Колко струва ядрено-магнитен резонанс на коремната кухина, подготовка и процедура на изследването

Ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс) – това е информативен и много популярен напоследък метод за диагностика на различни заболявания на вътрешните органи, кръвоносните съдове и вени, кости, мускулна тъкан и т.н.

С помощта на томографа вътрешните органи и тъкани на човека се извеждат на екран под формата на снимки, която позволява в подробности изследва техните характеристики и идентифицират дори незначителни промени.

Особеност на процедурата ядрено-магнитен резонанс е мощно магнитно поле, което преминава през тялото на човека и визуализирует всичките му органи и тъкани. Магнитно въздействие е безопасно и не оставя никакви последствия.

На въпрос за това, колко струва ядрено-магнитен резонанс областта на корема, трябва да се проверява в центрове за ядрено-магнитен резонанс или местните медицински учреждения, където се извършва тази процедура. Средната цена варира от 120 до 150 долара в зависимост от конкретното заведение, сложността на случая и наличието на контрастирующего вещества.

Процедура ЯМР се извършва в специални центрове, където пациентът първо минава анкети. Пациентът може да се подложи на процедура по свое желание или по предписание на лекар.

Лекарят може да назначи ЯМР на коремната кухина, в следните случаи:

 • Със съмнение за тумор или изясняване на диагнозата. Ядрено-магнитен резонанс помага не само за да разкрие туморните процеси, но и се характеризира новообразование: размери, контури, локализиране, плътност. Процедура ядрено-магнитен резонанс, назначен за диагностика на онкологични заболявания или за уточняване характера на тумори преди операцията.
 • Диагностика на кръвоизливи. Профузное вътрешно кървене изисква спешни мерки, така че на пациента веднага се движи в хирургията, а не на ядрено-магнитен резонанс. Но при съмнение за несильное кървене се извършва процедурата томография, за да определи източника.
 • Диагностика на жлъчните камъни. При наличието на камъни в жлъчните пътища, жлъчката протоках и пикочните пътища често се използват УЛТРАЗВУК, но за по-голяма информативност или при по-тежки, хронични, сложни случаи препоръчват процедура ядрено-магнитен резонанс на коремната кухина. Тя позволява не само да се определи броя и разположението на камъните, но и разкриват последиците на болестта.
 • Диагностика преди операцията. Процедура ЯМР се препоръчва на хора, на които предстои сериозен полостная операция на органите на коремната кухина или трансплантация на вътрешните органи. Ядрено-магнитен резонанс помогне за идентифициране на нарушения в работата на органи и съдове.

Плюсове и минуси на ядрено-магнитен резонанс на коремната кухина

Процедура ядрено-магнитен резонанс има много положителни моменти. Тази процедура все по-популярни поради високата си информативност и безболезненности.

Предимствата на процедури повече, отколкото недостатъци, но трябва да се вземат предвид всички моменти. Към предимствата на ядрено-магнитен резонанс на коремната кухина може да се дължи на следното:

 • Безболезненность и неинвазивность. При процедура за ядрено-магнитен резонанс не се случва никаква намеса в организма и нарушаване на целостта на тъканите. При въвеждането на контраста е необходимо да се направи внутривенную инжекция. В изследване на вътрешните органи на перитонеума често идват болни с вече наличните болки в корема, така че е важно, за да няма натиск върху корема не се оказва.
 • Висока описателния. Процедура ЯМР – една от най-информативни сред методите за диагностика на заболявания на вътрешните органи на коремната кухина. При този вид диагностика на всички структури и тъкани орган, изписани върху най-малките подробности. Контрастът засилва описателния. Компютърната Томография позволява да се разкрие заболявания в най-ранен стадий и да открие промените, които не са успели да разкрие и други техники за диагностика.
 • Липсата на отрицателни последствия. Нито самият ct скенер, нито контрастирующиее вещество не водят до отрицателни въздействия. Магнитно въздействие е абсолютно безопасно, а контрастът не съдържа йод, така че вероятността от алергични реакции е сведен до минимум.
READ  Посока на анализ на кръвта: формуляр и изисквания за попълване на

Недостатъците на процедурата ядрено-магнитен резонанс доста относительны и зависят от особеностите на организма да се проучи.

Ct скенер – това е сериозен и сложен апарат, за максимална сигурност се постига само при спазване на някои основни правила, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Към недостатъците на процедурата може да се дължи на много висока цена. Процедура ядрено-магнитен резонанс е достатъчно скъпо. Цената се повишава при използване на контраст. Не си струва също така да се изключи риск от алергии при използване на контрастирующего вещества, но такава реакция бързо се прибира антигистаминными лекарства. При правилна подготовка и информиране на пациента на опасностите се свеждат до минимум.

Подготовка и процедура

Тъй като процедурата включва ядрено-магнитен резонанс изследване на храносмилателните органи, сложна подготовка е необходима. Тя се крие главно в нестрогой диета:

 1. За 2 -3 дни преди процедурата трябва да изключва храни, които засилват газообразование: пресни зеленчуци и плодове, боб, черен хляб, газирани напитки, пикантни подправки, алкохол.
 2. Последният прием на храна трябва да бъде не по-късно от 6 часа преди процедурата. Препоръчително е да посети тоалетната, освобождаване на пикочния мехур и червата. Ако има склонност към запек, трябва да се вземат мек послабляющий лекарство преди. Важно е, че това лекарство не напомняли за натрупвания на газове (както се случва при прием на послабляющих средства на базата на лактулозы).
 3. В деня на процедурата не трябва да пиете чай и кафе. 4 часа преди процедурата може да се пие малко вода, без газ.
 4. 30 минути преди изследването трябва да се приеме спазмолитик, за да се изключи болковият синдром. В томографе трябва да лежи неподвижно. Жените не се препоръчва краситься, тъй като декоративна козметика може да съдържа частици метал.

