Норма на кръвната захар при деца и причините за отклонение от нормата

Всички биохимични процеси в организма може да протече само с постоянството на вътрешната си среда, т.е. при строго определени параметри на телесната температура, осмотично налягане на кръвта, на киселинно-алкалния баланс, нивото на кръвната захар и други. Нарушение на параметрите изпълнен стартирането на патологични процеси чак до прекратяване на функционирането на тялото.

Глюкозата е главен източник на енергия за клетките. В поддържането й на постоянно ниво с множество взаимодействащи системи.

Тялото получава глюкоза от углеводсодержащих продукти. В червата под действието на ензими и сложни полизахариди се превръща в прост монозахарид е глюкозата.

В резултат на метаболизма на глюкозата се формира аденозинтрифосфорная киселина, която се използва от клетките за енергия. Част от глюкозата не се трансформира в енергия, а се синтезира в гликоген и депонируется в мускулите и черния дроб. Гликоген, който се съдържа в черния дроб, участва в поддържането на нивото на глюкоза в кръвта.

Гликоген в мускулите служи като резерв от енергия.

Без глюкоза, по този начин, без енергия на клетката не може да съществува, и в хода на еволюцията са разработени резервни механизми за получаване на глюкоза от мазнини и протеини. Този цикъл се нарича глюконеогенеза и се стартира при голодании.

За стабилизиране на глюкозата в определен диапазон засяга:

 1. Количествени и качествени характеристики на използваните продукти.
 2. Изработване на панкреаса анаболического на хормона инсулин.
 3. Синтез на катаболните контринсулярных хормони: глюкагон, адреналин, глюкокортикоиди.
 4. Степента на двигателната и умствена активност.

Повече информация за диабет, можете да разберете от видеото:

Като се постъпва в организма с храната, глюкозата се абсорбира в червата и попада в кръвта. Съдържанието му в кръвта се повишава. В отговор на това панкреасът отделя хормона инсулин, една от най-важните функции на която, е за сметка на увеличаване на пропускливостта на мембраните на клетките, да помогне на глюкозата вътре в клетките. Той също така транспортира глюкоза в черния дроб, където се извършва синтез на депо на гликоген.

Ако въглехидратите в организма попада много, особено с висок гликемичен индекс (гликемичен индекс – скоростта, с която храната повишава нивото на кръвната захар), а човек не изразходва тази енергия за извършване на физически натоварвания, интензивна умствена дейност, част от глюкозата се превръща в мазнини.

Ако инсулин, отговорен за това, че нивото на глюкоза не повышался извън нормата, тогава има хормони, които пречат на твърде ниския спад на кръвната захар. Е – глюкагон (хормон на панкреаса), кортизол, адреналин, глюкокортикоиди (произвеждат в надбъбречните жлези). Глюкагон и адреналин, действа директно върху чернодробни клетки, при това част от гликогена се разлага и постъпва в кровеносное на пистата. Глюкокортикоиди допринася за синтеза на глюкоза в града глюконеогенеза от аминокиселини.

READ  Хидро ядрено-магнитен резонанс: правила за обучение, процедура на изследването и възможните противопоказания

Диагностика

Определяне на нивото на глюкозата се извършва по няколко начина:

 1. Анализ на капилярна кръв.
 2. Анализ на венозна кръв.

При повишаване или понижаване на показателите за поставяне на диагноза за провеждането на допълнителни изследвания:

 • Тест за глюкозен толеранс. Измерва нивото на глюкоза на гладно и 2 часа след прием на наситен разтвор на глюкоза.
 • Определяне на нивото на гликированного на хемоглобина. Показва средно съдържание на кръвната захар през последните 3 месеца.
 • Гликемичен профил. Определяне на глюкоза 4 пъти на ден.

На нивото на глюкоза влияят много фактори, така че трябва да спазват правилата за отдаване на анализ за получаване на достоверни резултати:

 1. Анализът се извършва на празен стомах. Последният прием на храна не по-рано от 8-10 часа преди процедурата.
 2. Сутрин, преди да бъдат раздадени анализ, да се въздържат от почистване на зъбите (в пастите за зъби може да бъде захар).
 3. При безпокойство и страх, преди процедурата да успокои детето.
 4. Психоэмоциональная възбуда и физическа активност допринасят за отделянето на адреналин – контринсулярного хормон, може да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Ограда капилярна кръв се извършва в условията на асептиката. Манипулация се извършва по следния начин: кожата се обработва еднократна кърпа с дезинфекционен разтвор, за еднократна игла-култиватор се прави пункция на крайната фаланга безименния пръст. Капка кръв трябва да се появи свободно, не може да изтръгне пръста, защото тогава кръвта примешается межтканевая течност и в резултат на анализ на исказится.

Венозную кръв получават при пункция сайт лакътната вена. Медицинска сестра, водещ процедура, задължително трябва да бъде в гумени ръкавици. Лечение на кожата на лакътя пъти дезинфекционен разтвор, еднократен стерилна спринцовка набира необходимото количество кръв. Определи мястото на убождане еднократна кърпа с дезинфекционен разтвор, удвои си ръка в лакътя, до пълното спиране на кръвта.

