Обем на яйчниците: норма и отклонение от нормата

За всяка жена, която е в детеродна възраст е много важно да се знае състоянието на здравето на вътрешните органи, особено като яйчниците. Това не е случайно, защото именно от тях зависи способността на жените да имат деца. Преглед на основните параметри и показатели, които трябва да имат яйчниците здрави жени.

По природа са надарени с яйчниците само жените, което е свързано с функция за създаване на потомство. Яйчниците е специален вид на женските полови жлези, къде се случва пълно формирането, развитието и узряването на яйцеклетките. Всяка жена има в тялото си два чифта на яйчниците, намиращи се в коремната кухина. По разположението на сдвоени яйчниците заемат позиция по стените на матката, поради което стават доста различимыми при ултразвукови изследвания на организма. Ако са в сила никакви обстоятелства откриване на един от двата яйчника става недостъпен, лекарят се ориентира към област илиачните вени. По такъв начин, при никакви обстоятелства, свързани със здравето на жената, на яйчниците добре различими в тялото си.

При здрави жени форма на яйчника няколко приплюснута, но той е доста активен и се вижда при изследване. Приплюснутая форма на свидетелство за здравословното им състояние. Размер на десния и на левия яйчник, варира и е в норма. Това е особено ясно видимо от представители на нежния пол, които са в репродуктивна възраст. При това те са напълно изпълняват поставени за тях функции.

На размера на женския яйчник се засягат неговите възрастови особености, брой бременности с родовете, етап на менструация и методи за предпазване от нежелана бременност чрез употребата на орален вид контрацептиви.

Стойността на един яйчниците спрямо друг, може да варира и се колебаят значително.

Функции на яйчниците:

 • Във вътрешния строеж на яйчниците отделят два слоя: корков и мозъка. Двата слоя са добре различими при отблизо, чрез специални увеличителни уреди.
 • Отвън всеки яйчник е покрит със специален слой белочной черупка.
 • За работа на открито или на мозъчната кора слой на яйчника е характерно наличието на различни по зрялост на фоликулите. Данни фоликули са представени в две основни разновидности: първични незрели, те се наричат примордиальными и зрели, по-нататък също като превоуляторные. Всички разновидности на фоликули извършват в женския организъм определени функции.

С помощта на ултразвукови изследвания, специалисти могат да идентифицират се случва в техния структурен строеж на промени, в това число и носещи отрицателен характер. Обикновено тези процедури се извършва в периода на първата седмица на менструалния цикъл. Като прекарат този вид изследване, специалистите обръщат много внимание в обемни показатели на всеки яйчник. В края на краищата, именно от техните цифри зависи от състоянието на здравето на всеки яйчник, и се определя от вида на една или друга патология в организма.

Размери на яйчниците здрави жени

При здрави жени размери на яйчниците се намират в следните граници:

 • Обемът е от 4 до 10 куб. см
 • Ширината варира в срок от 18 до 30 мм
 • Дебелината е в интервала от 16 до 22 мм
 • Дължина отнема граница от 20 до 37 мм

За по-подробен преглед на вътрешната структура, анатомията на яйчниците се изследват с оглед на фазите на менструалния цикъл. При жени в ранна фолликулярную фаза, выпадающую в периода от пети до седми ден от менструалния цикъл, изследване с ултразвукови лъчи показва белочную капсула с които се намирали по периферията на десет фоликули с размери до шест милиметра. Вече в средна фолликулярную етап, выпадающую на десетия ден на менструалния ясно забележим доминиращ фоликул, достигащи в размер петнадесет милиметра. Този фоликул не завършва на това си развитие, а продължава да се развива нататък. Намиращите се в непосредствена близост до фолликулярные клетки по-малки размери, завършват се развива в женския организъм. Това се случва, дори в случай, ако те са въвели в размер от порядъка на десет милиметра.

В края на фолликулярную етап, выпадающую на четиринадесетия ден на менструалния пада периода на активен растеж затворен тип фоликул.

Понякога процесът на растеж на този фоликул става толкова активен, че увеличението става на няколко милиметра на ден. Когато активно нарастващ фоликул се превръща в равноправна в размер на осемнадесет миллиметрам, лекарите предположение скорейший процес офанзива в организма на овулацията. Обикновено това се случва при достигане на фолликулом осемнадесет мм размер. При това стават забележими настъпили промени в структурата на неговата вътрешна и външна структура.

Освен фоликуларен етап особена роля играят лютеиновые фаза:

 • Така в ранната лютеиновую фаза, выпадающую на петнадесетия ден, в женския организъм се формира жълтото тяло. Размерите му варират от петнадесет до двадесет милиметра. Всичко това се случва в ситуация на овулацията.
 • С настъпването на средната лутеалната фаза в женския организъм започва активен и бърз растеж на жълтото тяло. Обикновено този процес се пада на фазата на двадесетте дни на менструалния цикъл. Жълтото тяло расте, придобиване на тримерно представяне, сигурни в срок от 25 до 27 милиметра.
 • След това започва по-късно лютеиновая фаза, заканчивающаяся на двадесет и седмия ден. В период на отчетно се проявява процесът на намаляване на жълтото тяло и го забави, той изчезна. Той става подобен на десет миллиметровым предмет. След като жената започва менструация, угасающее жълтото тяло съвсем изчезва.