Непосредствено преди процедурата на пациента събличам и обличане на болничната дрехи, премахва всички бижута, часовници, пиърсинг, подвижни зъбни протези, щипки за коса и всичко, което може да съдържа метал.

Ако трябва да въведете контрастирующее вещество, медицинска сестра предварително опросит на пациента за възможни алергични реакции и наличието на астма. При разглеждането на жените е важно да се уверите в липсата на бременност.

Смята се, че томография не оказва вредно въздействие върху плода, но в 1 триместър тя се провежда само в случаи на крайна необходимост.

По време на процедурата пациентът отива и ляга на специална маса, която след това влизат вътре томографа, макара е инсталиран над областта на корема. По време на процедурата трябва да лежи неподвижен, в противен случай резултатът ще бъде смазани. По време на процедурата пациентът чува шум томографа. Ако той пречи на персонал ще слушалки. Вътре има бутон за повикване на персонала в случай, ако стане лошо. Цялата процедура е изцяло трае около 30-40 минути.

READ  Какво да направя, ако содрал родинку: препоръки за обработка на повредени места

Оценка на резултатите от

В резултат се издава на пациентите си ръце в рамките на един час. Ако е необходимо подробна оценка на лекар, резултатът може да получите на следващия ден.

Интерпретация на ЯМР се занимава с лекар или в центъра, или лекуващият лекар от клиниката, където са всички материали изследване (снимки, запис на диск и т.н.). Разчитам резултатите томография себе си е невъзможно. Само опитен лекар може да видите промените в тъканите и органите.

Процедура ядрено-магнитен резонанс позволява изследват стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и надбъбречните жлези, съдове и вени на коремната кухина, далака, пикочния мехур и органите в малкия таз. Се оценява размер, структура, цялост органи, наличието на кисти, кръвни съсиреци, тумори и т.н.

С помощта на томография на коремната кухина могат да се идентифицират следните заболявания:

 • Онкологические заболявания. ЯМР дава възможност за идентифициране на раковите тумори в най-ранните етапи. Рак на стомаха, на червата може да бъде дълго време протичат безсимптомно, което е причината да ги смертоносности. Процедура ядрено-магнитен резонанс помага да се определи фазата на болестта, размери тумор, метастази.
 • Аневризма на коремната аорта. Това е често срещано и много опасно заболяване, което често води до фатални смърт. Коремната аорта е основният съд в организма. Болестно изтъняване на нейните стени е потенциално опасно за живота състояние. Откриване на това заболяване е възможно с помощта на УЛТРАЗВУК, компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс.
 • Абсцес. Абсцеси в коремната кухина представляват гнойни натрупвания с ясни граници. Най-често подобни абсцеси се образуват при вторичния перитоните, а също и при възпалителни заболявания на органите на коремната кухина. Лечението най-често е хирургично.
 • Камъни в жлъчката протоках и жлъчния мехур. Камъни заболяването може да се появят при неправилното хранене, зелено соли, хормонални перестройках. Опасността е в запушване на жлъчния канал и развитието на холецистит.

Противопоказания за изследване на

Процедура ядрено-магнитен резонанс е малко противопоказания, но преди процедурата задължително се провежда анкети, да разкрие наличието на опасни фактори.

Противно на общоприетото схващане татуировки не са противопоказания, ако те са направени не повече от 5-10 години. Съвременните бои за татуировки-апарат не съдържат метални частици, така че никакво усещане за парене и увреждане на кожата при ядрено-магнитен резонанс не се появява.

READ  Стойност и норма на триглицеридите в анализа на кръвта

До противопоказаниям може да се дължи на следните състояния:

 • Наличието на метални клипси, импланти, шънтове, щифтове, плочи във вътрешните органи, а също и пейсмейкъри и изкуствени клапи на сърцето, разбито от куршуми и т.н. Наличието на всякакви метални предмети, които е невъзможно да извадя, преди процедурата да е опасно. Ct скенер ще започне да ги привличат.
 • При заболявания на бъбреците с повишено внимание се използват контраст, тъй като това вещество е след това се отделя чрез бъбреците. Ако акнето, ще бъде затруднено, вещество може да предизвика интоксикация на организма.
 • Не се провежда процедура ядрено-магнитен резонанс на хората с клаустрофобия. В този случай се използва ct скенер отворен тип, но можете да го намерите в някоя клиника, и такъв апарат се счита за по-малко информативни.
 • Трудно използването на томографа при хора със силни болки в корема и деца, тъй като те не могат да лежи неподвижно. В случай на необходимост от анестезия се прилага за провеждане на процедурата.
 • Невъзможно е да проведе процедура за ядрено-магнитен резонанс на хората с тегло повече от 120-150 кг, тъй като апаратът не е проектирана за такова тегло. Някои томографы издържат на тегло до 200 кг, но все още нямат ограничения в размера.
 • По време на бременност процедура ядрено-магнитен резонанс не е абсолютно противопоказание, но не се препоръчва да се провежда в 1 триместър на бременността без специални показания. Използването на контрастирующего вещества по време на бременност не е желателно, тъй като тя може да проникне в плода.

Повече информация за това, какви съществувам противопоказания за изследване, може да разберете от видеото:

В случай, че процедурата томография вече си отива, но пациентът усеща болка и дискомфорт, е необходимо да натиснете тревожната бутона и да предизвика медперсонал.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close