Норма на кръвната захар при деца на възраст под

В рамките на първата година от живота на детето се храни предимно с мляко. Храненето грудничков често – на всеки 2-3 часа – глюкоза идва редовно за покриване на енергийните нужди на тялото, не е необходимо в синтеза на големи количества гликоген.

При предучилищна възраст – тенденция към хипогликемия. Обмяната на веществата при тях е значително увеличен в сравнение с възрастните; несъвършени механизми за регулиране на въглехидрати метаболизъм, малък запас на гликоген — всичко това води до по-ниски нива на глюкоза в кръвта при децата. До 7 години при децата нивото на глюкозата е идентичен за възрастни.

READ  Какво е копрограмма кала: определяне, събиране на материал и декодиране

Нормата на глюкоза в кръвта:

 • При пълен мандат новородени – 1,7 – 2,8 ммол/л
 • При недоносени: 1,1 – 2,5 ммол/л.
 • До година – с 2,8 4,0 ммол/л
 • От 2 – 5 години: 3,3 – 5,0 ммол/л
 • Над 6 години: 3,3 – 5,5 ммол/л.

Причините за високото ниво на глюкоза в кръвта при деца

Повишаване на нивото на кръвната захар може да доведе до физиологични и патологични фактори. До патологични причини включват:

 1. Захарен диабет. При деца може да се развие диабет първи или втори тип. Диабет тип 1 – инсулинозависим, той се дължи на недостатъчен синтез на инсулин от панкреаса. Диабет тип 2 – инсулинонезависимый, когато нивото на инсулин в кръвта е висок, но клетките стават безчувствени към неговото действие – се развива инсулинова резистентност.
 2. Ендокринни заболявания. При различни заболявания на щитовидната жлеза, хипофизата, надбъбречните жлези е нарушен синтез на хормони, участващи в метаболизма на въглехидрати.
 3. Метаболитен синдром. При метаболическом синдрома, с комбинация от инсулинова резистентност и затлъстяване, са нарушени всички видове обмяна на веществата, в това число и въглехидрати.
 4. Страничен ефект продължителен прием на лекарства (глюкокортикоиди). При различни тежки заболявания (автоимунни, алергични) децата са назначени глюкокортикоидные лекарства. Един от страничните действия на тази група хормони е повишаване на нивото на кръвната захар чрез стимулиране на разпадането на гликоген.
 5. Тумори на панкреаса. Повишаване на кръвната захар се наблюдава и при растежа на тумора в зона алфа-клетките на панкреаса, вырабатывающих глюкагон.

Причините за намаляване на нивата на глюкоза в кръвта

Ниско ниво на захар в кръвта не може да се пренебрегне, тъй като той може да посочи на сериозно заболяване:

 • Майката и плода — единната система на кръвообращението. Ако майката захарен диабет, плод е на същото ниво на захар и инсулин в кръвта, което е и майка. Много опасно ниски нива на глюкоза веднага след раждането, страдат преди всичко на клетките на мозъка, които функционират само в присъствието на глюкоза.
 • Гликогенозы — вродени заболявания, характеризиращо се с нарушение на синтеза и разграждането на гликоген. В бъбреците, черния дроб, миокардит, ЦНС и други органи се натрупва гликоген. Този гликоген не участва в регулирането на кръвната захар.
 • При дълбоко недоносени деца не са се образували механизмите на хомеостазата – поддържане постоянството на вътрешната среда. Такива деца трябва внимателно да се следи нивото на кръвната захар, за предотвратяване на усложнения в бъдеще, под формата на спазми и задръжка или дори нарушения в психомоторното развитие.
 • Вродена патология на централната нервна система, особено на хипоталамуса и на хипофизата, нарушават нейрогуморальное влияние на тези системи на периферните ендокринни жлези (щитовидна жлеза, на надбъбречните жлези, задстомашната жлеза).
 • Инсулином — доброкачествен тумор на задстомашната жлеза, разположена в областта на бета-клетките, които произвеждат инсулин. Продукти инсулин се увеличава, той активно намалява нивото на захар в кръвта.
 • Чревни инфекциозни заболявания, протичащи с увреждане на водно-електролитен баланс (повръщане, профузные диария). Токсините нарушават дезинтоксикационную функция на черния дроб – в кръвта и урината се натрупват кетоновые на тялото. Се случва на енергийния глад на клетките се дължи на недостиг на глюкоза.
READ  Основните признаци цервикоза на шийката на матката – причини за възникване и лечение

При захарен диабет правилното броене на дози, получени сахароснижающих лекарства е изключително важно. При предозиране на лекарства е възможно появата на гипогликемической кома, а това е вече състояние е животозастрашаващо.

Трябва да се разбере, че откриването на повишени или ниска съдържанието на глюкоза в анализи на кръв още не говори за патология. Много причини се отразява на точността на анализа: наскоро перенесенное заболяване, неспокоен поведението на детето по време на процедурата (плач, вик). За точна диагноза се извършва лабораторни, инструментални изследвания, защото променя съдържанието на захар в кръвта са симптом на множество различни заболявания, и да разберат, това е по силите само на опитен лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close