Основните тестове за диабет. Изследвания на кръв и урина.

Нарушение на обменните процеси в организма може да стане една от причините за развитие на захарен диабет. Напоследък този въпрос стана много актуален, тъй като все повече хора са предразположени към болестта. В ранния етап На заболяването може да не се издава. Разкриват си позволи само анализ на захарен диабет. Трябва да се отдавате редовно, за своевременно откриване на заболяване и изберете най-подходящия курс на лечение.

Захарен диабет

Какво е това заболяване?

Съдържанието на захар в кръвта при хора, не страдащи от захарен диабет, варира в диапазона от 3,3 до 5,5 mmol/l. Когато концентрацията става по-горе, може да се говори за наличието на болестта. Диабет е от два вида: при първия в организма се отбелязва липса на производство на инсулин, който участва в транспортирането на глюкозата от кръвта в клетките; при втория – тялото не е в състояние да прояви реакция към инсулин изобщо.

Нарушения в работата на някои вътрешни органи на човека може да попречи на нормалната изработване на инсулин. При недостатъчно количество на съдържанието на глюкоза в кръвта не намалява. Навреме да разкрие тази патология позволяват на тестове за диабет. Често за своето заболяване пациентите се научават случайно. А когато периодично се повтаря подобни изследвания, това може да спаси здравето.

Симптоми на диабет

При заболяване на първия тип признаци се проявяват внезапно, за втория тип е характерно тяхното дългосрочно развитие. В първия случай на риск са млади хора и деца. Препоръчва се да преминат кръвно-захарен диабет, ако:

 • Често тормози неутолимата жажда;
 • Възникват чести позиви в тоалетната, обилно уриниране;
 • В тялото присъстват необяснима слабост;
 • Рязък спад на телесното тегло.

Децата, чиито родители страдат от тази болест, също са изложени на риск да станат диабетиками. Особено, ако детето се роди с тегло над 4500 гр, с намален имунитет, заболявания на обмяната на веществата или се намират в небалансирано хранене. Така че на децата трябва да е редовно обследоваться от лекар.

 

Заболяване на втория тип диабет са по-предразположени към жените, паднали възрастовата граница е 45 години. Особено, ако те водят неактивен начин на живот, имат проблеми с наднорменото тегло и се хранят неправилно. Хората от тази категория, трябва също така периодично се явяват на тестове за откриване на захарен диабет. И не се бавите, ако за себе си сте започнали да забелязвате:

 • Изтръпване на върховете на пръстите;
 • Сърбеж в областта на гениталиите;
 • Обрив по кожата;
 • Постоянна сухота в устата.

Проява на тези симптоми може да се случи едновременно. Още един тревожен звоночком за преминаване на изследването може да се превърне в често срещана податливост на простудни инфекции.

Анализи на кръвта при захарен диабет

Защо трябва да се явяват на тестове?

Изследвания при пациенти с диабет трябва да се проведе задължително. Посоката на преминаване на анализи дава на ендокринолог, той прави същото и поставя окончателната диагноза. Изследването се провежда на следните цели:

 • Установяването на заболявания;
 • Контрол на динамиката на промяната;
 • Контрол на здравето на бъбреците и задстомашната жлеза;
 • Самоконтрол съдържание на глюкоза в кръвта;
 • Подбор на необходимите обема на инсулин за инжектиране;
 • Определяне на усложнения и степента на тяхната прогресия.

Бременните жени анализи при съмнение за диабет трябва да се явя, без да се провалят. В края на краищата, това може да повлияе върху здравето на бебето и способността му да се «предаде» на бременността до точните срокове. След получаване на резултатите от научните изследвания при необходимост се подбират индивидуален курс на лечение или се правят дестинация за по-нататъшен контрол.

Кои кръвни тестове трябва да се явя?

Ако имате подозрения, че се развива захарен диабет, или да сте в групата на риска, тогава трябва да знаете, какви изследвания трябва да се отхвърли. Преди всичко трябва да разберете резултатите:

 1. Биохимичен анализ на нивото на глюкоза в кръвта. При изпълнението на над 5,5 ммол/л повторен анализ се извършва по предназначение ендокринолог.
 2. Тест на гликированный хемоглобин.
 3. Анализ на пептиди.
 4. Тест за толерантност към захар – глюкозо-толерантна тест (ГТТ).
 5. Анализ на скрит диабет.

При наличието на заболяване или съмнение в неговото развитие анализи на захарен диабет се отдава на всеки 2-6 месеца. Това ви позволява да видите протичащи в организма промени. И, на първо място, да установи има ли динамика на развитие на болестта.

