Какви изследвания трябва да се отдава на женски хормони: функции диагностика

При гинекологическом проучване лекарите често се отделят в посока на изследване на нивото на половите хормони, и с право. Факт е, че голяма част от заболяванията на женската полова система или причинени от хормонален дисбаланс, или провокира неговата поява, така че да разберете какво е нивото на полови хормони е необходимо. Ето само много жени не знаят какви изследвания трябва да се отдава на женски хормони и кога. Независимо от това, че лекарят е предписал, се иска и полезен, ще решат този въпрос най-много.

Малко теория

Хормони — невероятни вещества, от които зависи всичко. Буквално всичко. Искаме да се хранят или спят, изпитваме към някого привличане или неприязън, пугаемся,, се радваме да получаваме удоволствие от шоколада или на любимата си музика… Майката изпитва прилив на нежност към току-що родившемуся на детето, двойка прегърнати, забрави за кавга… Какво е това: чувства и желания? Определено. Но чувствата и желанията на човека действащи хормони, и всяка емоция, нужда, желание – това е просто комбинация от няколко от тях. Биохимия — тук всичко е просто.

В организма на човека, тези вещества се изработват жлези с вътрешна секреция. Към тях се отнасят такива анатомични структури:

 • хипоталамуса;
 • хипофизата;
 • эпифиз;
 • щитовидната жлеза;
 • надбъбречните жлези;
 • яйчниците при жените, тестисите при мъжете;
 • щитовидната жлеза и паращитовидные жлеза;
 • тимуса;
 • параганглии;
 • задстомашната жлеза.

Ако говорим за половите хормоните, а именно те са предмет на тази статия, то си струва да се интересуваме от яйчниците. А още на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези, тъй като те също участват в отделянето.

До женски хормони са естроген, прогестерон, фолликулостимулирующий, лутеинизиращия хормон, пролактина. Именно те са на всеки по свой начин регулират работата на репродуктивната система. И нивото им иска да разбера гинеколог, който дава посока на анализ.

Естрогени

Те могат да бъдат наречени хормони на женствеността. Защо в множествено число? Защото под това име се обединяват три женски полови хормона:

 • естрадиол;
 • эстрон;
 • естриол.

Естрогените осигуряват развитието и растежа на репродуктивните органи, формирането на вторични полови белези, женствена фигура, на проява на сексуалност. Освен това, те регулират менструалния цикъл, стимулира узряването на яйцеклетката – най-високото им ниво се наблюдава точно преди овулацията.

След излизането на ооцита нивото на естрогените намалява, за да се покачат с началото на нов цикъл.

И трите хормона, произвеждани фоликули на яйчниците и в по-малка степен на кората на надбъбречните жлези. Малки количества естрогени продуцируется на мастната тъкан. И регулират синтеза на хипофизата и хипоталамуса. Въпреки това, тези две жлеза контролира производството на всички хормони.

Ако жената има дефицит на естроген, това може да се прояви симптоми:

READ  Защо при периодичните болки в гърба: причини, заболяване, лечение
 • раздразнителност, промени в настроението;
 • главоболие;
 • повишаване на телесното тегло;
 • намаляване на либидото;
 • чупливост на костите;
 • нарушения на съня;
 • намаляване на еластичността на кожата;
 • аменорея.

Но и излишък на хормони причинява вреда на организма. Жените също могат да наддават на тегло, страдат от раздразнителност и на безсъние, главоболие. Възможно гадене, подуване и болезненост на гърдите, загуба на коса, появата на черни точки, отоци. Естествено, на менструалния цикъл, също ще бъде нарушен.

Ако при жената се наблюдават тези симптоми, тя трябва да положи анализ на нивото на естроген. Му може да се извършва всеки ден от цикъл, за предпочитане на празен стомах, както и много други тестове. Специфични изисквания към подготовката не.

По-ниско производство на тези хормони се наблюдава при строга диета, недостатъчна масата на тялото, прекомерна физическа активност. Що се отнася до болести, а това е заболяване на хипофизната жлеза и хипоталамуса, дисфункция или гипоплазия на яйчниците, хипофункция на кората на надбъбречната жлеза.

Увеличаването на естрогените в кръвта може да се говори за такива нарушения, като тумори, поликистоза на яйчниците, новообразувания на кората на надбъбречната жлеза, цироза на черния дроб, някои заболявания на матката. Освен това, този дисбаланс може да бъде причинено от прием на ОК, характеристики на диета.

Фолликулостимулирующий хормон

Както вече беше посочено по-горе, под действието на това вещество преминава цялата първа фаза на цикъла. Активна изработване на FSH кратко време се наблюдава при новородени, след това – в периода на пубертета. При жените плодородните си възраст пиковите концентрации на ФСХ се пада на овулацията.

При намаляване концентрацията на хормона е под нормата при жените могат да се наблюдават следните симптоми:

 • липса на овулация;
 • оскъдна и нередовна менструация;
 • намаляване, атрофия на млечните жлези;
 • атрофия на вулвата;
 • безплодие.

Ако ФСХ е повишен, то това се проявява с кървене, които не са свързани с менструалния цикъл, а също и липса на менструация.

Намаляване на нивата на фоликулостимулиращия хормон причинява затлъстяване, поликистоза на яйчниците, по-рядко – нарушения на функциите на хипоталамуса.

Повишаване на концентрацията на FSH се нарича дисфункция на яйчниците, опухолевыми заболявания на хипофизата.

Кръв за хормони под наем или на 3-8, или на 19-21 ден от менструалния цикъл, правят това на празен стомах.

