Повишен билирубин в кръвта: причини и възможни заболявания

Анализ на кръвта — важно средство за диагностика на много различни заболявания и патологични състояния на организма. Основната течност в човешкото тяло е носител на обширна информация благодарение на съдържанието в нея на различни вещества, нивото на които може да е сигнал както за правилното функциониране на всички органи, така и за наличието на различни проблеми.

Едно от тези вещества е билирубин — пигмент, който може да посочи за развитието на много болести. Навременното откриване на промените в нивата на билирубин е относително норми помага за диагностициране на редица заболявания и за предотвратяване развитието на усложнения и тежки последици.

Повишен билирубин в кръвта, причините за което са причинени от нарастването на индиректен билирубин, който се диагностицира с помощта на провеждане на биохимични анализ на кръвта. За да получите точни данни, пробват се отдава изцяло на гладно, най-добре е през нощта време. За това последното хранене трябва да е употреблена не по-късно от 8 часа преди посещението на лабораторията.

В навечерието от менюто се изключват тлъсти, пържени, пушени и пикантни, алкохол, намаляване на пушенето. Трябва да се избягва физическо и психическо преумора, напрежение. Преди самото изследване не се препоръчва да се пият най-малко в продължение на четири часа до оградата на кръв.

Нормални показатели на билирубин трябва да бъдат следните :

 • Директен билирубин — до 4.3 мкмоль/л.
 • Косвени, или свободен билирубин — 17,1 мкмоль/л.
 • Общ билирубин — от 8,5 до 20,5 мкмоль/л.

Повишаване на нивото на билирубин в кръвта — не е заболяване, а само симптом е индикация за това, че в организма има съществено неблагополучие. За начало лечение и правилното му извършване е необходимо да се разкриват непосредствени причини за растежа това вещество и локализиране на източника на болестта.

Описание на билирубина и причините за неговото подобряване

Билирубин е пигмент, който има жълто-зелен цвят и е в състояние боядисани тъкани в съответните жълти нюанси. Той се образува в кръвта като резултат на разпад на хемоглобина. В големи количества билирубин се намира в жлъчката, което и обуславя нейното характерния зеленикаво-жълт оттенък. Увеличение на размера на билирубин в кръвта е знак за опасно, тъй като показва наличието на заболявания на кръвотворните органи или проблеми с работата на черния дроб.

Повишен билирубин в кръвта, причини, които са свързани с органични лезии, може да доведе до опасни последствия за здравето на човека. Червени кръвни клетки — червените кръвни клетки — превоз на хемоглобин като основен носител на кислород от белите дробове до всички органи и клетки на организма. Застаряването или увреждане на червените кръвни клетки да се разпадат в черния дроб, костния мозък или в далака. При това се освобождава хемоглобин, се окислява и се превръща в билирубин.

Тъй като това вещество е опасно за организма, особено за централната нервна система, специални чернодробни ензими веднага се включват в работата по негова помощ билирубин. В този си вид тя обезвреживается и получава името директен билирубин. Това вещество се отделя заедно с жлъчката изпражненията, завъртане го в по-тъмен цвят. При нарушаване на отделянето на билирубина кал обесцвечивается и става като восък.

Директен билирубин е безвреден за здравето, тъй като той е в свързан вид. Но в тези случаи, когато ферментная система на черния дроб не се справя с обработването само высвобождающегося билирубин, който се появява много опасен и отровен косвени билирубин.

READ  Общ анализ на кръвта при жените: норма показатели и причините за отклонение

Сред основните причини, които причиняват нарастване на билирубин са следните:

