Детето е лошо хранене: как да се повиши апетита и да ядат, да се хранят

Норми на хранене

Редица възрастни адекватно възприема нежелание на детето да се яде едно ястие до последната лъжичка, но така мислят не е всичко. Майките, като правило, изпитват повече бащи, тъй като последните се отнасят до тази тема е изключително рядко. Много майка смятат правилно мнение на д-р Комаровского за това, че насилственото хранене е недопустимо, въпреки, че и унывают, ако детето е лошо хранене. Свързване към процеса на хранене представители на по-възрастното поколение, правят свои сума принос в това, че детето яли всичко до края. Така добре ли е да се яде много или малко, има ли някакви норми?

Децата във възрастова група период от 1 до 3 години се хранят по 4 пъти на ден: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Хранителна стойност ястия хранене трябва да бъде не по-малко от 40-50% от дневния хранителен прием. Останалата част се разпределя равномерно, за закуска, следобедна закуска и вечеря. Хлапето трябва да получите дневната норма в 1400-1500 ккал.

Апетит не зависи от теглото, нито от комплекции на детето, нито от това, колко той яде за път, като се държи за масата. Тревожи не си струва и подобряване на апетита няма смисъл, ако на едногодишно дете или дете на 2-3 години:

Психоневрологические причини

 1. Децата с повишена возбудимостью са с ниско слюноотделением, поради което те едва се ядат тежки храни (плодове, гювечи, кюфтета). Може би детето ще бъде по-лесно да се измива храна, вода, чай или киселем.
 2. Мъника може да е трудно преглъщат храната, в резултат на силен стрес — например, развод на родителите или раждане на друго дете. Малютки трудно поглъщат парчета храна, ако им неочаквано и рязко се прехвърлят за общ възрастен маса. Погледни към ваш годовалому дете, може би, именно тази причина е основната в липса на желание за ядене.
 3. В юношеските си години става актуален проблемът анорексия, когато децата се страхуват да се оправя и започват да провокира появата на повръщане. Лични мотиви нежеланието да се хранят допълват с физиологични причини. В резултат на малоедения намалява обема на стомаха, а следователно, става по-лошо и апетита.
 4. Понякога детето отказва да яде заради съществуващите проблеми с връстниците си в градината или в училище, както и заради обтегнати отношения в семейството. Редовното претоварване на нервната отношение се отразява и в намаляване на желанието да опитат дори и най-вкусно ястие. Най-вероятно детето ще бъде склонни да се хранят в градината, ако той има проблеми с възпитател.
 5. Когато едно дете на 3-4 години, които насилствено принуждават да се яде на вечеря, той започва да се проявяват още повече агресия и сътресения, дори ако е много гладен.

Нуждите на детето

През първите три години на детето все още не е в състояние адекватно да обясни на апетита, така че родителите съдят за него по собствените си усещания и знания. В по-широк смисъл всички деца могат да бъдат разделени в малоежек, тези, които изяжда средно и тези, които ядат много. Обема На консумираната храна се отразява на обмяната на веществата, защото той всеки си има свой. Разбира се, любящ татко и мама се тревожи, когато мъника вяло и неохотно яде, при това, че болести няма. Често намаляване на апетита, предизвикано от физиологични причини. Децата на първата година от живота е много интензивно растат и да пълнеят. След това тези цифри донякъде се забавя, а заедно с тях и желанието да се укрепят.

READ  Кърменето: съвети за сестрински грижи майка ми (от Комаровского и консултанти GV)

При оценката на апетит у детето, за да разгледа още редица показатели: активността в рамките на деня, адекватността на дрехи времето (не предизвиква ли тя повишено изпотяване). Колкото повече бебето се движи, толкова повече той ще се нуждае от задоволяване на възникнали глад, а тихо дете, от своя страна, ще ядете с по-малко ентусиазъм.

Време до специалист

Виждам, че освен лош апетит у вашето дете се наблюдава липса на наддаване на тегло, двигателната му активност видимо намалени, по вида му изразява умора и нездравословно състояние, е време да посетите специалисти:

 • Педиатър ще даде своето заключение въз основа на данните от относително тегло, височина, жизнеността, активността. Изследвания показват наличието на възпаление или признаци на интоксикация на организма.
 • Невролог ще може да определите има ли детето отклонения в неврологично отношение. Често има място хипотония лицевите мускули, което прави трудно за дълго дъвченето. Крохе трудно се дава на този процес, в резултат на което той напълно отказва да яде.
 • Гастроентеролог може да се определи въз основа на проверка и на получените анализи, наличието на смущения в работата на стомаха и червата, а също и ферментопатию.

 • Ендокринолог може да помогне в ситуация, ако бебе изостават във физическото развитие от своите връстници. Психологът реши проблема, носещи психологически характер. Може би тази ситуация е резултат от невроза или ревност към по-малкия си брат, сестра.
 • Психотерапевт ще помогне, когато ситуацията е, че мъника почти нищо не яде, причинена от проблем на повишена впечатлительности.

Корекция на апетит дете 1-3 г.

