Тестове на урината по време на бременност: видове, норма и отклонение от нормата

Бременни жени почти на всеки две седмици изпращат дари анализ на урината, по който лекарят определя общото състояние на организма и от това как тя понася бременността. В повечето случаи анализи винаги са нормални, но има и отклонения, които говорят за някои нарушения.

Тялото на жената по време на бременност е подложен на огромни натоварвания, и не винаги той добре го понася. Най-много страдат бъбреците, тъй като те трябва да изведе на много повече вредни вещества, отколкото винаги.

Матката с всяка седмица се увеличава по размери и постепенно започва да оказва натиск върху бъбреците. Понякога заради този натиск те престанат да работят така, както това се изисква от организма. И няколко процента от жените могат да развият дори сериозни заболявания на бъбреците.

Общ анализ на урината – това е един от най-често предписваните видове лабораторни изследвания, който позволява бързо да се определи състоянието на бъбреците и при необходимост да се започне да се вземат мерки. Този анализ се отдава на бременната жена преди всяко планирано прием при гинеколог.

Единственият начин да се следи за състоянието на бъбреците — това е периодично да се явя на урината.

Така лекар, след разглеждане на резултатите, може с точност да се каже, има ли отклонения или ги няма. Например, ако в урината при жената се появи ацетон, това говори за проблеми с черния дроб, които в последствие ще доведат до токсикозу. Също така, д-р сморят на нивото на захар, протеини и т.н.

Някои жени не преминават в урината, защото смятат, че това е безполезна загуба на време. В действителност, това е задължително, или в противен случай лекарите могат да прегледате започна отклонения навреме, за да не се окаже медицинска помощ. Заради това, което може да пострада не само майката, но и бъдещия си дете.

Подготовка за отдаване на анализ на урината

Не много хора знаят за това, че ако не се подготвят за отдаване на анализ, може да се получи фалшиви резултати, и като следствие, вълнение и понякога дори не е необходимо лечение.

За да получите точни резултати, е необходимо:

 • В навечерието, преди да бъдат раздадени анализ силно перенапрягаться. Не е необходимо да се организира пролетно почистване, пазаруване или разходка в спортна зала (дори и на йога). Всяка прекомерна физическа активност води до появата на протеин в урината.
 • Изключи солено, пържено, пикантно, защото точно тези ястия могат също да допринесат за поява в урината на излишен протеин.
 • Да се използват за събиране на урина е най-добре със стерилен съд. Ако нямате възможност да отидете в аптеката и купи сега, специално подготвен простерилизованную буркан за събиране на урина, а след това е добре да се вземе малка от под бебешка храна и измийте я със слаб разтвор на сода за хляб.
 • Събиране на урината трябва само сутрин, веднага след събуждане. Това трябва да е така, защото точно по това време ще бъдат видими за всички отклонения. Много се обръща внимание, че утринна мока е различно от дневна по-остър мирис и цвят. Това е така, защото бъбреците работят малко в друг режим. И точно по такъв урината може да се види отклонението.
 • Преди да започне събирането на урината, трябва да се измие добре. Някои лекари съветват жените да вградите във влагалището памучен тампон само с една цел, за да подчертае не попадат в буркан.
 • Изпълни буркан необходимо средна порция урина. За това, буквално в първите няколко секунди, за да уринирате в тоалетната чиния, а след това в контейнера. И не е нужно до горе да запълни буркана, половината е напълно достатъчно.
READ  Анализ на урината на резервоар за посев: определяне и възможните резултати

По време на транспортиране на анализ в лабораторията, трябва да бъдат колкото е възможно спретнат, за да буркан с анализи не встряхивалась и не се е образувал пяна. Често именно поради такава се разклаща и образува пяна резултати се получават неточни.

Освен това, най-добре е да достави тестове в продължение на два часа след събирането им. В противен случай те могат също така и да покаже фалшиви резултати, и ще се наложи още веднъж отново да вземе.

Показатели за анализ на урината

След като жената премина тестове в лабораторията провеждат своите изследвания, и вече по-близо до обяд, тя може да се получи резултат.

В резултатите ще бъдат отразени следните показатели:

 • Количеството на урината
 • Плътност, която е пряко зависи от това, колко в нея разтворени вещества
 • Цвят
 • Прозрачност
 • Киселинността
 • Наличието на протеин
 • Глюкоза
 • Билирубин
 • Уробилиноген
 • Кетоновые на тялото
 • Червените кръвни клетки
 • Lactic
 • Епителна клетка
 • Бактериите
 • Сол

В идеалния случай, всеки от тези показатели трябва да бъде в норма. Но малки отклонения, разрешени по силата на индивидуалните особености на организма на всяка жена.

Киселинността и плътността на

При оценката на киселинността на урината трябва да се обърне внимание на това, как се храни бременната жена. Ако тя не се придържа към правилното хранене и употребата на мазни, пикантни храни, а след това количеството на киселинност може да се увеличи.

Нормални показатели смятат цифри от 4 до 8, но само в случай, ако анализът на свеж и доставени не по-късно от два часа след прибиране на реколтата.

Повишаване на киселинността може да свидетелства за нарушения в работата на бъбреците или паращитовидной жлеза. Ако киселинността на обратното понижи, то най-вероятно при жените, дехидратация, повишена телесна температура, недостиг на калий.

Лекарите се обърне специално внимание на наситеността на урината. При бременната жена в норма плътност трябва да бъде в рамките 1010 – 1025 г/л.

