Компенсированный захарен диабет тип 2: критерии за обезщетение

Захарен диабет – хронично, много рядко до края на излечимое заболяване. Да се нормализира и да задържи нивото на захарта в кръвта успява някои пациента – в медицината това се нарича обезщетение за болест.

За постигане на такъв резултат е възможно само благодарение на комплексната терапия и стриктно спазване на всички предписания на лекаря. Добра компенсация на захарния диабет 1 и 2 тип предпазва от евентуален риск от развитие на усложнения и ни продължителност на живота с диабет на средна показатели при здрави хора.

В зависимост от стадия на компенсация има няколко вида заболявания:

 • Компенсированный захарен диабет;
 • Декомпенсированный;
 • Субкомпенсированный.

Субкомпенсация – това е междинно състояние между първите две етапи от жизнения. Декомпенсированный диабет е най-опасно – именно в тази фаза на риска от развитие на усложнения, застрашаващи живота на пациента, е особено висок.

Какво трябва да направя, за да достигне етапа на обезщетение? Факт е, че на благоприятен прогноза на лечение при захарен диабет от всякакъв тип, винаги зависи само от самия пациент.

Лекарят може да направи дестинация и да даде препоръки – а ето ги изпълнява, трябва да болни от диабет 1 и 2 тип себе си. Провери колко успешно се провежда лечение, може да е чрез редовно измерване на тези показатели:

 1. Ниво на захар в кръвта.
 2. Наличие на ацетон в урината.
 3. Нивото на глюкоза в урината.

Ако резултатите са незадоволителни, трябва да се направят корекции в диетата си и режим на въвеждане на инсулин.

Какви са характеристиките на компенсированного диабет

Най-важната задача при диагноза «захарен диабет» — възстановяване и поддържане на необходимото ниво на захар в кръвта. Ако диагностицирани с диабет тип 1, без допълнително въвеждане на инсулин, не може да направи.

При диабет 2 тип с инсулин не е задължително, при условие, че ще бъдат строго се спазват инсталирана диета, ежедневието и изпълнена позволени физически упражнения. Списък на допустимите продукти, техния брой, честота на хранене се определят от лекуващия лекар винаги е индивидуално. Се отчитат физиологичните особености на пациента и нивото на активност на неговия начин на живот.

Независимо от вида на диабет основните принципи на хранене, не се променят:

 • Пълно изключване на тестени изделия от пшенично брашно висш сорт, сладки, солени, пикантни и мазни храни;
 • Храната трябва да се проведе щадящую топлинна обработка – готвене, задушаване, припускание, пропаривание, в краен случай, пече се на скара или във фурната. Трябва да се откаже от пържени в олио продукти и ястия;
 • Задължително накъсана храна на принципа «по-добре по-често, но по малко»;
 • Пълен отказ от всички легкорасщепляемых въглехидрати – предимно от захар;
 • Ограничена употреба на готварска сол – на ден е позволено не повече от 12 гр;
 • Калории се изчислява строго от това колко енергия се консумира, и не повече.
READ  Лен при панкреатите: как да приемате ленено семе

Трябва да се разбере, че режим при захарен диабет е не само разумно употребата на разрешените продукти. В списъка на необходимите дейности и включва:

 1. Редовна проверка на нивата на глюкозата в кръвта и в урината.
 2. Стабилно психо-емоционалното състояние – стрес при пациенти с диабет, от всякакъв тип, са изключително опасни.
 3. Физическо натоварване в рамките на допустимото.

Твърде активни занимания със спорт, както и пълната липса на активност, само да навреди при такава диагноза. В идеалния случай всеки ден да правят туризъм, кратки джогинг сутрин или утринна гимнастика. Лечебна физкултура при диабет е винаги добре дошъл.

Понякога захарният диабет тип 2 не се поддава на обезщетение, дори и при спазване на режима на хранене и достатъчна физическа активност. Тогава не остава друг изход, освен да започне инсулинотерапию. За потвърждение на това, че компенсацията заболяването протича успешно, ще следните показатели:

 • «Гладната» хипогликемия сутрин – от 0,5 до 5,5 Ммол/л;
 • Кръвно налягане – не по-ниска от 14090;
 • Холестерол не повече от 5,2 ммол/л;
 • Гликированный хемоглобин – от 6 до 6,5 %;
 • Концентрацията на захар два часа след всяко хранене – от 7,5 до 8 mmol/l;
 • Гликемия преди лягане – от 6,0 до 7,0 mmol/l.

В зависимост от показателите се определя и нива на обезщетение.

Нива на обезщетение при диабет 1 и 2 тип

Нива на обезщетение най-достоверное доказателство за това, колко успешно се провежда лечение на захарен диабет. Ако компенсация, е добра прогресията на този феномен, като метаболитен синдром почти спира.

За тези, които страдат от болест на тип 1, това означава липса на такива нежелани усложнения като бъбречна недостатъчност и диабетна ретинопатия. При диабет 2 тип действително е изключен инфаркт на миокарда.

При субкомпенсированном диабет от всякакъв вид, или, с други думи компенсированном само частично, риска от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система все още остава висок.

Декомпенсированный захарен диабет често става причина за развитие на такива усложнения като хронична хипергликемия. Ниво на захар в кръвта при това може дълго време да остане прекалено високо.

Глюкоза, намиращи се в кръвта във високи концентрации, влиза в химични реакции с други вещества.

