Как да се провери щитовидната жлеза и какви изследвания трябва да минат за това?

Щитовидната жлеза се отнася до броя на органи на ендокринната система. Тя се намира в района на едноименния хрущял под ларинкса. Синтезира редица важни йод-хормони (Т3 и Т4), а също и кальцитонин, че регулира обмяната на калций в организма. Има основно 3 дела:

 • дясната,
 • левия,
 • провлак.

Подценява този орган не си струва, тъй като тя изпълнява редица важни функции. Към тях се отнасят:

 • поддържане и регулиране на основата на обмен. Контролират всички метаболитни реакции в тялото,
 • осигуряване на стабилна температура,
 • предотвратяване на чупливост на костите, чрез инхибиране на остеопороза,
 • участие в процеса на растеж и развитие на организмаи на централната нервна система.

Има случаи, когато се развива патология на щитовидната жлеза. Тя може да се прояви цял комплекс от разнообразни симптоми. За точна проверка на диагнозата и определяне на по-нататъшно метод на лечение, трябва да се явяват на тестове на кръвта на специфични хормони.

Като се синтезират хормони на щитовидната жлеза е била счупена и за какво са ни?

В основата на създаването на база данни на биологично активни вещества служи на аминокиселината тирозин. В процеса на храна в организма постъпва йод. За адекватна работа на тялото му е необходимо в деня на получаване на повече от 120-135 микрограма на този микроелемент. След попадане в червата той абсорбира от влакна на епитела и с тока на кръвта се установява в фоликули орган. Там става процеса на вграждане на йод в една матрица тиреоглобулина (белтък предшественик на биологично активни вещества).

След това се случва диференциация на хормоните на Т3 и Т4, в зависимост от броя на молекулите на микроелемента в състава си.

Трябва да се знае също, че броят на синтезируемого Т4 20 пъти по-висока, отколкото Т3. Но ефективността на последните 6-8 пъти по-висока ефективност на тироксин. Ето защо не може да се говори за по-голяма важността на дадено вещество.

Основните функции, които изпълняват данни субстанция в организма на човека са следните:

 1. Активиране на центъра на терморегуляции. Увеличава продукти топлина и усвояването на кислород на всички тъкани и клетки, с изключение на главния мозък, далака и тестисите. Те остават интактными. Ето защо един от симптомите на тиреотоксикоза или базедова болест остава треска и обилно изпотяване.
 2. Стимулиране на образуването на стероиди кората на надбъбречните жлези. Т3 и Т4 играят важна роля в процеса на растеж и развитие на цялото тяло. При техния недостиг често се наблюдава умствена и физическа изостаналост.
 3. Увеличаване на приема на витамини от организма.
 4. Активиране на нервната система и умствената дейност на главния мозък. В райони, където почвата съдържа малко йод на децата в училищата специално редовно дават Антиструмин – лекарство, което съдържа 5-денный състав на този микроелемент. Това се прави за подобряване на техните постижения и нормализиране на работата на ЦНС.
READ  Възпаление на панкреаса (панкреатит): симптоми и лечение

На въпрос за това, колко необходими данни вещества в тялото на човека за нормалното му функциониране е проучен добре. Съществуват специални таблици и общи показатели, които свидетелстват за функционалната активност на органа. Достатъчно се отдава материал за проучването и да изчакаме малко.

Когато трябва да се обследоваться?

Трябва да се разбере, че подобни лабораторни тестове трябва да се извършват за потвърждаване на клиничната мисъл лекуващия лекар. Въпреки това, може допълнително да дарят кръв за тестове с превантивна цел. Често има ситуации, когато болестния процес вече започна, но все още тече скрит етап. В такъв случай може да се действа по предварително и да се започне лечение на заболяване в ранен стадий.

Въпреки това, свидетелства за това, за да се провери състоянието на щитовидната жлеза, са следните:

 1. Хипо — или хипертиреоидизъм. Определяне на броя на хормони орган може да определи точно на функционалната активност на паренхима и тиреоцитов.
 2. Контрол на качеството на лечение и ефективността на провежданата терапия. Това е особено важно при диффузном токсическом зобе и хипотиреоидизъм.
 3. Умствено забавяне в развитието на децата. Те отдават на кръвта с цел проверка възможна причина за такава патология. Кретинизм – едно от многото заболяване, което причинява нарушения в работата на ЦНС още в ранна възраст.
 4. Всяко увеличение на размерите на щитовидната жлеза (гуша).
 5. Нарушение на сърдечния ритъм (аритмии, тахикардия, экстрасистолия).
 6. Плешивост.
 7. Нарушения на половата система с възможност за безплодие.
 8. Липсата на менструация.
 9. Импотентност или намалено желание към противоположния пол.

Във всички тези ситуации трябва да дарят кръв за изследване с измерване на концентрацията на хормони орган в серума.

