Эритритол: вредата и ползата сахарозаменителя эритрита

Повечето от съвременните хора, особено тези, които живеят в развитите страни, ежедневно изпитва щети от силен стрес. Това се дължи на напрегнатия ритъм на живот, постоянна преумора и значително намаляване на жизнения тонус.

Последица от тази неразмеренной живота е неправилното хранене, което е свързано с употребата на плътни храни, сладкиши и други приятни вредностей. Това е в пълно противоречие с основния принцип на балансиран режим на хранене, след която човек трябва да контролира енергийната стойност на дневния хранителен прием.

Нивото на енергия трябва да съответства на броя на постъпилата в тялото енергия. Ако това правило се извършва не ще, човек е изправен пред много сериозно заболяване, наречена на името на «захарен диабет». Причината за заболяването може да стане прекалената консумация на легкоусвояемых въглехидрати, на първо място сред които е захароза.

За какво се използват подсладители

Захароза като основен сладки вещества с естествен произход, каза на себе си през II половина на XIX век. Продуктът е с висока енергийна стойност и отлични вкусови качества.

Учените отдавна са провеждали изследвания вещества от натурален генезис, които можете да използвате, вместо на захароза с приданием храни сладък вкус. В допълнение, този продукт трябва като захароза да се насити организма с необходимите елементи.

Тези вещества се наричат заместители на захар. Тяхната отличителна черта от други подсладители е високата степен на сладост, която дори надвишава този показател захароза. Подсладители обикновено се синтезират по химичен път и се отнасят към категорията на «интензивни подсладители».

Подсладители, по-рано са получили широко разпространение на практическо, по своите химически включени са полиолами (полиспиртами). Към тях се отнасят небезызвестные на всички:

 • Лактит.
 • Ксилитол.
 • Надделява.
 • Сорбитол.
 • Изхомальт.
 • Малтитол.

За да се намали вредата от подобни лекарства в края на миналия век учените започнали разработването на нови промишлени технологии за производство на иновативен сахарозаменителя, който се нарича эритритол (еритритолът, E968).

Днес това лекарство се реализира на фармакологичното пазара под търговската марка W RGOTEX E7001.

Основни предимства на препарата

Ако сравнявате този продукт с други общеизвестными сахарозаменителями, става ясно, че той има много безспорни предимства:

 1. На първо място эритритол на 100% е естествен природен компонент. Това качество се дължи на факта, че эритритол — естествен елемент на много видове плодове, зеленчуци и други продукти:
 1. В промишлен мащаб эритритол получават от естествен крахмалосодержащего суровини (царевица, тапиока). Затова навреди на забранени вещества. За производството му широко се използват такива добре известни технологии като: ферментация с естествени дрожди. Такива мая специално отделят за тези цели от пресен прашец на растенията, която попада в пчелните пити.
 2. Благодарение на това, че в молекулата эритритола липсват функционални групи с висока реакционна способност препаратът притежава голяма термична стабилност при нагряване до 180°С и по-висока. Това ви позволява да използвате эритритол в производството на всички видове сладкарски и хлебни изделия, съответно, го ползата е очевидна.
 3. В сравнение с сахарозой и редица други полиолов эритрол има много ниска гигроскопичностью. Това е качеството на значително улеснява условия за дългосрочно съхранение.
 4. Поради малкия индекс моларна маса разтвори эритритола имат ниски стойности на вискозитет.
READ  Извара при панкреатите: рецепта извара гювечи
Продукт Съдържанието на эритрола
Грозде 42мг/кг
Круша 40мг/кг
Пъпеш 22-50мг/кг
Плодови ликьори 70mg/l
Вино 130-1300мг/л
Оризово вино 1550мг/л
Соев сос 910мг/кг
Боб паста 1300мг/кг

Характеристики и химичния състав на

При разглеждането на външния эритритол – това е бял кристален прах. Вкусът е много сладък, напомня на захароза. Ако се сравни эритритол с сахарозой за сладкиши, съотношението още 60/100%.

Това е сахарозаменительно достатъчно сладки, и може лесно подслаждане на храни и напитки и да използвате в готвенето, както и в някои случаи, при печене.

От гледна точка на химията лекарство се отнася към групата на тетраолов, тоест захар, спиртам с четири атома въглерод. Химическа устойчивост эритритола е много висока (в диапазона от pH от 2 до 12). Освен това той притежава голяма биохимични устойчиви срещу въздействието на много гъбички и микроорганизми, да причинят огромни щети.

В редица специфични особености на органолептичните качества эритритола се отнася възникването при употреба на усещанията «прохлада», като продукт на няколко холодит. Този ефект се постига чрез високо поглъщане на топлина в момент на разтваряне съединение в течността (около 45 ккал/гр.). За сравнение: това е показател захароза около 6 ккал/гр.

