Захар в кръвта, 20: какво да правя при такова ниво

Захарният диабет е заболяване, което има нужда от постоянно наблюдение, за да не предизвика усложнения в организма. С тази цел диабетици редовно правят анализ на кръв за захар с помощта на специалното мобилно устройство глюкометра. Допълнително лекар е предписал необходимото лечение, прием на лекарства или въвеждането на инсулин.

Ако навреме не се вземат мерки и да пропуснете въвеждането на хормона в тялото, нивото на захар в кръвта може значително да скочи до 15 или 20 единици. Тези стойности са опасни за здравето диабетици, така че трябва да срезу същата да се консултирате с лекар и премахване на причината за нарушаване на състоянието на пациента.

Нормализиране на кръвната захар

И така, какво да направя, ако захарта в кръвта се увеличава до показатели за повече от 15 и 20 лева? Освен, че трябва да се потърси медицинска помощ, трябва незабавно да преразгледат диета при диабет. Най-вероятно захар в кръвта си толкова рязко люлки, по причина на неправилно хранене. В това число трябва да се направи всичко, за да се намали нивото на глюкоза в организма, ако показателите да достигнат критична точка.

За понижаване на кръвната захар с 15 и 20 лева до нормалното ниво е възможно само с помощта на ниско въглехидратната диета. Ако имате диабет се наблюдават конни надбягвания захар, никоя друга балансирана диета помогне, не може.

Показатели 20 единици и по-предимно съобщават за опасността, която заплашва пациента, ако не започнат строго лечение. След разглеждане и получаване на резултатите от изследванията лекарят предписва медикаменти и диетични храни, което ще позволи понижаване на кръвната захар до нивото от 5.3-6.0 mmol/литър, което е норма за здрав човек, включително и диабет.

Ниско въглехидратната диета ще подобри състоянието на пациента при захарен диабет от всякакъв вид, независимо от това, какви усложнения при пациенти се наблюдават.

Нормализиране на състоянието се наблюдава още на втория-третия ден след промяна на хранителния режим.

Това от своя страна намалява нивото на захар в кръвта, с показатели, 15 и 20 лева до по-ниско ниво и позволява да се избегне развитие на вторични заболявания, които обикновено съпътстват захарен диабет.

За да разнообразите храненето си струва да се възползват от специални рецепти за приготвяне на ястия, които не само понижават захарта в кръвта, но и подобряват състоянието на човека при захарен диабет.

Причините за повишаване на нивото на захар в кръвта

Захар в кръвта може да се увеличи по причина на бременност, силен стрес или психологически преживявания, всички видове вторични заболявания. Нещо положително, ако нивото на глюкозата се повишава до 15 или 20 единици, може да се счита фактът, че това е сигнал за засилване на вниманието към здравето. Обикновено захар в кръвта се повишава, ако пациентът има нарушения в процеса на обработка на въглехидрати.

По този начин, отделят основните причини за повишаване на глюкозата в кръвта, до 20 и повече единици:

 • Неправилното хранене. След прием на храна показатели на кръвната захар винаги са завишени, тъй като в този момент идва активна преработка на храната.
 • Липсата на физическо натоварване. Всички физически упражнения оказват положително въздействие върху кръвната захар.
 • Повишена емоционалност. В момент на стресова ситуация или силни емоционални преживявания могат да се наблюдават конни надбягвания захар.
 • Вредни навици. Алкохолът и пушенето се отразява негативно върху общото състояние на организма и показатели на глюкоза.
 • Хормоналните промени. В период на предменструалния синдром и менопаузата при жените могат значително увеличени показатели на глюкоза в кръвта.

Включително причините могат да бъдат различни нарушения на здравето, които споделят в зависимост от това, кой орган изумен.

 1. Ендокринни заболявания се дължат на нарушаване на производство на хормоните може да предизвика диабет, феохромоцитому, тиреотоксикоза, болест на Кушинг. В този случай нивото на захар се увеличава, ако се увеличава количеството на хормона.
 2. Заболявания на задстомашната жлеза, като панкреатит и други видове тумори, намаляване на производството на инсулин, което води до нарушаване на обмяната на веществата.
 3. Прием на някои лекарства също може да предизвикат повишаване на глюкозата в кръвта. В такива медикаменти са хормонални средства, диуретици, противозачатъчни и стероидни лекарства.
 4. Заболяване на черния дроб, където се съхраняват запаси от глюкоза под формата на гликоген, поради нарушаване на функционирането на вътрешните органи предизвиква увеличение на кръвната захар. Към тези заболявания се отнасят цироза, хепатит, тумори.

Всичко, което трябва да правят пациентите, ако захарта се повишава до 20 единици по-горе, е да се елиминират причините за нарушаване на състоянието на човека.

Разбира се, един случай на повишаване на нивото на глюкоза до 15 и 20 лева при здрави хора не потвърждава наличието на захарен диабет, но в този случай трябва да се направи всичко, за да положението не се е влошило.

