Тестове за рак на панкреаса и възможни заболявания орган

Смущения в работата на задстомашната жлеза, в резултат на различни фактори стават причина за развитие на определени заболявания. За идентифициране на възможни заболявания на задстомашната жлеза поръчка на тестове. Как се провери правилното функциониране на панкреаса?

Панкреаса е железистый орган, който е альвеолярно-трубчатое сграда и е покрит с тънка капсула. Желязото играе важна роля в гомеостазе на организма в процеса на храносмилането. Намира се в забрюшинном пространството зад стомаха и има продълговата форма. От стомаха се отделя сальниковой чанта. Споделя задстомашната на три части: тяло, глава и опашка.

В панкреаса са вътрешни канали, в които ще са на панкреаса сок. Те се свързват в един голям, който се отделя в дванадесетопръстника. При повреда на някоя част на гърдата, а други да поемат нейните функции.

Основните функции на задстомашната жлеза в организма:

 1. Храносмилателната функция. Осигурено смилаема храна. Произвеждан от ензими сок, разгражда храната на малки компоненти. В резултат на вещества навлизат в кръвта и така достигат до отделните части на тялото.
 2. Гуморальная функция. Произвежда се с помощта на хормони и в процеса на привеждане на различни вещества идват на органи. Освен това се регулира количеството идваща сок.
 3. Экзокринная функция. В панкреаса се случва производство на ензими, които при поглъщане в храносмилателния тракт разлагают хранителни вещества.
 4. Ендокринната функция. Извършва острови Лангерганса и е да се дадат панкреатического сок. Освен това се отделя хормона инсулин, който поддържа нивото на кръвната захар в нормални нива. Ако е нарушена ендокринната функция, това е причина за развитие на захарен диабет.

Това са основните функции, които изпълнява панкреаса. Нарушението на една от тях допринася за развитието на заболявания на този орган.

Определяне на анализ на

Смущения в работата на панкреаса винаги се характеризират с появата на неприятни симптоми. Обикновено в нарушение на функциите на панкреаса показват следните симптоми:

 • Болка в областта на эпигастрия опоясывающего характер.
 • Повишаване на отделяне на слюнка.
 • Гадене.
 • Повръщане.
 • Оригване.
 • Повишено газообразование.
 • Намаляване на апетита.
 • Диария.

Изброените симптоми е повод да отидете на лекар, за да направите необходимите тестове, тъй като те показват влошаване на функциониране на панкреаса. При продължително протекающем процес е нарушено храносмилане на храната, в резултат на което тялото недополучает необходимото количество белтъчини, въглехидрати, мазнини и други елементи.

Самолечение да се отдадете е строго забранено, тъй като може да предизвика развитие на сериозни усложнения. Трябва да се обърнете към гастроэнтерологу при поява на тези симптоми.

READ  Недостатъчност на надбъбречната кора: симптоми, лечение и прогноза

Характеристики на обучение към анализам

Тестове за изследване на състоянието на задстомашната жлеза трябва да се явя, при спазване на всички препоръки на лекаря:

 1. Тестове под наем в сутрешните часове на празен стомах. Преди да се откаже от пържени, мазни храни, алкохолни напитки. Трябва да се откажат от продуктите, повишаващи газообразования: боб, грах и т.н.
 2. При склонностях до запек 2 часа преди изследване трябва да се вземат сорбент под формата на активен въглен, лактулозы, полисорба и др
 3. Забранено е пушенето на 1 час до оградата на кръв.
 4. Също трябва да се изключат всички упражнения, тъй като това може значително да повлияе на резултатите от този анализ.
 5. Жените преди събирането на урина трябва непременно да предприеме хигиена на половите органи.
 6. За анализ на урината трябва да се съберат средна порция урина в стерилен контейнер.

Тези прости съвети трябва да се спазват, тогава може да се получи достоверна информация, въз основа на които лекарят ще определи тактиката на лечение.

Видове анализи и тяхното разшифроване

За диагностика на заболявания на задстомашната жлеза трябва да преминат на общ и биохимичен анализ на кръвта. Тези анализи се предават при съмнение за различни възпалителни процеси в тялото.

Обикновено при някаква патология се наблюдава увеличаване на левкоцитите, билирубин, глюкоза, С-реактивен протеин, трипсин, липаза. Биохимия помага да се определи колко силно нарушена функция на панкреаса и на тази основа да се избере тактика на лечение.

