Вирусно натоварване при хепатит С: какво трябва да знаете?

За определяне на параметрите на вирусния товар се използват две групи тестове:

 • Качествени тестове.Данни анализи позволяват да се определи фактът, че наличието на РНК на HCV. Този вид тест обикновено се използва, за да се потвърди наличието на хронична HCV инфекция. Самият факт на наличието на РНК се нарича положителен резултат, а липсата му се нарича отрицателен резултат от това тесто, това означава, че тази цифра е в норма.
 • Количествени тестове. Тези лабораторни изследвания дават възможност за измерване на количеството и концентрацията на вируса на херпес в 1 мл кръв. На тях много често се използват за прогнозиране на резултатите от лечение на Интерфероном, или Интерфероном с Рибавирином. Също така те се използват за диагностициране на заболявания в напреднал стадий, да се оцени ефективността на неговото лечение или корекции методики.

Данните от изследването позволяват на лекарите да се предвиди активност на вируса, както и скоростта му на размножаване, както и оценка на възможността от възникване на ремиссий. Такъв метод за потвърждаване на наличието на активна инфекция дава възможност за индивидуално за всеки от пациентите се предвиди реакцията на организма към лечението, както и оценка на ефективността от използването на лекарства.

Количествена оценка на вирусното натоварване е сравнително нов показател за определянето на диагнозата на хепатит С и оценка на неговата сложност. Докато накрая не се установи влиянието на този параметър за репликация на инфекция.

Методите за определяне на

Параметър на вирусния товар се определя чрез измерване на количеството в кръвта рибонуклеиновых киселини (РНК, или генетичния материал) на самия вирус. За наличие на вирусна РНК в анализи на кръв ясно се изтъква факта, че вирусът на хепатит активно се възпроизвежда и заразява в организма на нови клетки.

Тестове за оценка на пациента в нивата на вирусния товар се провеждат като правило, след като на пациента открити антитела към вируса на херпес В. При това да се броят общия брой на РНК на вируса в милилитър кръв.

С прости думи: вирусен товар – измерване на количеството на вируса в кръвта на пациента хепатит. Лекарите използват тази характеристика, за да по-ефективно да се контролира хронични вирусни заболявания.

Това изпитване е предназначено за това, да се разкрие, е дали пациентът активно заразен с вирус или не. По-рано в нашата страна този товар е измерена и подсчитывалась в броя на копията на вируса на херпес, а сега я измерват в специални Международни Единици на 1 мл (IU/ml).

В този момент се използват три вида тестове, които позволяват да се определи параметрите на вирусния товар в проби от кръв:

 • Полимеразная верижна реакция (PCR). Този тест позволява да се открие HCV хепатит в кръвта, което свидетелства за наличието в организма на активна инфекция. Този анализ е много чувствителна и дава възможност за измерване на вирусния товар дори на нивото на 50 IU/мл в кръвта. Ако тялото е в норма, тогава този анализ ще бъде отрицателен. Чрез провеждане на PCR разкриват РНК хепатит качествено или количествено. Благодарение на качествен метод на оценяване, на пациента се потвърждава от присъствието в организма на вируса на хепатит С и също го активно размножаване. Количествено определяне на пациента за вирусно натоварване с оглед на генотип инфекция дава възможност да контролирате процеса и успеха на провежданата терапия, както и да се предскаже само за болестта.
 • Метод разклонена ДНК (р-ДНК). Този тест е по-евтин и лесен, използвани за голям брой проби. Трябва да се подчертае, че степента на чувствителност е значително по-ниска, по този метод може да се измери товар не по-малко от 500 IU/мл. Този фактор означава, че при този метод на тестване на хепатитен вирус може да присъства в кръвта на пациента, но при по-малки количества, той ще остане незабелязан. В този случай на ненавременно откриване на инфекция ще позволи да се развие и да донесе по-голяма вреда на организма.
 • Метод (TMA) – транскрипционной усилване. Подобна технология лабораторни изследвания позволява да се открие в кръвта нуклеинови киселини HCV (компоненти неговия генетичен материал). С помощта на този тест има възможност за измерване на проби вирусологические натоварване с параметри от порядъка на 5-10 IU/мл. Тази проста и евтина техника дава надеждни и възпроизводими нормални резултати и значително ускорява процеса на окончателното диагностициране на болестта.
READ  Домакински сифилис: как се лекува?

