Ваксина срещу хепатит: ваксина срещу хепатит А и В

Към днешна дата са разработени ваксини срещу вирусни хепатити А и В. За възрастни ваксина срещу хепатит обикновено е задължително. Решението да бъдат ваксинирани – осознанная реакция на пациента към опасността от заразяване. Някои категории лица подлежат на задължителната вакцинированию: деца, медработники, работниците и служителите в детски градини и социални услуги. При тази ваксина от хепатит може да бъде отменен, ако в кръвта оказва необходимото количество антитела към вируса.

Споровете за необходимостта от присаждане се извършват не само сред населението, но и между специалисти. В последния случай дебат не е по въпроса за значението на прививания като такива, а сравнително график на ваксинацията, тъй като понякога е по-мъдро да се отложи инжектиране до настъпването на благоприятна среда за пациента. При това никой от специалистите не подлага на съмнение, че ваксинацията срещу хепатит е необходимо.

Необходимостта от вакцинирования продиктувано от изпълнението на ваксини в предотвратяването на заболеваемостта от хепатит. Много родители смятат, че децата им са екранирани от опасността от заразяване, но това не е така. Децата, когато отиваме в клиниката, са подложени на медицински процедури, те по различни причини може да се нарани в детската градина или училище. След заразяването детето почти със сигурност ще развиете хронично заболяването с възможност за изход в цироза или рак на черния дроб.

Хепатит В

Приблизителен срок за имунитет към вируса, се запазва в продължение на 22 години, ако ваксинацията е била извършена в ранна детска възраст. Понякога при тази категория лица не се определят от антитела срещу вируса на хепатит В, но това не е отчетено към новата ваксинация, тъй като не всеки път се получава вземете кръвна проба, с антитела.

Устойчивост на вируса остава в продължение на 8 години, ако ваксинирането срещу хепатит направена в зряла възраст. При това при много хора имунитет се запазва в продължение на целия им живот.

Препоръчва се обследоваться за идентифициране на вируса на всеки 5 години, за следващите прививанием. При наличие на необходимото количество антитела към вируса, повторно ваксиниране може да се отложи за една година или повече.

Състава на ваксините и технология на производството им

Съвременните лекарства са произведени с използване на биотехнологиите. С тази цел от вирусния геном се откроява ген, отговорен за кодиране на продуцирования протеин HbsAg. Нататък се извършва за вграждане в генотипа на гнойна клетки, вирусен протеин. В хода на синтеза на собствени протеини дрожди клетка произвежда и HBsAg, нарича австралийски антиген. Производителите спират растежа на клетъчната култура, премахване на хранителната среда, след това, как да се достигне необходимата концентрация на HbsAg. С помощта на специални методики се извършва разпределението на вирусния протеин и премахване на примеси.

Обелените вирусен протеин се нанася върху носител, който е хидроксид. Това съединение нерастворимо във водна среда, благодарение на което след инжектиране на ваксина се случва освобождаването на вирусния протеин порционно, а не еднократно. Това дава възможност за формиране на имунитет към гепатиту, а не само да унищожи представител.

Освен алуминиев хидроксид и австралийски антиген, компоненти на ваксините има и други вещества, към които се отнася, например, мертиолят – консервант, което позволява да се поддържа активност на препарата. Направените по този начин ваксините се наричат рекомбинантными. Основното предимство на тези лекарства е безопасността, а също и на способността перфектно да формира имунитет към гепатиту В.

Съдържанието на австралийския антиген във ваксините – 10 или 20 микрограма. Различно съдържание на основното вещество се дължи на по-малки нужди на детския организъм за появата на имунитета. До началото на 19-годишна възраст се прилага ваксина с по-малка доза на австралийския антиген. При свръхчувствителност или склонност към алергични реакции, се прилагат специално разработени ваксини, къде са лекарства с доза антиген на 2,5 или 5 мкг.

Прилаганите ваксини

В борбата с хепатит В се прилага няколко ваксини като местното производство, така и чуждестранни. Лекарства имат сходен състав, идентични свойства и същата реакция към тях на организма.

За формирането на устойчив имунитет ваксина срещу хепатит трябва да се направи три пъти. При това много хора смятат, че ако започна да утвърди някакъв медикамент, а след това същото трябва да се използват и в бъдеще. Това не е вярно – след като се нарича лекарство за вакцинирования, не е от значение.

В Русия се използват следните ваксини:

 • Эбербиовак;
 • Энджерикс;
 • Шанвак;
 • Серум институт;
 • Н-В-Vax II;
 • Регевак;
 • Эувакс;
 • рекомбинантная дрожди ваксина хепатит В.