Обаче освен това има и редица други тестове, които позволяват да се диагностицира точно за заболявания на задстомашната жлеза. Такива анализи са:

 • Анализ на алфа-амилазу. Нормално съдържание на амилаза в кръвта трябва да бъде в рамките на 0-53 iu/l. При повишаване на показателя може да се диагностицира остър или хроничен панкреатит, запушване на канал жлеза, камъни в панкреаса и т.н. Ако количеството е под нормата, това показва ниско производството на този ензим. Причините за това състояние могат да бъдат следните: пълен панкреонекроз, вродена патология, обширно разрушение на панкреаса.
 • Копрограмма. В каловых масите в норма трябва да присъства на променените влакна. Ако се наблюдават нормалните влакна, това е доказателство за намаляване на образуването на стомашно-чревния сок, в резултат на месни продукти лошо се усвояват. Такива наблюдения могат да посочат, панкреатит. Нишестето трябва да е напълно расщепляться, затова и не присъства в изпражненията. При откриване могат да се диагностицират хронична форма на панкреатит или синдром на малабсорбция. В каловых масите могат да обнаруживаться хаотичен парчета храна, цвета на изпражненията става сив.
 • Анализ на урината. Концентрацията на амилаза в норма е 20-100 iu/л. на нивото На амилаза може да се съди за степента на възпалителния процес в панкреаса.
 • Анализ разпределени слюнка. Тази процедура е насочена към определяне на амилаза. При повишаване на показателя се диагностицира по време на остро, а при понижаване – хронична.
 • Проба Ласуса. Това е изследване, при който се определят брой на аминокиселини и дейността на амилаза в урина.
 • Прозериновый тест. В хода на изследването пациента се инжектира доза прозерина и на всеки 30 минути контролират съдържанието на амилаза в урина. Ако нивата на амилаза се увеличава в 2 пъти и не се връща в норма през 2 часа, то това е ясен признак на панкреатит. При склероза на тъканите орган концентрация на амилаза не се променя след въвеждането на прозерина.
 • Эластазный тест. Позволява да се определи съдържанието на эластазы – ензими на панкреаса. Изследването се провежда иммуноферментным метод. За анализ се събират изпражненията.
READ  Основни причини за възникване на свободна течност в малкия таз, симптоми и начини за лечение

За точно определяне на патология и причините за възникването му се назначава ултразвуково изследване на панкреаса, компютърна томография, лапоратомия и др

Изследвания на хормоните на панкреаса

Благодарение на хормони на задстомашната жлеза, се случва стартиране на различни процеси в организма.

Основните хормони на панкреаса:

 • Инсулин. Полипептидный хормон, който спомага за намаляване на нивата на глюкоза в кръвта. В организма се подобрява усвояването на глюкозата, синтеза на протеини и мастни киселини. Ако органът функционира правилно, концентрацията на захар в кръвта, ще бъде в рамките на нормалното. При определени нарушения на съдържанието на захар може да падне до критично ниво. В този случай под наем анализ на инсулин.
 • С-пептид. Това е протеинова вещество, което се образува заедно с инсулин. Анализ на свързващ пептид позволява да се определи, като синтеза на инсулин и въглехидрати в кръвта. Ако този хормон не е достатъчно, след синтез на глюкоза не се случва и не се натрупва в организма.
 • Глюкагон. Това е полипептид, който увеличава количеството на кръвната захар, т.е. изпълнява функцията на противоположната инсулин. Глюкагон се активира разграждането и изхвърлянето в кръвта на мускулен гликоген, ензими, които разграждат мазнини.

Освен това, задстомашната жлеза се открояват гастрин, амилин, са на панкреаса полипептид. При диагностициране на различни заболявания на панкреаса специално внимание се отделя хормони, които се открояват този орган.

Заболявания на панкреаса

За всички заболявания на задстомашната жлеза е характерно нарушение на храносмилането. Най-често срещано заболяване, което засяга панкреаса – панкреатит. Това е тежко възпалително заболяване, при което тръбите жлеза сдавливаются, и скапливаемый сок дайджест тъкан на органа.

READ  Какво е това - GGT: описание на ензима, определяне на анализ и оценка на резултатите от проучването

За панкреатит се характеризира с распирающая болки в корема, повръщане с примеси на жлъчката, бледост на кожата, признаци на интоксикация, петна във формата на кръвоизливи в стомаха и др

Хронична форма на панкреатит показва на прогресирането на болестта, и нормалната тъкан на органа заменя съединителната. Основната причина за преминаване панкреатит в хронична форма е злоупотреба с алкохолни напитки. Характеризира се с остри периоди и ремиссией.

По-сериозна патология е рак на панкреаса.

До предраковым състояния включват кисту, доброкачествени тумори, хроничен панкреатит. В повечето случаи протича безсимптомно и видими проблеми с храносмилането не възниква.

Но с прогресиране на заболяването се появява болка, отдающая в гърба, с настъпването на нощта. Освен това се развива жълтеница, намалява апетита, кал става обесцвеченным. От съществено значение в профилактиката и лечението на заболявания на задстомашната жлеза е хранителна диета. Тази категория лица трябва да се консумират определени храни.

Полезно видео на Първите признаци на заболявания на панкреаса:

Диетично хранене не трябва да включва яденето на мазни видове риба, мазни бульони, подправки, шоколад, кисели ябълки, гъби, алкохолни напитки. Всички ястия трябва да се готви на пара или да се готви без добавяне на подправки. В храната трябва да присъстват на здравословна храна и хранене трябва да бъде не по-малко от 4-5 пъти на ден. Навременното обръщане към лекар, правилното хранене и здравословен начин на живот — всичко това ще помогне да се предотврати развитието на много заболявания.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close