Как да се провери на надбъбречната жлеза при възрастни, жени и мъже: ядрено-магнитен резонанс и анализи

Надбъбречните жлези — това са чифт жлези с триъгълна форма, за да се установят на върховете на бъбреците.

Те изпълняват важни за цялото тяло функция — регулиране на обмяната на веществата и производството на мъжки и женски хормони (естроген, тестостерон, прогестерон), съдържащи се в една или друга цялост, всеки от пола.

Значението на надбъбречните жлези

Надбъбречните жлези в тялото на жената в определени житейски моменти работят в средно режим. Защото именно слабия пол, заболявания на тези жлези са особено опасни, а нарушение в работата си може да доведе до много сериозни последици.

Един от най-важните периоди от живота на жената, в която ролята на надбъбречните жлези, както никога важно, това е бременност. В началото На времето при формирането на плода, ако надбъбречните жлези не работят в пълна сила, на бъдещата майка периодично изпитва неразположение. В последния триместър изпълнява функцията на надбъбречната жлеза в ендокринната система на бебето, в резултат на което родено дете се наблюдават проблеми с работата тези жлези.

Следващия възрастов период висок риск — това е предменопауза и менопауза. Ако при мъжете продуцирование тестостерон намалява постепенно и на надбъбречните жлези без проблеми са в състояние да поддържат приемливо ниво на този хормон, а при жените той изчезна на половите функции се случва бързо. При този надбъбречните жлези не могат да се справят с необходимостта в кратки срокове напълно да поеме работата по изработване на естроген.

С такъв товар трудно да се справят дори здрави ендокринната железам, които също трябва да се продуцировать и други, не по-малко важни хормони. В резултат на това, освен климакса, което е доста сериозен стрес за жените, в организма може да започне и други повреди.

За да предотврати евентуални проблеми с надбъбречните жлези е необходимо своевременно да се проведе изследване и диагностика на тези важни за здравето на жената жлези.

Клинична диагноза

Не винаги може навреме да разпознаете ранните клинични прояви на лоша работа на надбъбречните жлези. Най-често срещаните симптоми (рязкото намаляване на теглото, нарушения на храносмилането, ниско налягане) могат да се отнасят и до други заболявания. Въпреки това, всички тези признаци не трябва да се оставят без внимание.

Повечето доктори препоръчват да се проверява работата на надбъбречните жлези-за жени, които в продължение на няколко години са приемали хормонални противозачатъчни средства, дори ако те не се оплакват от никакви тревожни прояви. Факт е, че приемът на хормонални контрацептиви потиска репродуктивната система на жените и провокира появата на така наречения «хормон на стреса». По какъв начин и колко силно такъв стрес ще се отрази на здравето на жените, зависи както от вида на контрацептива, така и от индивидуалните особености на организма.

READ  Лечение на киста на яйчниците народни средства за защита

За наличните проблеми на функциониране на надбъбречните жлези с голяма вероятност обозначават от следните симптоми:

 • повишено оволосение на тялото (появата на мустаци, твърди черни косми), повишаване на грубост на гласа,
 • хиперпигментация (образование черно-сини петна по венците и небцето, потъмняване на кожната покривка),
 • депигментация-витилиго (проява на светли петна по кожата).

Преди да се провери на надбъбречните жлези пациентите трябва да получат съвет от ендокринолог, а след това да преминат тестове на урината и на кръвта за съдържание на хормони. По време на общото разглеждане на лекар измерва кръвното налягане, назначава ЕХОГРАФИЯ, ако е необходимо — компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.

Анализ на кръв за хормони

Заболявания на надбъбречните жлези водят до нарушения в хормоналния фон, защото в рамките на подготовката за диагностициране е необходимо да се определи хормоналния статус на пациента. Процедурата за отдаване на изследвания на кръвта на мъжете и на жените е по-различно. Преди изследвания се препоръчва да се въздържат от физически тренировки, преди да бъде предаден на анализите да не се пуши, за един ден — да се откаже от приема на алкохол.

При анализа на кръвта се извършват проучване на съдържанието на следните хормони:

 • хормон-андроген ДЭА-SO4, с помощта на които може да се различи нарушения на работата на яйчниците от болести на надбъбречните жлези, а също и различни неопластични заболявания,
 • хормон кортизол, който регулира обмяната на веществата, участващи в работата на имунната система,
 • альдостерон, управляващ възпроизвеждане на половите хормони и баланс на нивото на електролитите в кръвта,
 • адренокортикотропный хормон (АКТХ) — отговарящ за отговор на организма на стресови ситуации.

Ако мъжете имат възможност да дарят кръв на АКТХ във всеки един момент, жените трябва да дойдат веднага след края на месеца, на 6-7 ден на цикъла или по предписание на лекар.

