Изследвания на хормони: как правилно да дарят кръв за хормони

Защо се нуждаете от изследвания на хормони и какво е то? Хормоните изпълняват няколко изключително важни функции в организма, осигуряват неговото функциониране, като участва във всички обменни процеси. Нарушението на хормоналния баланс винаги са свързани с някакви стресови ситуации: патология на вътрешните органи, прием на лекарства, вынашивание на детето, подготовка за раждане. Различни видове хормони са отговорни за сложните процеси, протичащи в организма на човека. Така, едни вещества осигуряват нормален растеж и развитие, други – за възстановяване след боледуване, трети – производството на мляко при жени в период на кърмене.

В човешкото тяло има някои органи, които отговарят за производството на хормони. Протичащите в тях патологични процеси е задължително да доведе до промяна на хормоналния фон. Навреме се определи нарушения, се определят едно или друго заболяване помага анализ на кръв за хормони. Прекарват го в лабораторни условия, за изследвания правят ограда кръв. Ако в резултатите от някакви отклонения от нормативните показатели, трябва да премине през щателна диагностика, за да се определи причината за катастрофата и да предприемат мерки за корекция на хормоналните нива.

Показания за провеждане на

При пациенти могат да бъдат различни показания за провеждане на анализ на хормони. Това изследване е задължително при поставяне на диагнозата «стерилитет».

Представителите на силния пол предписват анализ в такива случаи:

 • подозрение за наличието на злокачествени тумори на тестисите;
 • заболяване на бъбреците, при които е нарушена нормалната работа на надбъбречните жлези;
 • наднормено тегло;
 • силна акне по лицето, гърба и гърдите (в пубертета);
 • ускорен растеж или забавяне в ръста при момчетата;
 • увеличаване размера на млечните жлези, болезненост и подуване.

Хормонален фон играе много голяма роля в организма на жената. Нормалната концентрация на различни видове хормони, осигурява адекватно растежа и развитието на момичетата, е отговорен за способността на жената да зачене и да предадат на детето.

Анализ на кръв за хормони представителки на прекрасния пол се предават в такива случаи:

 • забавяне, липса на менструалния цикъл;
 • невъзможността да се зачене дете;
 • проблемът затлъстяване;
 • самопроизвольные аборти на различни срокове;
 • силни акнето при момичетата;
 • гърдите;
 • диагностика на неопластични заболявания на половите органи;
 • потвърждаване на бременността в много ранен период, когато други начини uninformative.

Срив на хормоналния баланс в организма може да се случи по различни причини, но винаги води до неприятни, дори опасни за живота и здравето последици.

Хормонален анализ показва концентрацията на хормони в кръвта. Ако нивото на тези вещества в норма, това говори за задоволително състояние на здравето на човека, ако има някакви отклонения, лекарите предписват редица инструментални и лабораторни методики за установяване на причините и поставяне на диагноза.

Как да се подготвим за отдаване анализи?

Преди провеждане на изследвания е важно да се разбере, как да дарят кръв за хормони. Има редица фактори, които са в състояние да нарушат показатели.

Съществуват общи правила за вземане на кръв за определяне хормоналните нива на организма:

READ  Кое налягане при инфаркт при мъжете и жените и какво да направя при ниско налягане
 1. Отдава изследвания на хормони, най-добре сутрин на празен стомах, преди процедурата трябва да се откаже дори от тютюнопушенето.
 2. В деня преди да бъде предаден материал трябва да се предпазят от стресови ситуации и преживявания, не перенапрягаться, не се занимават със спорт, да осигури на тялото си нормални за почивка и сън.
 3. В навечерието не трябва да се консумират алкохолни напитки, огранить брой на пържени, мазни, солени храни и на сладки храни в диетата си.
 4. В продължение На седмици не трябва да се приема на хормонални лекарства: кортикостероиди, средства за контрацепция.
 5. Жените се нуждаят от кръвен на хормони в периода от 5-ти до 7-ия ден от менструалния цикъл.

