Какви трябва да минат тестове преди бременността, жената и мъжа?

Зачеване и бременност – отговорните моменти в живота на всяка двойка. Все повече хора се опитват да се подхожда отговорно към този въпрос. За да се увеличат шансовете за раждане на здраво бебе, семейните двойки имат желание предварително мине преглед и пролечить всички заболявания, които могат да попречат на доброто зачене. Лекарите препоръчват да се явяват на тестове преди бременността, дори и за тези двойки, които имат проблеми със здравето, тъй като те могат да бъдат скрити.

Ако двойката реши да имат дете, те посещават лекар, който ги съветва по въпросите на зачеването. Обикновено се започва проучване именно жена. В кабинета На гинеколог тя съобщи, че планира бременност, след което лекарят внимателно събира анамнеза: сравнително проучване на хронични заболявания, предишни бременности, раждания, аборти, наследствени заболявания.

За да получите информация за това, какви трябва да минат тестове преди бременността, трябва да се консултирате със специалист по плодовитостта или просто гинеколог. Той ще е жена на стола, възложени основни и допълнителни изследвания, ако се сблъскате с някакви съмнения.

Веднага по време на проверка на стола си лекар взима намазка на флората и цитологию.

Това е стандартна процедура за всеки прием на гинеколог. Мъж също е желателно да се проучат, но обикновено човек достатъчно дарят кръв и спермограмму за определяне на плодородието.

В някои случаи човек обследуют само тогава, когато установят, че са жени. Това е погрешно, тъй като баща инвестира част от своя генофонд и пълно проучване включва изследване и на двамата родители.

По-подробно за това, какви анализ трябва да се явя на английски преди зачеването може да научите от видеото:

С помощта на своевременно проучване и качествено планиране на бременност може да се избегне много проблеми:

 • Разкриват заболявания, опасни за майката и плода. Много възпалителни заболявания, хронични, инфекциозни заболявания могат да бъдат опасни както за майката, така и за бебето. По време на бременност тялото претърпява големи натоварвания, затова е скрито заболяване са заточени, което води до здравословни проблеми при жените и може да доведе до замершую бременност.
 • Определи шансовете за успешно зачеване. Много жени не подозират, че имат проблем със зачеването, докато не започват да обследоваться или се опитват да забременеят. Научите шансовете си за зачеване, трябва още преди да опита да разкрие причината за безплодие, ако има такива.
 • Разкриват наследствени заболявания. Събиране на информация за наследствени заболявания е важно, тъй като те могат да се предават и на детето, т.е. двойката научава каква е вероятността за тях да роди здраво бебе.
 • Предотвратяване на спонтанен аборт. Дори ако в миналото не си спонтанен аборт, всяка жена се страхува от това. Предварително проучване и лечение помага да се намали вероятността за спонтанен аборт в ранна в пъти.

Тестове за инфекции

Обикновено тестове за инфекции (PCR-анализ) препоръчват само една жена, но в някои случаи ги губят и двамата партньори. Желателно е веднага обследоваться и да се лекуват заедно. За да направите анализ на PCR, трябва да се дарят кръв и намазка от уретрата (при мъжете и жените).

Много е важно да разкрие тези инфекции, които най-силно въздействат на плода. Всяка инфекция е опасна, но има списък на инфекциозни заболявания, протичащи безсимптомно, да се определи които преди зачеването е просто задължително. Лечение по време на бременността може да бъде трудно и опасно, тъй като всички лекарства оказват негативно влияние върху плода.

Опасни инфекциозни заболявания:

 1. Хламидия. Хламидиите са агенти на болестта, наречен хламидия. При жените те обикновено се концентрират в областта на шийката на матката. Това заболяване дълго време може да остане асимптоматични или се прояви свободно във формата на болки в корема. По време на бременността от това заболяване ескалира и може да доведе до спонтанен аборт в ранните срокове, внутриутробному ес или преждевременно раждане.
 2. Токсоплазмоза. Заболяване, което най-често се предава от домашни животни. Ако една жена вече болеше токсоплазмозом до бременност, тя се изработва имунитет, така и за плода тази инфекция не е опасно. Ако инфекцията се проявява по време на бременност, инфекцията бързо прониква през кръвния поток към плода, което води до различни усложнения: поражения на очите, мозъка, нервната система.
 3. Уреаплазмоз. Уреаплазма се счита за условно патогенным микроорганизми, тъй като в малки количества присъства дори в здраво тяло. Ако инфекцията преминава в пикочния мехур, при жените започва на цистит. За плода уреаплазма е опасно, че може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.
 4. Микоплазмоз. Микоплазма може да оказва сериозно влияние върху плода до спонтанен аборт, мъртво раждане, замершей бременност, гипотрофии на плода. Инфекцията може да бъде дълго време протичат безсимптомно. Тъй като заразяването на бебето може да се случи по време на неговото преминаване на общ пътища, лечението трябва да премине преди раждането.
 5. Цитомегаловирус. Председател близо към вируса на херпес. Той се предава по полов път и може да доведе до различни усложнения. За бременни инфекцията цитомегаловирусом изпълнен выкидышами и аномалии на плода. Децата с цитомегалией често имат нарушения на зрението и слуха.

