави пальпацию, за идентифициране на болезнените места. Ако един специалист, при проверка, не съм сигурен в точната диагноза, след това той дава определяне на провеждане на рентген, а при необходимост и ядрено-магнитен резонанс.

Диагностициране на невромы на крака доста проблематично. Това се дължи на факта, че симптоматика на заболяването е много сходен с редица други заболявания. Това е, например, артрит, артроза или фрактура.

За определяне локализацията на невромы може да се наложи въвеждането на упойка.

Методи на лечение

Лечение невромы стъпалото има два вида. Това е консервативен метод и хирургически.

Първият вид терапия – консервативен, прилага се за улесняване на работата на крака, а също и за да намали натоварването на краката си без хирургическа намеса. Този метод на лечение помага в случай, че невринома на крака да остане на първоначалното стъпало на своето развитие, в случай, че болестта е преминала в по-тежка фаза може да помогне само операция. Тя ще ви предпази от болка регионална синдром и дискомфорт.

Безоперационный метод за лечение

Ако в началото на болестта не се наблюдава промяна на нервните тъкани, то тогава може би провеждане на лечение консервативен метод. В този случай, всички препоръки ще бъдат насочени към намаляване на налягането на нерв на крака.

Консервативен метод за лечение невромы на крака се състои в следните важни моменти:

 • Обувките трябва да закупите удобни – без шипове и на равна подметка с широк нос;
 • Използването на специални ортопедични и метатарзальных на стелки;
 • Прилагането на разделители за пръсти. Това е необходимо, за да пръсти избягали от деформация при ходене;
 • Намаляване на натоварването на краката. За това е необходимо колкото се може по-малко да губите време, си стои на краката си;
 • Да се използват само ортопедическую обувки;
 • Редовен масаж на краката.

Ако се спазват всички изброени по-горе правила, а след това болката трябва да мине през трите месеца, в случай, че болковият синдром се засилва, а специалист се назначава от болкоуспокояващи лекарства.

Също и за облекчаване на болка могат да бъдат причислени следните лекарства:

 • Нимесулид;
 • Терпинкод;
 • Солпадеин;
 • Диклофенак;
 • Коделак.

Статистика твърди, че лечение на неврома на Мортън данните техники има плюсове и минуси.

Като говорим за плюсовете, са следните:

 • Болезнени усещания, които се наблюдават при операциите липсват. Също така няма нужда от рехабилитация.

Този начин на лечение позволява да не излизам от работа и обичайните начин на живот, което благоприятно се отразява на пациента.

Що се отнася до недостатъците на тази терапия, то те са, както следва:

 • Лечението трябва да се провежда продължително време;
 • Според метод се отнася до скъпо терапия;
 • Във връзка с използването на различни медикаменти нарушена работа на стомашно-чревния тракт.

Прилагането на стелки

С помощта на специални стелки, може да реши няколко важни задачи:

 • Стелките помагат да се намали натоварването на предния отдел на стъпалото. Това помага за възстановяване на напречното свода на крака, който перегружается при тази патология.
 • При използване на ортопедични стелки намалява или напълно се елиминира натискът на костите на болния нерв, което допринася за елиминиране на прогресия на заболяването.
 • При носенето на стелки, намалява натиска върху нерва на ходила и болковият синдром се провежда.
 • Благодарение на стелькам се нормализира циркулацията на кръвта в краката, и пациентът започва правилно да ходи.

Хирургическа намеса

Вторият начин за лечение на заболявания на Мортън – това е хирургическа намеса. Този метод се използва в случай, ако консервативното лечение се оказа неефективна. Хирургическа намеса се дели на няколко вида. Към тях се отнасят следните:

 1. Ексцизия невромы под локална анестезия. За този метод хирургът прави малък разрез между третия и четвъртия пръст, неврома иссекается, понякога заедно с него се отстранява малка част от нерви. Нататък се налагат шевове, които премахват две седмици по-късно.
 2. Премахване на възпаление на парцела крака. Този метод принадлежи към най-крайни и се използват в извънредни ситуации. В резултат на това лечение на пациента се случва изтръпване на пръста, и той престава да усеща болка.
 3. Има още един метод за освобождаване от връзки, което позволява да се разшири околоневральное пространство и да се избегне мравучкане на пръстите. За този намали чрез межплюсневую бала. Ако тази терапия не доведе до желания резултат, лекарите прибягват до радикално начина на лечение.
 4. Принуден фрактура на костите – този метод се използва в много редки случаи. Това се дължи на факта, че за саниране може да работи на месец. В основата на операцията е следната – изместване на главата на четырехплюсневой кости след изкуствено фрактура или остеотомии. Този метод позволява да се достигне до декомпресия на нерва. Този вид операция се извършва под рентгеновия контрол, и след нея няма белег.

