Какво е туморът Беркитта? Признаци, причини, лечение и прогнозата на по-нататъшния

Тумор Беркитта се отнася до неходжкинским лимфомам с висока степен на злокачествено заболяване. Това заболяване е регионална привързаност и на територията на Русия се среща изключително рядко.

По-често болните са приезжими. Намира туморът Беркитта, все по-често в централните райони на Африка, в по-редки случаи – в САЩ. Това е специфично и много рядко заболяване, всеки повод, който изисква специално внимание и задълбочено проучване.

Точните причини, довели до тумори Беркитта, не са идентифицирани. Този вид злокачествен тумор се среща доста рядко на територията на Русия, така че етиологията не е достатъчно проучен.

Лимфом Беркита е злокачествени новообразованием, поражающим лимфната система и често произлизащи отвъд нея. Определят този вид лимфом е възможно с помощта на хистологичен изследване: в тъканта на тумора ще бъдат открити незрели лимфоидные клетки.

Както знаем, причините за рака е трудно да се определи, по-често говорят за провокиращи фактори, но лимфом Беркита е частично вирусен характер.

Тумор Беркита може обнаруживаться в областта на челюстта, на яйчниците, на стомаха, на червата, на щитовидната жлеза и т.н.

Причините за тумори Беркитта:

 • Вирус Емфизема Барел. Този герпесвирус разпространен в Африка и почти не се среща често в Европа или Русия. Той е бил открит при повече от 90% от всички пациенти лимфомой Беркитта в средна Африка. Обикновено вирус причиняват смъртта на клетки, но вирусът Емфизема Барел, напротив, причинява активно по разрастването на лимфните клетки, което води до мононуклеозу, лимфомам (Ходжкина и неходжкинским), рассеянному склерозу и синдром на Алиса в страната на чудесата (разстройство на психиката, когато пациентът вижда предмети от разстояние и в умален размер).
 • Дефицит в имунната. Откриване на тумор Беркитта може да се често при болни от Спин. Имунитет не може да се бори с вирусите, което води до много патологични състояния и инфекциозни заболявания.
 • Негативни фактори на околната среда. Употребата на канцерогенни вещества, повишаване на нивата на замърсяване на въздуха, неправилен начин на живот увеличават риска се сблъскат с различни злокачествени заболявания.
 • Неопластические заболявания. Това онкологические заболявания, на фона на които могат да се появят и лимфома. Това е лимфом може да не е първично заболяване, а следствие от злокачествен тумор на друг тип.

Въпреки вирусен характер на заболяването, туморът не е заразна. Получи рак от друго лице, е невъзможно. Малко количество от вируса се предава чрез слюнката, но в такова малко количество, че не води до образуването на лимфом. Много по-често туморът Беркитта се развива при хора, които се възстановяват от мононуклеозом и са носители на вируса на Емфизема Barra.

READ  Причините за продължителна диария, опасни симптоми и методи на лечение

Признаци на заболяването

По-често лимфом Беркитта често при деца в предучилищна възраст. Симптомите често зависят от локализацията на тумора и степента на заболяването. Обикновено тумори забележими, те се разполагат в областта на шията, гърлото, лицето, челюстта, ключицата, растат по-големи размери, което води до деформация на костите.

Симптомите на тумор Беркитта:

 • Туморните процеси в областта на чест. Тумор Беркитта често локализуется в областта на ларинкса, на челюстта. Туморните процеси растат във формата на конуси, разрушават костите, предизвикват деформация на носа, на лицето, затруднено преглъщане и дишане, провокира загуба на зъби.
 • Повишаване на телесната температура и подути лимфни възли. Това са признаци на инфекциозно заболяване, което често и е причина за появата на лимфом. В началните стадии се наблюдават симптоми на вирусна инфекция, малко увеличаване и възпаление на лимфни възли, които след това започват да расте.
 • Корешковый синдром. Туморните процеси често се разпространяват на гръбначния стълб и гръбначния мозък, защемляя му корени. При това у болния възникват силни болки в гърба (кръста, шийните част, гръдната част на), както и на вътрешните органи (най-често на сърцето).
 • Костни болки. Когато туморът започва да прониква в костна тъкан се появяват силни болки, невъзможност да се движи нормално.
 • Чупливост на костите. Лимфом разрушава костната тъкан, което води до възпалителни, понякога гнойни процеси. По тази причина, костите стават много крехки, лесно се чупят лесно при незначителни травми.
 • Парези и парализи. При силно увреждане на костите и нервите възникват пълна или частична парализа на крайниците.
 • Промяна на глас. Лимфом Беркитта може да повлияе на гласните струни, което води до промяна на гласа, хрипоту.

Има и adnexal форма на лимфом Беркитта. Тя е най-опасно и протича скрито. Това заболяване засяга органи на коремната кухина. Симптоми дълго време са изчезнали, а след това се появяват силни болки в корема, нарушенный стол, чревна непроходимост, бърза загуба на тегло. Тази форма на тумора се диагностицира много трудно и трудно се поддава на лечение.