 • Твърде бързо темпо разрушаването на червените кръвни клетки. Автомобилът ускорява разрушаването на червените кръвни клетки най-често се провокира хемолитична анемия. Тя е на вродени или придобити и изискват внимателно отношение към здравето на пациента и правилното лечение. Придобити анемия могат да провоцироваться прием на някои видове лекарства, автоимунни заболявания, малария и други опасни болести.
 • Заболявания на черния дроб, които пречат за рециклиране на ензими от това вещество. Заболявания на черния дроб (хепатит, цироза и рак, алкохолизъм, болест на орган, външните провокирани някои медикаментозными средства) водят до нарушения на производство на ензими, обработващи нивата на билирубина и превръщането му в пряк. Като следствие, расте нивото на индиректен билирубин, опасни за здравето.
 • Проблемите с изтичане на жлъчка. Прием на някои медикаментозных лекарства може да се отрази негативно върху състоянието на кръвта, работата на черния дроб и жлъчния мехур. Хората с вече налични проблеми в тези органи следва с особено внимание да се отнасят към избора на лекарства и тяхното използване, винаги предупреждават медици за наличието у него на заболявания и никога да не се лекуват сами, без лекарско лекарства от лекуващия лекар.
 • В някои случаи причина за увеличение на билирубина може да недостигът на витамин В12. Такива болни се оплакват от силна слабост, чувство на умора, плаче и раздразнителност, световъртеж и нарушения на паметта, при тях е бледа отпусната кожа и елегантен език.
 • Наличието на пациента червеи също може да стане причина за повишаване на нивото на билирубина. Това състояние се причинява от факта, че хелминти потискат работата на вътрешните органи, понижават нивото на витамини в организма на пациента, особено витамини от група В, а също така тя може да бъде свързано с проникване на глисти в черния дроб, жлъчните пътища.

В редица ситуации могат да се празнува веднага няколко причини за развитие на заболяването, които са свързани помежду си. Например, проблеми с черния дроб са свързани с нарушаване на работата на жлъчния мехур, което може да бъде предизвикана от наличието на червеи, холециститом, камъни, възпалителни процес или хронична алкохолна, медикаментозна интоксикация. Тези състояния може да попречи на процеса на диагностика и откриване на източника на заболяването.

Симптоми, опасни признаци и възможни усложнения

При ръст на билирубина, свързани с работата на далака, при болния се наблюдава увеличаване на този орган, болки и тежест в лявото подреберье, където се намира орган, чувство за постоянна умора, главоболие, неприятна болка в сърцето, покачване на температурата до високи стойности, силно потъмняване на урината до почти черен цвят. Тя е характерна за хемолитична анемия, игнорира които в никакъв случай не може да бъде. Изисква задължително лечение за медицинската помощ, в противен случай може да започне да се отрека от вътрешните органи.

Повишен билирубин в кръвта, причини, които са свързани с нарушение на работата на черния дроб, най-често се проявява с гадене, нарастващата след прием на мазни или пържени храни, отрыжкой, тази на киселини в стомаха, горчивина в устата, намаляване на апетита и спад на работоспособността, повишена температура на тялото, силна желтухой — промяна оцветяване на кожата покрива и лигавиците.

Проблеми с работата на жлъчния мехур може да предизвика колики, силна болка в горния десен квадрант, гадене и повръщане, включително и жлъчката, за да промените цвета на изпражненията и урината.

Опасни симптоми е жълтеница, повръщане и силни болки. Тези симптоми може да се говори за опасно състояние на черния дроб, развитието на хепатит, цироза и дори рак на вътрешните органи.

READ  Изследвани за инфекция на мъжете: видове и тяхното разшифроване

Методи за нормализиране на билирубина

Когато се установи повишен билирубин в кръвта, причините за което са причинени от проблеми с черния дроб, лечението му е основно свързана с прием на специални ензимни препарати, предназначени да се свързват свободен билирубин и неутрализиране на отрицателното въздействие върху организма на болния.

Също така, за да поддържа черния дроб и жлъчния мехур, нормализиране на тяхната работа и за възстановяване на щети лекарите предписват редица лекарства, включително и физически, от растителен произход. Те благоприятно влияят на функционирането на тези органи, допринасят за възстановяване на работа на жлъчните пътища, регенерацията на засегнатата тъкан на черния дроб.

При холецистит на пациента се изисква приемането на специални лекарства, които допринасят за отделянето на жлъчката и нормализиране на процеса.

Много важен начин за въздействие върху нивото на билирубина и състоянието на черния дроб, жлъчните пътища и мехур е правилната диета:

 • В нея се ограничава до използването на много мазни, пържени, пушени, изкуствена и пикантни храни напълно изключва алкохол, намалява прилагането на высокобелковой храна.
 • В менюто трябва да се увеличи количеството на течността, в това число и различни сокове, компоти, морсов.
 • Храненето трябва да бъде балансирано, с достатъчно съдържание на калории и високо ниво на които влизат витамини и минерални вещества за поддържане на баланса в организма.