Прогестеронът

Това вещество се нарича хормон на бременността, тъй като именно от съдържанието му в организма зависи от това, прикрепится дали оплодената яйцеклетка към стената на матката и може ли една жена да предадат на детето.

Прогестерон активно започва да се изработва в жълто тяло, образующимся след овулацията.

Основната му функция през този период – подготовка на матката за имплантиране на гестационен сак. Под въздействието на прогестерона намалява тонуса на гладката мускулатура (стени орган), разрыхляется лигавица. Ако се случи зачеване, тогава прогестерон започва да се изработва плацента.

READ  Хормонални препарати при менопауза: видове и показания

Освен основната функция, този хормон е отговорен и за натрупването на подкожни мазнини за сметка на засилване на апетита и подобряване на смилаемостта на хранителните вещества от консумираните продукти (забавя работата на червата за сметка на все същия релаксация на гладката мускулатура).

Ако нивата на прогестерон са твърде ниски, това е основният проблем, който при това възниква – невынашивание бременност и безплодие. Плодное яйце или не може да прикрепиться към стената на матката, или чрез кратко време след зачеването бременност паузи надолу.

Освен това, се наблюдава по-дълъг цикъл с болезнено и дълъг менструален цикъл, виене на свят и главоболие, сухота на влагалището, промяна в настроението.

Ако жените са били спонтанни аборти или има основание да подозира безплодие, може да се наложи определяне на нивото на прогестерон. Когато той се спуска, се изисква терапия.

Причини, поради които се намалява нивото на прогестерон, е достатъчно. Това е и нарушения в работата на щитовидната жлеза, на хипофизата, заболявания на яйчниците включително инфекциозен, възпалителен характер. Често намалява производството на прогестерон, свързани с недостатъчност на жълтото тяло, която, от своя страна, провоцируется повишени физически натоварвания.

При прекомерно съдържание на прогестерон преди всичко е нарушена работа на червата: появява се запек, подуване на корема, метеоризъм. Увеличава се теглото, жените по-бързо се уморяват, стават раздразнителни, оплакват от мигрена и главоболие. Освен това, хормонален дисбаланс се проявява сальностью на кожата, могат да се притеснява акнето, конни надбягвания налягане, се наблюдава потискане на настроение, сънливост. С една дума, почти всички симптоми на бременността.

По какви причини може да се увеличи прогестерон? Това са различни тумори на яйчниците и надбъбречната жлеза, цироза на черния дроб.

Как правилно да се явя на анализ на прогестерона? Специални изисквания няма, както и други изследвания на хормони, той се отдава на празен стомах. Задължително го отдава на 19-21 ден от менструалния цикъл.

Лутеинизиращия хормон

Това активно вещество се произвежда от хипофизната жлеза, при повишаване на концентрацията на естроген. Заедно с FSH лутеинизиращия хормон стимулира продукцията на зрели яйцеклетки от фоликулите.

При намаляване или повишаване на нивото на LH се наблюдава липса на менструация или оскъдни, къси кървене, намалено либидо, безплодие, спонтанни аборти. В юношеските си години-ниско ниво на LH се проявява забавяне на растежа и половото развитие.

Обикновено са причина за намаляване на нивата на LH са вродени генетични заболявания и нарушения на развитие, но това може да доведе до затлъстяване, вредни навици, прием на някои лекарства, стрес, операция. Разбира се, нивото на LH се намалява при бременност, това е норма.

READ  Защо миришат на месечните: норма и възможните патология

Повишаване на концентрацията на този хормон могат да продължителни физически натоварвания, стрес, нарушения в работата на хипофизата, поликистоза, изтощение на яйчниците.

На кой ден да отида да се откажат, ако са изпратени за анализ? Това обикновено се прави на 3-8 или 19-21 ден.

Пролактина

Какви хормони се предадат, ако след раждането няма достатъчно мляко? Или, напротив, млякото се отделя, макар и в малко количество, а раждането не е било и бременност няма. В такъв случай трябва да се изследват нивата на пролактин – именно той е отговорен за производството на мляко. Освен това, пролактин осигурява обидно оргазъм, намалява болевую чувствителност.

Произвежда хормон от хипофизната жлеза, освен това, той се синтезира и эмбрионом, тъй като може да се изисква защита от въздействието на дънната на имунната система, и пролактин я предоставя.

Да се отдава на женски хормони, а по-точно, кръвта в своите изследвания, е необходимо при съмнение както за увеличаване, така и намаляване на нивата на пролактин.

В първия случай при жената липсва овулация, следственно, се диагностицира стерилитет. Могат да бъдат спонтанни аборти, чест симптом е и аменорея. Наблюдавано отделянето на мляко от зърната на гърдите, хирзутизъм, фригидност, нарушена работа на щитовидната жлеза, се развива остеопороза.

Причините за повишаване на пролактин: нарушения в работата на хипофизната жлеза, хипотиреоидизъм, автоимунни заболявания, пролактинома, поликистоза на яйчниците, цироза на черния дроб, бъбречна недостатъчност, дефицит на витамин В6.

Недостатък на пролактин се проявява липса или по-малко мляко след раждането, ранни выкидышами, нарушения в цикъла, гирсутизмом, с оток, мигренями. Причината за намаляване на този хормон може да бъде заболяване на хипофизата, ОМТ (травми на главата), перенашивание бременност, прекомерно кървене.

Във всеки случай на хормони трябва да се направи анализ, за да не трябва дълго да се открие причината за симптоми. Процедурата се провеждат всеки ден 1 и 2 фаза на цикъла, както обикновено, на празен стомах.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close