Деца на година-година и половина започва да се подхожда към избор на меню по-селективни, апетита е намален. Детето отказва да яде, а вие не знаете как да се реши този проблем? Дайте съвети, как да се хранят нехочуху:

 • Спазването на режима на първа необходимост. Да се хранят детето трябва да се 4-5 пъти на ден в определено време. Между храненията напълно е забранено да го хранят с нещо, било то сок, ябълки или бонбони. Перебивание апетит ще доведе до това, че супа или картофи, които сте решили да му дадете, не предизвика интерес.
 • Да следи дейността на детето в рамките на деня. Спазвайте режим дневно двухчасовых разходки.
 • Не насилвайте да яде повече, отколкото той иска. Съсредоточете се върху нормалното му количество употребляемой порции и не поставяйте повече. Отърви се от възрастни порции. Големи чинии, пълни до горе, често просто плаши децата.
 • Окуражавайте независимостта на масата, така интерес към приемане на храна ще стане по-горе.
 • Упражняване на семейни обеди и вечери. Съвместна трапеза винаги стимулира, в крайна сметка бебето ще унищожат си чиния с по-голям ентусиазъм. Разбира се, тук трябва да се преодолеят някои трудности. Мъника ще поиска от всички възрастни, но някои видове храна му още не. Може да създадете алтернативни възможности: доматен сок вместо сос, заквасена сметана вместо майонеза, творожок, вместо сладолед, а за по-голяма убедителност вместо лъжица можете да предложи клечка от сладолед.
READ  Бромгексин: сироп за деца - инструкция за прилагане на средства за кашлица

ЧЕТЕМ СЪЩО: вкусни и лесни рецепти за детето на 2 години

Полезни съвети

 • Да проявяват творчество и изобретателност в случай на подаване на ястия. Направи красиво салати, рисуване, забавни рожицы, нарязани гарнитура от зеленчуци и плодове.
 • Деца винаги интересна игра, в изненада. За това кажете, че в края на яденето кроху очаква малък секретик. Купете си различни тарелочки с рисунки на дъното, крохе ще е хубаво да се види нещо забавно в края на каша или супа, или поставете на дъното на звезда от моркови или медал от краставички.
 • Имат навика да ядат по цял ден едно и също ястие, например, овесено брашно или картофи под формата на пюре, опитайте се да разнообразите тези възможности, ако детето не яде други специфични ястия. В картофено пюре може да се добавят различни зеленчуци и месо. Кашата може да бъде допълнена с вкусни и ярки плодове. Не е много любима храна ще искрят с нови примамливи цветове, ако го красиво да подаде (украсяват с нарязани зеленчуци, представят едно цвете, животно или емотикон).
 • Прекалената промяна в настроението на масата не трябва да се поддържа. Предлагайки в замяна не понравившемуся ястие ново, а зад него още нов, а малкия така нищо и не притронулся, не ругайтесь и не настояват. Позволете карапузу огладнявам, което ще увеличи апетита — след няколко часа той ще изяде всичко и с голямо желание.

Тези прости съвети ще ви помогнат да увеличите снизившийся апетита, за да се събуди желание е добре да яде и да се покаже кой на вкусна и полезна може да бъде храната. Най — важното- винаги запазвайте спокойствие и уравновесеност, защото накара да може всяко дете, но ето и полза от това точно няма да бъде.

Прививаем желание за вечеря на дете 3-7 години

Добър апетит на тази възраст се постига чрез прецизното спазване на режима на хранене. Се хранят малките деца трябва да е от 4 до 5 пъти, по време на почивките те трябва да се движат много, за разходка на открито, не прекарват много време пред монитора, а също и пожелателни, физически натоварвания под формата на секции. Освен това, имайте предвид следните фактори:

 • Няма лека закуска! Всяка храна, било то сок, бонбон, печенюшка негативно влияние върху апетита. Не позволявайте на почивки НИЩО! Перебитый апетит няма да позволи в крайна сметка, бебето яде обедната супа. Забележи, че малкия почти не притронулся към супа на обяд, не докармливайте му нищо. Очаквайте следващото хранене по режима. Това ще помогне да се събудим от трохите на апетита.
 • Имайте предвид становището на детето. Всички деца обичат, когато към тяхното мнение слушат. Попитайте сина си, кое от изброените ястия, той би искал да получи за обяд. В резултат на мъника с радост ще яде това, което е избрал сам.
 • Бъдете креативни заедно. Позволявайте на дъщеря или син, да ви помогне по време на готвене, приобщайте им към този процес. Нека «бисквитките» ще бъдат незначително на вид, но дете, което направих го сам, ще оценят ястие собствена кухня.
READ  Херпес в гърлото на дете (снимки): как за лечение на вирусна инфекция с высыпаниями на сливиците?

Вкусно меню

Понякога майките се обаждат в безизходица и съвсем не знаят, какво да готвя на своите любими деца. Проба меню ще реши проблема. По-долу ние ще ви предложим кратък списък на прости рецепти за ястия, които са подходящи за деца на възраст над три години.

Сандвичи и закуски:

 • топли сандвичи с яйце и наденица;
 • канапе със сирене и наденички, които можете да украсите божията коровкой, направена от домати чери домати;
 • сандвичи с пастет от черен дроб и яйца;
 • къдрава сандвичи с кашкавал;
 • пълнени яйца под формата на снежни човеци или пилета;
 • домати, пълнени с кашкавал;
 • омлет със зеленчуци и билки.

Салати:

 • салата от пресни моркови и ябълки;
 • картофена салата;
 • винегрет;
 • салата от прясно зеле с моркови;
 • салата от домати и краставици;
 • салата витамин;
 • плодова салата с кисело мляко или заквасена сметана;
 • бутер салати;
 • салата със скариди или калмари;
 • черен дроб салата;
 • салата сирене с добавянето на настърган морков.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close