Лечение на helicobacter pylori инфекция: схеми эрадикации и народни методи

Болезнено усещане в стомаха или поне лек дискомфорт, познати на почти всеки човек. Често подобни явления са свързани с нездравословен начин на хранене, начин на живот или игнориране на правилата за лична хигиена, но понякога причината за всичко е на нежелана микрофлора.

Най-често стомах «атакува» хеликобактерная инфекция. Отнасяйте се към нея не е толкова трудно, но е достатъчно важно да си струва своевременно. По-подробно въпросът за терапия на helicobacter pylori инфекция, обхванати в настоящата под материала.

Хеликобактерная инфекция – това е неблагоприятен ефект върху чревната микрофлора на човека от страна на особен вид бактерия, наречена хеликобактер пилори. «Хеликобактер» в заглавието на бактерии е неговото наименование, а думата «пилори» точки на този отдел на стомаха, което тя засяга – пилорический. Благодарение на уникалния произход, този вид бактерии е в състояние да се приспособят към стомашната среда, обогатена с висока киселинност.

За разлика от други инфекции хеликобактерная не само не умира вътре в човека, но и активно да се развива. Развитието на хеликобактер пилори е, че бактериите се размножават и тяхното неблагоприятно въздействие се прилага за всички големи зони на стомаха на човека.

Действие helicobacter pylori инфекция, определено неблагоприятен за организма. Бактериите наистина се съсипват организма на човека, като се започне унищожи тъканни структури и полезна микрофлору в стомашно-чревния тракт (СЧ).

Резултат от подобно развитие на инфекция е, че стомахът започва да функционира неправилно и се появяват някои заболявания.

Способността да се провокира производството на заболявания дана хеликобактер пилори се дължи на факта, че тя е в състояние да отделят токсични вещества, чупене флора-ЧРЕВНИ и предизвикване на възпаление.

Трябва да се разбере, че хеликобактерная инфекцията може да попадне в тялото на всяка възраст и живеят в него през целия живот на човека. В зависимост от силата на имунитета се определя от това, дали бактерията се навреди, или не. Най-често попадането на инфекция в стомаха се случва след контакт на здрав човек с нейния носител. Така че, причината за развитието на helicobacter pylori инфекция може да се превърне в обикновена целувка или банална неспазване на лична хигиена.

За групи предразположение включват:

 • хора, които имат проблеми или някакви заболявания на стомаха
 • възрастните хора
 • хората със слаб имунитет

Полезно видео — Народни методи за лечение на helicobacter pylori инфекция:

Процедурата helicobacter pylori инфекция започва да се появява не в момент на попадане на такъв в тялото и в тези моменти, когато на нежелана микрофлора се активира. Ярко изразени симптоми на този феномен са, както следва:

 • гадене
 • болка и парене в стомаха
 • тежестта на в-ЧРЕВНИ и други видове дискомфорт
 • киселини в стомаха
 • повръщане и стол черен на цвят
 • проблеми с перевариваемостью месо на хранене
 • оригване
 • загуба на тегло
 • лош дъх
READ  Може ли да се анализ на кръвта при менструация и как се отразява на менструация кръвта?

Важно е да се отбележи, че процедурата инфекция често се активира в тези ситуации, когато тялото отслабва. Такова отслабване може да се дължи както на спада на общото ниво на имунитет, така и с развитието на тежки заболявания. Във всеки случай, идентифицира себе си в началния симптомите на това helicobacter pylori инфекция, важно е да отидете в клиниката за осъществяване на правилна диагноза патология и определяне на истинската причина за неприятни симптоми.

Схема эрадикации хеликобактер пилори

Точно диагностировав хеликобактерную на инфекция, трябва да започне да се отърве от нея. На научен език подобен вид терапия се нарича эрадикацией. Эрадикация представлява комплекс от дейности, изпълнението е насочено за унищожаване на бактериална микрофлора и създаване на необходимите за възстановяване на организма условия.

Важно е да се разбере, че подобна техника на лечение трябва да се извършва само в случай, ако диагностицирани ясно и лекар определя нейната необходимост.

За организиране на лечение на helicobacter pylori инфекция лекуващият лекар, често гастроентеролог, определя най-оптимален набор от лекарства, който ще ви помогне да се отървете от негативната микрофлора. Окончателният списък на тези медикаменти се нарича схема эрадикации.

Следва да се има предвид, че дозировката на лекарства трябва да определи също е лекар, така че да самолечение е препоръчително да не се ангажира.

Най-ефективни курсове за терапия на helicobacter pylori инфекция, представени следните схеми эрадикации.

Схема-1:

 • един от инхибитори на протонната помпа (намалява секрецията на солна киселина в СЧ) – Омепразол или Рабенпрозол
 • антибактериално лекарство цялостното въздействие – Кларитромицин
 • антибактериално лекарство специално въздействие (често се избира от лекуващия лекар, като се вземат предвид характеристиките на положението на болния) – Метронидазол, Тинидазол или Амоксицилин

Курс терапия по тази схема эрадикации е 7-14 дни и се провежда систематично в продължение на шест месеца или дори цяла година, докато инфекцията не бъде напълно унищожена. Заслужава да се отбележи, че подобна схема эрадикации носи не толкова сильнодействующий характер, затова се използва за лечение на не особено напреднали случаи helicobacter pylori инфекция. Промяна на методите на лечение трябва да в случай, че схемата ще се неефективни или на пациента се появяват силни странични ефекти от прием на определени лекарства.