В случай, плътност ще бъде по-висока 1025 г/л, това говори за наличието в него на глюкоза, протеини и други вещества, които повишават плътността. В случай, че количеството е по-малко 1010, това говори за проблеми с бъбреците, нарушение на производство на хормони и т.н.

Lactic в урината

Специално внимание се отделя на лейкоцитам в урината при жената, тъй като им присъствие говори за наличните възпалителни процеси. Така че, нормално при бременни жени трябва да бъде не повече от 6 левкоцити на зрително поле. Ако говорим за разширен анализ на урината (по Nechiporenko), този тук ще ги преди 2000 за един милилитър.

READ  Дешифрирането на простатспецифического антиген при мъже: норма и отклонение от нормата

В случай, че се наблюдава увеличение на тези цифри, а след това лекарят може да има съмнения за инфекция в пикочно-половата система, защото lactic се появяват само в случай, когато тялото се бори с инфекциите. Ако възпалението не е силно и в урината, установено от 10 до 15 левкоцити в полето рения, тогава лекарят може да почака малко, или да поиска да се върне на същия анализ.

Ако броят на левкоцитите в полето на видимост се увеличава на 40, а след това казва за пиелонефрит.

Това заболяване често се среща при жените в позиция, тъй като матката натискане на бъбреците и сдавливает, така токсините се натрупват и тялото се увеличава, а заедно с това и прониква инфекция. В случай, че е била открита в урината до 10 на белите кръвни клетки, това може да говори за лош подготовката преди да бъде предаден за анализ, а именно лошо подмывании.

Белтък в урината

Лекари също обръщат специално внимание на наличието в урината на белтъци. В норма той изобщо не трябва да бъде. Но се допускат не повече от 0, 033 грама на литър. В лабораториите също е с повишена чувствителност, тази граница се измества до 0, 14 грама на литър.

В повечето случаи белтък в урината има за причина физическо натоварване снощи, стрес, силни емоционални преживявания. В този случай, ако се върне на същия анализ, протеина ще изчезне. Но понякога причината се крие много по-дълбоко, а именно проблеми с бъбреците.

Най-честата болест, която води до повишаване на белтък в урината, се нарича пиелонефрит.

Пиелонефрит това е инфекциозно възпаление на бъбреците, по време на които се повишава температурата на тялото, силно ме боли кръста, а също и има общо неразположение, слабост. Освен увеличеното съдържание на протеин, също се наблюдават още и lactic. При съмнение за пиелонефрит спешно трябва да се заведе бременната жена в болница.

Понякога повишено съдържание на протеин в урината говори за късен токсикозе. Това е много опасно явление, по време на които се повишава кръвното налягане, порази силно главоболие, гадене, а понякога дори и повръщане. Симптомите са абсолютно същите, както и при ранна токсикозе. Само ако е в началото на времето е норма, а по-късно – отклонение, което може да доведе до негативни последици, а понякога дори с летален изход.

Какво още трябва да се явяват на тестове по време на бременност, може да научите от видеото.

Кетоновые на тялото

Кетоновые на тялото се появяват само в случаите, когато в тялото попадне инфекция. И кръг заболявания доста тесен.

В норма на кетонни тела не трябва да бъде, така че дори леко увеличение трябва да се обърне внимание на това на вашия лекар.

Понякога по време на токсикоза в началото на бременността кетоновые на тялото могат да се появят само защото се случва тежко обезводняване на организма, придружена от силно повръщане. Ако жената преди бременността е открит диабет, след появата на кетонни тела по време на него се говори за ескалация.

Бактерии в урината

Присъствието на бактерии в урината – много често срещано явление, тъй като имунната система е отслабена и почти не е в състояние да се защитава от проникване в него злонамерени организми. Най-често в урината се появява бактерия, която говори за наличието на пиелонефрит.

READ  В12 дефицитная анемия: анализ на кръвта, причини, лечение

В случай, че в урината са открити бактерии, но при това ниво на белите кръвни клетки остава на същото (нормално) ниво, а след това казва за цистит. Освен това, ако появата на бактерии в урината не е придружено от никакви симптоми у бъдещите майки, това не значи, че всичко е добре. Бессимптомная бактериурия — често срещано явление. Опасността се състои в това, че благодарение на този поток, нито лекар, нито пациентката нищо не забелязват, бактерии се размножават и с течение на времето да проникне в бъбреците.

В случай, ако бактериите се намират в урината заедно с лейкоцитами, то това е пряко доказателство за проблеми с бъбреците, на които не може да не обърне внимание.

Анализ на урина за Nechiporenko

Има случаи, когато при общ анализ на урината няма промяна, а състояние на жената удушается. И тогава един лекар дава направление на повторен анализ, но вече по Nechiporenko. Този анализ предполага изследване само на червените кръвни клетки и lactic.

Така, lactic трябва да бъде в рамките от 2000 на милилитър, а червените кръвни клетки – до 1000 на един милилитър. Процесът на събиране на урина е абсолютно същото, както в случай с редовен анализ. Разликата е само в това, че в лабораторията за изследване на урината е малко по-различно.

По-рано анализ на Nechiporenko назначавали само в случай на съмнение за сериозни заболявания, но сега лекарите се презастраховат и пращат бременните на втори отдаване дори и при всяко съмнение за възпаление.

Всички гинеколози твърдят, че трябва да се явя на анализ на урината по време на бременност. Норми, в рамките на които трябва да бъдат анализи, говори за добро състояние на организма. Но в този случай, ако има макар и малки, но отклонения, и при това, те са забелязани своевременно, може да се проведе лечение, и да се отървете от негативните последици в бъдеще.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close