Как да се вземат изследвания на хормони? До отдаване се подготвят много внимателно, тъй като има редица фактори, които могат да нарушат резултати. Така, например, концентрацията на определени вещества може да се увеличи или намалее, ако в организма протичат патологични процеси инфекциозен, вирусен и паразитарного произход. Диета, неправилно хранене, употреба на биодобавок и изкуствен протеин също могат да повлияят на резултатите.

Видове изследвания на хормони

Има много заболявания, при които е нарушен хормонален фон на организма. Различни вътрешни органи са проектирани да произвеждат хормони. Ако работата на всеки от тях е нарушен, има основание да се подозира, че човек протичат сложни патологични процеси, които са в състояние да доведат до опасни последици. Ето защо трябва да знаят какви изследвания на хормони се явя.

Има няколко вида изследвания, които се класифицират в зависимост от органите, отговарящи за продукти или синтез на хормони:

 • щитовидната жлеза и паращитовидная жлеза;
 • надбъбречните жлези;
 • хипофизата;
 • яйчниците.

Специалистите могат да се анализира състоянието на здравето на човека по резултатите от изследване. Най-новите технологии позволяват да се определи дори и най-малкото нарушение на норми, които могат да имат място при заболявания като безплодие, аменорея, хипер — или хипотиреоидизъм, патология на кората на надбъбречната жлеза и други.

Лекарите се обърне специално внимание на състоянието на хормоналния фон при жените в период на бременност. Намаляване или повишаване на концентрацията на определени хормони е в състояние да се изправи пред един спонтанен аборт, потъването на плода или нарушаване на нормалното му развитие.

Щитовидната жлеза

Хормони, произведени от тази жлеза, участва в основните обменни процеси.

Ако концентрацията им е отхвърлена от нормата, това говори за сложни патологиях:

Името на хормона на Норма Повишаване на Намаляване на
— стимулиращ хормон (TSH) 0,4–4 мЕД/л патология на надбъбречните жлези, прием на наркотици приемането на хормонални препарати, тиреотоксикоза, повишаване на концентрацията на кортизол
свободен трийодтиронин 2,6–5,7 пмоль/л употребата на амфитамина, базедова болест, хормонален токсикоз патология на бъбреците, гладуване, прием на определени лекарства
общ трийодтиронин 1,3–2,7 нмоль/л бременност, хепатит, ХИВ, хормонална контрацепция акромегалия, болест на бъбреците, черния дроб и органи на СЧ, повишена концентрация на тестостерон,
тироксин общо (Т4) 58-161 нмоль/л наднорменото тегло, очакването на бебето, хепатит, прием на лекарства изтощение на организма, патология на черния дроб, бъбреците, храносмилателната и
тиреоглобулин 1,7–56 ng/ml доброкачествен аденом, злокачествени образувания в тъканите на щитовидната жлеза хипотиреоидизъм
READ  СОЭ при бронхит при възрастни и дете

Анализ на хормоните на щитовидната жлеза предписват на пациентите, ако лекар е събрал анамнеза, заподозрян отклонения във функционирането на този орган (хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм). Ако пациентът е диагностициран, все още периодично се прави хормонален анализ. За какво? С цел контрол на състоянието на пациента и мониторинг на ефективността на провежданата терапия. Периодично трябва да се изследва кръв за хормони на хората, живеещи в йододефицитных региони.

Хипофизата

За производството на някои хормони отговаря на хипофизната жлеза. Един от най-важните е СТГ растеж, който регулира процеса на формиране и растеж на костната, мускулната маса. Нормалната концентрация – до 10 ng/мл.

Несъответствието на нормата говори за такива патологични състояния, като:

 • гипофизарный нанизм;
 • гигантизм;
 • акромегалия.

Пролактин – хормон, отговарящ за функционирането на млечните жлези при жените (от нормата 130-540 мкг/л) и правилното функциониране на простатата при мъжете (нормата е от 100 до 265 мкг/л).

При отдаване анализи на хормони на хипофизата внимание се обръща и на концентрацията на фоллитропина. При мъжете това е вещество, отговорно за функционирането на семенните каналчета, граници – 1,9–2,4 мЕД/мл. Този анализ може да покаже проблеми в работата на хипоталамуса, онкологично образование в простатната жлеза. При жените ФСХ регулира фоликули. На тяхната концентрация се отразява на менструалния цикъл.

