Лимфом на мозъка: симптоми и диагностика, лечение и прогноза

Доста рядка болест се счита за лимфом голоного на мозъка, която представлява злокачественное поражението на белите кръвни клетки. Причини за развитието на такова заболяване могат да бъдат различни, а характерните симптоми започват да се появяват само при преминаване cancer процес в отворения етап.

Обикновено тя се характеризира с по иммунобластному вид и запис при пациенти, които имат диагноза СПИН или ХИВ. Такава е злокачествен тумор рядко дава метастази, но се изисква задължително лечение. По възможност е необходимо провеждане на комплексно лечение, но се постигне пълно отстраняване на патология успява изключително рядко.

Характеристика на заболяването

Лимфом на мозъка е тумор неходжкинского В — клетъчен тип, който е с висока степен на злокачествено заболяване. Обикновено такива злокачествени тумори започват да се отглеждат директно от меките обвивки на мозъка и на тъканите. Главно място на локализация на първичния тумор стават граници на ЦНС, и в редки случаи се наблюдава появата на метастази.

Както и всяко друго злокачественное новообразование лимфом на мозъка расте бавно и на началния етап не води до развитие на изразена симптоматика. Именно поради тази причина, най-често успява да диагностицира патология вече тогава, когато тя отива в отворения форма.

Предимно лимфом се диагностицира при пациенти след 50 години, които имат отслабена имунна система. Такава патология на мозъка при пациенти с ХИВ служи като един вид усложнение, провокационни нападки нарушаване на работата на имунната система.

Възникват някои трудности в прилагането на традиционните методи за лечение на лимфом поради наличието на гематоэнцефалического бариера, която предпазва мозъка от въздействието на различни неблагоприятни фактори. С оглед на тези особености на лечението на това заболяване е доста проблематичное и прогнозата в повечето случаи неблагоприятно.

Процедурата патология

При лимфоме мозъка неходжкинского тип злокачествени новообразувания лимфоидната тъкан могат да се появят навсякъде, където искате. При повтарящи патология се случи на участието на мозъка в този процес, дори и в този случай, ако на мястото си локализация става съвсем друг орган.

Лимфом, възникнали в рамките на мозъка, е доста проблематично да се диагностицира само по един симптоми. Това се дължи на факта, че в ранния етап на заболяването характерни симптоми почти липсват, а при прогрессировании тумори се отбелязва една разнообразна клинична картина.

Появата на тези или други симптоми на заболяване се определя от това, в коя част на мозъка се появи лимфом. При активния растеж на тумора се случва свиване разположени в непосредствена близост до нея структури, което води до увреждане на нервната система и развитието на болка регионална синдром.

Симптомите на лимфом на мозъка приличат на други онкологические процеси, които протичат във вътрешността на черепа. Има съмнения за патология на главния мозък специалист може при появата на пациента следните оплаквания:

READ  Лимфом на кожата: причини и симптоми, диагностика и лечение
 • болки в главата в началния етап на развитие на заболяването периодична и изрази леко, но с нарастването на тумора, тя става толкова силна, че от нея не може да се отървете с помощта на обикновените аналгетици;
 • развива неврологическая симптоматика и я тежестта се определя от това, в кой отдел на мозъка се образува лимфом;
 • появи емоционална нестабилност, има периоди на спокойното състояние рязко се заменя изразена агресия и раздразнителност.

Освен това, появата на лимфом на мозъка може да предизвика развитието на следните симптоми:

 • проблеми с устната реч;
 • постоянно желание за сън;
 • нарушение на съзнанието и халюцинации;
 • появата на проблеми със зрението;
 • чести спазми и епилептичните припадъци;
 • появата на чувства скован от краката;
 • проблеми с координацията обичайните движения.

С напредването на патологията се отбелязва промяна в личността на пациента. Това означава, че той става прекалено агресивен, се появяват пропуски на паметта и емоционалните си реакции стават съвсем непредсказуеми.

В процеса на изследване на пациента, диагноза хидроцефалия, която се характеризира с група в мозъчните структури на излишната течност. Често такива злокачествени заболявания причиняват инсулти и кръвоизливи, и това е промяната, позволяват да се установи причината за възникването им.

При лимфоме на мозъка се наблюдава развитие на общата симптоматика патология. Пациентът започва бързо да губят тегло отказва да яде, страда нощен изпотяване и развива висока температура. Освен това, той бързо се ослабва, което не му позволява да се отдаде на обичайната трудова дейност.

Вероятността от развитие на лимфом на мозъка драстично се увеличава при ХИВ-позитивен, по причина на намаляване на броя на лимфоцитите в кръвта

Методи за диагностика

За потвърждаване на диагноза «лимфом на мозъка» се назначава от провеждане на някои лабораторно — инструментални изследвания. Магнитно — резонансната томография позволява във всички детайли да се проучи състоянието на мозъка, неговите обвивки и кухини в черепа. При наличие на показания и при необходимост от изследвания на състоянието на кръвоносните съдове се назначава провеждането томография с контрастни вещества.

