Хепатит c и бременност: опасна комбинация?

Към днешна дата, за това как си взаимодействат хепатит c и бременност, както е известно не много. Автентично е установено, че последиците от хепатит при бременност могат да бъдат:

 • Преждевременно раждане.
 • Ниско тегло родено дете.
 • Нуждата на бебето специални грижи.

Жените с наднормено тегло, които са диагностицирани с хепатит С по време на бременността, са изложени и на повишен риск от заболявания на гестационным диабет.

Най-често протичането на хепатит С не зависи от състоянието на бременност, усложнения се случват в много редки случаи. Бременна жена, болна от хепатит С, изисква особено внимателно наблюдение, за да могат навреме да се разкрие възможен риск от хипоксия на плода или прекъсване на бременността. В някои случаи хепатит клинично се проявява по време на бременност под формата на признаци на холестаза, а също така е придружен от гестозом. Гледане на жена, докато не настъпят раждане, трябва двама компютърни специалисти: акушер-гинеколог и инфекционист.

Рискът от заразяване на бебето по време на бременността или раждането е достатъчно ниска и е само на 5%. В случай на заразяване с ХИВ-инфекция или високо ниво на причинителя на хепатит в организма тази вероятност може да се увеличат значително. При този начин за предотвратяване на заразяване на детето майчинска вируса на хепатит С към днешна дата не съществува. Предполага се, че едно цезарово сечение не играе съществена роля във възможността от заразяване, поради раждане на дете с помощта на цезарово сечение обикновено не се предписват.

Във всеки случай, дори при минимален риск от заразяване с вируса на бебето, провеждане на анализ на хепатит С е необходима мярка. Наличието на бебе антитела (anti-HCV) в продължение на 18 месеца след появата на светлината не се счита за признак на инфекция, тъй като произходът на тези антитела е моята майчинска.

В случай на потвърждение на хепатит С детето трябва редовно да прекарват медицински прегледи, както и да изложи бебето анализам кръвни и ултразвукови изследвания. Кърменето при инфекция на майката с хепатит С не е забранено, тъй като вирусът не се предава по този начин.

Внутриутробное заразяване

Съвременното здравеопазване обръща специално внимание «вертикальному», т.е. внутриутробному инфекция на плода вируса на хепатит С от жените в състояние на бременност. Средно ниво на разпространението на антитела на вируса при бременни жени е около 1%. Тази стойност може да варира в диапазона от 0,5 до 2,4% в зависимост от географската област. Около 60% от случаите на хепатит С и бременността вървят при жени с признаци на размножаването на вируса, т.е. определянето на неговата РНК.

Като говорим за заболяването хепатит С при бременни, могат да се разграничат два основни аспекта:

 • Влияние върху здравето на бъдещата майка.
 • Рискът от заразяване на бебето.

Многобройните научни изследвания по въпроса, дават противоречиви резултати, но като цяло може да се говори за това, че вирусът на хепатит С не оказва негативно влияние. Освен това, в съответствие с получените данни отговор на въпроса, възможно ли е да се роди с хепатит С, е положителен.

Редица наблюдения на различни учени показва, че при бременни жени, намалява съдържанието на серумните нива на трансаминаз и намалява броя на циркулиращите вируси. Може да се предположи, че тези промени са свързани с промяна на имунологична реакция при бременност, а също и с повишена концентрация на естрогени, т.е. на женските полови хормони.

Диагностика на детето

Антитела към возбудителю на хепатит С може да передаться плода през плацентата. В повечето случаи те се наблюдават при новороденото през първите 12-18 месеца живот, след това просто изчезват. Да се направи заключението, че новороденото е наистина заразен майката по време на бременност, е възможно само при спазване на следните условия:

 • Циркулация на антитела към вируса на хепатит c в кръвта на бебето в продължение на повече от петнадесет години от датата на появата на светлината.
 • На възраст от три до шест месеца в кръвта на бебето трябва да присъства на РНК причинителя на хепатит С, като резултатите от теста трябва да бъде положителен при неоднократном повторно изследване.
 • Бебе трябва да се наблюдава повишено съдържание на серумните нива на трансаминаз, има ензими, косвено сигнализация положение за възпаление на тъканите на черния дроб.
 • Генотип, това е разновидност на вируса, трябва да съответстват на майката и на бебето.

