Норма на кръвната захар при възрастни мъже и жени

Утвърдено понятие захар в кръвта предполага нивото на глюкоза в кръвта на човека. Това е жизнено необходимо вещество осигурява пълноценна работа на целия организъм. Също така глюкозата е необходима за функционалност, мозъчна система, която не възприема никакви аналози на въглехидрати.

Историята на тази фраза взема началото си в средните векове. В онези времена лекарите диагностицирана с наднормено ниво на захар в кръвта, когато пациентът се оплаква от често уриниране, жажда и гнойнички на тялото.

Само много години по-късно учените в резултат на многобройни изследвания и опити е установено, че главната роля в обмяната на веществата изпълнява глюкоза, до образуване която води разграждането на сложни въглехидрати.

Каква роля изпълнява захар

Глюкоза, захар действа главната енергийна основа за пълноценно функциониране на тъкани, клетки и особено на мозъка. В този момент, когато в организма в норма на кръвната захар по някаква причина рязко да се понижи, в работата са включени мазнини, които се опитват да подкрепят работата на органи. В процеса на разграждането на мазнините се образуват кетоновые на тялото, които предизвикват опасност за правилното функциониране на всички органи и мозъчната система.

Ярък пример за това състояние са децата, които в период на заболяването изпитват сънливост и слабост, също често се наблюдава повръщане и спазми. Подобно ацетонемическое състояние се проявява по причина на това, че един млад организъм изпитва остър недостиг на енергия за борба с болестта, в резултат на липсващите за този въглехидрати извлича от мазнините.

Глюкозата постъпва в човешкото тяло чрез приемането на храна. Значителна част от веществото остава в черния дроб, образуващи сложен въглехидратен гликоген. В този момент, когато на тялото е необходима глюкоза, хормони чрез химическа реакция се превръщат гликоген в глюкоза.

Като се регулира нивото на глюкоза

За норма на кръвната захар, захар в кръвта е постоянно, показатели контролира специален хормон на панкреаса, като името на инсулин.

За повишаване На нивото на кръвната захар може да се повлияе от различни фактори:

 • При понижаване на нивото на глюкоза в клетките на панкреаса се стартира изработката на глюкагон.
 • Повишават нивото на глюкозата такива хормони като адреналин и норадреналин, които се произвеждат в надбъбречните жлези.
 • Също оказват пряко влияние произведени от надбъбречните жлези глюкокортикоиди, хормон на щитовидната жлеза, така наречените командни хормони, които се образуват в отделите на мозъка и допринасят за изработване на адреналин.
 • Подобно влияние може да окаже гормоноподобные вещества.

По този начин за повишаване на нивото на глюкоза в кръвта влияе на няколко хормона, докато слезем може да е само един.

Коя норма на захар при мъжете и жените

Нивото на глюкоза в кръвта не зависи от пола на човека, така че жените и мъжете показателите са едни и същи.

READ  Царевица при панкреатите: възможно ли е да има?

Кръвни тестове за захар, се вземат на празен стомах, за десет часа е забранено да се яде и да пие. Също така се изисква в навечерието на пълноценния сън. Наличието на някакви инфекциозни заболявания може да се провали в резултатите от анализи, така че кръвта на захар налагат често при напълно здрави хора или като изключения показват състоянието на организма.

Нормална степен на капилярна кръв при възрастни равняются 3.3-5.5 mmol/l на гладно и 7.8 mmol/литър, след хранене. По друга схема за измерване на допустимата норма е 60-100 мг/дл.

При кръвта от вените норма на гладно е 4.0-6.1 ммол/литър. Ако цифрите анализи показват нивото на кръвната захар на гладно, до 6.6 ммол/литър, лекарите, обикновено се диагностицира преддиабет. Това е състояние на организма, причинено от нарушаване на чувствителността към инсулин и изискват задължително лечение, докато болестта не се е превърнала в диабет. За изясняване на диагнозата, трябва да се подложи на тест за глюкозен толеранс.

Ако нормата на глюкоза в кръвта при мъжете е надхвърлен по-6.7 mmol/l на гладно лекарите диагноза диабет. За да се потвърди диагнозата, пациентът отива допълнителен анализ на нивото на захар в кръвта, проверява кръвта на глюкозния толеранс, се провежда анализ на нивото на гликированного на хемоглобина. Диабет се диагностицира при ниво на глюкозата на гладно над 6,1 mmol/l, ниво на глюкоза при провеждане на тест за толерантност 11.1 mmol
литър, показатели гликированного на хемоглобина по-5.7 на сто.

Днес, за да се подложи на анализ на кръв за захар, не е задължително да се прилагат в клиниката. За точно измерване на нивото на глюкоза в домашни условия има специални устройства – глюкометры.

Използването на глюкометра в домашни условия

Преди използване на уреда трябва да прочетете указанията в инструкциите.