На първо място си струва да се преразгледа хранителния си режим, да правите редовно гимнастика. При това всеки ден трябва да се измерват нивата на кръвната си захар с помощта на глюкометра, за да се избегне повторение на ситуацията.

Измерване на нивото на глюкоза в кръвта

Ниво на захар в кръвта обикновено се измерват н гладен стомах. Анализ на кръвта може да се извърши в клиника в лабораторни условия, така и у дома с помощта на глюкометра. Важно е да се знае, че домашни космос най-често са настроени за определяне на нивото на глюкозата в плазмата, в кръвта и същ индекс ще бъде по-ниска от 12%.

Да се направи анализ трябва няколко пъти, ако предишното проучване установи нивото на захар в кръвта над 20 единици, при захарен диабет при пациента не се разкрива. Това ще позволи да се предотврати развитието на заболяването и да се премахнат всички причини за нарушения на състоянието.

Ако пациентът се наблюдават повишени показатели на глюкоза в кръвта, лекарят може да предпише да се изследват за нарушаване на глюкозния толеранс, който ще помогне да се определи формата на преддиабета. Обикновено този анализ се предписват, за да се изключи развитието на захарен диабет от пациента и се разкриват нарушение на усваиваемости захар.

Тест за глюкозен толеранс се назначава не на всички, но въпреки това хората над 40-годишна възраст, пациентите с излишно тегло и тези, които попадат в групата на риска от заболяване от захарен диабет се провеждат непременно си.

За това пациентът отива на гладно, анализ на кръв за захар, след което го предлагат на чаша разтворена глюкоза. След два часа отново се приема анализ на кръвта.

За достоверността на получените резултати е необходимо да се спазват следните условия:

 • Периода от последния прием на храна преди пускането на анализ трябва да мине не по-малко от десет часа.
 • Преди да бъдат раздадени на кръв не може да се отдадете на активен физически труд и да се изключат всички тежки натоварвания на тялото.
 • Не може в навечерието на анализ на рязко промяна на диетата.
 • Трябва да се опитаме избягване на стреса и преживявания.
 • Преди да дойде на анализ, се препоръчва, тъй като трябва да се отпуснете и се насладете на спокоен сън.
 • След като разтвор на глюкоза ще выпит, не може да ходи, пуши и яде.

На глюкозния толеранс се диагностицира, ако анализът показа данни на гладно над 7 mmol/l и след выпивания глюкоза 7.8-11.1 mmol/литър. Ако показателите по-долу, се тревожи, не си струва.

За да се разкрие причината за една от рязко повишаване на кръвната захар, трябва да мине ЕХОГРАФИЯ на панкреаса и прости кръвни тестове на ензими. Ако се следват препоръките на лекарите и да се съобразят с лечебна диета, показатели на глюкоза в най-скоро време ще се стабилизират.

Освен промяна на нивото на глюкоза в кръвта на пациента може да се наблюдават следните симптоми:

 1. Често уриниране;
 2. Усещане за сухота в устата и постоянна жажда;
 3. Остра умора, слабо и слабото състояние;
 4. Повишен или, напротив, понижен апетит, при това тегло рязко се губи или е нает;
 5. Имунната система отслабва, при това пациентът е лошо да се лекува рани;
 6. Пациентът се чувства често главоболие;
 7. Зрението постепенно се намалява;
 8. На кожни покровах се наблюдава сърбеж.

Такива симптоми говорят за увеличаване на захар в кръвта и е необходимо да се предприемат спешни мерки.

Диета на хранене, при повишена глюкоза

За регулиране на показателите на захарта в кръвта има специална лечебна диета, която е насочена към намаляване на консумацията на храни, богати на бързи въглехидрати. Ако пациентът се наблюдава повишена маса на тялото, включително и лекар предписва ниско калорична диета. При това трябва да се компенсира хранителния режим на продукти, които съдържат витамини и полезни вещества.

В дневното меню трябва да включват продукти, които съдържат в точното количество протеини, мазнини и въглехидрати. При избора на ястия трябва първо да се съсредоточи върху таблица на гликемичния индекс, който трябва да бъде всеки диабет. Да се отървете от симптомите на захарен диабет е възможно само с помощта на здравословно хранене.

При повишено сахара е необходимо да променяте честотата на хранене. Се препоръчва да се яде често, но на малки порции. На ден трябва да има три основни хранения и три закуски. Въпреки това трябва да се хранят само полезна храна, с изключение на чипс, бисквити и малко газирана вода, вредни за здравето.

В основната дажба на храна трябва да включва зеленчуци, плодове и протеинови продукти. Също така е важно да внимавате за водния баланс. Ако нивото на глюкозата остава високо, трябва напълно да се откажат от яденето на сладки изделия ястия, пушени и мазни храни, алкохолни напитки. Също така се препоръчва да се изключат от диетата на грозде, стафиди и смокини.

READ  Кой е на инсулин: разновидности на обикновения инсулин

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close