На руска територия най-често се среща ayw-тип на вируса. Срещу него ефективен всички изброени ваксина, въпреки, че руският Регевак В създаден за борба именно с тази разновидност на вируса, затова често се определя от наркотик.

Освен изброените ваксини, се прилагат комбинирани препарати на местното производство:

 • Бубо-М – използва се срещу хепатит В, тетанус и дифтерия;
 • Бубо-Kok – прилага се срещу същите инфекции, че и Бубо-М, и освен това – срещу магарешка кашлица.

Места за инжектиране

Забранено подкожное въведение, тъй като това намалява ефективността на вакцинирования и води до подкожни уплътнения. Само внутримышечная инжекция позволява на цялата дневна доза да проникне в кръвта и да се осигури на имунния отговор необходимата сила.

Инжекция се провежда в бедрена или плечевую, но не и в седалищния мускул. Децата до три години се прави убождане в бедрена мускул. Пациентите възрастови групи ваксината се прилага в рамото. Решение за това къде да се направи инжекция, свързани с предпочтительностью места, където са развити мускули, които се намират близо до кожни покровам. В противоположност на раменете и бедрата, в областта на задните части има развит мастния слой, а мускулът се намира дълбоко. Също инжекция в седалищния област е свързано къде с по-голяма опасност от увреждане на нервите и кръвоносните съдове.

Указания за употреба

Еднократна инжекция създава имунитет само за кратко време. За формиране на дългосрочен невосприимчивости нужда от серия от три инжекции. График прививания трябва да се спазва. Допуска удължаване на интервалите между уколами, но не скъсяване, тъй като това води до развитието на неполноценного имунитета, особено при децата.

Схема прививания от хепатит В:

 1. Стандартна схема – 0-1-6 (първото прививание, второ – един месец по-късно, на трето – в рамките на шест месеца). Най-ефективна схема.
 2. Бърза схема – 0-1-2-12 (първото прививание, второ – един месец по-късно, на трето – след 2 месеца, на четвърто – една година по-късно). Характеризира се с бързо изработване на имунитета. Схемата се прилага за ваксинация на хората, изложени на повишен риск от заболеваемост от хепатит В.
 3. Паник схема – 0-7-21-12 (първата ваксинация срещу хепатит, а вторият – по-късно от 7 дни, третата – след 21 дни, на четвърти – в годината). Тази схема се прилага за спешно изработване на имунитета, например, преди да влезете вътре.

За непривитого човек по време на първия въвеждането на ваксината може да се определи произволно, но след това трябва да се придържа към избраната схема. Ако втората инжекция пропущена и са минали повече от 5 месеца, схема переназначается отново. Пропускане на трета ваксинация води до необходимостта от схема за 0-2, когато се въвежда една доза, а по-късно 2 месеца – втора, което означава завършване на курса. Ако пациентът няколко пъти не доводил до края на имунизации, но всеки път прививался два пъти, и в размер, той има повече от три инжекции, курсът се счита за оконченным.

Ваксинация при бременност и кърмене

Препоръчително е да се извърши ваксинацията в периода на планиране на бременността. Изследвания върху животни не са установени отрицателни въздействия на лекарствата върху плода. Въпреки това, изследване на ефекти по време на бременност не са провеждани, затова се препоръчва да се въздържат от прилагането на ваксините. Ваксинация при бременност се провежда само при крайна необходимост. Трябва да се отбележи, че Предупреждение на РУСИЯ не е изрично бременност до противопоказаниям за ваксинация срещу хепатит В.

Кърмене не е противопоказание за прививания, тъй като антителата на майката, се качва с мляко за детето, формира у него имунната система.

Прививание новородени

Бебетата трябва да бъдат ваксинирани не по-късно от 12 часа, следващите за раждането. Прилагат се две схеми: за пациенти с висок риск от заразяване на деца със стандартен риск от заразяване.

Повишен риск от инфекция се определя от следните признаци:

 • заразени с майката на детето;
 • майката на детето е болна от хепатит В, или е била заразена в периода между 24 и 36 седмици на бременността;
 • майката не премина изследване на хепатит В;
 • родителите на детето употребяват наркотични средства;
 • родителите на децата, при това те са роднини, болни от хепатит или свързани с носители на вируса.

Новородени с висок риск от заразяване, ваксинирани по схемата:

 • първата инжекция – в рамките на 12 часа след раждането;
 • втората – чрез месец;
 • третата – по-късно 2 месеца;
 • четвърто – за постигане на дете на дванадесет годишна възраст.

Останалите деца прививаются по различен начин, графики, където са включени три инжекции:

 • първата – в продължение на 12 часа след раждането;
 • втората – месечна възраст;
 • третата – в полугодовалом възраст.