Започва постепенното унищожаване на малките кръвоносни съдове и капиляри под влияние на тези реакции. В резултат на това са засегнати много органи, на първо място – на очите и бъбреците.

Критерии за нива на компенсация

При пациенти с диабет трябва постоянно да се явя на теста, за да имате ясна представа за това, колко ефективна е избрана тактика на лечение. Ръководство за определяне нивото на обезщетение служат като основни показатели са:

 • ацетон в урината;
 • захарта в урината и кръвта;
 • гликированный на хемоглобин;
 • липидограмма;
 • фруктозамин.
READ  Глюкометр OneTouch Select® Plus: сега да се контролира диабет ще цветови съвети

Някои от тях заслужава да бъде разгледан по-подробно.

Гликированный хемоглобин

Хемоглобин – това е протеин, задължителен компонент на кръвта, основната функция на която – транспортиране на кислород в клетките на тъканите. Начало на своята особеност и уникалност – способност за улавяне на молекули кислород и да ги прехвърлят.

Но точно хемоглобин може да вземе и молекули глюкоза. Такава връзка – глюкоза+хемоглобина — и се нарича гликированный хемоглобин. Различава това е много дълъг период на съществуване: няма часовници, няма дни и цели месеци.

По този начин, чрез проследяване на нивото на гликированного на хемоглобина в кръвта, може да се установи средната концентрация на кръвната глюкоза през последните два месеца и по този начин да се проследи динамиката на заболяването. Ето защо този показател е особено важно, ако се изисква определяне нивото на обезщетение при пациент със захарен диабет 1 и 2 тип.

За да бъде студено и концентрацията гликированного на хемоглобина в кръвта, се прилага по два начина:

 1. Иммунохимический метод;
 2. Йонообменната хроматография.

При първия анализ на нивото на гликированного на хемоглобина в здраво тяло варира от 4,5 до 7,5%. При анализа на втория – 4,5-5,7%. Ако се празнува добра компенсация, количеството на този вид хемоглобин при диабетици се равнява на 6-9%. Какво означава, ако резултатите от анализите количеството гликированного на хемоглобина надвишава посочените?

Това говори за това, че тактиката на лечение не е избран правилно, че съдържанието на захар в кръвта на пациента е все още твърде голям, и у него се развива декомпенсированный диабет. Причина може да стане:

 • Неспазването на графика за инжектиране на инсулин или с недостатъчна дозировка на лекарството;
 • Нарушения на диета;
 • Липсата на физическа активност;
 • Пренебрегване на други предписания на лекаря.

Тъй като връзката на хемоглобина и на глюкозата остава в кръвта за много дълго, повторен анализ се провежда няколко седмици по-късно след коригиране на лечение.

Фруктозамин

Това е следващия по важност показател, който се използва за определяне нивото на обезщетение на захарен диабет от всякакъв тип. Това вещество се образува в резултат на свързване на плазмените протеини с глюкоза. Ако концентрацията на плазмените фруктозамина подобри, това показва, че в последните седмици нивото на захар в кръвта превишава нормално.

Т.е. показателите на съдържание фруктозамина помагат не само точно да се оцени състоянието на пациента при диабет 1 или втория вид, но и да получат представа за хода на болестта.

Нормалната концентрация на фруктозамина в кръвта – не повече от 285 мкмоль/л. В този случай на пациента може да се поздрави – той достигна една добра компенсация на болестта.

READ  Онлайн тест за вероятността от захарен диабет в рамките на следващите 10 години

Ако фигурата по-горе, може да се говори за развитието на субкомпенсированного или декомпенсированного диабет. Заслужава да се помни за повишен риск от инфаркт на миокарда и други патологиях сърдечно-съдовата система.

Липидограмма

Този индекс не е толкова важен, но също се прилага за определяне нивото на обезщетение за болест. Показва той количество липиди (мазнини) в различни фракциях кръв. При издаване на анализ в бланка обикновено е посочен коментар на лекар. За извършване на анализ се използва колометрический фотометрический метод. Единици за измерване – миллимоль на литър.

За да направите този вид анализ се провежда ограда на кръвта от вените. Преди това не може да бъде:

 • Да приема храна в продължение на 12 часа;
 • От пушенето.
 • Нервен и изпитват стрес.

Ако спази тези изисквания не успя, за извършване на анализ по-добре да се разсрочи. По този тест ще определя такива показатели като общ холестерол, триглицериди, този атерогенности и липиди с висока, ниска и много ниска плътност.

Ако допустимите показатели превишени, се повишава риска от възникване на такива заболявания, като атеросклероза, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт, бъбречна дисфункция.

Захарта в урината и кръвта

Редовен контрол на нивото на глюкоза в урината и кръвта, а също и ацетон в урината е задължително условие за успешно лечение. Захар в кръвта може да се измерва в домашни условия с помощта на специален инструмент, това трябва да е не по-малко от 5 пъти на ден.

Ако това не е възможно, тогава трябва да се извършат измервания поне два пъти на ден: веднага след събуждане сутрин, на празен стомах, преди хранене и преди лягане, след вечерната трапеза.

Дори ако са успели да постигнат компенсации на захарен диабет, за рутинни проверки се препоръчва да се продължи редовно да посещават специалисти като кардиолог, ендокринолог, зъболекар, кожник-инфекционист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close