Как се провежда бакпосев на микрофлору? Дешифрирането, норма и отклонение

Бакпосев е един от най-информативните анализи за определяне на причинителя и неговата чувствителност към медикамента. За бакпосева може да заеме почти всяка течност на организма: секрет от носа и гърлото, урогенитальные петна, петна от червата, отделяне на слюнка, на сперма, кръв и т.н. най-Често към този анализ прибягват гинеколози и уролози, така че, като говорим за бакпосеве, обикновено имат предвид урогенитальный тампон.

Анализ на бакпосев може да се явя при всяка бактериална инфекция или подозрение за нея, а също така за профилактика. Този диагностичен метод се смята за по-информативни, отколкото на IFA (имуносорбентен анализ) и PCR (полимеразная верижна реакция) по отношение на определяне на причинителите на ППИ. Можете да се явя на намазка от уретрата, ректума, гърлото, влагалището, шийката на матката, за да се определи наличието на болестотворни бактерии.

Бакпосев на микрофлору назначава лекар, и той също се занимава с разшифроване. Анализът може да определяни при всякакви признаци на бактериални инфекции и заболявания на пикочно-половата система:

 • Планиране на бременността. На етап планиране на бременност анализ на бакпосев препоръчително е да се отдава както на бъдещите родители. При мъжете тампон се взема от уретрата, при жените – от влагалището, шийката на матката и уретрата. Тази процедура позволява да се разкрие опасни за плода заболявания и навреме да ги лекува.
 • Бременност. По време на бременността при поставяне на рекорд жена отдава намажете не само от влагалището и уретрата, но и от гърлото и носа. Това е важно за идентифициране на опасни инфекции. Определяне на бактериални инфекции позволява навреме да се започне лечение и защита на плода, доколкото това е възможно.
 • Вагинално течение промяна на вида или миризмата. Намажете на бакпосев трябва да се отдава при всякакви подозрения за полово ПРЕДАВАНИ болести. Ако вагинално течение стомана, зелен, кафяв или жълт цвят, се появи на работа или някоя друга силна миризма, жилки кръв или гной, потупване по бакпосев е задължителен.
 • Съмнителни обриви по гениталиите. Обриви, рани, пъпки и други подозрителни петна по половите органи често се обозначават на инфекция, така че бакпосев версия. Той ще позволи безпогрешно да се определи причинителя и неговата чувствителност към антибиотиците.
 • Болка при уриниране, болки в кръста. Болезнено уриниране, тъпа болка в лумбалната област може да се посочи в инфекциозно заболяване на отделителната система. В този случай за бакпосева взима се намазка от уретрата.
 • Всички гнойни секрети. При всякакви гнойни секрети от влагалището, на носа, както и гнойном налете на сливиците, може да се вземе секрет за бакпосева, за да се определи причинителя на болестта.
READ  Момиче или момче? Когато УЛТРАЗВУК ще покаже пола на бебето

Подготовка и процедура

Ако секретът се взема от носа или гърлото, никаква особена подготовка не се изисква, обаче намазка от уретрата, влагалището или събиране на урина за бакпосева изисква спазването на някои правила. Ако правила за обучение ще бъдат нарушени, резултатът ще бъде недостоверным, анализ трябва отново да вземе.

Урината се събират в стерилна чашка. Сутрин след събуждане, трябва внимателно заместване, жените поставете във влагалището на тампон, за да подчертае не попадат в урината. Ще средна порция урина, т.е. уриниране трябва да започне в тоалетната чиния и да завърши и в тоалетната. Тъй като урината обикновено се събират дома, важно е да спази момента на нейното съхранение. Желателно е да се доставят анализ в лабораторията в продължение на 1-2 часа, в противен случай урината започва да се скитат и да станат негодни за анализ.

Преди мазком от уретрата и влагалището се мият не е желателно, особено антибактериален сапун и антисептици. Това може да доведе до грешно резултат. Преди да вземе намазка от уретрата е желателно да не ходи в тоалетна 2 часа. При преминаване на урината в рамките на пикочния канал могат да останат някои бактерии. Намажете на бакпосев не се приема по време на менструация, а също така за седмица и една седмица след нея.

Не може спринцеваться и поставяне на вагинални свещички преди процедура.

Процедура за събиране на урина е проста и ясна. Трябва да събера урина и да я заведе в лабораторията. Ако взема урогенитальный тампон, трябва да дойде до вашия лекар, обучен. При жените тампон се взима на гинекологическом стол. Тампон от вагината безболезнен. Всички манипулации се извършват със стерилни инструменти. Цитонамазка от маточната канал се приема с помощта на гинекологични огледала. Първо лекарят се разширява вагината и специален дълъг тънък шпатула взема слуз. Това не е най-приятната процедура, но силните болки тя предизвика не трябва.

