Хормони на щитовидната жлеза TSH, T4, T3: какви изследвания трябва да се явя?

Заболявания на щитовидната жлеза са се превърнали се срещнат последните години по-често се забелязва «помолодели», а случаите на наследствени заболявания, свързани с промени на щитовидната жлеза, вече са престанали да бъдат рядкост. По-голяма част от това се дължи на разбито экосредой, последствията от индустриализацията и модерно темпо на живот.

Важна роля играе консумирането на храни с недостатъчно количество йод и питейна вода, съдържаща хлор, флуор. Интелигентността на човека зависи пряко от съдържанието на йод в организма. Според СЗО йододефицит служи като причина за умствена изостаналост повече от 45 милиона души.

Щитовидната жлеза и ролята му в организма

Щитовидната жлеза е една от осемте жлези с вътрешна секреция, разположена близо до трахеята, между кадыком и ключицей, има форма на «пеперуда». Щитовидната жлеза произвежда, съдържащи йод хормони и кальцитонин, а също така е един вид пазител на йод.

Кальцитонин – хормон, спомага за встраиванию на калций в костни тъкани, помага да се размножава, активност на млади клетки, които образуват кост – остеобластам.

Хормоните, съдържащи необходимия на организма йод, се наричат тиронины. Разделени на броя на молекулите на йод:

 • трийодтиронин или съкратено Т3;
 • тетрайодтиронин – Т4.

Тези хормони — незаменими участници в процеса на обмяната на веществата в нашето тяло. Хормони не се различават само по количеството единици на йод. Така Т4 – намира се в организма в по-големи количества, а на Т3 — в по-малък, но Т3 е по-активен, но и двете носят обслужване, са отговорни за саморегуляцию тялото, темпото на метаболизма.

При понижено съдържание на хормон Т4 (хипотиреоидизъм), организмът бързо остарява, обмяната на веществата, повлечени надолу, при високо – (гипертиреозе), скорост на обмен се увеличава, като резултат от по – бързо износване на органи. И едното, и другото е нищо добро за здравето, не дава.

На работа най-щитовидната жлеза, производството на него Т3 и Т4, регуляцию я отделителната дейност, влияе произвеждан от хипофизната жлеза-стимулиращ хормон – TSH.

 

Признаци, по които се определят от нарушения на функцията на щитовидната жлеза

Тялото си е необходимо да умеете да слушате и да чуете. Когато се появят смущения в работата му, той сигнализира за това. Ако не се обърне внимание на «звоночки» на организма влошаване на здравето, лечение попустительски, тогава рискът да печелят сериозно заболяване се увеличава в пъти. Не винаги тялото може да се справите сами, често пъти се нуждае от външна помощ.

Първите признаци, на които трябва да се обърне внимание на:

 • рязко намаляване или увеличаване на теглото, при нормален режим и хранителния режим, нормален апетит;
 • чувство на постоянна умора, летаргия, състояние на нервност, беспочвенная раздразнителност, безсъние, влошаване на паметта, вниманието;
 • увеличение на щитовидната жлеза (появата на гуша);
 • нарушения на сърдечния ритъм;
 • отоци на краката, лицето, шията;
 • болка или дискомфорт при гълтане, появата на дрезгав глас;
 • нарушение на терморегуляции. Хипотиреоидизъм дава втрисане, а при гипертиреозе – топлина, повишава се изпотяване;
 • нарушения на менструалния цикъл, безплодие при жените, понижаване на либидото при мъжете;
 • сухота на кожата покрива, загуба и крехкост на косата, чупливост на ноктите.

Какви тестове минават на жените

Специалисти извършват изследвания на основните хормони на щитовидната жлеза:

 • Т3 – трийодотиронин. Хормон синтезиран от щитовидната жлеза жените. Той регулира обменните процеси, активира производството на витамин а регулира процеса на обмен на протеини, има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.
 • Т4 – тироксин. Хормонът засилва обмяната на веществата, участва в много обменни процеси, влияе благоприятно на работата на сърцето и нервната система, поддържа нормално мастния слой на лицето, поддържа нормално състава на кръвта и развитието на скелета.
 • TSH – стимулиращ хормон. Се синтезира от хипофизната жлеза. Оказва пряко влияние върху работата на щитовидната жлеза. Повишено съдържание води до повишаване на интензивността на работата на орган, ниско кръвно – води до намаляване на синтез на хормони.
 • В определени случаи се предписват тестове за антитела. Като цяло, присъствието им е индикация, че е налице някакво заболяване.

Self test

 1. За проверка трябва да се изправи срещу огледалото, внимателно да проучва дали има подуване в областта на шията между кадыком и ключицей.
 2. Близо до огледала пийте малко вода, леко запрокинув при това на главата назад – при поглъщане трябва добре да се вижда, адамовата ябълка, шия, без бучки, напречни гънки. За по-голяма достоверност тази проверка се извършва на няколко пъти;
 3. На петата на крака и шията да се нанесе йодную окото. Желязо функционира нормално, ако на шията сеточка ще изчезне почти изцяло по-късно от един час, а на пета по-късно от седем – осем.

При най-малкото отклонение от нормата, трябва да се обърнат към лечащему лекар, който в случай на нужда ще предпише посоката на кръвни изследвания на хормоните TSH, T3, T4 и посоката към эндокринологу.