За изясняване на диагноза може да се наложи извършване на следните изследвания:

 • анализ на кръвта;
 • трепанобиопсия — това е оградата на материал за изследване чрез пълноценно аутопсия на черепа;
 • люмбальная набоде и последващото изследване на ликвора в присъствието на маркери за рак;
 • стереотаксическая биопсия представлява анализ на мозъчната тъкан, взети чрез проделанное в черепа малка дупка.

При появата на специалист подозрения на рециклирана лимфому, назначена за провеждане на ултразвукови изследвания и рентгенография. С тяхна помощ успява да разкрие начална огнището на раковите клетки.

READ  Онкомаркеры на рак на щитовидната жлеза

Терапевтично лечение

Лимфом, която засяга мозъка, трудно се поддава на лечение поради наличието на гематоэнцефалического бариера, който служи като един вид защита от повреди. Именно поради тази причина много методи на лечение не са в състояние да окаже драстично влияние върху злокачественное новообразование.

Добър ефект при лечение на лимфом беркитта и други разновидности дава курс на химиотерапия, който може да бъде в унисон моно или полихимиотерапией. Изборът на един или друг метод на лечение се определя от вида на лимфома и нейната чувствителност към определена група лекарства.

Въведение лекарства обикновено се провежда през гръбначно-мозъчната пункцию, което позволява да се постигне от тях на максимален ефект. При провеждането на моно курса на химиотерапия в повечето случаи се предписва на Метотрексат. При необходимост от комбинирано използване на лекарства са показани следните лекарства:

 • Цитарабин;
 • Темозоломид;
 • Этопозид.

Курс химиотерапия причинява на болния развитието на множество странични ефекти и може да стане причина за влошаване на общото здраве на пациента. Въпреки това, използването на този метод на лечение помага да се спре растежа на злокачествени новообразувания в мозъка, така че е желателно използването му е напълно оправдано.

Един от недостатъците на химиотерапията се счита за факта, че заедно с болни клетки са повредени и здрави. Тежестта на тези или други нежелани реакции и събития, се определя от избрания изглед на лекарствения продукт и неговата доза.

При провеждането на курса химиотерапия на пациента често се появяват следните нежелани реакции:

 • обща слабост и неразположение по причина на анемия;
 • пристъпи на гадене и повръщане;
 • загуба на коса;
 • повишена сухота в устната кухина и появата в нея на язви и рани;
 • появата на проблеми с работата на стомашно-чревния тракт;
 • намаляване на защитните функции на организма, което прави болния-податливи на различни инфекции.

При борбата с лимфомой на мозъка се прилага този метод на лечение, като лъчева терапия. Тя рядко се прилага като самостоятелен метод, и най-често комбинируется с хирургическа намеса или курс на химиотерапия.

При преминаване на болестта в отворения форма на лъчева терапия се прилага като паллиативный метод, с помощта на която успява да се облекчи състоянието на пациента, за сметка на намаляване на размера на тумора и здраво я здрава тъкан. Този метод на лечение води до развитие на странични явления, и им се определя от тежестта на място проведени от облъчване.

В случай, че радиация воздействовало на мозъка, развитието на негативни прояви могат да се появят дори няколко години по-късно. В повечето случаи те представляват нарушение на неврологичен характер. При съчетание на курса химиотерапия и подобна обработка радиация облъчване е възможно влошаване на негативните последици, причинени от първият метод.

READ  Гиперэхогенное образование в бъбреците: че това може да бъде

Освен специфично лечение на пациентите са подбрани лекарства, действието на които помага за намаляване на проява на симптоматиката на лимфом. С помощта на такива лекарства успява да намали главоболие, нарушения на неврологичен характер и гипертензивный синдром. Последният етап лимфом на мозъка е придружено от появата на тежко главоболие, с които не е в състояние да се справи дори и опиоидни аналгетици.

Хирургически метод на лечение почти не се прилага и при борбата с лимфомой мозъка. Това се дължи на факта, че след такова лечение е висока опасност от нарушения на нервната и психичната дейност на пациента.

Прогноза на заболяването

Медицинската практика показва, че за пациенти лимфомой на мозъка в повечето случаи прогнозата е неблагоприятна. При добра работа на имунната система и провеждането на курс на лъчетерапия може да се постигне ремисия на 12-18 месеца.

При откриване пациентът има Спин или е ХИВ-инфекции значително влошава прогнозата и смърт на болния може да настъпи след 4-6 месеца. Благодарение на провеждане на курса химиотерапия успява за няколко години да се постигне твърдо ремисия. Въпреки, че пълното излекуване на лимфом на мозъка се наблюдава само в редки случаи. Доказано е, че процентът на преживяемост на болните се повишава при прилагане на трансплантация на стволови клетки. Освен това, прогнозата на това заболяване е много по-добре при пациенти на ранна възраст, отколкото при по-възрастните, но не е невъзможно развитието на усложнения.

През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на злокачествени образувания, причинени от увреждания на лимфоидната тъкан. Може би причината се крие в влошаване на екологичната среда в градове, а в консумацията на големи количества продукти с химически добавки. Разработват се все нови и по-ефективни методи за лечение на лимфом, така че има шанс, че в бъдеще тази болест се окаже победи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close