Тестове с хормони

Да дарят кръв за хормони преди бременността, трябва не само на жените с проблеми в зачеването, но и на всички, които се планира да стане майка в най-скоро време. Не винаги, хормонални проблеми усещат, но те оказват съществено влияние върху фертилитета и вынашиваемость.

Мъжете не дават кръв за хормони, без да се провалят. Този анализ не е включена в списъка на задължителните за мъже преди зачеването. Но ако в продължение на една година двойката не успя да зачене, проверка на хормоналния фон препоръчва се и двамата партньори.

Също така и човек препоръчват дарят кръв за хормони, ако жената е напълно здрава, а зачеването не идва.

От целия списък на хормони лекар разпредели тези, които са от решаващо значение за репродуктивната функция:

 • Хормоните на щитовидната жлеза. Преди бременността жената се препоръчва да се дарят кръв за нива на TSH, Т3 и Т4. TSH е хормон на хипофизата, Т3 и Т4 – хормони на щитовидната жлеза. Те регулират обмяната на веществата и оказват влияние върху всички функции на организма, включително и на репродуктивната. Ако има проблеми с хормоните на щитовидната жлеза, те трябва да се премахнат преди зачеването.
 • Лутеинизиращия хормон. Това е хормон на хипофизата, който контролира работата на яйчниците и производството на естроген. По време на овулацията нивото на този хормон достига своя връх. Именно това негово свойство се използва в тестове за определяне на овулацията. Той е много важен за настъпването на зачеването. Дарят кръв на лутеинизиращия хормон трябва в продължение на 3-5 ден на цикъла.
 • Фолликулостимулирующий хормон. Хормон на хипофизата, който отговаря за растежа на фоликулите в яйчниците. Заедно с лютеинизирующим хормон от отговорни за узряването на яйцеклетката, офанзива на овулация и зачатие. Дават го и на 3-4 ден от менструалния цикъл.
 • Тестостеронът. Това е мъжки полов хормон, но в организма на жените той също е налице. За неговия синтез отговарят на яйчниците и надбъбречните жлези. Излишък на тестостерон се отразява на способността за зачеване. Време на цикъл за пускането на анализ не е от значение.
 • Прогестерон. Най-важният хормон за бременност. Той се произвежда в жълто тяло и регулира време на бременност. Ако зачеването се случи, ще се повиши нивото на прогестерона. Да дарят кръв за прогестерон, е необходимо, както преди, така и по време на бременност. Ако нивото му е ниско, препоръчват като Utrogestan за запазване на бременността.

Други важни тестове за двойки

Изследване на отношение не се ограничава само до инфекции и хормони. В зависимост от идентифицираните проблеми лекар ще определи по-нататъшното изследване и лечение.

Има списък и на други важни анализи, които трябва да преминат преди зачеването:

 1. Кръвната група и резус-фактор. Кръвната група се определя за спешни случаи, както и rh-фактор позволява да се определи, има ли шанс да резус-конфликт на майката и детето. Резус-фактор – това е белтък, който най-често присъства на повърхността на червените кръвни клетки, но може и да отсъства. Ако майката е rh-отрицателен, а бащата rh-положителен, вероятността от резус-конфликт е много голяма, което може да доведе до спонтанен аборт. Но обикновено първата бременност протича нормално, тъй като този протеин се произвежда малко.
 2. Анализ на ХИВ, хепатит В и С. Тези анализи трябва да мине на двамата родители преди бременността. По време на бременност жената ще бъде отново да вземе още няколко пъти. При правилно лечение и навременна диагностика на жени с ХИВ-инфекция или вирусен хепатит могат да имат здрави деца.
 3. Общ клиничен анализ на кръвта. Този анализ показва работата на всички органи и системи на организма. Той позволява да се разкрие почти всички нарушения, инфекции и възпалителни процеси. По време на бременност жената отдава кръвта много често.
 4. Общ анализ на урината. Анализът на урината показва работата на бъбреците жени, които по време на бременността изпитват големи натоварвания, всички хронични заболявания на пикочно-половата система са заточени. За да разкрие всяко нарушение е по-добре предварително.
 5. ЕХОГРАФИЯ. Най-добре е да се направи ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз, за да се уверите в липсата на кисти, тумори, тумори, полипи, които могат да повлияят на зачеването.
 6. Флюорография. При поставяне на рекорд, акушер-гинеколог непременно ще поиска най-новата флюорографию на майката и бащата. Една жена по-добре да го направим за няколко месеца до предполагаемото зачеване, а на бъдещия баща може да се подложи на тази процедура и по всяко време.

Изпит преди зачеването може да продължи дълго и не винаги е безплатно, но си заслужава да се помни, че пълно разследване позволява да се избегнат голям брой проблеми с течение на бременността. От здравето на родителите зависи и здравето на детето.

READ  Общ анализ на кръвта - lactic: норма и причините за отклонение от нормата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close