Тази характеристика позволява на базата на эритритола разработване на хранителни композиции с нов в комплекса на вкусовите усещания, което увеличава обхвата на приложение сахарозаменетеля.

Сфера на приложение

Ако възникне необходимостта от съчетаване на эритритола със силни подсластителями, често възниква ефект на синергия. Той се дължи на факта, че сладостта получената смес в резултат на това се получава по-висока сума на компонентите, влизащи в състава му. Това позволява да се постигне цялостно подобряване на вкусовите качества на използваната смес увеличаване на хармония и чувство за пълнота на вкуса.

READ  Кисело зеле при диабет тип 2: възможно ли е да има

Сега що се отнася до метаболизма эритритола в човешкото тяло. Резултатите от многобройни експерименти е установено, че лекарството почти не се усвоява, във връзка с това в негова полза е очевидна: калории эритритола е много ниска (0-0,2 ккал/гр). При захароза този показател е равен на 4 ккал/гр.

Това дава възможност при въвеждане на эритритола в храни се постигне необходимата сладост, но при намаляване на общата калорийност на самия продукт. Например, при производството на:

 • шоколад въз основа на эритритола, калории продукт намалява повече от 35%;
 • кремави на торти и сладкиши – 30-40%;
 • бисквитов и кексчета – с 25%;
 • помадных вида шоколадови бонбони – на 65%.

Вреда липсва, а ползата е очевидна!

Важно! Клинични проучвания и физиологични изследвания на лекарството позволиха да се заключи, че употребата му не води до повишаване на нивата на глюкоза в кръвта. Това позволява включва вещество в диетата на пациенти с диабет тип 2, като заместител на захарта.

Освен това, някои изследователи просто са убедени, че редовната консумация на эритритола не ще навреди на здравето на зъбите. Напротив, вещество има изразени антикариесными свойства, а това е неоспорима полза.

Това се дължи на факта факта, че след прием на храна, в състава на която влиза эритритол pH в устата остава без промяна в продължение на много часове. Ако се сравни с сахарозой, след това нейната употреба ниво на pH около 1 час силно намалява. В резултат на това структура на зъбите постепенно да се свива. Това дали не вреди?!

По тази причина эритритол все по-често се използват от производители на пасти за зъби и други подобни изделия. Във фармацевтичния производството на вещество популярно като пълнител таблеточных форми на лекарствени препарати. В този случай той изпълнява функцията на маскиране лош или дори горчив вкус на лекарства.

Благодарение на обширния си комбинация от физиологични и физико-химически характеристики на лекарството става все по-актуална при печене на всички видове сладкарски изделия, тестени изделия. Въвеждането му в състава на компоненти позволява, освен калории, значително подобряване на стабилността на продукти и увеличаване на сроковете на тяхното съхранение и реализация.

При производството на шоколад, употребата на лекарството изисква само малки промени традиционните рецептури и технологии. Това дава възможност напълно да се изключи захароза и, следователно, за да се изключи увреждане на продукта, не е чудно, сладкиши и за диабетици, които често използват този заместител.

READ  Повишен билирубин при новороденото в кръвта: лечение на деца, последици

Висока термична стабилност на препарата позволява провеждане на изключително отговорен процес – конширование шоколад при много високи температури.

Благодарение на това продължителността на процеса се намалява с няколко пъти, както и ароматни характеристики на крайния продукт са подобрени.

Днес предложени конкретни рецепти, които позволяват да се елиминира напълно или частично да се замени захароза при производството на сладкарски изделия:

 • дъвчене и помадных сортове шоколадови бонбони;
 • карамел;
 • готови смеси за приготвяне на кексчета;
 • кремове на маслени и други основи;
 • бисквитов и други сладкарски изделия производство.

Голямо внимание в последно време се отделя на разработването на нови видове напитки на базата на эритритола. Техните предимства са:

 1. приятен вкус;
 2. ниско съдържание на калории;
 3. подходящ за употреба при захарен диабет;
 4. антиоксидантни характеристики.

На такива напитки не носят вреда на организма и имат голям потребителското търсене. Ползите от продължителен период на употреба на эритритола се потвърждава от редица продължителни токсикологични и клинични изпитвания, провеждани по целия свят. За това свидетелстват нормативни документи, приети на национално и международно ниво.

Според тези документи наркотици, назначен с най-висок статут на сигурност (от възможни). Във връзка с това дневната норма употребляемого эритритола няма да има ограничения.

По този начин, въз основа на вещества от природен произход, добър набор от физико-химични качества и абсолютна сигурност, эритритол днес може да се разглежда като един от най-обещаващите сахарозаменителей.

Освен това, изключително важно е да се отбележи, че абсолютна безопасност на препарата позволява да го използвате за диабетици, без да се предизвиква скокове на кръвната захар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close