Какво е HPV — признаци на инфекция, методи за диагностика и лечение характеристики

Човешки папиломен – това е общото име на няколко десетки вируси, проникването на които в организма на човека може да доведе до развитието на много заболявания. Отделни вируси такава група стават причина за заболяване на кожата покрива, други предизвикват сексуална патология, а някои причиняват поява на брадавици и папиллом.

Към днешна дата се оказа, че някои типове на вируса на папиломи предизвикват развитието на злокачествени образувания в организма на човека, засягащи различни органи. Всеки пациент ще е полезно да се знае, че е HPV, как той може да проникне в организма на човека, и има ли ефективно лечение от тази болест?

През последните години е отбелязана с различни видове вирусът папиломи, сред които около 80 се считат за патогенните за човека. Основен източник на този вирус се считат за патогенни клетки и мазен болен човек, при това самата брадавица или папиллома все още може да не се появи. Всъщност, промените могат да бъдат толкова незначителни, че един нормален човек едва ли може да ги забележите с невъоръжено око. Въпреки това, пациентът вече става опасен за околните, тъй като е в състояние да зарази друг човек.

Проникването на HPV в организма може да се случи още в детството, и най-често това се случва чрез леко увреждане на епидермиса под формата на драскотини и ожулвания. В резултат на вируса да се инжектира в тялото на бебето и провокира появата на кожата, брадавици.

При възрастни отделните видове вирус водят до появата на генитални брадавици и в организма на човека те проникват предимно по полов път.

Присъствието на незначителни травми на половите органи води до това, което се случва предаването на вируса от един полов партньор на друг.

Попаднал в организма на човека, HPV се сблъсква с бариера от страна на имунната система, защото често клетки просто унищожават вируса. В ситуация, когато се появят смущения в работата на имунитета или той сериозно отслабва, това дава възможност на вируса без никакви проблеми да влязат в клетки на базалния слой на епитела или лигавиците. Постепенно той се въвежда в хромозомите на клетките и прави съществени промени в своята работа. Започва активен процес на деление на клетките и те интензивно отглеждане на ограничен участък, външно такъв процес се изразява в появата на брадавици и папиллом.

Трябва да се разбере, че появата на брадавици по кожата покровах свидетелства за това, че HPV се удари в тялото на човека още в детството. В случай, че по тялото се появяват генитални брадавици, а след това проникване на вируса се е случило по време на полов контакт. Измамничеството HPV се крие в това, че в отделни случаи той може да доведе до раковому заболяване, така че не си струва така халатно се отнасят до бородавкам и кондиломам на тялото си.

Начини за навлизането на вируса в организма

Най-често от HPV попадне в организма по полов път, затова специалистите са на такава инфекция се към групата на полово ПРЕДАВАНИ болести. Освен това, е възможно проникване на вируса в организма при контакт засегнатото на епидермиса или лигавиците с телесни секрети на болен.

Заразяването може да се случи при използване на бельо или предмети за лична хигиена на заразения човек. Още един начин за предаване на HPV се счита за раждане на дейност, когато вирусът навлизат на бебе от болна майка.

READ  Уреаплазма при мъжете - какво е това: признаци, диагнозата и метода на лечение на инфекциозни заболявания

Всъщност, човешки папиломен се счита за често срещано и най-често инфекция допринасят следните фактори:

 • рано сексуален живот
 • голям брой сексуални партньори
 • правенето на анален секс, което увеличава опасността от наранявания на кожата и лигавицата
 • наличието на други заболявания, предавани по полов път
 • намаляване на защитните функции на

Освен това, рискът от заразяване с вируса на папиломи се увеличава при злоупотреба с алкохолни напитки и бременност

При жените човешки папиломен се проявява не само като брадавици по тялото, но и провокира развитието на ерозия на шийката на матката. При липсата на ефективна терапия за такава патология може да се развие рак на заболяването. HPV е доста трудно да се открие, тъй като той протича без поява на характерната симптоматика. Всеки вид вирус причиняват развитието на една или друга патология, която е придружена от появата на някои признаци.