Границите на параметъра

В нея болен човек вирусният товар се отразява на степента на инфекционности заболявания. Колкото повече концентрация на причинителите на инфекции в организма, толкова по-висок риск от предаване на другите. Също така параметър концентрация на вируса да повлияе на оценката на ефективността на провеждане на лечението. Ниското ниво на този показател е благоприятен фактор за провеждането на терапия, а твърде висок – неблагоприятна.

Количествен анализ на PCR може да има голямо значение за пациента при провеждане на лечение. На първо място, за оценяване на нейния успех, а на второ място – за планиране на продължителността на курса на лечение. При бързо отговора на организма към лечението и ниско ниво на виремии преди самата терапия планираните срокове на лечение могат дори да бъдат намалени. А при бавно намаляване на нивата на концентрация на инфекция в организма противовирусную терапия може да се удължи.

Ниско ниво, се счита за натоварване до 800 000 IU/мл или 800х103, че е на около 2 000 000 копия / мл или 200х104. Натоварването на повече от 800 000 IU/мл смятат високо. Разграничивающей цифра между ниско и високо ниво на този показател се смятат 800 000 IU/мл. Този показател в норма трябва да изглежда като «не открити».

Повечето изследователи се доближава в това, че липсва пряка връзка между количеството на HCV РНК в кръвта, и в черния дроб) и степен на активност развитие на патологичния процес. Нормативни показатели анализи ИГО, ALT или ГИС нямат връзка с коефициента на вирусна РНК. Дори има данни от различни източници за намаляване на съдържанието в черния дроб такава РНК при прогрессировании на пациента хронични заболявания.

Срокове за извършване на оценка на

Количествен и качествен анализ на PCR се извършва в следните случаи:

 • веднага при откриване в организма на антитела към гепатиту С;
 • след 4-та, 12-та и 24-та седмица на антивирусна терапия;
 • след 24 седмици след приключване на антивирусна терапия;
 • всяка година, в случай на устойчив вирусен отговор.
READ  Мехлем от краста: за и против

Количествен тест извършва преди провеждане на антивирусна терапия. Този анализ е задължително да се извършва след 12-та седмица от лечението за оценяване на ефективността му в тези случаи, ако с помощта на качеството на тест на РНК на вируса на хепатит все още се определя в кръвта. В норма на вируса в проби изобщо не трябва да обнаруживаться.

Такова изследване и се извършва при микст-гепатитах или за потвърждаване на окончателна диагноза хепатит.

Опции резултати

В резултат на провеждане на количествено изпитване, може да се издават няколко възможности: «не е открит», «под диапазона на измерване» и количествена оценка, изразена в цифрови данни. Праг на чувствителност в лабораторно проучване количествен PCR по-висока, отколкото на качеството.

Резултатът е «не открити» показва, че този показател в норма, е количествен тест, който потвърждава отрицателните резултати на качествено тесто, не е открил в дадена проба, РНК на HCV. Индексът на «под диапазона на измерване» означава, че е количествен тест не е в състояние сам да разкрие РНК хепатит, обаче инфекцията в проба е налице, тъй като тя е установена извършен допълнителен качествено тесто.

Дори ако имате един болен, този процент е по-висок, отколкото при друг пациент, то това съвсем не означава, че при първия заболяването е по-развита и процеса на заразяване минава по-трудно, отколкото при втория. Въпреки това този показател помага на професионалистите да се предвиди, в какъв момент може да настъпи определен етап на лечение или когато лечението трябва да премине на друго ниво.

