Норма на триглицеридите в кръвта и причините за отклонение на индекса

При изучаването на резултатите от собствения анализ на кръвта пациентите могат да останат на показания на нивото на триглицериди, които се различават от нормата. Тези данни — основа за провеждане на по-задълбочено проучване, тъй като промените в нивата на тези вещества може да е сигнал за наличието на някои заболявания, част от които може сериозно да застраши живота на пациента.

Своевременно проучване и бързо правилното лечение избавя човека от основните здравословни проблеми на най-ранен етап.

Диагностика на промяна на състоянието на организма с помощта на анализ на кръвта може да разкрие, че норма на триглицеридите човек се е променила. Всички значителни отклонения от този показател показват неблагополучии в организма.

Триглицериди — вид на специални мазнини, които са необходими доставчици на енергия за нормалното функциониране на човешкия организъм заедно с холестерола. При консумация на храни триглицериди навлизат в тялото, където се рециклират във вътрешните органи и отиват на формиране на необходимата за дейностите на енергия.

При различни нарушения или превышениях употребата на триглицеридите тяхното ниво на сравнително норма може да варира — пада или се качва. Сериозно отклонение от индекса норми могат да свидетелстват в полза на това, че човек има някои опасни болести.

В откриване на проблеми със сърцето и съдове анализ на кръвта на триглицериди играе много голяма роля.

Значително повишени показатели на тези вещества в кръвта директно показва патология на сърцето и кръвоносните съдове, най-вече на атеросклероза. При това заболяване на мастните (атеросклеротични) плаки запушват кръвоносните съдове, силно суживая им преминаване, което забавя рамките на кръвта. Това води до образуване на кръвни съсиреци, след това към тромбам. При липса на лечение и навременна диагностика, пренебрегвани състояние на заболяване застрашава не само здравето, но и живота на пациента.

Диагностика

Разкриват отклонение от нормалните цифри на триглицеридите е възможно с помощта на биохимични анализ на кръвта. За получаване на по-пълни данни за резултатите от провеждането на изследването лекарят може да предпише серия от допълнителни проучвания и анализи за идентифициране на причините, спровоцировавшей колебания на регулаторните показатели, както и за определяне на последствията от отклонения от нормата.

Кръвна Проба на общ вид, се раздава по следните известни правила:

 1. На празен стомах. Интервал от време, след вечеря, и да бъдат раздадени на кръв трябва да бъде от 8 до 12 часа.
 2. Най-малко три дни преди пускането на проби трябва да се откажат от алкохол и алкохолни напитки, както и да се ограничи употребата на прекалено мазни, пикантни, солени, пушени и мариновани храни.
 3. За един ден до оградата на кръв е забранено да се консумира никаква храна, съдържаща в себе си мазнини от животински произход, включително всички млечни продукти.
 4. Ако има възможност, трябва да спрете приема на различни лекарства, особено такива, които могат да повлияят на резултатите от анализ и на ниво на триглицеридите в кръвта.
 5. Преди най-доставката на анализ трябва да се избягва физическо и психическо пренапрежение, не се изнервят, да не се пуши поне половин час.
 6. Може да се пие само чиста вода.
READ  На несъвместима кръвна група и rh-фактори за зачеване на дете

Ако резултатът анализ не отговаря на специалист или да изглежда съмнително, трябва да го върне след известно време.

Норма за възраст и пол

Норма на триглицеридите — идеята е нестабилна. Тези данни са напълно зависими от пола и възрастта на пациента. Данните са измерени в ммолях на литър, може леко да варират в рамките на нормалните показатели:

 • преди петнадесет години — женски пол 0,4 / 1,48 мъжки пол 0,34 / 1,15.
 • Петнадесет — двадесет и пет години — тогава.н. 0,4 / 1,53, м. п. 0,45 / 2,27.
 • Двадесет и пет — тридесет и пет години — тогава.н. 0,44 / 1,7 м. п. 0,52 / 3,02.
 • Тридесет и пет — четиридесет и пет години — тогава.н. 0,45 / 2,16, м. н 0,61 / 3,62.
 • Четиридесет и пет — петдесет и пет години — тогава.н. 0,52 / 2,63 м. п. 0,65 / 3,71.
 • Петдесет и пет — шестдесет години — ж.н. 0,62 / 2,96, м. п. 0,65 / 3,29.
 • Шестдесет — седемдесет години — ж.н. 0,63 / 2,71 м. п. 0,62 / 3,29.

Основно са отбелязани отклонения в посока на повишаване на нивата на триглицеридите сравнително в норма, тези състояния се срещат по-често, отколкото намаляването им показатели. Въпреки това, тревога трябва да доведе до някакви значителни колебания на данни.

Високо ниво на триглицеридите

Ако норма на триглицеридите значително превишен, това може да показва наличието на множество различни заболявания, които се делят на първични и вторични хиперлипидемия.