Ако в женския организъм започва период на бременност, жълтото тяло започва период на активност, длящийся почти преди две седмици. При това в женския организъм има активна синтеза на прогестерон. На този етап на изхода на нова яйцеклетка се прекратява.

Полезна информация от видео за възпаление на яйчниците.

С бременността се случва значително увеличение в размера на яйчниците. Това се наблюдава при всички жени в това положение. Причината за този увеличаване служи като активен притока на кръв, като кръвта на тези органи. Бременността е свързано и с промяна на тяхната позиция, в сравнение с първоначалния. Промяна на позицията на яйчниците върви в посока на верней част на малкия таз. Това допринася за увеличаване на настоящата ситуация на матката.

С настъпването на от представители на нежния пол етап постменопауза, се случва значително намаляване на размерите на двата яйчника.

Те дори стават равни по обем. В този случай тримерно представяне на яйчниците ще бъдат следните: обем е от 1,5 до 4 куб. см, ширина варира от 12 до 15 мм по дължина, те заемат граница от 20 до 25 мм, а дебелината – от 9 до 12 милиметра. Такива тримерно показатели се смятат за норма за здравословен жена.

Ако лекарят установи разлика в обемни показатели на яйчниците на женския организъм, над фигурата на един и половина кубически сантиметра или от един от яйчниците по-голям от друг почти два пъти, значи, че жените се развива патология. В такива случаи веднага се назначава от отдаване на съответните анализи за поставяне на точна диагноза и да започне лечение.

Патология на яйчниците

Една от най-често срещаните видове патологични промени в структурно структурата на яйчниците е появата в тях образувания, по-нататък като киста. Кисти на яйчника се нарича образование малък балон, който е изпълнен с течност. Този мехур може да се образува както на повърхността на тялото на яйчниците, така и в по-дебел. Която се образува киста може да има различни размери. Те се променят в интервала от мм до инчов показатели.

Ако киста на яйчника има значителни размери, то лесно да се открие при ултразвукови изследване на яйчниците на жената.

Причина за поява на киста на яйчниците, което действа функционална дейност на данните органи. Често тази патология не представлява голяма заплаха за здравето и живота на жената, но има случаи когато се появиха киста е симптом на развитие в организма на сериозно заболяване. За да разсее всички съмнения за образувани кисти, жена изпраща в болница за пълни изследвания и отдаване на необходимите анализи. Ако кистата носи в себе си признаци на болестно характер, жена предписват на специална обработка.

Месечно в организма на здравата жена е комплексна една киста, която се различава по размер от други мехурчета:

 • Киста възниква в яйчника и се превръща в добре различимой сред останалите фоликули. Наричат я доминантной или фолликулом Граф.
 • Този вид фоликул съдържа в своя строеж на яйцеклетка, погруженную в специална течност и се намира в процес на узряване.
 • Съдържащи нейната фоликул има значителни размери — от 25 до 28 мм. Затова той се откроява над другите.
 • След като менструален цикъл е подходящ за една по средата, се случва разликата затворен тип балон, както и наличната в състава на женската полова клеточка се освобождава. Тази клетка отива директно в кухината на маточната тръба.
 • В това време на тази яйцеклетка да се оплоди. Зачеването е свързано с развитие на женския организъм на нов живот.

На мястото, където отпадна доминиращ фоликул се формира наричан медицински език «жълто тяло». Жълто тяло се счита за малко уплътнение част от яйчника в центъра на който се намира малък флакон. В този период идва активна изработване на хормони, поради което способствуется поддържане на развиваща се бременност.

Понякога пълни с течност доминиращ флакон в структурен строеж на яйчниците не се разрушава, а напротив-продължава активен растеж.

Обемът на наличната в нея течност, също се увеличава. Такъв флакон и се счита за фоликуларен кисти. В медицинската практика са известни и описани, дори и такива случаи, когато жълтото тяло също става образование, много напомня на кисту. С други думи образуването на кисти на яйчниците се случва по време на тяхното нормално функциониране на организма на здрави жени.

Друг доста разпространен вид патология на яйчниците е образованието на тях ракови тумори. На първите етапи на появата на тази болест тя съвсем не развива себе си и почти незабележими. Това помага на болестта се разпространи, без много съпротива на организма. От всички болни от рак жени, като само третата част е поставена диагноза за неговото развитие в ранните етапи. В останалите случаи болестта се проявява себе си почти никакви симптоми. Обикновено ракови образувания на яйчниците стават видими при преминаване на заболяването в късен стадий. Да не изпълнявате дадено заболяване в организма, жените си струва периодично да се проверява вътрешните си органи, особено яйчниците, защото именно от тях зависи способността им да станат майки.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

READ  Нисък хемоглобин при жени: причини, симптоми и начини за нормализиране на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close