Хормони и активни вещества

Много от пациентите, когато чуят, че трябва да се провери състоянието на щитовидната жлеза, не винаги знаят какви вещества лекарите търсят в кръвта им и колко от тях трябва да бъде. Към основните индикатори на функционалната активност на органа включват:

 1. Хормони на хипофизата и хипоталамуса (органи на висшата регулиране на ендокринната система):
  • Тиреолиберин и тиреостатин. И двете вещества са съответно активират и потискат работата на хипофизната жлеза.
  • — Стимулиращ хормон (TSH) – най-важно е биологично активно съединение, което кара орган отделя своите собствени регулаторни вещества. Количеството му в кръвта се увеличава при слаба функция на щитовидната жлеза и обратното.
 2. Йодсодержащие хормони:
  • Трийодтиронин (Т3) – стимулира процеса на консумация на О2 тъкани. Нормални показатели – 2,5-5,6 пмоль/л.
  • Тироксин (Т4) – стимулира процеса на изграждане на протеини. Нормални стойности – 9-20 пмоль/л.
 3. Други субстанции:
  • Кальцитонин. Отговаря за процеса на потискане на остеокластите и активиране на остеобласти. Предотвратява резорбцията на костна тъкан и предпазва скелет от остеопороза.
  • Антитела към тиреоглобулину (АТТГ). Са си специфични имуноглобулини, които се появяват при нарушаване на защитната система на организма с развитието на автоимунни процеси. Най-често са определени при зобе Хашимото. Нормални показатели 0-15 Iu/мл.
  • Антитела към тиреоиднойпероксидазе (АТТПО или микросомальные антитела). Специфични имуноглобулини до тъканите на щитовидната жлеза. Най-точен и чувствителен тест за откриване са автоимунни процеси. Нормалната стойност е по-ниска от 5 Iu/l.
READ  Манифестный хипотиреоидизъм: симптоми, причини, лечение

Човек трябва да разбере, че далеч не винаги си струва да извършват проучване на абсолютно всички от посочените по-горе показатели. Лекарят сам се ориентира, че той иска да знае. Цената на анализи, понякога може да бъде твърде висока за някои пациенти, затова д-р понякога два пъти мисли, кои конкретни тестове за предпочитане е да преминат един или друг пациент.

Подготовка за провеждане на изследването

Много важен момент в подходяща проверка на функционалната активност на щитовидната жлеза са качествено се поставят на тестове. Ако пренебрегнем процедура подходящо обучение, след което резултатите от подобни изследвания могат да бъдат ненадеждни. В такъв случай трябва допълнително да дарят кръв за потвърждение или опровержение на диагнозата.

Да не е имало съмнение, а резултатите от анализите са верни, трябва да се придържаме към някои правила:

 1. 30 дни преди провеждане на теста трябва да се спре употребата на лекарства, които съдържат Т3 и Т4. Те значително ще се отрази на крайното заключение на лаборанта и няма да даде обективна оценка на функционалната активност на разглеждания орган. Изключение може да служи за специални предписания или препоръка на лекар.
 2. 2-3 дни преди това пациентът ще се явя на теста, той е длъжен да се изключи от диетата на храни, съдържащи йод (ламинария, рибено масло, картофи, спанак).
 3. Директно до 24 часа преди изследване трябва да се ограничите от употребата на алкохол, тютюн. Намаляване на стреса и физически натоварвания.
 4. Кръв за анализ трябва да се отдава на празен стомах. 12 часа преди тестване не може да яде.
 5. Провеждане на разнообразни рентгенологических изследвания могат да се извършват само след поставяне на серум за определяне на хормони Т3, Т4 и TSH.

Спазват тези прости правила е достатъчно, за да се получи качествен и най – важното- надежден резултат. В основата на декриптиране на данни анализи лаборатория се изисква един ден. Ако суроватката е взета сутрин, още до вечерта може да се очаква готови констатациите на лекаря. Въпреки това, практиката показва, че пациентите получават бланки с подробно рисувани всички показатели на следващия ден.

READ  След операцията на щитовидната жлеза е хипотиреоидизъм: симптоми и лечение

Тълкуване

Човек трябва да разбере, какви цифри свидетелстват за хиперфункция на орган, и които, напротив, говорят за нейната намалена активност. Така или иначе се занимават с това и лекари, и само те могат обективно оценяване на едни или други промени в кръвта на болния. За обикновения човек е достатъчно да знаете как правилно да се явя на материал за изследване и да се съсредоточи в следните понятия:

 • Подобни стойности спрямо средните показатели в полето «Норма» – функция на щитовидната жлеза не е нарушена.
 • Показатели над нормата – гиперфункция. Възможни причини трябва да се счита за токсични гуша, тиреоидит, аденому.
 • Показатели под нормата – хипофункция. Орган не произвежда достатъчно хормони, което може да бъде последица на хипотиреоидизъм, гуша Хашимото, онкология заболявания.

За медицински специалисти и само на пациенти, които желаят да научат малко повече за своята болест, има специална табела. Тя помага за по-подробно решат в патогенезата и механизма на развитие на един или друг поражение орган.

Трийодтиронин (Т3) Тироксин (Т4) TSH АТТГ АТТПО
Първичен хипотиреоидизъм По-долу или в рамките на нормалните стойности По-долу или в рамките на нормалните стойности Увеличи
Вторичен хипотиреоидизъм По-долу в норма По-долу в норма По-долу в норма
Базедовата болест Увеличи Увеличи По-долу в норма
Аутоиммунный, подострый тиреоидит Възможни прояви по тип като хипо-и хиперфункция на Увеличи Увеличи

За изясняване на това как функционира щитовидната жлеза при конкретен пациент, трябва да се явя на съответните тестове. При правилното провеждане на изследването, много бързо ще успеят да се определи характера на поражението орган. Въпреки това, малко се отдава серум. Трябва да се осигури адекватна терапия. Само в такъв случай ще успее да излекува пациента.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close