Описание бактериоскопического метод на изследване и видове

Както подсказва името, бактериоскопический метод на изследване, се състои в това, че материалът проверяват чрез микроскоп на предмет наличие на патогенни бактерии. Този метод е доста проста и не се изисква много време, сложно оборудване или големи разходи.

Първо да вземат материал за изследване. Това може да бъде тъкан или течност, всеки материал, в който, както се очакваше, е най-голямо количество микроби. Често този анализ се извършва при възпалителни заболявания или подозрения към тях. Например, правят бактериоскопию урина, кръв, фекалии, храчки, намазка от уретрата или влагалището, както и вземат проба гнойта от раните или на очите при конюнктивит, от ухо при гнойном отите и т.н.

След като нещата се контролират внимателно в микроскоп, настъпва следващият етап – идентифициране на микробите.

За съжаление, не винаги може да е вярно да се определи вид и род бактерии при това проучване. Често те са подобни или същите се променят под действието на антибиотици, а също и концентрация, може да бъде неадекватно. Така че в такъв случай на смяна на бактериоскопии идва бакпосев. Материал се поставя в специална хранителна среда, която се разработва въз основа на информация, получена при бактериоскопическом проучване. Там микроби покълнат, да ги проучват и проверяват на реакция към антибиотици. Този метод е много по-дълъг, но по-информативен.

Безспорен предимство бактериоскопии е бързина и достъпност.

Това е много важно при такива сериозни заболявания като малария, когато трябва бързо да се открие причинителя. Сега възможностите на този метод значително увеличен. Напредъкът не стои на едно място, появили са се нови лекарства и серуми, които ни позволяват да се идентифицират и разпознават голям брой бактерии. Той позволява да се установи бактерията, предизвиква туберкулоза или пневмония, в мокроте, различни чревни инфекции, като дизентерия, в кале. Понякога други методи за да се постави диагноза е просто невъзможно. Въпреки това, най-общо, това е преглед или индикативни метод, който само ви позволява да се подготви бакпосев. При някои възпалителни заболявания на бактериоскопия не се използва изобщо.

Бактериоскопический метод в гинекологията

Всички жени поне веднъж в живота си трябваше да се явя на намазка на анализ. Това се прави за изясняване на диагнозата, ако подозират някакво възпалително заболяване, или за профилактика. Бременните се отдава му се провалят. Подобен анализ може да разкрие наличието на патогенни бактерии.

Тампон от вагината се разглежда под микроскоп, в него се разкриват различни бактерии и гъбички, които могат да причинят заболяване.

Тампон може да се вземе не само от влагалището, възможни са и други варианти:

 • От уретрата. Намажете вземат с помощта на стерилен тампон, който се инжектира кожата в дълбочина и след това незабавно се поставя в стерилен затворен съд.
 • От влагалището. Тази процедура е позната на много хора. Тампон се взема с помощта на шпатула и веднага се нанася върху стъклото.
 • От маточната канал. Това е процесът е малко по-сложен, тъй като тампон се взема от по-дълбока област. Това се прави с помощта на гинекологични огледало и тампон.
READ  Эктодермальная дисплазия – основни признаци на генетично заболяване

Не винаги може точно да се изведат на микроби при такъв метод на изследване, понякога без бакпосева не може да направи. Този метод е позволено да разкрие дори и тези бактерии, които се намират в малки количества.

В мазке могат да бъдат микроорганизми, които не причиняват вреда, те създават естествена микрофлору на влагалището.

Така че бациллярная среда е в норма, но при откриване на кокков може да се говори за наличието на възпаление. Се взема предвид и броя на белите кръвни клетки в мазке. Ако тяхното количество отровни, голяма е вероятността, че има възпалително заболяване на вид вагинит, полова инфекция.

В мазке здрави жени може да се покаже мая. В малки количества това е абсолютно нормално. Но ако бактериоскопический анализ показа им повишено съдържание, при който има симптоми като сърбеж, парене, разпределение, се поставя диагноза «млечница».

При неспазване на правилата за лична хигиена, в мазке се открива голямо количество ешерихия коли, която причинява бактериална вагиноза.

За наличието на инфекция казват различни стафилококи, стрептококи и други кокки. Гонококки като цяло в мазке да бъде не трябва. Дори малко количество ще предизвика подозрения у лекаря. Това е признак за гонорея. Дори малко количество трихомонад също показва наличието на заболявания на трихомониаза.

Бактериоскопия на утайката на урината

Подобен метод на изследване не винаги позволява да се разкрие възпалителни заболявания на пикочните пътища. Но в някои случаи този анализ е незаменим.

Например, за малките деца. В майчиното възраст бактериоскопический анализ може да открие много заболявания, например цистопиелит. Взема урина при кърмачета на анализ не е толкова просто. Се поставя катетър или специален мочесборник. Пред това дете трябва да мият. Урината се събира в стерилен съд и се отправят на преглед веднага, в противен случай тя ще започне да се скитат и да открият нещо, което ще е невъзможно.

Мока здраво бебе изобщо не трябва да съдържа бактерии.

Урината на бактериоскопический анализ, както и на бакпосев често преминават бременни, хора, жалующиеся на болки в корема, парене при уриниране. При това урината трябва да се събират не в някоя банка.

Резултатите да са верни, трябва да:

 • Закупени в аптека стерилен контейнер за събиране на урина.
 • Преди да го напълните, трябва внимателно заместване, препоръчва се жените да поставите тампон във влагалището, за да подчертае не попадат в буркан.
 • Не е желателно да се явя на урината по време на менструация.
 • Оптимален обем – 50-100 мл урина. Това е достатъчно за провеждане на анализ.

