Мозъка: структура и функции, общо описание.

 

Краен мозък

Функции на главния мозък трудно да се разбере, без внимателно проучване на неговата структура и структура. Крайният мозък се състои от 2 големи полукълба: дясно и ляво. Строежът на големите полукълба на главния мозък се различава от други участъци на голям брой бразди и извивки. Всяко полукълбо се състои от:

 • мантия;
 • обонятелен мозък;
 • на ядрото.

Кората на главния мозък специалистите условно разделят на 3 вида:

 1. древна (състои се от: обонятелен една къртичина, предна вещества, подмозолистой, полулунной и страничната подмозолистой му);
 2. старата (включва фасцию (зубчатую извилину) и гиппокамб);
 3. нов (към нея се отнасят всички останали части на кората).

По този начин, сграда полукълба на главния мозък представлява диференцирана система, когато и двете полукълба са разделени от бразда, в която се намира мозолистое тялото и държавата. Благодарение на тях и двете полукълба са свързани помежду си. Нервните влакна, от които се състои нова кора, се нарича мозолистым тяло. Под тези влакна и се намира държавата.

В тази многопластова система на големите полукълба на мозъка могат да се разграничат лобную, теменную и затылочную дял, както и подкорку и кората. Двете полукълба са взаимно допълващи се: така, лявата половина на тялото управлява дясното, а за дясната половина отговаря на лявото.

Междинен мозък

Той се състои от няколко части:

 • вентральной част (предоставена на хипоталамуса);
 • гръбната част (в която влизат: эпиталамус, таламуса и метаталамус).

За тялото на човек може своевременно да се адаптират към променящите се условия на околната среда на всички раздразнения външния свят идват на едно и също място: на чашка. Вече от там те отиват в големи полушари

READ  Книга за развитието на интелекта, лексика, памет

аз от мозъчната структура, която беше приета по-рано.

Регулация на автономната функции се случва в подкорковом центъра, представен на хипоталамуса. Той въздейства върху човешкото тяло, през нервната система и жлезите с вътрешна секреция. Хипоталамусът също оказва влияние върху обмяната на веществата и регулира работата на някои от жлезите с вътрешна секреция. Хипофизната жлеза се намира точно под него. От него пряко зависи от температурата на човешкото тяло и как протича работата на храносмилателната и сърдечно-съдовата система. На свой ред, влияе на хипоталамуса храна и лечение питейна вода на поведение, а също така регулира сън и будност на човека.

Кората на главния мозък

Дебелината на тази повърхност около 3 мм и обхваща и двете полукълба. Самата кора има 6 слоя, които се различават помежду си, широчина, размер, плътност местоположение и форма на неврони:

 1. Външен зърнеста;
 2. Молекулно;
 3. Външен пирамидална;
 4. Вътрешен зърнеста;
 5. Вътрешен пирамидална;
 6. Веретеновидный.

Цялата кората на главния мозък се състои от снопове нервни влакна и клетки. Техните са повече от 10 млрд.

Всеки дял на кората на мозъка, отговорен за работата на някои специфични функции:

 • окципиталната акции — за зрението;
 • предна — за движение, става и сложно мислене;
 • времеви — обоняние и слух;
 • теменная — вкус и усещане за допир.

В сивото вещество на всички неврони контакт един с друг. Бялото вещество на главния мозък се състои от нервни влакна. Някои от тях се обединяват и двете големи полукълба заедно. В бялото вещество на отделят 3 вида влакна:

 1. проекция (изпълняват функцията на проводящата, благодарение на тях, кора на мозъка има връзка с други образувания);
 2. ассоциационные (играят свързваща роля между различните корковыми части на един полукълбо);
 3. комиссуральные (обединяват и двете полукълба между себе си).
READ  Паркинсонизъм: причини, симптоми, лечение

Среден мозък

Той носи выпрямительные и инсталационните рефлекси, благодарение на което човек може да ходи и да стои. Също така средният мозък се отразява на регуляцию на мускулния тонус и позволява на тялото се завърта в посоката на източника на рязък звук.

Продълговата мозъка

Той е естествено продължение на гръбначния мозък. При внимателен анализ става ясно, че в структурата на гръбначния стълб и мозъка много общо. В мозъка бяло вещество се състои от дълги и къси нервни влакна. А сивото вещество е вид ядки. Гръбначния мозък регулира обмяната на веществата, дишането, циркулацията на кръвта. Освен това, той отговаря за равновесието и координацията на движенията. Той също така е отговорен за кихане и кашлица.

Стволовая част от мозъка се състои от:

 • продолговатого;
 • среден;
 • мидълуер на мозъка;
 • на моста.

Дишане, пулс и членораздельная става изцяло зависими от работата на ствола на мозъка.

Заден мозък

В него влизат два елемента на човешкия мозък: мост и малък мозък. Мостът се състои от гръбната повърхност, която покрити малкия мозък, и вентральной влакнеста повърхност. Влакна са разположени напречно, така че директно от моста се движат в средната крак на малкия мозък. Основната функция на задния мозък — проводниковая.

Малкия мозък, който се нарича още понякога малките мозъка, заема почти цялата задна дупка на черепа. Неговата маса е равен на 120-150 г. малкия мозък е разделен от големите полукълба, които висят над него, напречен процеп. Условно може да се разделят на червей, двете полукълба, на долната и горната повърхност.

В мозжечке отделят 2 вещества: бяло и сиво. Сиво вещество представлява кората, която от своя страна се състои от гранули, молекулярен слой и грушевидных неврони. Бяло вещество е мозъчния тялото на малкия мозък. Координация на движенията на човека изцяло зависи от функционирането на малкия мозък.

READ  Главата ме боли за ухото: причини, лечение

Лимбичната система

Специално внимание следва да се обърне на лимбичната система, която пряко влияе върху емоционалното поведение на човека. Самата система е представена под формата на нервни образувания, разположени в горната ствола на мозъка. Към днешна дата в лимбичната система е малко изследвана, но въпреки това нейното влияние върху човешкия организъм, значително: под нейното въздействие човек възниква чувство на страх, глад, жажда и дори сексуалното желание.

Изследване на мозъка е много сложен и отнемащ време процес, който недовършена и до днес. През последните десетилетия специалисти по този въпрос са напреднали далеч напред, но дори и изучаването на атома, галактиката или животни е по-лека задача, отколкото тази, с която се сблъскват учените.