 1. Анализът се извършва на празен стомах, така че за 10 часа преди измерването не могат да пият и ядат.
 2. Ръце внимателно се мият в топла вода, след което еднакви движения разминается и протирается спиртовым разтвор на средния и безименния пръст.
 3. С помощта на скарификатора отстрани на пръста си, трябва да направите малка пункция.
 4. Първата капка кръв вытирается подсушете с памучен тампон, а втората капается на тест ленти, които се поставят в глюкометр.

След този уред чете данни и издава полученият резултат.

Тест е тест за толерантност към захар

В навечерието на провеждане на теста е необходимо да се извърши анализ на кръвта на гладно за получаване на резултатите. След това 75 г захар се разтваря в 200-300 г топла вода и полученият разтвор пияни.

READ  Лечение на холестерола в кръвта: ефективни техники

По-късно от два часа от пръста се приема нов анализ, при това между процедурите забранено да се яде, пие, пуши и активно да се движат.

Толерантността се смята за нарушена, ако показателите на кръвната захар на гладно представляват 7.8-11.1 mmol/литър. При по-големите показатели за диагноза диабет.

Какъв процент захар по време на бременност

При бременни тялото изпитва висока чувствителност към инсулин, което е свързано с необходимостта от осигуряване на енергия на майката и детето. По тази причина нивото на кръвната захар в този период може да бъде доста скъп. Нормална цифра е 3.8-5.8 mmol/l на гладно. При по-високи показатели за бременни, назначен тест за глюкозен толеранс.

По време на бременност трябва да се явя на анализ на кръвта, за да следи състоянието на нивото на кръвната захар и да се обърне специално внимание на възможните отклонения от нормата.

На 24-28 седмица от бременността е възможна повишена съпротивителните сили на организма към вырабатываемому инсулин, което води до гестационному диабет.

След раждането на бебето, това явление може да се мине от себе си, но в някои случаи при недосмотре развива захарен диабет тип 2. Това се дължи на факта, че при бременни в кръвта, увеличава количеството на кетонни тела и намалява нивата на аминокиселини.

За да се предотврати развитието на заболяването задължително се явяват на всички назначени от лекар тестове. Особена бдителност трябва да се прояви, ако една бременна жена е с повишено тегло или сред роднините има диабетици.

При нормална бременност производство на инсулин се увеличава в края на втория и третия триместър, което помага на майката и на детето да поддържа нивото на кръвната захар в норма. Като цяло показатели при бременност могат да се променят също така, ако възрастта на жените на възраст над 30 години, или една жена, бързо да наддава на тегло.

Могат да бъдат идентифицирани основните симптоми, сочещи на наличието на бременната риск от развитие на диабет:

 • Повишен апетит;
 • Редовни проблеми с уринирането;
 • Една жена постоянно изпитва жажда;
 • В бременната се наблюдава повишено кръвно налягане.

За уточняване на диагнозата се раздава анализ на кръв и урина.

За да се предотврати развитието на заболяването, жената трябва внимателно да се грижи за своето хранене. Трябва да се изключат от менюто си всички храни, съдържащи големи количества въглехидрати – захарни изделия, мазни храни, пълнозърнести и кондензирано мляко, колбаси, бекон, шоколад и сладолед, за всичко това има таблица с индекс на храната, която ви помага при съставянето на хранителния режим.

И за намаляване на показатели насърчава редовното приемане хладка вана или контрастен душ, леки физически натоварвания.

Коя норма на захар при деца

Особеност на детския организъм е по-ниско ниво на захар в кръвта до две години. В детска възраст до 12 месеца нормално ниво на захар в кръвта на гладно обикновено е 2,8-4,4 mmol/литър, до пет години в норма се счита за 3.3-5.0 mmol/литър. В по-високо възраст показатели са същите, както при възрастни.

READ  Списък на храни с нисък гликемичен индекс

Провеждане на тест за глюкозен толеранс се изисква при повишаване на детето показател на гладно до 6.1 ммол/литър.

Заболяване мие се развие при деца, абсолютно във всяка възраст. Често предпоставки за заболявания се появяват в периода на активен растеж, когато бебето навърши 6-10 години, както и в юношеска възраст. Причините за появата на заболявания в детската организма в този момент лекарство не е напълно проучен, обаче прояви на захарен диабет трябва да бъдат проучени.

Често захарен диабет може да се диагностироваться при деца, които са били подложени на инфекциозно заболяване, затова е толкова важно да се увеличи нивото На глюкоза в кръвта може да доведе неправилното хранене, когато в диетата на детето съдържа много въглехидрати, мазнини и протеини, не е достатъчно. Това предизвиква нарушение на обмяната на веществата в организма.

Важно е да запомните, че захарен диабет може да се предава по наследство от родители или роднини. Ако болестта е на разположение на двамата родители, рискът от развитие на болестта на детето е 30 на сто, ако диабетът има ли някой един – 10 на сто.

В случай на диагностициране на захарен диабет при една от близнаци, второ дете също попада в групата на риска, при това рискът е 50 на сто.

Също така основната причина за захарен диабет може да се превърне излишните физически натоварвания, психологически стрес и предпоставки за затлъстяване на детето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close