Е. коли, открити в урината може да доведе до пиелонефрит. Това се дължи на факта, че бактериите, попадащи в пикочните канали, се придвижват напред, към мочевому пузырю и бъбреците, което води до тяхното възпаление. Хронична форма на болестта е най-опасно. Тя се открива в ранна детска възраст, протича бавно и в резултат на това може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Циститът е често срещано явление при жените. Това е възпаление на пикочния мехур, което е свързано обикновено с полови инфекции. Това означава, че в урината при това ще имаш trichomonas, гонококки, хламидия, микоплазма и т.н.

Гонококк, бактерия chlamydia и други патогени, генитални инфекции могат да предизвикат уретрит, това е възпалителен процес на пикочния канал, сопровождающийся болевыми усещане по време на уриниране.

Заболяването прогресира и освен болките се появяват още и секрет от уретрата. Най-често срещаният начин на заразяване – полов или в резултат на хипотермия. Уретрит се развива бързо и може да доведе до такива усложнения като простатит при мъжете и цистит при жените.

Изследване на храчка

Като правило, се вземат две намазка храчки за провеждане на бактериоскопии. Един – за идентифициране на микобактерий туберкулоза, а вторият – за други микроби. Обаче трябва да помните, че откриването на бактерии при бактериоскопии не е абсолютна гаранция за заболяване. Необходимо е по-нататъшно бактериологическое проучване, за да се постави точна диагноза.

Микроби, които причиняват туберкулоза, имат вид на извити пръчки, затова ги и наричат «туберкулезная пръчка». Здравия човек не трябва да бъде съвсем.

Бактериоскопическое изследване на храчка за откриване на туберкулезной пръчки се извършва, както следва:

 • Събират храчки, по-добре с няколко места, удряха и се нанася върху стъкло.
 • Отгоре стисна втори стъкло.
 • До мокроте прилага специална хартия и промакивают специално вещество, наречено фуксин Силия. Тя позволява да се разкрие бактерии.
 • Разбира се, в това проучване не свършва, има и по-нататъшни стъпки – отопление, отдръпването в разтвор на сярна киселина и т.н.

Други микроби се идентифицират с помощта на теста Gramat. Тези бактерии, които са чувствителни към него, се наричат грамположительными. В резултат на тази проверка болестотворни бактерии се оцветяват в син цвят.

Ако в мокроте открива пневмококк, той може да бъде симптом на различни заболявания.

Тази бактерия е в състояние да доведе до пневмония, отит, менингит, плеврален излив и други инфекциозни заболявания. Опасността от тази инфекция е, че тя лесно се разпространява чрез кашлица и чиханье. При това не е ясно, болен човек, или не, той не може да има никакви външни признаци на заболяването. Особено опасно пневмококк за малки деца в предучилищна възраст, сред които пневмония не е необичайно.

Полезно видео за изследване на изпражнения на дисбактериоза.

Стрептококи, открити в мокроте, могат да бъдат причина за много инфекции, болки в гърлото, скарлатины, сепсис, пневмония. Има няколко разновидности на тези микроорганизми. Някои причиняват инфекциозни заболявания на новороденото, други се срещат както при хората, така и при животните, трети живеят само в долните отдели на храносмилателния тракт и влагалището.

Най-честото заболяване, причинено от стрептококи, — това е ангина.

Също така често в мокроте откриват стафилококус ауреус:

 • Това е причинител на много болести.
 • В малко количество стафилококи могат да присъстват в организма.
 • Често при стафилококках възникват гнойни процеси, се образуват различни циреи, гнойники.
 • Основната опасност е, че такива абсцеси могат да се появяват и на вътрешните органи.

Бактериоскопия на изпражненията

В изпражненията се съдържа огромно количество микроби. Сред всички тях, при анализа не е възможно. Обикновено се броят само бактерии, чувствителни към йоду.

Както е известно, микрофлора на червата е богата на полезни и вредни бактерии. Така, например, лактобактреии и бифидобактрии са необходими на организма. Те контролират съставът, участват в синтеза на витамините, отговорни за имунитета. Но при дисбактериозе и чревни инфекции състав микрофлора се променя.

Ако трябва да изследваме точно микрофлору, исследуемый материал се приема с помощта на панта, която се вкарва в ануса на около 10 виж

Сред патогенни бактерии, които могат да покаже в кале, са следните:

 1. Клебсиелла. Тази бактерия засяга предимно дебелото черво. За възрастен човек е особен риск не е, може дори да живеят в организма в малко количество, но за бебето това е увита чревни разстройства, течен стол, болки в корема, колики. Можете да получите чрез мръсни ръце, замърсени води, лошо измити плодове, а също и чрез зърната на майката при кърменето.
 2. Протел. Това е доста често срещана инфекция, но не всички видове от тези патогенни бактерии. Предава инфекцията обикновено чрез фекалиите, почвата, водата при къпане и пиене. Заболяване, причинено от протеем, се изразява в главоболие, липса на апетит, слабост.
 3. Синегнойная пръчка. Това е много опасна инфекция, която много трудно се поддава на лечение. На особен риск попадат хората с намален имунитет. Пръчка отделя токсини, които засягат много клетки и тъкани на организма. В резултат на това може да се развие инфекция на кръвта, менингит, че в някои случаи е фатално.
 4. Стафилококи. В последно време лекарите се придържат към тази гледна точка, че ауреус може да се открие в изпражненията на всеки човек. А ако не го открили, означава лошо търсили. Сам по себе си стафилокок още нищо не означава, но ако към това добавите диария, повръщане, нарушения в храносмилането и да, дори и в изпражненията на голям брой от тези бактерии, значи може да се говори за стафилокок инфекция.

Това е един от най-информативни видове изследвания, което позволява да се получи точен резултат в малки срокове.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close