Симптоматика на заболяването

Специалистите определят няколко вида заболявания, развитието на които провоцируется вируса на папиломи:

 • Брадавиците представляват безболезнен гъста консистенция, които имат закръглена и леко выпуклую форма. Такива новообразувания, по нищо не се различават от кожата покрива, и най-често им място на локализация става кожата на стъпалата и дланите. Брадавици могат да се появят и в други части на тялото и обикновено не причиняват никакви болезнени усещания господаря си. Единственият недостатък, който имат такива образувания по кожата, може да се нарече влошаване на естетически вид.
 • Бовеноидный papulosis е патология, която се придружава от образуването на обриви на кожата покровах в областта на гениталиите. Най-често им място на локализация стават големи срамни слабия пол и на главата на пениса при мъжете. При тази болест се наблюдава появата на обриви под формата на утолщенных плаки, леко които се показват над кожни покровами. Измамничеството такава патология се крие в това, че той е в състояние да се превръща в рак на кожата покрива.
 • Генитални брадавици са представени вид брадавици, които засягат кожни воалите на половите органи и лигавицата. Такива новообразувания най-често се появяват на кожни покровах на препуциума и главичката на пениса при мъжете, а при жените кондиломами покрива дермата срамни устни. Освен това, тези брадавици може да повлияе на други органи и тъкани, като например на пикочния мехур или шийката на детеродна орган. Външно приличат на брадавици изпъкнали образование малък размер, с назъбени ръбове.
 • Болест на Bowen — това е патология, която се диагностицира у представителите на силния пол. Тя се характеризира с появата на кожни покровах мокри плаки с бархатистыми остриета, оцветени в червен цвят и с назъбени ръбове. Тази плака може да се задържи един мъж в продължение на дълго време, а също така е възможно растеж и превръщане в злокачествен тумор.
 • По-страшен клиничното проявление на вируса на папиломи при жените се смята за цервикальная интраэпителиальная неоплазия на шийката на матката удоволствие да я онкология. Това е проява на инфекция най-често е разкрита в нежния пол. — Често проекта заболяване, което се причинява от HPV, се счита за рак на шийката на матката.

За съжаление, такива опасни заболявания често протичат в организма на жените безсимптомно до последните стадии, когато ефективността на медикаментозна терапия значително намалява.

READ  Електрокардиограма на сърцето - дешифрирането на: норми на показатели и възможните заболявания на сърцето

Методи за диагностика

Откриване на HPV в организма на човека, се провежда с използване на следните методи:

 • Разглеждане на кожата покрива и лигавиците до местата, където се празнува голяма концентрация на брадавици и генитални брадавици. При нежния пол се извършва проверка на шийката на матката на гинекологическом стол с прилагането на огледала.
 • Колпоскопия е метод за по-обстоен преглед на шийката на детеродна орган при жените, който се извършва със специален апарат. С помощта на специалист изучава повърхността на шийката на матката, както и се извършват някои диагностични тестове. Обикновено колпоскопия не предизвиква при пациенти болезнени усещания и не причинява силен дискомфорт.
 • Цитологический анализ на шийката на матката – това е метод на изследване, който е орган, който специалистите съветват периодично да провежда всяка пациентка. Той включва изследване под микроскоп остъргване, ограда, която се проведе от лигавицата на маточната канал. При прогрессировании в женския организъм папилломавирусной инфекция се наблюдава промяна на вида на клетките на тялото. Провеждане на цитологического анализ дава възможност да се диагностицират с рак на маточната в началото на своето развитие, когато все още липсва характерна симптоматика.
 • Биопсия на шийката на матката включва изучаването на тъкани, органи, и с негова помощ успява да се диагностицира наличието в организма на HPV, и определяне на рак в началото на своето развитие. При проверка на гинеколог се прави ограда, парчета тъкан, която в последствие се изследва под микроскоп. При присъствието на променени клетки специалист определя степента на поражение и се поставя на една жена диагноза.
 • PCR се прилага за идентифициране на ДНК на вируса на папиломи в абсолютно всеки материал. Отрицателната страна на този метод е факта, че той може да даде фалшиво положителни резултати.
 • Digene-Тест се счита за един от прецизни методи за диагностика. С негова помощ успява не само да разкрие папилломавирусную инфекция, както и да определи вида и степента на нейната онкогенности.