Хирургическа намеса, както и други методи на терапия, има плюсове и минуси.

Плюсове прекарани операции, са, както следва:

 • Всички операции се отнасят до малоинвазивным, а това значи, че пациентът е в състояние да се прибера у дома след няколко часа след операцията;
 • На такова лечение се счита за малозатратным на финансите;
 • Хирургична операция има повече възможности за отстраняване на проблемите.

Към минусите трябва да се отнася следното:

 • Рехабилитационен дълъг срок;
 • При ходене, на първо време се усеща дискомфорт.

Терапия на народни средства за защита

Важното е заблуда пациенти с невромой Мортън се състои в това, че те смятат терапия на народни средства за защита може да бъде ефективна. Това не е така. Тя е в състояние да се отърве само симптомите, а в борбата с причините по-горе метод не дава добри резултати.

Във връзка с такъв заблуда, неврома на Мортън започва да прогресира и води до плачевно резултати. Но това не означава, че този метод на терапия трябва да е строго забранено. Напротив, може да се използва в комплекс с основното лечение.

Например, за намаляване на болка регионална синдром се прилагат всички видове превръзки, компреси с помощта на билки или цветя. Най-често това се използва пелин, от нея правят лосиони. За това билката се смила и получената маса се поставя на превръзка или марля и се поставя за една нощ в засегнатата област на крака. Това помага за намаляване на болковият синдром. Болката постепенно започва да намалява и отива съвсем.

Важно! Народното лечение е необходимо да се използват само с разрешение на специалист, в противен случай съществува риск, че състоянието на пациента се влоши.

Усложнения и последици

Най-често болестта не представлява голяма опасност за живота на нея болен. Основните оплаквания са свързани с чувство на болка и проблем, свързан с двигателни функции.

Консервативно, както и хирургично лечение премахва причината за болестта, така че във всички случаи прогнози, на практика да носят утеха характер. След изтичането на рехабилитационен период, пациентът отново може да ходи, да тича, да се носят модельную обувки без усещане на болка или друг дискомфорт.

Но в случай, че оттягивается поход към вашия лекар или пак болна прибягва до самолечению, тогава могат да се появят сериозни проблеми. Това може да бъде увеличаване на болезнени усещания, разпространение на възпалението по цялото нервите и тъканите на стъпалата.

В такива случаи консервативното лечение не се назначава, и ако пациентът желае да мине без операция, след което той трябва да се консултирате с лекар в случай на поява на първите признаци на болестта на Мортън.

Ако не се обърне за помощ към специалист, трябва да забравите за носенето на обувки на високи токчета, класически модели, да се оттеглят с джогинг, дълго ходене и стоене на крака, танци и много видове спорт. И това, при най-малката болка, възникнала в предния отдел на стъпалото, трябва да се обърнат за консултация към специалист, който след проучване ще потвърди или опровергнет наличието на невромы Мортън и предписват, когато е необходимо схема на лечение.

Прогноза на заболяването

Неврома на Мортън е благоприятна прогноза. Това се дължи на факта, че е доброкачествен тумор се намира във вид на капсула и пълна ексцизия изключва повторение на заболяването.

Но това е възможно само, ако патология е била диагностицирана в ранен стадий, при по-пренебрегвани формата на заболяването могат да бъдат засегнати от близките тъкани, което е неблагоприятно влияние върху положителен резултат терапия.

Профилактика

Профилактика невромы крака не изисква големи усилия и е доста проста. Важното е, че тя е насочена към намаляване на натоварването на краката и намаляване на болка регионална синдром.

Предупреждават образование невромы Мортън може, при спазване на следните правила, които трябва да запомните:

 • Обувките трябва да бъдат преди всичко удобни;
 • Винаги помни за превенция на плоскостопия;
 • Жените обичат да носят високи токчета, трябва да вечери правя релаксиращи крак вани за масаж на краката;
 • Масаж на ходилата също така трябва да се прави редовно, независимо носете токчета или не;
 • Важно да се следи телесното тегло, тъй като при наднорменото тегло, голям товар отива първо на краката си.

Изброените по-горе препоръки са доста лесни за използване, а спазването им не ще доведе до големи трудности.

Важно! Трябва да се помни, че без да обръща внимание на първите симптоми на заболяването могат да се срещнат с по-тежки последствия, от които много трудно ще се отървете.

READ  Тиреоглобулин: причините за повишаване на, норма, дешифриране

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close