В някои майчинство къщи отказват да ваксинират новородените, а също така разглежда и жълтеница при бебетата като противопоказание. Това е погрешно, тъй като жълтеница при новородени се дължи не патологическими процеси в черния дроб и повишен разпад на значителни количества хемоглобин. В резултат на това се билирубин, придающий жълтеникав цвят на кожата. По този начин имунизацията няма да носи последствия за черния дроб и не се отразява на желтушность.

Прививание новороденото е противопоказан в следните случаи:

 • майката има изразена алергия към хлебопекарные мая (включително и на квас, бира, тестени изделия и други подобни);
 • прекалено ниско тегло на бебето (по-малко от 2 кг);
 • симптомите на първичен имунен.

Тежки раждане при бременни, вакуум-екстракция на плода, асфиксия, налагане на форцепс акушер – не са включени в списъка на противопоказанията за прививания срещу хепатит В. Някои родители твърдят, отказ от ваксинации нежеланието да изложи детски организъм още една натоварване. Но това е грешен подход, тъй като на силна имунна система ще позволи на детето си по-скоро по-силни след родова травма.

Хепатит А

Дейности за масова ваксинация срещу хепатит А се прилагат в Испания, Израел, Италия. В САЩ въведена двукратна ваксинация за деца на възраст от 1-2 години.Ваксинация осигурява дълготрайна защита на деца и лица, които не оздравяват от хепатит А в детството си. Провеждане на ваксинация по эпидемиологическим показатели дава възможност бързо да се отричат последствията от огнища на хепатит A.

Ваксина срещу хепатит показва болни с хронични заболявания на черния дроб (в т. ч. носители на вируса на хепатит С ), военните, работниците и служителите за обществено хранене.

Списък на лекарства:

 • GEO-А-инВАК-Пол;
 • GEO-А-инВАК;
 • Хаврикс (GlaxoSmithKline);
 • Вакта (Merck Sharp & Dohme);
 • Аваксим (Sanofi-Aventis).

Epid ефективност и имуногенност

Първите прояви на защитния ефект се наблюдава до края на първата седмица след ваксинация. Продължителността на защитата след въвеждането на втората доза е не по-малко от 10 години. Ваксината GEO-А-ин-WAC след провеждане на пълен курс осигурява сероконверсию в 95% от случаите при възрастни и при 90% от пациентите в детска възраст.

Лекарството Аваксим след еднократно инжектиране в 90% от случаите при условие, серопротективный показател (>30 IU/l), след 1 седмица, след 2 седмици – в 98,3% от случаите, през 4 седмици – при 100% от пациентите.

Лекарството Вакта показа 100% резултат в рамките на 10 дни след инжектиране на единични дози. Нивото на опасност от хепатит А присадени възлиза на 0,7 на 1 000 000 дози. Лекарството е доказала своята ефективност в борбата с хепатит А. Например, в Калифорния е успял да намали честотата на 94%.

Лекарството Хаврикс до 15 ден предизвиква антитела при 88% от пациентите, чрез месец – 99%, след втората доза – в 100% от случаите. Ваксината е добре себе си, се оказа, че е по време на епидемии на хепатит А в Русия.
Противопоказания

Вакцинирование не се извършва при наличието на свръхчувствителност към съставките на ваксините (феноксиэтанолу, гидроксиду алуминий и др).

Информация за последствията от прилагането на ваксини по време на бременност не е достатъчно. Затова ваксинацията в този случай се показва само, когато е най-необходимо.

Странични ефекти

От време на време е възможно главоболие, неразположение, субфебрилитет, незначително подуване на мястото, където се проведе инжекция. Още по-рядко са възможни такива явления, като белтък в урината и преходно повишаване на активността трансаминаз.

Постэкспозиционные превантивни мерки

Ваксините срещу хепатит А се прилагат ефективно в области. Техните комбинируют с имуноглобулин а на пациентите, които са били в близък контакт с болни. Същата тактика се прилага в случай на нуждите на бърза профилактика.

Пасивна профилактика с помощта на имуноглобулин се извършва еднократно в такива дози:

 • възраст от 1 до 6 години – 0,75 мл;
 • възраст от 7 до 10 години – 1,5 мл;
 • над 10 години, юноши, възрастни – 3,0 мл.

В Съединените Щати на Америка на дозата се изчислява въз основа на 0,02 мл на кг телесно тегло. Презареждане профилактика на имуноглобулин а се провежда, като минимум, по-късно 2 месеца.

READ  Лабиальный херпес: причини, симптоми и лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close