Анализ на слюнката на кортизол

Тест на кортизол, осуществляющийся при анализа на слюнка, се счита за по-точно анализ на кръвта. Тест може да покаже нивото на кортизол в продължение на дни в четири периоди от време, а също така ви позволява да помислите за промяна в работата на надбъбречните жлези.

READ  Воднянка в тестисите при мъжете (Хидроцеле): операцията и последствията от нея, рецидиви и усложнения

За това, че надбъбречните жлези са по-здрави, показват следните резултати от теста:

 • най-висок процент на кортизол в сутрешните часове
 • спад в показателите по-близо до обяд,
 • значителната разлика през втората половина на деня,
 • най-ниско ниво на кортизол — във вечерните часове.

Тест на слюнката най-често се предписва на пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като при тази скорост на излизане хормон от организма значително намалява. По този начин, реалното ниво на кортизол при тези хора е значително по-ниска, отколкото може да се покаже на анализ на кръвта.

Инструментална диагностика

Нарушения на работата на надбъбречните жлези е възможно без много усилия да открие диагностика, извършвани в лабораторията. Причината за същите нарушения разкриват много по-трудно, още повече, ако си допринасят за появата на различни новообразувания.

При първоначалните проучвания за възможните заболявания или заболявания на надбъбречните жлези се провеждат:

 • ЕХОГРАФИЯ,
 • компютърна томография (КТ),
 • ядрено-магнитен резонанс (ЯМР на бъбреците и на надбъбречните жлези),
 • в редки случаи — PET (позитронна эмиссионную томография).

При провеждане на УЛТРАЗВУКОВО може да се види местоположението на надбъбречните жлези, техните размери, възможни странични включване. Но при ЕХОГРАФИЯ голяма е вероятността, че малки тумори ще бъдат забелязани и пропуснати, тъй като този метод на изследване не позволява да се разгледа подробно на мозъчното тялото и кората на жлезите с вътрешна секреция.

ПАТ и ядрено-магнитен резонанс способни на много по разкаже повече за наличните проблеми. Основните недостатъци на тези методи е високата цена на провеждане на ПАТ, а ядрено-магнитен резонанс има ограничения за хора, страдащи от клаустрофобия — процедурата се извършва в кабинета, напомнящ саркофаг.

По този начин, най-достъпен метод за диагностициране на заболявания на надбъбречните жлези е компютърна томография. Тя се използва основно за:

 • с цел да се потвърди или отнемане на подозрение за наличието на тумори при лечение,
 • за проверка на наличието на съдови заболявания,
 • при наранявания и механични наранявания на надбъбречните жлези.

При провеждането на компютърна томография може да се помисли дори най-незначителни на пръв поглед новообразувания и да разкрие техния произход (кисти, доброкачествени или злокачествени тумори). Получени при диагностициране на снимки, записани на твърдия диск на компютъра, ако е необходимо, те могат да се отпечатват.

Процедура КАТ на надбъбречните жлези може да се извърши с помощта на контраста, така и без да го използвате. Процедура с контраста не се предвижда извършване на никакви условия или провеждане на специализирано обучение. При провеждането на процедура без контраст, трябва да се въздържат от приема на храна поне за 4 часа до КАТ. Във всеки случай, на пациентите при провеждането на процедурите трябва да бъдат отстранени метални бижута, часовници, изключване на мобилен телефон.

READ  Воднянка в тестисите детето и неговото лечение

Самостоятелна диагностика

Ако, колкото нещо сериозно влошаване на благосъстоянието липсват, но жената е известно за някои фактори на риска (например, тежки симптоми на климакса, трудно протичащи ПМС), може сами да опитате да се определи състоянието на надбъбречната жлеза с помощта на два прости тестове, които не изискват наличието на инструмент или специално обучение:

 • Тест за налягане. Необходимо е да легнете, отпуснете се и след 5 минути измерване на налягане, след това се изправи и се повтаря измерването. Ако с надбъбречните жлези всичко е в ред, а след това налягане в изправено състояние на тялото ще бъде по-висока. Тази процедура трябва да се повтори няколко пъти през деня.
 • Тест на кортизол. В продължение на денонощието трябва да се измери температурата на тялото по-късно на всеки три часа в продължение на 5-6 дни, като средната температура за ден. Ако температурата е постоянно в норма варира от 0,2 градуса и не повече, а след това трябва да се замислим за състоянието на надбъбречните жлези.

Ако температурата е по-малко от нормалното и постоянно се променя, то трябва да мине тестове и ще кажеш за работата на щитовидната жлеза. При постоянно ниска температура, най-вероятно проблема със «щитовидкой», докато с надбъбречните жлези, най-вероятно всичко е наред.

Нормалното функциониране на надбъбречните жлези в значителна степен влияе върху състоянието на здравето на жената. Тези жлези са отговорни за производството на мъжки, така и женски полови хормони, които са изключително важни за организма на човека.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close