Когнитивните функции, задачи и способността на мозъка: нарушения на

Човек се различава от животните наличието на висша нервна дейност. Способността да се мисли, да общуват с помощта на интелигентна реч, да изразяват себе си писмено, а също така изпълнява насочени действия, които се планират и цялостно да възприемат действителността обединени в когнитивните функции.

Което включва образователни функции

Образователни или когнитивните функции – това са мозъчни процеси, които са насочени към взаимодействие с другите и околния свят. Животът на човека зависи изключително от способностите запомня и съхранява информация, правилно преценени известни факти, да се предположи последствията от своите действия. Степента на развитие на тези психически процеси е индивидуална, те се поддават на тренировка, но могат да бъдат нарушени под въздействието на различни фактори.

Погрешно е да се смята, че когнитивните функции – това е само на паметта (виж Видове загуба на паметта). Способността да възприема, съхранява и възпроизвежда информация е важна, но тя е невъзможна без други процеси.

Внимание – една от тези функции, която се характеризира със способността да се концентрира умствени процеси на определен обект. Всеки индивидуално изразени характеристики:

 • устойчивост;
 • переключаемость;
 • концентрация;
 • концентрация;
 • обем.

Функция на възприятието – това е мрежа на базата на получената от сетивата информация на цели образи. За възприятието е характерна константность: на обекта се определя като един и същ, независимо от променят външните условия. Тази способност не е характерно за животни: куче може да чуждо приятел на човека, ако това ще бъде в сянка или наденет непознати дрехи.

Когнитивните функции на мозъка – това става и интелект. Човек може съзнателно да се произнася звуци, които се формират в думи, а тези в офертата. Звуците съответстват на знаци, възниква запасяването. Човек може да изгради фрази, да водят монолог, без участието на гласов апарат, умствено проговаривая думи.

READ  Моторна алалия афферентная и эфферентная: симптоми, лечение

Брой на използваните думи, възможността за изграждане на сложни фрази зависи от неговия интелект. Може да се каже, че това е комбинираният когнитивни способности. Те се основават на вниманието, възприятието, паметта, представянето.

Развитие на интелект отделило човека от животните, но това е общо понятие, което се реализира чрез различни психични функции. Тя се определя чрез trainability, логическото мислене, способност да анализира информация, да се сравняват и да намираме модели. Също така това е и умения за планиране, способност за предвиждане на далечни събития въз основа на данните в настоящата действителност.

Интелект се характеризира чрез широчината и дълбочината на мислене, логика, гъвкавост на ума, критичността и доказательность. Неговата стойност може да се измери, за това са разработени тестове за ИНТЕЛИГЕНТНОСТ. Те са базирани на наблюдавани модели: ако човек е в състояние да решават задачи от определен тип, то има успех в работата си и други.

Ерудиция – важен компонент на интелигентност, но между тях не може да се поставя знак за още. Голям обем от знания, те эрудита все още не означава умение да се разпорежда с тях, изграждане на логически заключения (виж Кой скрабъл).

Когнитивни способности включват праксис – възможност за производство на осознанную последователност от действия или движения. Способност започват да се хване още в ранна детска възраст, когато за първи път се дава в ръката на детето дрънкалка. След това се развива пальцевой праксис – способността да манипулира със собствените си пръсти, се появяват жестове.

Особено място заема символичен праксис – различни жестове, чрез които може да се разбере, че иска да каже на човека, имитация на задържане на тръбата телефон, шофиране на кола, пиене от чаша. Приблизително такъв по принцип е език на глухи: изпълнение на специален набор от жестове позволява да общуват без думи.

READ  Клаустрофобия главоболие: причини, лечение

Свързване функции с отделите на мозъка

Какво е когнитивните функции, идващи от тяхната локализация в мозъка? Те са представени като специални части на мозъка с групи от неврони, отговарящи за определен тип нервна предаване. Нарушение на кръвоснабдяването, увреждане или туморните образувания в тези области водят до нарушаване на когнитивните функции на мозъка.

Познавателните функции се образуват в кората. В него традиционно се отделят три области:

 • сетивно – участва в обработката на сигнали от сетивните органи;
 • моторна – осигурява движение на различни части на тялото;
 • ассоциативную – осигурява връзка на предишните две, се определя поведенческа реакция на базата на импулси от сензорна зона.

Предна дял на кората осигуряват логическо и абстрактно мислене, става, планиране на движения. В теменните са разположени центрове за анализ на сензорни усещания. Обработка на данни на зрителния анализатор провежда тилната акции, времеви – е слух.

По-древните части на мозъка предоставя основни за оцеляване умения. Лимбичната система – това е памет, обоняние, емоции. На чашка отговорен за пренасочване на импулси от органи на слуха, на зрението, на равновесие и тактилно чувство. Запаметяването на нова информация, се случва благодарение на гиппокампу.

Средният мозък играе роля в процесите на съзнанието и осъзнаване на себе си, чувствата си на съществуване, а също и на адаптивно поведение. Взаимодействие на всички участъци и изпращане на импулси се случва благодарение на нейромедиаторам:

 • серотонинът;
 • допамин;
 • GABA;
 • адреналин;
 • ацетилхолин.

Често се случва, че те инхибират или ускоряват познавателни задачи.

 

Причини за нарушение на

Степента на выраженности нарушения може да бъде различна-от лека до тежка. Фактори, влияещи върху развитието на патология, са:

 1. Дегенеративни ставни заболявания: болест на Алцхаймер, на Паркинсон.
 2. Патология, свързана с плавателни съдове: сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, атеросклероза.
 3. Нарушения на метаболизма: хипогликемия, чернодробна или бъбречна енцефалопатия, употреба на лекарства (бензодиазепини, холинолитики), хипо — или хипертиреоидизъм.
 4. Нейроинфекции.
 5. Травма на главата.
 6. Тумори на мозъка.
 7. Патология на изтичане на ликвора.
READ  Липсата на кислород в мозъка: симптоми, лечение

Тип нарушения ще зависи от мястото на въздействието на увреждащата фактор. Белите дробове или когнитивни нарушения средно на тежестта дори и след инсулт при възрастните са в състояние да се възстанови при правилно лечение.