Биохимичен анализ

Биохимичен анализ на кръвта, помага да се определи концентрацията на захар в венозном материал. Ако си показатели надвишават 7ммоль/л, това е доказателство за развитието на захарен диабет. Този вид анализ се предписва 1 път в рамките на една година, така че на пациента трябва да се научите да контролирате състоянието си на здраве и при никакви отклонения от нормата да се обърнат към лекар.

Биохимия възможност за откриване на диабет и отхвърляне на други показатели: холестерол (обновена при болест), фруктоза (обработен), триглициды (рязко се увеличи), протеини (понижи). Специално внимание уделяются съдържание на инсулин: 1 тип диабет, той се понижи, при 2 – повишено или е в горните граници на нормата.

Тест за толерантност към глюкоза

При проучване на пациенти на захарен диабет прекарват глюкозо-толерантна тест. С негова помощ може да разкрие скрити проблеми във функционирането на панкреаса и, като следствие, проблем с обмяна на веществата в организма. Показания за назначаване ГТТ са:

 1. Проблеми с високо кръвно налягане;
 2. Наличието на излишната телесна маса;
 3. Поликистоза на яйчниците;
 4. Висока захар при бременни;
 5. Заболявания на черния дроб;
 6. Продължителна хормонална терапия;
 7. Развитието на заболяване на венците.

За максимална точност на получените резултати е необходимо правилно да се подготви тялото си за преминаването на теста. В продължение на 3 дни предварително на този метод за диагностика на захарен диабет, не може да прави никакви промени в хранителния си режим. Ден преди теста също ще трябва да се откаже от алкохолни напитки, както в деня на неговото провеждане – да не се пуши и да пие кафе.

Избягвайте ситуации, те кара вас обилно да се поти. Не променяйте обичайния обем выпиваемой ден течност. Първият тест се прави рано сутрин, на гладно. Следващите се правят след прием на вода с разтворена в нея глюкоза. Измервания се повтаря, още няколко пъти през равни интервали от време.

Всички резултати се записват, и на тяхна база се прави заключение. Ако количеството захар е 7,8 ммол/л, а при вас всичко е нормално. Ако резултатът се вписва в диапазон от 7,8 до 11,1 ммол/л, а след това имате преддиабетное състояние – има проблеми в метаболитните процеси. Всичко, което е по-висок темп от 11,1 ммол/л – недвусмислено доказателство за заболяването.

Анализ на гликилированный хемоглобин

Този вид изследване позволява да се определи нивото на концентрация на кръвната захар през последните 3 месеца. Съответно честотата му повторение – от 3 месеца. Тези анализи при диабет позволяват да се разкрие в най-ранните етапи. До неговото преминаване също трябва да се подготвят:

 1. Дава се на гладно.
 2. 2 дни преди пускането не трябва да бъде на интравенозни вливания.
 3. 3 дни преди датата на пускането не трябва да бъде щедър кровопотерь

За оценка на резултатите получените данни в процентно съотношение в сравнение с равнището на хемоглобина. Ако резултатите в диапазона 4,5-6,5%, а при вас всичко е наред. Ако процент от 6 до 6,5, това е етап на преддиабета. Всичко, което е по-висок – това е болест.

Определянето на С-пептид

Този вид тестове при пациенти с диабет, позволяват да се отрази на степента на поражение на орган на панкреаса, който взема пряко участие в изработването на инсулин. Показания за извършване на този вид изследвания, са:

 • Наличието на глюкоза в урината;
 • Клинично проявление на диабета;
 • Фактор наследствено предразположение;
 • Появата на признаци на заболяването по време на бременност.

Преди провеждане на анализ не трябва да се приема витамин С, Аспирин, хормонални и противозачатъчни лекарства. Изпитването се провежда на гладно. Период на глад, пред него трябва да бъде не по-малко от 10 часа. В деня на провеждане на теста може само да се пие вода. Нито пушат, нито е невъзможно. Показател за нормалния резултат е обхват от 298 до 1324 пмоль/л. При пациенти с диабет тип 2 са по-високи. Всичко, което е по-долу, казва, за заболяването тип 1. Ниските нива също могат да празнува при провеждане на лечение с инсулин.

Анализ на кръвта на скрит диабет

Това изследване се провежда в няколко етапа. На първия от тях диагностика се извършва на празен стомах. Препоръчителното време, изтекло от последния прием на храна, на 8 часа. Това време, се дава на стабилизиране на съдържанието на глюкоза.

