Чревна непроходимост: симптоми, какво да правя, лечение

Непроходимост на червата

Такава патология, като чревна непроходимост, се развива дълго време. Често пред този проблем пациентите посочват нарушения на работата на стомашно-чревния тракт (болка, подуване на корема, разстройство на стола). Фактори, причиняващи проблема, много. Точна диагноза ще постави д-р, провеждането на необходимите изследвания.

Какво е това?

Симптомите на запушване на червата, изразени с постоянно влошаващата се самочувствием и болка в областта на корема.

Често патология при деца, причинени от глистными инвазиями.

Чревната непроходимостью се нарича нарушение на насърчаване на маса на СЧ. Каловая маса застряет в храносмилателната система, не се качва в дебелото черво. Код на заболяване чревна непроходимост по МКБ 10 — ДО 56.6 Друга или неуточненная непроходимост. Често такава патология в детска възраст се причиняват глисти. При червеи съществуват допълнителни признаци на интоксикация. Болестно състояние е много опасно за здравето на човек. Възниква болковият синдром, а няколко дни по-късно — най-силната интоксикация на организма. В този случай е необходима спешна помощ.

Етиология и форми на заболяване

В медицината съществува класификация на запушване на червата, в която се отчитат различните влияещи върху нейното образование фактори. Определяне на неговата форма дава възможност за кратко време да се намери първопричината за развитие на патология и да определят оптималното лечение. Класификация включва в себе си няколко вида, които се делят на подвидове.

Форма на чревна непроходимост
Метод за класификация Видове
По морфофункциональным черта Динамичен, или функционална
Ръчна
По едно клинично веригата Остра
Хронична
От нивото на запушване Висока
Ниска
По пассажу химус Пълна
Частично
Произход Вродена
Закупен

Динамичен

Ешерихия динамично запушване се причинява от нарушение на мотор СЧ. При този механични причини, които могат да причинят запушване на червата, липсващи. Условно патология се разделят на допълнителни видове:

 • паралитическую;
 • спастическую.

Спастична непроходимост провокира силни спазмирущие болки в червата.

Паралитическая се проявява поради спиране на перистальтики. Мускулен тонус отслабнала, черво порази газове. При това може да бъде парализирана само част от червата. Липсата на перистальтики в определена област черво води до застой каловых на масите в тази част. Спастична непроходимост човек се среща рядко. При това в мускулната чревния слой възниква спазъм, причинени от тежки отравлениями, порфириновым заболяване или уремия. Продължителност на спазматического състояние може да продължи до няколко часа. Появява във всяка възраст, основен симптом са силна болка.

Ръчна

Новообразувания в червата могат да станат причина за механична чревна непроходимост.

Първият пристъп на механична чревна непроходимост се характеризира със силна остра болка в долната част на корема, която постепенно се разпространява по цялата перитонеума. Усеща активните контракции на червата. След известно време се появява повръщане или гадене, е възможно диария с примеси на кръв. Обуславливается наличието на пречки за по-нататъшно насърчаване на каловых маси в червата, например при червеи възможно масово струпване, която създава и запушване на лумена на червата. Към другите най фактори включват:

 • притискане на червата;
 • сраствания;
 • херния;
 • подуване;
 • глисти;
 • чужди тела;
 • мачо от хранителни влакна се слепват.
READ  Полипи в червата: симптоми, лечение, причините за прояви на

По механизма на развитие

Механична непроходимост разделени в 3-и разновидности:

 • Странгуляционную — причинена от ущемлением червата или узлообразованием.
 • Обтурационная непроходимост, която причинява подуване, каловые камъни, фитобезоары (топки от фибри).
 • Смесена — спаечную или инвагинационную.

Нивото на препятствия

Има висока и ниска непроходимост на червата, в зависимост от мястото на нейната локализация. Висока формира в района на тънките черва, далеч от центъра на сухожилие Трейца си до баугиниевой на газта. Се характеризира със силни болки в областта на пъпа и лоши самочувствием. Ниска възниква в дебелите черва.

Патогенезата

Частична непроходимост на червата може да доведе до слаби симптоми и при липса на лечение трае няколко години.

При наличието на симптоми на заболявания на червата, трябва да се обърнат към гастроэнтерологу.

Остра чревна непроходимост обуславливается нарушение на мотор-ЧРЕВНИ или механично препятствие. Сами да определите причината за острата непроходимост изключително трудно. Така че изправени пред този проблем трябва да посетите болница и да се подложи на необходимите изследвания. При остра непроходимост по време на провеждане на рентгенологического изследвания са добре гледани опъната високо газообразованием гънки Керкринга.

Влияние на болестта

Непроходимост на червата може да бъде предизвикана от патологическими процеси в организма, влияещи върху работата на храносмилателната система. Лумен на дебелото черво, понякога се затваря тумор, което пречи на популяризирането на каловых масите. Последните перитонит, осложненный шпайкове, води до застой на храна в стомашно-чревния тракт. Тонус на мускулите на мускулатурата на червата отслабва под влияние на болезнено заболявания на централната нервна система, при инфарктах или уролитиаза.

Механични причини

С механични причини са следните фактори:

 • голям брой червеи, локализирани в една област на червата;
 • патология на кръвоносните съдове;
 • запушване на чужди тела;
 • възпаление на органите на корема;
 • доброкачествени или ракови новообразувания;
 • загубата на устната орган;
 • стесняване на лумена на межкишечных стени.

Характерните симптоми

Остра непроходимост често е придружено от подуване на корема.