Регулира LH производството на полови хормони.

При полагане на този анализ на кръв за хормони в норма за жени на различна:

 1. В периода на менопауза – 29-44 мЕД/л.
 2. В фоликуларен фаза – от 3,3 до 4,66 мЕД/мл.
 3. В лутеалната фаза – 1,54–2,56 мЕД/мл.

В Норма при мъжете варира от 2,12 до 4 мЕД/мл.

Надбъбречните жлези

За да се разбере какво е състоянието на хормоналния фон ще трябва да мине през проучване върху нивата на хормоните на надбъбречната кора:

 • кортизола е вещество, участва в изработване на антитела, образование глюкозных структури, влияе върху възприятието на алергични реакции на организма. В кръвта на здрави хора нормална концентрацията на този хормон 230-750 нмоль/л;
 • адреналин и норадреналин – важните елементи, влияещи върху дейността на нервната, психически, сърдечно-съдовата система. Защо да се явя на тези анализи? От тяхното ниво зависи кръвното налягане, състоянието и функционирането на кръвоносните съдове, моторика СЧ. Нормални показатели на адреналин – 1,92–2,46 нмоль/л, норадреналин – 0,62–3,23 нмоль/л;
 • альдостерон участва в регулиране на важни процеси на физиологичен разтвор и водния обмен. Ако концентрацията на веществото подобрена, има смисъл да се подозира наличието на злокачествени тумори в тъканите на надбъбречната жлеза, цироза на черния дроб, заболяване на сърцето и кръвоносните съдове.

Първо трябва да се запознаете с правилата, като дарят кръв за хормони, за да получите добри резултати. В този случай, ще вземат неща от виена сутрин на гладно. Ако се притеснява въпроси, възможно ли е да се пие вода или дим, то отговорът е – не е, защото това също може да повлияе на крайния резултат.

READ  Премахване на съдови звездички или купероза на лицето с лазер

Анализ на половите хормони

Много важни показатели за здравето на организма е нивото на половите хормони.

Как правилно да ги дари? Придържайки се към общите правила. Специална диагностична стойност на това изследване е, ако се извършва прегледи на пациенти, които не могат да заченат дете. Анализира хормонален фон на двамата партньори.

Как правилно да дарят кръв в половите хормони, казва лекуващият лекар:

 1. Тестостерон – вещество, което отговаря за сексуалната сила на мъжете, развитието и функционирането на половите органи. В кръвта на представителите на силния пол, концентрацията на този хормон е в рамките на 2 до 10 ng/мл. За жени се считат за нормални показатели от 0,2 до 1 ng/мл. Ако тази цифра е по-висока, от представители на нежния пол могат да празнува тези проблеми, като забавен растеж на млечните жлези, интензивен растеж на косата на лицето, безплодие.
 2. Естрадиол. Вещество, което участва в продуцировании на женските полови клетки, регулира важните процеси в период от света на детето. Колко трябва да се съдържа това вещество, се определя от времето и фазата на менструалния цикъл. Най-високата концентрация на хормона при жените в лутеалната фаза – 440-575 пмоль/л. Трябва да се следи нивото на естрадиол редовно. Спад може да се говори за неправилно функциониране на яйчниците, високи – за наличието на рак в тези органи.
 3. Прогестерон. Концентрацията на въпросното вещество се определя при депозиране на материала на хормони. Обхват на нормата е много широк, тъй като съдържанието на други полови хормони при жените. Основната функция на прогестерон – осигуряване на пълноценен работата на половите органи.

Човешкото тяло – стройна, ефективна система, механизъм, който работи постоянно. Хормоните изпълняват много важни функции в регулиране на този механизъм. Тяхната нормална концентрация на свидетелства за задоволително състояние на здравето на човека.

Ако се наблюдават отклонения, трябва да преминат на цялостно проучване, за да се открият причините, които разкриват на ранен етап на заболяването и да се вземат мерки за успешното и ефективно да го излекува.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close