Провеждане на данни от изследванията позволява да се оцени ефективността на терапията и перспективите за развитие в различни стадии на болестта. Заразени болни с висок индекс на вирусно натоварване, се считат за доста вирусоопасными за всички около тях хора.

Различни термини за тестване на натоварването

Резултати от провеждане на тестове за вирусен товар се използва, за да потвърди наличието в организма на активна инфекция. По-високо ниво на този показател означава повишен риск от предаване на инфекция, особено при бременността от майката на детето.

По навик, тест за определяне на вирусния товар се извършва само след това, когато на пациента са открили антитела на вируса на хепатит С, с цел да се потвърди наличието на инфекция. Този анализ е необходим за болния е задължително, защото при около 25% от пациентите, които са били изложени на инфекция с вируса на хепатит С, тази инфекция се отделя от организма по себе си.

Всички показатели на вирусния товар се използват при прогнозиране и оценяването на ефикасността на лечението: преди, по време на и след провеждане на антивирусна терапия.

Преди лечение

Стойността на този показател помага да се предскаже ефективността на лечението. Колкото по-нисък е този параметър, толкова по-голяма е вероятността за благоприятно лечение, това може да е сигнал за това, че човек може да бъде успешно излекувана противовирусни препарати.

READ  Кандидоза при деца: цялостно лечение

По време на лечение

Намаляване на стойността на параметъра на този показател в периода на лечение ясно свидетелства за ефективността на предприети мерки. Ако терапия води до неопределяемому отношение на това ниво, в този случай, казват, че лечението е дал на пациента пълен вирологический отговор.

В тези случаи, когато след 12 седмици на провеждане на антивирусна терапия при болни вирологическая товар се намалява на 2 логарифмических единица (л. д.), или до параметрите на неоткриваеми нива, смятат, че това лекарство е нормално работи. Ако след изтичане на 12-седмичен период на лечение количеството товар не намалява на 2 л. д., това е доста малко вероятно, че именно тази терапия помага на човек да се отърве от вируса.

Намаляване на параметъра на вирусния товар на 1 л. д. се обозначава намаляване на броя на един трябва да съм каже петите. Например, падане от 1 000 000 IU на 1 л. д. ще бъде равна на 100 000МЕ, както и спад на натоварването с 1 000 000 IU на 2 л. д., ще се равнява на 10 000 IU.

Анализ на този показател в периода на лечение на хепатит С може да се открие при пациенти в така наречения «вирусен пробив». Това се казва, че даден параметър е нараснал в сравнение с предишните тестове, които показват норма като неопределяемую размер.

След лечение

Непосредствено след края на провеждане на лечение за измерване на параметъра на вирусното натоварване при хора може да се използва за откриване на рецидив. Увеличение на този показател ще бъде доказателство за възобновяване на болести и засилване на инфекция в организма.

Възможни грешки

При анализа на показателите вирионной натоварване трябва да се забравя за възможността от грешки при провеждането на лабораторни изследвания. Резултатите от теста могат достатъчно варират в зависимост от метода на обработка или начина за съхраняване на кръвни проби. Невярна резултати могат да бъдат получени при:

 • замърсяване на проби биоматериала;
 • присъствието на проби инхибитори (протеини или химически вещества), които влияят на различни видове компоненти PCR;
 • наличието в кръвта на остатъци гепарина.

Твоите резултати могат да бъдат различни при провеждането на изследвания в различни лаборатории. За да се интерпретират правилно хода на лечението, се препоръчва тестове за определяне на параметрите на вирусния товар се изпълняват в една и съща лаборатория.

Дори ако съвременни методи не са открили признаци за наличието на HCV РНК и всички други показатели са в норма, все пак вирусът може да е в кръвта, но в много малки (неопределяемых) количества.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close