Средната стойност на риска от заразяване на бебето на бременната майка е около 1,7% при идентифицирането на жените само на антитела към вируса на хепатит C. Ако в серума на майчината кръв се открива и циркулация на РНК на вируса, средната вероятност за заразяване се увеличава до 5,6% и може да варира в различните географски зони.

Съвети за бременни

Заразената жена е важно да се разбере, тъй като хепатит С се отразява на бременността, бъдещите родове и възможност от заразяване на бебето. Научните изследвания позволяват да се получи информация за това, как се предава вирусът на хепатит от майка на дете, като честота на трансфер в различни доклади, варира от 0 до 41%. Въпреки това, смята се, че 5% от заразените майки, при условие че липсата на ХИВ инфекцията се предава на бебето.

Майката вирусна отягощенность е важен фактор на риск в случай на вертикално предаване на вируса. Вероятността от такова заразяване се увеличава при концентрация на РНК на вируса в серума на майчина кръв, който надвишава 1000000 копия на милилитър. В резултат на съпоставянето на нивото на предаване на вируса на база материали на различни клиники в състояние да разберете, че само двама от тридесет жени, заразивших на бебето по време на бременността, вирусният товар не надвишава 1000000 копия в мл.

В случай на едновременно наличие на ХИВ-инфекция при бременни жени с риск от предаване на хепатит С се увеличава до 15.5%. Това може да бъде свързано с повишаване на нивото на РНК на вируса на хепатит С у бъдещата майка. Във връзка с това по време на бременност е важно да се проведе измерване на вирусния товар на майката, особено през първото и третото тримесечие. В резултат на това се повишава точността на оценката на риска от евентуално заразяване на новороденото.

Освен това, препоръчително е по възможност да се избягва прилагането на перинатальных методи за диагностициране, които увеличават риска от вътрематочна инфекция на плода. Провеждане на такива изследвания трябва да бъде напълно обосновано, а жената трябва да бъде информирана за провеждане на диагностика.

При това не са представени данни за това, че остра или хронична инфекция на хепатит С по време на бременността може да доведе до акушерским усложнения, включително:

 • прекъсване на бременността;
 • раждането на мъртво дете;
 • преждевременно раждане;
 • наличието на вродени дефекти на бебето.

Като цяло, препоръки за хепатит С при бременност съдържат информация за това, че рискът от заразяване по полов път е достатъчно ниска, а също и редица практически съвети за предотвратяване на битови заразяване чрез кръв. Към тези съвети се отнасят единствено ползване на предмети за лична хигиена, щателна обработка на рани и т.н.

Хронична форма

Докато още до края, не е известно, каква роля играе антивирусна терапия при бременност. Теоретично, риска от вертикално заразяване трябва да намалява в резултат на намаляване на вирусния товар. При това тези лекарства, тъй като Рибавирин и Интерферон, бременните жени не са назначени, а а-интерферон може да се прилага за борба с хронични миелогенным левкемия.

На пациентката, които се наблюдават злокачествени гематологические заболявания, понасят добре това лекарство и в резултат се раждат деца, без отклонения. Има възможност, че в бъдеще ще бъде разработена специална методика за лечение на бременни жени с високо съдържание на вируса на хепатит C.

Определението за хроничен хепатит С при жени в състояние на бременност е необходимо в следните случаи:

 • Наличието на ХИВ-инфекция.
 • Пристрастяване (в настоящето или миналото).
 • Сексуален партньор, рано или в момента употребляющий инжектиране на наркотици.
 • Преливане на кръв или си лекарства в периода до 1992 година.
 • Гемодиализ, независимо от срока на давност.
 • Наличието на татуировки и пиърсинг.
 • Повишено съдържание на серумните нива на трансаминаз.