Има основни и допълнителни признаци на чревна непроходимост. Симптомите при възрастни и деца са едни и същи. Оправи симптомите и да се постави правилният предварителна диагноза може само д-р. Специално внимание се отделя на наличието или липса на специфични звуци в стомаха, които характеризират общото състояние и качеството на чревни функции. При остра непроходимост на червата чрез равномерно широки, с жълтъка нагоре горната и долната област на корема. Главните симптоми на запушване:

 • схваткообразные болезнено усещане, локализирано в областта на пъпа;
 • подуване на корема;
 • напрежение в мускулите на корема;
 • диария и запек (може би ивици);
 • повишено газообразование;
 • повишена температура;
 • липса на апетит;
 • повръщане и гадене.
READ  Витамини за червата полезни свойства, лекарства

Особености при бременни

Ненавременно лечение по време на бременност може да доведе до непоправими последици.

При бременност понякога възникват проблеми с трафик на червата. Според статистиката, в 70% от случаите на патологични прояви се пада на 2-ри и 3-ти семестър на бременността. При това за здравето на плода и на майката прогнозата е крайно неблагоприятна. Процентът на смъртност в такива случаи достига 50%, смърт на плода — до 75%. Ако е проведено своевременно хирургическа намеса (не по-късно от 3-и часа след първите симптоми), смъртността намалява до 5%.

Провеждане на изследване

При провеждане на диагностика е много важно правилно да предоставим непроходимост от други подобни заболявания.

Съществува строг клиничен протокол за извършване на диагностика при съмнение за непроходимост на червата. Лекарят провежда първично изследване на корема, чрез прилагане на метод перкусия. След предварителната диагноза на пациента насочват за допълнителни изследвания (ректално или вагинално). По този начин, разкри наличието на обтурации или тумори. Диагнозата чревна непроходимост се извършва с помощта на такива методи:

 • пълна радиография на корема;
 • ирригоскопия;
 • колоноскопия;
 • ултразвуково изследване областта на корема;
 • рентгенова диагностика с приложение на контрастни вещества (проба на Шварц).

Как се лекува чревната непроходимост?

Избор на медикаментозна терапия зависи от причини запушване.

За лечение се използват хапчета и лекарства, стимулиращи контракции на червата (слабително). Действието на лекарствата е насочена към възстановяване на насърчаване на храна по СЧ. Ефект от медикаментозно лечение настъпва след няколко дни. По този начин успешно се лекува хронична чревна непроходимост, причинена от нарушение на мускулно функциониране. Ако патология предизвика глисти, се прилагат на противоглистни препарати.

Когато има нужда от операция?

Обикновено, ако консервативното лечение не води до необходимия ефект, или рентгенологические знаци сочат към безсмислието на това лечение, се извършва хирургическа намеса. Се отстранява механично запек, а при необходимост и засегнатата част от черво. След операцията се провежда интравенозно въвеждане на заместители на кръвта, за подобряване на електролитен баланс. Рехабилитация изисква пълен покой и пълноценно хранене.

Правилното хранене

Правилно изготвен хранителен режим ще ви помогне за ускоряване на процеса на оздравяване.

Ако има запушване на дебелото черво, трябва да се придържат към определена диета. Правилното хранене не позволява да се образува бродильным процеси в червата. Ограничен прием на мазнини и въглехидрати. Трябва да се изключат остър и солено, кафе, силен чай. Дневния хранителен прием трябва да бъде от легкоусвояемых продукти (извара, сирене, крехко месо, сушени кайсии, gruels).

READ  Хиперплазия на хранопровода: симптоми, диагностика, лечение и профилактика

Лечението в домашни условия

Причините за патология могат да действат различни фактори. Ето защо, преди лечение трябва да се консултирате с вашия лекар. Частична чревната непроходимост може да се лекува без операция — народни средства за защита в домашни условия.

В народа се приема най-често се използват такива съставки за приготвяне на лечебни смеси:

 • цвекло;
 • източване;
 • сушени сини сливи;
 • морски зърнастец;
 • билкови такси.

Примери на ефективни рецепти за лечение на запушване:

 • От 500 грама пресни сливи се махнат семките и се изсипва свежа вода (1 литър). Сложете на слаб огън, оставете да къкри в продължение на час. Пие се по 100 грама няколко пъти на ден.
 • Килограм плодове от морски зърнастец, изсипва вряща вода (1 литър). Внимателно разбъркайте, излейте. От плодовете се изстисква сок. Пие се по 100 грама дневно.
 • 0,5 чаши мляко загрейте, добавете 20 грама масло. С тази смес се поставя клизма в продължение на 3 дни. Лаксативи ефекти съставки оказват положителен резултат.
 • Вземете 300 грама прясно цвекло, нарязани на големи резени. Сложете ги в купа и ги залейте с вряща вода (на 3 литра). Да настоява за продължение на 3 часа. Добави в инфузия на 0,5 ч.л. суха мая 100 гр захар. Преливане на 24 часа. Се консумират ежедневно.

Какво да правя при усложнения?

Ако навреме не се започне лечение на чревна непроходимост, тя може да доведе до сериозни усложнения. Започва първият етап на усложнения, като чревна некроза, което води до излитию съдържанието на червата в перитонеума. Развива се възпаление на перитонеума — перитонит. Това е тежко усложнение, е трудно да се лекува и често завършва с фатален.

Смъртта провокира остър абдомидальный сепсис, разработен на етап остър перитонит (инфекция на кръвта). Положително лечение е възможно при навременното обращение на болния в медицинско заведение. Така че ако имате симптоми на запушване на червата или чревна болка, трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар за съвет. Не забравяйте, че за първа медицинска помощ — начало превенцията на негативните ефекти и е гаранция за успешно излекуване.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close