Гранични стойности на нормата до 100мг/дл, а при наличието на заболяване – 126 mg/dl. Съответно, всичко, което е в този диапазон показва наличието на скрит диабет. За следващата фаза на изпитването се провежда след употреба на алкохол 200 мл вода с размешанным в нея захар. Резултатите може да се получи след няколко часа.

Норма ще бъде в рамките на до 140 мг/дл, а скрит захарен диабет при заетост от 140 до 200 мг/дл. За потвърждаване на диагнозата по получени данни лекарят назначава допълнителни изследвания за диабет, отдава им е необходимо, за да сте сигурни в точността на превишаване на нормата.

Тестове на урината при пациенти с диабет

Какви тестове на урината трябва да се явя?

Ако следвате нормално в урината на здравия човек захар не може да открие, че там не трябва да бъде. За изследвания, в основата, се използва сутрешната урина или дневната. При диагностиката се отчитат получените резултати:

 1. Сутрешната урина. Ако човек е здрав, тогава в урината захар изобщо не трябва да бъде. Ако събраната средна порция анализ показа, глюкоза, след което следва отново да вземе вече денонощен анализ.
 2. Дневна урината ви позволява да инсталирате на заболяването и степента на неговата тежест при наличието на захар в урине.

При назначаването на такъв вид анализи, един ден преди не се препоръчва да се ядат домати, цвекло, портокали, мандарини, лимони, грейпфрут, морков, елда и тиква. Показатели за дневен анализ, разбира се, са по-информативни за лекар. При събирането на материал трябва да се спазват всички правила и препоръки.

Отдаване под наем на общи (сутринта) анализ

Общ анализ на кръвта при захарен диабет трябва да се явя при спазване на определени условия. По подобен начин трябва да се спазват някои правила и при събирането на урина. Нормално в този материал съдържанието на захар трябва да се стреми към нула. Допуска до 0,8 на мола на литър урины. Всичко, което надвишава тази стойност, показателни за патология. Наличието на глюкоза в урината се нарича глюкозурией.

Урината трябва да се събират в чисти или стерилен контейнер. Преди събирането трябва да бъдат добре измити половите органи. Трябва да се вземат за изследване на средна порция. Материал в лабораторията трябва да се запишат в рамките на 1,5 часа.

Дневен анализ

Ако се появи необходимост от изясняване на резултатите от общ анализ или проверка на получените данни, след това лекарят ще ви предпише още от събиране на урины. Първата порция веднага след събуждане не вземем под внимание. Като се започне от втория уриниране събира всички в продължение на дни в една чиста суха буркан.

Да се съхранява събраният материал трябва да се съхранява в хладилника. На следващата сутрин можете да я перемешиваете за привеждане в съответствие на показатели за обема, переливаете 200 мл в отделна чист съд и се носи за изследване.

Съдържание в урине ацетон – кетонни тела – показателно за проблемите разделяне на организма мазнини и въглехидрати. Провеждане на общото анализ на тези резултати не ще. При отдаване анализи на урината не трябва да се приема никакви лекарства. Жените трябва да изчакат края на менструация, тъй като в този период на събиране на провеждане е невъзможно.

Заключение

Малко се знае, какви тестове преминават на диабет, необходимо е още време за да разкрие заболяване. Диагностицират го за един вид изследване не е невъзможно, така че един лекар винаги ги определя в определен комплекс. Това ще направи по-точна клинична картина.

За хора, които искат да контролират съдържанието на захар в кръвта, верен спътник трябва да стане глюкометр. Този уред може да се купи в аптеката, а да ги използвате много е просто. Вие сами винаги може да контролира своите глюкоза. И при превишаване на установените показатели в норма да се избегнат сериозни последствия, като се свържете с лекар в самото начало на евентуални заболявания. Тестове трябва да се извършва сутрин, преди хранене и в продължение на деня, след хранене, направи пауза и 2-2,5 часа. Толкова често да контролира нивото на кръвната захар при диабет, отдаване под наем анализ на кръвта, имате няма да работи.

Намиращ се в групата на риска допълнително трябва да се контролират показателите на кръвното налягане, се проведе кардиограма, се консултират с офталмолог, за да инспектира очната дъното. Един от признаците на заболяването може да бъде влошаване на зрението. Периодично питам от личния лекар направление на такова изследване, като биохимия на кръвта.

READ  Как да се определи захарен диабет, без анализи в домашни условия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close