Провеждане на раждане и кърмене

Днес и липсват препоръки за оптимално начина на раждане за жени, заразени с хепатит C. Както показват данните на италиански учени, ниво на предаване на вируса намалява и по време на раждането с прилагането на цезарово сечение и е 6%, а при раждане на дете естествени пътища на този риск нараства до 32%. Резултатите от друго изследване показват, че заразяването на децата, родени в резултат на цезарово сечение, е 5.6% от случаите, а при естествени раждането – и 13.9%.

Тази информация трябва да се предоставят на бременните жени, заразени с хепатит С, независимо от избрания метод на доставка. Много е важно да се вземе решение за използване на цезарово сечение принималось доброволно, което ще позволи да се предотврати предаването на вируса на бебето.

За жените, вирусен товар, което надвишава 1000000 копия в мл, най-добрият начин родовспоможения се счита за цезарово сечение. В случай, ако жената все пак реши да се роди по естествен начин, е важно да се сведе до минимум рискът от заразяване на бебето. В частност, не се допуска използването на родовспомогающих манипулация, а така също анализи на кръвта на плода.

Кърмене при наличието на хепатит С – въпрос, който следва да се обсъди подробно със самата майка. Изследвания, проведени от учени от Германия и Япония, показват липса на РНК причинителя на хепатит С в майчиното мляко, което се потвърждава и данни за някои други работи. Освен това, концентрацията на РНК на вируса в майчиното мляко е значително по-ниска, отколкото в кръвен серум. Съответно, може да се говори за това, че кърменето не е допълнителен фактор на риск за новороденото.

Въпреки това, трябва да се вземе под внимание, че кърмата може да служи като начин за предаване на редица други вирусни инфекции, включително и на Т-клетъчната левкемия-лимфому човек (HTLV-1). Заразена бременна жена трябва да бъде ознакомлена с тази информация и взема решение за кърмене себе си.

Въпреки, че данните повечето изследвания не включват кърмене към факторите на риска от заразяване на детето, има някои нюанси. По-специално, рискът може значително да се увеличи при увреждане на дънни зърната и контакт на детето с неговата кръв. Това е особено вярно по време на раждането на влошаване на хепатит C. Освен това, все още не може да се каже, че риска от заразяване на бебето при майчиното хранене проучен напълно и окончателно.

Хепатит С при бебета

Наблюдение на здравето на детето, родено заразена майка, се извършва в рамките на от постнаталното период. В резултат на заразените деца да бъдат идентифицирани и да бъдат подложени на внимателен мониторинг, а при необходимост – лечение. В оптимално случай се наблюдава такова бебе трябва да е експерт с опит в диагностиката и лечението на инфекциозните заболявания и за новородени.

Съществува мнение, че изследва детето за наличие на хепатит С РНК и антитела към това заболяване, трябва да са на възраст от един, три, шест и дванадесет месеца. Ако РНК на вируса във всички проби липсва, а дънни антитела се разпадне, със сигурност може да се говори за липса на инфекция. Въпреки това, тълкува резултатите от анализите новороденото трябва да бъде с повишено внимание.

В редица случаи се наблюдава наличието на РНК на вируса на хепатит С, в съчетание с липсата на частна реакция на самите антитела, което е знак за възможна хронична серонегативной инфекция на хепатит С при бебета. Освен това е на мнение, че купил перинатална хепатит С е неизлечима, затова повечето от децата той преминава в хронична форма.

Към днешна дата липсва потвърждение на намаляване на риска от заразяване на бебето в случай на попадане в раната на заразена кръв при използване на имуноглобулини или антивирусни средства, като Рибавирин или Интерферон. Не е известно също така и въздействието на тези препарати оказват върху развитието на хепатит С бебе. За разлика от децата, заразени с ХИВ, бебета, родено майки с хепатит С, далеч не винаги се изисква антивирусен лечение.

Жени, заразени с хепатит С и планиращи бременност, може да е препоръчително да се консултирате с вашия лекар. Няма противопоказания при бременност при тях не съществува, и в повечето случаи дори без специално изследване.

READ  Може ли млечница да премине сама?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close