Как се лекува кисту на гърдата: медикаменти, национални и хирургично лечение

Според статистика от последните години над 40% от жените, независимо от възраст страдат от проблеми, свързани със заболявания на млечната жлеза. Симптоматика и обща этиологическая картина в повечето случаи показва наличието на кистозно-фиброзна мастопатия или злокачествени тумори.

Толкова сериозен предразположение към недугам на гърдите при жените е свързана с това, че много от физиологически и психически неблагоприятни фактори, които въздействат върху организма и влошават функционирането на млечните жлези. Своевременно идентифицира и започване на лечение на болестта, е напълно възможно да се избегне сериозни проблеми със здравето. Най-често се среща болест на – киста на млечната жлеза.

Кистообразование на млечните жлези – това е патология, която може да бъде представена множество вродени или единични образувания, състоящи се от филтър на стените и течности между тях. Образуването на кисти се случва в протоках на млечните жлези.

Новообразувания може да се характеризира с някои признаци:

 • кистата е кухина (капсула), напълнени с течност, не воспалительной на природата
 • моделът на формиране на обучение от този вид е придружено от разширение на тръбата на млечната жлеза, където става натрупване на секрет и образуване на фиброзна капсула
 • в зависимост от характера и срока за поява на киста може да съдържа течност друг вид и цвят
 • също така от време на време за съществуването на кисти зависи от дебелината на стената си капсули: при по-млади – тънки, на старите – по-дебели и плътни
 • размери образувания могат да варират от няколко милиметра до 6-7 см
 • кисти достатъчно голям размер променят формата на гърдите
 • с течение на времето не трябва да се изключва началото на възпалението в фиброзна капсула
 • форма на киста може да бъде различна: правилна или неправилна, с кръгла или овална
 • образование, носещи масов характер на проявление, свидетелстват за тази болест, като поликистоза на гърдите
 • най-податливи на появата на кисти на млечните жлези нерожавшие жени на възраст от 30 до 60 години
 • редки случаи на възникване не фибро-полостной киста, мастна тъкан, което показва, че проблемите с секреторно-мастната тъкан

Основната причина за кистообразования на млечните жлези са хормонални смущения от различен характер. Към групата на риска може да се дължи на жените, току-що претърпели операция на гърдите или приемащи орални контрацептиви. Професионални лекарите са разпределени редица благоприятствующих фактори за образуване на кисти на гърдата:

 • систематичная на емоционална нестабилност състояние
 • нездравословен начин на хранене и режим на деня
 • предразположение към заболявания на щитовидната жлеза
 • наличието на проблеми с яйчниците
 • направен аборт

Справедливо е да се отбележи, че всяко хормонално нарушение е скрит ден съживяване на кистообразования.

Повече информация за кисте на млечната жлеза можете да научите от видеото:

Обикновено новообразование толкова малко, че не доставя дискомфорт на жената. Да се определи кисту в такъв случай е възможно само след внимателна диагностика и консултации с маммологом. По-значителни размери новообразувания нанасят материални проблеми, които в повечето случаи се диагностицират най-жена. Основната симптоматика появата на кисти на млечната жлеза, както следва:

 • появата на болка и парене в мястото на локализация на капсули
 • при сондиране на гърдите ясно може да се проследи на нередности, понякога подобно събитие да предизвиква болезнени усещания
 • активиране на «странни» секрети от зърното,
 • деформация на гръдния кош или промяна на цветовия оттенък на някои си зони

Активиране на възпалителния процес могат да бъдат придружени от повишена температура и зачервяване на гърдата. При поява на такива симптоми трябва да се обърнете към специалист за по-задълбочена диагностика.

READ  Нивото на хемоглобина в детска възраст: норма, причините за понижаване и повишаване на показателя

Видове

Както беше отбелязано по-рано, киста има достатъчно много характеризиране на неговите признаци. Класификация на новообразувания може да се осъществи по няколко варианта, но в медицината, като правило, се използва разделението на кисти на следните видове:

 • Мастните образование изглежда се дължи на неправилно функциониране на мастните жлези секреция. Често такива кисти се предизвикват възпалителен процес и дават сериозен дискомфорт на гърдите на жената, въпреки че нямат нищо общо с млечни протоками.
 • Многокамерна киста се образува поради трансформация в едно цяло две до разположени кисти. Подобна диагноза изключително неприятен и изисква навременна диагноза, както и последващо лечение.
 • Протоковые новообразувания са в млечните жлези. Често се появяват при жените в предклимактерический период. При липса на своевременно лечение на такива кисти са способни да се превърнат в злокачествени тумори.
 • Солитарные кистообразования – най-често срещани явление, което представя себе си появата на по-рано посочените по-горе капсули кръгла форма и изпълнен с течност. С течение на времето подобни кисти се увеличава по размер и компактен.