Полезно видео Кокки в мазке:

Превземането на намазка от уретрата се провежда дълъг тънък инструмент. Усещанията могат да бъдат неприятни, леко болезнени, но толерантни. Процедурата трае само няколко секунди. Няколко часа, след като удар ще бъде неприятно да ходи в тоалетната, може би парене при уриниране.

При мъжете вземе намазка от уретрата може да бъде по-болезнено. През уретрата се въвежда тънка сонда около 3 см, след това ще се появи през, събиране на материал, и дърпайте. Процедурата е бърза, но е доста неприятен. Болезнени усещания могат да останат в рамките на деня.

Декодиране на анализ

Интерпретация на анализ трябва да се отдадете на лекар. Имената на микроорганизми често се цитира на латински, което ги прави неразбираеми за пациентите. Някои бактерии са условно-патогенните, което означава, че те трябва да присъстват в мазке, но в определено количество. Тези бактерии са опасни само, ако те започват активно да се размножават и се увеличават по брой.

В заключение на първата графой идва името на причинителя на латински, след това на неговата концентрация в мазке и нивото на развитие на застрашените територии. В заключение трябва да се посочи чувствителност за откриване на патогени към една или друга антибиотику. Те са посочени като отделна таблица.

В таблицата се посочва името на антибактериални препарата и обозначаване на R (бактерия нечувствительна към лекарството), I (бактерия е сравнително чувствителен), S (бактерията е чувствителна към антибиотику).

Ако говорим за урогенитальном мазке, това разграничаване на условно-патогенную и патогенную микрофлору:

 • Кокки. В резултат на това те са обозначени като «кокковая флора», «гр.+ и гр.- кокки». Кокки могат да присъстват в мазке в малко количество, но сред тях има и патогени, например, до грамотрицательным коккам включват и гонококк, причинителя на гонорея, който не трябва да бъде в мазке здрав човек, нито в какво количество. Гонококк в резултат на това се обозначава като «gn».
 • Лептотрикс. Ако в резултат на това открива Leptotrix, това не говори за сериозно заболяване. При жените тази бактерия може да обнаруживаться и в добро състояние, но неговото количество се увеличава, ако е налице друга инфекция.
 • Trichomonas. Тези микроорганизми са агенти на трихомониаза, трансмисивни по полов път. Обикновено, той се открива, когато мазке от влагалището при жените и уретрата при мъжете. Ако едновременно с трихомонадами се открива и гонококк, и trichomonas са в състояние да поеме кокки и ги защитават от действието на лекарства.
 • Микоплазма. Има много видове микоплазма, някои от тях постоянно живеят на мукозните мембрани и не водят до заболявания. До патогенным видове са уреаплазму и микоплазму гениталиум.
 • Листерии. Патогенни грамположительные бактерии, които могат да причинят заболяване, наречено листериоза, поразително нервната система на човека.

Възможни заболявания

Бакпосев на урината и урогенитальной слуз помага да се изведат множество бактериални инфекции, засягащи пикочно-половата система:

 • Пиелонефрит. Това е възпаление на бъбречната тъкан, причинено от бактериална инфекция. В този случай в анализа може да се покаже на чревна пръчица. Тя може да попаднат в пикочните пътища от червата и да причини силно възпаление. Пиелонефрит е придружен от силен плам, гадене, повръщане, болки в кръста.
 • Бактериурия. Под това понятие може да се крие редица заболявания на отделителната система. В пикочния мехур урината е стерилна. Ако в нея са открити бактерии, това говори за наличието на възпаление. Причина могат да бъдат камъни в бъбреците, при мъжете – простатит.
 • Гонорея. Това е полово заболяване, което засяга не само половите органи, но и мочевыделительную система. Гонорея може да предизвика болезнени усещания при уриниране, жълто вагинално течение при жените и от уретрата при мъжете. Бактерията може да се разпространява, удря други органи: гърлото, червата, простатата. Гонорея може да протече дълго време безсимптомно и при липса на лечение води до безплодие.
 • Сифилис. Това е венерическа болест, причинена от бледа трепонемой. Симптомите на силно се различават, но по-често сифилис придружава от образуването на язви по половите органи, разпространението на тези язви по цялото тяло.
 • Хламидия. Хламидия е едно от най – често срещаните болести, предавани по полов път. То може да бъде дълго време протичат безсимптомно, а в някои случаи може да предизвика болка при уриниране. Един от усложнения на хламидия е безплодие.
 • Трихомониазата. При това заболяване често се появява сърбеж в областта на половите органи, жълт секрет с неприятна миризма от влагалището при жените, болка при уриниране при мъжете. Трихомониазата често като причина, простатит при мъжете.

Това не е целият списък на заболявания, определени с помощта на бакпосева на микрофлору. Този анализ не може да бъдат класифицирани евтини, и той подготвя до 2 седмици, тъй като материалът се поставя в хранителна среда и се чака, докато бактериите започват да се размножават. Все пак това е най-информационен анализ за идентифициране на причинителите на заболявания и тяхната чувствителност към медикамента.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close