При ниски нива на повдигане на билирубин може да се прилага фитотерапию. С тази цел се използват настойки и отвари такива лекарствени растения като лайка, motherwort, безсмъртничета, жълт кантарион и бял трън. Особено полезно е последна растение. Семена от бял трън притежават меко жлъчегонно и болкоуспокояващо действие, помагат за регенерацията на тъканите на черния дроб, възстановява нейната нормалната работа и експлоатация.

За намаляване на интоксикация и извеждането от организма на пациента на отровни неговите продукти се използва интравенозно вливане на глюкоза и други инфузионни на лекарства. Те допринасят за сключването на голямо количество свободен билирубин, който намалява остра интоксикация. Този метод е много ефективен и позволява бързо да се отърве от голям брой токсични вещества в организма при изключително тежки, живото-застрашаващи заболявания.

Повече за причините и симптомите на жълтеница може да научите от видеото:

Фототерапия широко се използва за лечение на новородени, при които са диагностицирани с високо ниво на билирубина, особено при хемолитична болест. Но фототерапия може да помогне и за възрастни. При облъчени сини лампи свободен, или непреки билирубин се свързва и се превръща в своята сигурна форма — директен билирубин. Това вещество не оказва токсично действие върху организма и свободно да се отделя от него, заедно с изпражненията. Това е най-сигурният и физиологичный начин отделянето на свободен билирубин, но той не засяга основната причина за появата на това вещество в кръвта в застрашителни количества. Затова техника най-често се използва като спомагателен.

Освен диета, на болните се препоръчва да се използват различни средства за пречистване на организма от опасни токсини. Освен обилно пиене се препоръчва да се използва активен въглен, специални гелове или суспензия за свързване на токсините и тяхното отстраняване от организма. Добър ефект при лечение може да се постигне само с помощта на интегриран подход и съвестно да следваме предписанията на лекаря, спазване на диета и правилен начин на живот.

READ  Алергия към пилешки протеин: симптоми, лечение и усложнения

Повишен билирубин при бременност

В повечето случаи причините за повишен билирубин в кръвта при бременни имат физиологична причина. Растящият плод на натиск върху вътрешните органи на жената и може да попречат на нормалното изтичане на жлъчка и исправному функциониране на черния дроб. В този случай нивото на билирубин може да се увеличи, но не на заплахи за здравето нива.

Съвсем друго нещо е, ако причината за повишаване на билирубина са такива заболявания като холецистит, запушване на жлъчния канал камък, хепатит, хемолитична анемия и някои други.

В случай на откриване на опасни заболявания, лечението трябва да бъде взето в кратки срокове, тъй като на свободен билирубин изключително токсичен и може да повлияе отрицателно върху здравето както на плода, така и на майката.

При бременност лекарите се опитват да изберете най-простите методи, които помагат за поддържане на бременността, минимално да повлияе на състоянието на плода и майката.

При някои заболявания може да се наложи оперативна намеса, например, ако сте бременна настъпи запушване на канал с камък и възпаление на жлъчния мехур, заплашително лаг и разлитием жлъчката.

Повишен билирубин при новородени

При раждането детето може да се покаже пожълтели кожни воалите и лигавиците и висок билирубин. Това може да бъде проява на така наречената неонатална жълтеница. Това е физиологично състояние, което по принцип не е опасно за здравето на бебето и се провежда самостоятелно. Временна жълтеница се нарича подмяна на фетального хемоглобина на бебето «възрастните» си аналог. И това състояние възниква и поради несъвършенства още окончателно не формира и не е нормално функциониращ ензим система на новороденото.

Далеч по-опасно повишен билирубин в кръвта, причини, които са свързани с хемолитична болест на новороденото. Я причинява резус-конфликт — несъвпадение на група кръвта на плода и майката. В този случай заболяването може да се прояви не веднага, но се развива много бурно и носи огромна заплаха не само за здравето, но и живота на бебето. В майчинство домове обикновено веднага след раждането новороденото се вземат проба кръв за наличието на билирубин.

Ако цифрите заплашително, бебето се поставя под специална синя лампа.

Такова облъчване ликвидира застрашаващи симптоми и спасява бебето от евентуални проблеми със здравето.

Бързо обжалване на медицинска помощ дава възможност да се промъква потенциалното заболяване в най-ранния етап на своето развитие, бързо се неутрализира вредно въздействие висок билирубин и да се лекува заболяването, без усложнения и опасни последици за здравето.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close