READ  Как да се направи ЕХОГРАФИЯ на коремна кухина на бебето: определяне, подготовка на процедурата за проучване

Също така могат да се наблюдават общи симптоми: апатия, слабост, бърза умора, главоболие, понижен апетит.

Лечение и диагностика на

Основният метод за диагностика при лимфоме Беркитта е биопсия и гистологическое преглед. Част от тъканите тумори се взима на изследване. Взети материал внимателно екран под микроскоп.

Плат лимфом Беркита под микроскоп изглеждат специфично, което е получило името «звездно небе». Малки тъмни лимфоцити осеяни с големи кръгли макрофагами, които се опитват да ги поеме.

При съмнение за лимфому също препоръчват УЛТРАЗВУК, ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ, рентген, кръвни изследвания. Обикновено това е достатъчно за поставяне на вярна диагноза.

Лечението зависи от стадия на заболяването и локализацията на тумора.

Назначава медикаментозно лечение, съвет за поддържане на общото състояние на организма, химиотерапия, лекарства за поддържане на имунитета. Химиотерапия трябва да се комбинират с противовирусни препарати.

В началните стадии на заболяването лечението може да бъде много ефективен:

 • Циклофосфан. Лекарството се предлага под формата на прах за интравенозно внутримышечного въвеждане. Това антитуморна средство, което не позволява на клетките на тумора да расте. Лекарството се назначава при различни неопластични заболявания, но е забранен за прием при остри заболявания на бъбреците и на пикочния мехур, бременност и кърмене. Лекарството има голям брой противопоказания, затова се приема само под лекарско наблюдение.
 • Лобукавир. Лекарството, което позволява да унищожи вируса на херпес в организма. Той елиминира първопричината за лимфом – вирус Емфизема Барел.
 • Бривудин. Силно противовирусное средство. Лекарството често се прилага при лечение на онкологични заболявания, се взема навътре 1 пъти дневно по 125 мг на Лекарството не се назначава на деца, бременни жени, а също и хора с рязък спад на имунитета. До странични ефекти включват гадене, диария, коремни болки, анемия, главоболие, сънливост, кожни обриви, слабост.

Повече за симптомите на рак може да разберете от видеото:

Лекарства могат да пропиваться продължителни курсове с малки прекъсвания за възстановяване на организма. Курсът може да продължи няколко месеца и няколко години.

Ако медикаментозно лечение не помага, назначени от по-драстични методи, като например хирургично отстраняване на тумори и трансплантация на костен мозък. Сложността на трансплантация в намирането на подходящ донор.

READ  Когато се явя на тест за ХИВ: определяне и оценка на резултатите

Последствия и прогнози

Последиците, както и прогноза за лимфом зависят от етапа. Колкото по-рано открита болестта започне лечението, толкова по-голям шанс да се сведе до минимум тежките последици на заболяването:

 • Нарушение на процеса на гълтане и дишане. Опасно и тежко последствие. В резултат на вредното въздействие на тумори на тъкан е нарушена възможност е добре да се говори, поглъщат храната, да диша. Това често води и до нарушения на психиката, особено при малки деца. Силно изкривени лицето, външния вид на човека.
 • Разпространение в други органи. Лимфом на втори етап може да проникне в органите на коремната кухина и малкия таз (в стомаха, яйчниците, червата, панкреаса), което води до главоболие и нарушения на храносмилателната функция. След това на 3 етап, туморът може да засегне органите на гръдния кош, белите дробове, в гръбначния мозък.
 • Последиците от химиотерапия. Тези последици заслужава да се отбележи отделно. Химиотерапия не минава без следа за организма. Унищожаване на раковите клетки, тя често се засягат и здрави тъкани. За последиците от химиотерапия включват анемия, загуба на коса, слабост, понижаване на либидото, гадене, повръщане, временно или трайно безплодие.
 • Вторичен рак. Лимфом могат да провокират развитието на онкологични процеси в организма. В резултат на това освен най-лимфом могат да се появят други злокачествени тумори.
 • Депресия. Това е последствие не трябва да се подценява. Към най-депресии води не само влошаване на качеството на живот, комплекси относно външния си вид, но и различни лекарства, които въздействат върху нервната система. Потиснато състояние може да продължи дълго, да се намали ефективността на лечението, да доведе до суицидальным настроения.

При ранно диагностициране на заболяването прогнозата обикновено е благоприятна. Успява ефективно да се въздейства върху тумора с медикаменти, спиране на растежа, което води до неговото изчезване и продължителна ремисия.

Въпреки това в по-късните етапи, когато са засегнати вътрешни органи, мозъка и гръбначния мозък, болест трудно се поддава на лечение, процентът на летального резултата е много голям. Хората на зряла възраст оцеляват по-често, отколкото децата с лимфомой. Почти не се поддава на лечение на лимфом, който се появи на фона на Спин.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close