Човешки папиломен и бременност

Присъствието на вируса на папиломи по тялото на жената не намалява шансовете за успешно зачеване и нормалното протичане на бременността. При изплащане на пациента HPV високо онкогенного на риска и планиране на бременността се препоръчва да се консултирате със специалист, който ще ви потупат по цитологию.

В случай, че резултатите от проучването ще бъдат в норма, а след това бременността не е противопоказание. При откриване на нежелани промени в шийката на матката на жената трябва да мине необходимото лечение и едва след това да се пристъпи към планиране на бременност.

В присъствието на жени в миналото брадавици бременност не е забранено, защото такива типове на вируса не оказват никакво влияние върху способността на жените да заченат дете и успешно го правят.

В случай, че такива брадавици са на разположение на кожни покровах в този момент, след това на пациент, се препоръчва да преминат на лечение и едва след това да планирате бебе.

Всъщност, човешки папиломен не е опасен за бъдещето на детето и не е в състояние да предизвика у него никакви отклонения в развитието. Освен това, HPV не увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно започване на родова дейност и други усложнения. Минимално нисък риск от това, че детето се зарази с вируса от майка си, но дори ако това се случи, то обикновено се детски организъм успешно да се справят с такава инфекция.

READ  Прогестеронът: функции на хормона, норма и отклонение от нормата, прогестерон по време на бременност

Характеристики на лечение на вируса на папиломи

Към днешна дата липсват някакви определени схеми на лечение папилломавирусной инфекция и избор на една или друга терапия се определя от вида на заболяването, неговото състояние и други фактори.

Всички използвани в медицината методи на лечение помагат само за премахване на външни прояви на вируса на папиломи, но не са в състояние напълно да го изведе от организма. Да се прибегне до премахване на брадавици в различни участъци на тялото се препоръчва само в случай, че те започват активно да се увеличи по размер и предизвикват болезнени усещания. В случай, че брадавиците не създават никакви неприятности и не развалят естетически вид, а след това да се отървете от тях съвсем не е задължително.

Основните методи на лечение на брадавици се считат за:

 • криодеструкция
 • радиоволновая коагулация
 • лазер
 • электрокоагуляция
 • хирургично отстраняване на
 • Солкодерм
 • прилагането на химични вещества и препарати

Трябва да се разбере, че дори и след механично отстраняване на генитални брадавици, човешки папиломен остава в организма на човека, така че винаги е налице опасност от рецидив на заболяването. За намаляване на вероятността от рецидив механични методи за лечение на брадавици се препоръчва да се комбинира с антивирусна терапия.

Повече информация за HPV може да научите от видеото:

Основните медикаменти, които се използват в медицинската практика за борба с папилломавирусной инфекцията са:

 • Интерфероны
 • Изопринозин

Освен това, се предписват лекарства, действието на които е насочена към потискане на заразените с вирус клетки. Се използват средства, които да помогнат на тялото да произвежда свои интерфероны. Добър ефект дава на лечение с помощта на:

 • Подофиллина
 • Подофиллотоксина
 • Циклоферона
 • Амиксина

При жените рискът от развитие на HPV е много по-висока, отколкото при мъжете и затова именно се препоръчва провеждане на медикаментозна терапия. Важно място в живота на всеки човек трябва да заемат превантивни мерки, насочени към повишаване на защитните сили на организма. В края на краищата, прогресията на папилломавирусной на инфекция в организма започва при нарушаване на работата на имунната система, затова е важно да се поддържа своята работа на високо ниво.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close