Първични състояния имат наследствени и генетични произход, а вторични включват в себе си огромно количество различни състояния и заболявания, включително следните:

 • Затлъстяване в различна степен.
 • Непоносимост или намаляване на глюкозния толеранс.
 • Хронична и остра форма на панкреатит.
 • Заболявания на черния дроб, включително хепатит, цироза и нарушена проходимост на жлъчните пътища.
 • Бъбречна недостатъчност, заболяване на бъбреците.
 • Поражението на сърцето и съдовата система, включително атеросклероза, тромбоза на кръвоносните съдове на мозъка, мозъчен инсулт и инфаркти, коронарна болест на сърцето и артериалната гипертензию.
 • Захарен диабет.
 • Нарушения на функционирането на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).
 • Подагра.
 • Гликогеноз първия, третия и четвъртия тип.
 • Голяма таласемия.
 • Анорексия невротического свойства.
 • Дихателна недостатъчност-синдром.
 • Идиопатическая гиперкальциемия.
 • Интермитентно остра порфирия.
 • Синдром На Даун.
 • Бременност.
 • Стресът в остра или хронична форма.
 • Прием на някои лекарства.
 • Нездравословен начин на хранене, в който преобладават нечовешки животински храни, наситени мазнини, или това храна, в основата на които са въглехидрати.
 • Алкохолизъм.
READ  Съвместимост групи кръв, какво е rh-фактор и резус-конфликт

Такъв голям списък от опасни заболявания показва, че твърде високите стойности на триглицериди в кръвта — това е свидетелство за сериозни проблеми в организма. Пациентът се нуждае от колкото се може по-бързи и по-задълбочено проучване за установяване на причините за такова развитие на променените показатели. Също така е необходимо бързо и енергично да предприеме съответните мерки, които не са ограничени единствено медикаментозным лечение.

Задължително е пациентът трябва да преразгледа своята диета и начин на живот, особено ако той е с наднормено тегло с диабет.

При жените високо ниво на триглицеридите може да има и при продължителен прием на различни хормонални лекарства, включително и противозачатъчни (орални контрацептиви).

Триглицериди понижават

Ако, след като се изследват в норма на триглицеридите, анализ на кръвта ще покаже намалено количество на триглицеридите в кръвта, това може да показва следните заболявания или състояния:

 1. Гиполипопротеинемия, т.е. намаляване на количеството на липопротеините.
 2. Повишена функция на щитовидната жлеза — базедова болест.
 3. Повишена функция на паращитовидните жлези — хиперпаратиреоидизъм.
 4. Неправилното хранене, недостигът на мазнини, твърде тежки диети.
 5. Мальабсорбция, или нарушена функция за всмукване в червата.
 6. Лимфагиэкстазия на червата.
 7. Обструктивни заболявания на белите дробове хроничен тип.
 8. Прием на някои лекарства, например, витамин С, гепарина и така нататък.

Повече информация за триглицеридах можете да научите от видеото:

Ниско ниво на триглицеридите може да бъдат маркирани при някои видове изгаряния, при травматични лезии. Но най-често тези стойности са определени при жените, на всяка цена се стремят да отслабнете и затова напълно отказваше от приема на всякакви мазнини и въглехидрати.

В резултат на гладуване или силно недохранване нивото на триглицеридите катастрофално пада, а жената-от липса на енергия и хранителни вещества започва да пада в припадък и «печели» цял куп опасни заболявания, като се започне от анорексия и завършва с аменорея.

READ  Какво е това - анализ на кръв към МЕНЕ: стойност, процедурата и декодиране на съсирването на кръвта

Нивата на триглицеридите при бременност

По време на бременност нивото на триглицеридите в кръвта, при жената се увеличава, което е вариант на нормата. Колебанията показатели са предизвикани от сериозна хормонална корекция на организма, която започва буквално от първия ден на бременността. В резултат на това тялото започва да работи с двоен товар, така че повечето му показатели се променят отношение на нормата преди забременяването.

Всички органи на жените работят почти двойно натоварване, но си апетит, често силно се увеличава, така че на нивото на триглицеридите в кръвта може да повлияе и количества калории и честота на приемане от него на храната, нейната наситеност на мазнини и «бързи» въглехидрати.

Нивото на повишаване трябва да бъде не твърде високо, иначе от лекар, може да възникне съмнение за наличие на патология в организма на бременната.

При преминаване на изследването една жена задължително трябва да каже на лекари, че тя по-рано беше отбелязан високо ниво на триглицеридите или такива заболявания от списъка на тези, които са придружени от увеличаване на количеството на тези вещества в кръвта.

Провеждане на редовни изследвания на кръвта — това е един лесен, евтин, бърз и много ефективен начин за идентифициране на нарушения в работата на организма, включително и откриване на промените в нивата на триглицеридите, както в посока нагоре, така и надолу. Получаването на тези данни е в резултат на общ анализ на кръвта дава възможност своевременно да се започне лечение и да се предотврати опасно прогрессированию патология.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close