Какви използват методи на диагностика:

 1. общ, биохимични, при необходимост, на други специфични тестове на кръвта (съдържание на протеини, липиди и т.н.);
 2. анализ на кръвта за съдържание на TSH, Т3 (свободно) и Т4(свободен);
 3. анализ на антитела към тиреопероксидазе — АТ на ТПО;
 4. ултразвуково изследване;
 5. проучване на поглъщането на радиоактивен йод;
 6. сцинтиграфия;
 7. томография;
 8. термография;
 9. биопсия.

За по-точна диагностика, преди да посетите ендокринолог, спомнете си колкото може повече тревожащих вас признаци, какви наскоро са се преместили на заболяването, дори събития, които могат да предизвикат у вас силна възбуда, стрес. Нищо да не забравите и да не се бърка, е желателно да напишете данни.

Препоръки за подготовката на анализам на Т3, Т4, TSH и други хормони

 • за 1-2 дни преди да се явя на анализ, трябва да се изключи пикантни, мазни храни;
 • да се опитаме да се въздържат от тютюнопушенето поне за един ден, преди да се явя на анализ;
 • да избягват физически натоварвания, пътувания в баня, сауна за три дни, преди да се явя на анализ;
 • в случай на прием на хормонални, други лекарства, разбира се прекъсва за две седмици, преди да се анализира по препоръка на лекар!;
 • ден преди това, като се отдава анализ спрете приема на витамини, хранителни добавки;
 • може да се пие проста, не минерална вода, без газове, не хлорирана и не фторированную;
 • седмица преди това, като дарят анализ изключи прием на медикаменти със съдържание на йод;
 • важно е и вашето душевно състояние, няколко дни преди това, как трябва да се явя на анализ, опитайте се да не се изнервят, да не се ядоса – това също може да повлияе на резултатите;
 • вечерта преди да се явя на анализ опитайте се да се въздържате от храна въобще, в идеалния случай да се откаже от приема на храна на 12 – 24 часа;
 • в случай, че се проведе рентгенодиагностику, УЛТРАЗВУК, томография, сканиране, за 3-5 дни преди това, като ви дари анализ, непременно се консултирайте с лекар;
 • 3 дни, преди да се анализира напълно да се откажат от алкохола;
 • анализ на TSH, Т3, Т4 може една жена може да дари всеки ден на менструалния цикъл;
 • кръвта трябва да се предаде до 10 часа сутринта на гладен стомах;
 • за анализ на Т3, Т4, TSH и на други хормони, вземат кръв от вената.

Норми на Т3, Т4, TSH, АТ към ТПО щитовидната жлеза

 • Свободен Т4 е отговорен за обмен на протеини. Показания в норма варират от 10,0 до 25,0 пмоль/л. общия Т4 – от 52 до 155 нмоль/л. С високи темпове се ускорява обмяната на веществата, активизира усвояването на кислород, това е присъщо на гипотиреозу, токсични зобу и др, ниски показатели говорят за нараняване на хипофизата;
 • T3 безплатно е отговорен за активизирането на метаболитните процеси на тъканите и усвояването на тъканите на организма с кислород. Показания T3 безплатно в норма варира от 4.0 до 8,6 пмоль/л. общ Т3 — от 1,02 до 3,0 нмоль/л. Отклонения от нормата говори за дисфункция на гърдата;
 • TSH се произвежда от хипофизната жлеза и е необходим за генериране на свободен Т3, Т4 и вътрешната регулация процеси в щитовидната жлеза. Показатели в норма са в диапазона от 0,3 до 4,0 мкМЕ/мл, при бременност — 0,2 — 3,5 мкМЕ/мл. Повишени показатели на TSH говорят за дисфункция на надбъбречната жлеза, гипертиреозе, разстройства и умствени увреждания;
 • АТ на ТПО до 30 IU/мл високи показатели могат да аутоиммунную болест, тази болест още се нарича тиреоидит Хашимото, или укажете наличието на рака.

Всеки човек, независимо от пола и здравословно състояние на възраст над 40 години е задължително да е на всеки две години се подложи на проверка при ендокринолог и кръвен на хормони, до тази възраст е достатъчно един път на пет години.

Кой е в риск?

Преди всичко, това са жените и децата. Специално внимание щитовидната жлеза изисква по време на бременност, кърмене и климактериума. Лице, предрасположенные към болести на щитовидната жлеза, живеещи или беше известно време, на места със силно нарушено екологично равновесие, или в зони, където е повишен радиоактивен фон.

В Руската Федерация, в по-голямата част региони йододефицит не е маркиран, но в 30 региони на йодния записано. Какви са административно-териториални единици се отнасят до тях, трябва и е важно да ги знаете жители.

Това Е Република Коми, Якутия, Тува, Карелия. Липсата на йод се наблюдава в Кабардино-Балкарии, Северна Осетия, Кремъл, Москва, Ханти-Мансийски окръг Москва и Московска област, Санкт-Петербург и Ленинградска област, Красноярск, в почти всички краища на Централния Федерален Окръг, както и на Тюменска, Сахалинска и Новосибирска област.

По данни региони се препоръчва да се използва в храната йодирана сол.

Според СЗО сред ендокринни заболявания, на първо място по разпространение е собственост на сахарному диабет, на втория заболяване на щитовидната жлеза. Грижете се за себе си и бъдете здрави!

READ  Симптоми на увеличаване на щитовидната жлеза при жените и мъжете

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close