Схема-2:

 • един от инхибитори на протонната помпа или блокери допаминовых рецептори – Оменпразол или Рабенпрозол
 • антибактериално лекарство цялостното въздействие – Тетрациклин
 • антибактериално лекарство специални ефекти – Метронидазол или Trihopol;
 • лекарства от група «висмут»

Курс терапия по тази схема эрадикации е 10-14 дни и се извършва аналогично представен по-рано. Подобна схема е достатъчно сильнодействующая и трябва да се прилага при силно течение на helicobacter pylori инфекция.

READ  Воротниковое пространство на плода в 12 седмица: диагностика, норма и възможните патология на хромозомния характер

Не забравяйте, че компетентно се определи курс на лечение за конкретния случай може единствено лекуващият лекар, защото само при него има данни бактериологических изследвания, и трябва опит. Освен това, всяка схема эрадикации трябва да бъде допълнена с такива медикаменти като: витаминни комплекси, иммуностимуляторы, антихистамини и седативни средства.

Народни методи на лечение

Традиционната терапия при helicobacter pylori инфекция се провежда само в следните случаи:

 • в началните етапи на развитие на патология
 • на самия «връх» развитие на патология като подспорья основния курс на лечение с антибиотици
 • при хронична терапия патология като средства, намаляване на неприятните симптомите на това

Най-ефективните народни методи да се отървем от хеликобактер пилори следните:

 • Сок от цвекло. Използва се в смеси с питейната вода (1:1). Курс и начин на приложение: 3-4 седмици по три пъти на ден по половин чаша питие преди ядене.
 • Сурови кокоши яйца. Се използва в чист вид. Курс и начин на приложение: 2-4 седмици по веднъж на ден, преди закуска, т.е. на гладно (за предпочитане през 2 часа преди хранене).
 • Отвара от жълт кантарион и бял равнец. Се приготвя чрез варене в 1 литър вряща вода, по 100 грама на двете билки. Курс и начин на приложение: 2-4 седмици по три пъти на ден по половин чаша отвара преди хранене.
 • Сироп от шипка. Се приема в чист вид. Курс и начин на приложение: 4 седмици по 1 чаена лъжичка сироп на ден.
 • Кълнове от броколи. Се използва в чист вид. Курс и начин на приложение: 2 седмици по 3-5 приема на микроби в ден.

Освен представени методи за народната терапия, е желателно да се придържаме към някаква диета. Струва си да се изключат от менюто си храна на всички остри, пушени храни, мазни, тежки и прекалено солени храни. Предимство в период на терапия по-добре да дадете крупам, зеленчуци, некислым плодове и мляко продукти.

Възможни усложнения

Както беше споменато по-рано, хеликобактер пилори е опасно не само от това, че самата неблагоприятно да действа върху организма на човека, но също е в състояние да доведе до някои усложнения. На първо място, това се дължи на факта, че тази инфекция, активизируясь, често причинява възпаление на лигавицата на стомаха.

Опасност хеликобактерных бактерии се състои още и в това, че те са способни да живеят в организма на човека през целия му живот и от време на време стават все по-активни, доставка на значителен дискомфорт на своя носител.

Връщайки се към възможните усложнения helicobacter pylori инфекция, е да се осигури следните от тях:

 • появата на малки или пълна язви в обвивката на стомаха
 • развитието на остър, перетекающего в хроничен, гастрит
 • в особено тежки случаи – рак на стомаха
READ  Тест за глюкозен толеранс: назначаване, обучение, процедурата по проучване и оценка на резултатите

Заслужава да се отбележи, че появата на подобни усложнения може да се случи далеч не всички превозвачи. До голяма степен наличието на такива, зависи от това, колко е слаб имунитета на човек и има ли той хронични заболявания. Освен това фактори, провоцирующими активизирането на хеликобактер пилори и развитие, представени по-рано усложнения са:

 • честата консумация на алкохол
 • тютюнопушене и алкохолизъм
 • пристрастяването към вредни храни
 • злоупотреба с пушени, мазна, солена и друга тежка храна

Намаляването на въздействието на данни фактори, носител на инфекция в известна степен може да си гарантира липсата на каквато и да е усложнения, но с условие, че активно се бори с най-хеликобактер пилори.

Профилактика

Като се има предвид, представени по-горе неща, всеки човек е успял да разбере колко хеликобактерная инфекция е опасна и не е лесен за лечение. Учитывай този факт може да се посочи, че не позволите на патология в пъти по-лесно, отколкото да се лекува. Предупреждение за възможно в случай, ако се извършват някои превантивни действия.

Общи същността на превенцията на helicobacter pylori инфекция се състои в изпълнението на следните дейности:

 1. Колкото се може по-малко «тясно», свържете се с малознакомыми хора.
 2. Отърви се от всички вредни навици, които имате на разположение.
 3. Не позволявайте на други хора да се радват на нещата, на лична хигиена (четка за зъби, червило и други подобни).
 4. Винаги мийте ръцете си преди хранене.
 5. Систематично посетете гастроентеролог с цел провеждане на профилактични прегледи.

С реализацията на толкова прост набор от превантивни мерки, за да се предотврати и да се защити от хеликобактер пилори – няма проблем. Най – важното- да не забравяме за тази превенция и да я систематично. Като цяло, лечение на helicobacter pylori инфекция – в мярка на сложен комплекс от терапевтични дейности. Здравето на вас и успех в терапията на заболявания!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close