Заслужава да се отбележи, че всеки един от видовете тумори в гърдите е достатъчно опасен. Не винаги има възможност да разкрие патология своите сили, така че за жените е препоръчително да не се игнорира редовни прегледи при маммолога.

Диагностика

Своевременната диагностика на местната кисти е гаранция за успешно и безопасно лечение. В зависимост от размера на патология дейности по дефиниция я наличността се различават.

Така, например, кисти на средни и големи размери може да открие със собствените си сили при палпация на гърдите, а ето и малко образование се определят само чрез провеждане на специални диагностични процедури (УЛТРАЗВУК, мамография и т.н.). Заслужава да се отбележи, че при поява на образувания от всякакъв мащаб трябва да се прибягва до УЛТРАЗВУКОВО изследване, тъй като то ще ви помогне да получите по-подробна информация за наличния патология (точен размер, местоположение, форма, количество и т.н.). Именно диагностични дейности, извършвани от радиация, помагат да се разграничат фиброаденомы от кисти.

Особено сложни случаи може да се наложи провеждане на ядрено-магнитен резонанс на млечната жлеза.

За сигурността на тази процедура все още вървят спорове, но понякога тя просто е необходимо. Не по-малко важно упражнение при диагностиката и анализа на кисти е откриване на папиллом. Ако има такива, често е назначена биопсия ултразвуков сензор, който помага за идентифициране на рак на гърдата в началните етапи в рамките на лабораторията за изследване на взет биологичен материал.

Медикаментозно лечение

В зависимост от редица фактори, възможно определяне лекарствено курс на лечение на кисти на млечната жлеза. Този подход е много подходящ, защото помага без хирургическа намеса да се отървете от новообразувания.

Смисълът на медикаментозна терапия е в потушаването на секрети на пролактин и нормализиране на обменния процес в гърдите, секреция чрез прием на някои лекарства. Най-често възложени лекарства е:

 • Мастодинон – лекарство от растителен произход. Курс на лечение според средство в повечето случаи е около три месеца. След терапевтичен период се извършва повторна диагностика, която определя ефективността на лечението.
 • Кламин – лекарство, направено на базата на полезните вещества от морски водорасли (водорасли). В него се съдържа огромно количество антиоксиданти, рак и имунни компоненти, които оказват положително въздействие върху състоянието на млечните жлези. Лекарството значително намалява растежа на тумори.
 • Индинол – медикаментозно средство, което е създадено на базата на растителни съставки. Има по-силно въздействие върху патология, отколкото Мастодинон, като същевременно е по-дълъг курс на лечение.
 • Мастопол – лекарство за освобождаване от отговорност на хомеопатични. Намерила широко приложение в лечението на многобройни кистообразования малък размер.
 • Мастинол-Эдал – комбинираното лекарство, насочени към «рассасывание» кисти.
READ  В коя седмица се правят 3 УЛТРАЗВУК, различни видове диагностика, обучение и оценка на резултатите от изследването

Освен основните, посочени по-горе лекарства, също така е важно да се вземат средства, насочени към възстановяване на баланса на обмяната на веществата в организма, иммунокомплексные лекарства и «защитници» на клетките на черния дроб.

Заслужава да се отбележи, че за назначаване на лечение на кисти медикаментозными лекарства – привелегатива изключително професионално маммолога.

Избраният курс трябва да отговарят на всички характеристики на появилото образование. Ето защо във всеки индивидуален случай възложени лекарства са различни.

При поява на възпаление често се предписват противовъзпалителни и резорбируеми и други лекарства. Понякога лекарствена терапия е възможна и появата на доста големи кисти, но предварително я пробива и се изпомпва содержимую течност.

Народни методи

Като добавка при медикаментозном лечение на кисти може да прибегне до помощта на народната медицина, но само след консултация с лекуващия лекар. В по-голямата си част домашно приготвени лекарства, насочени към облекчаване на неприятна симптоматика.

Най-честите народни методи за лечение на кисти, представени по-долу:

 • Тинктура от жълт кантарион. Се приготвя чрез варене 25 грама сухо сухоцвета чаша вряща вода за около 5 часа. След изтичане на времето за приготвяне на инфузията трябва да се отцеди. Прилага се лек като компрес на засегнатата област на гърдите (напоена тампон или марля).
 • Пятичасовой компрес от масло и отвара от жълтурчета. Начин на приготвяне се извършва смесване на разтопено масло и бульон в равни пропорции. Прилага средство за пряк прилагането на болната област на гърдите на 4-5 часа, а след това – да се измие.
 • От зеле, листа и масло. Намажете листа на плода зеле разтопеното масло, след което поставете билков компрес и заключете превръзка за през нощта.
 • Зехтин и чесън. Смесете 200 мл олио договора с 10 стрити на прах скилидки чесън. Преди лягане в продължение на един месец приемайте лекарството по една чаена лъжичка.
 • Билкови чайове. Билков чай има успокояващ и релаксиращ ефект върху гърдите.

Всеки от изброените по-горе народни методи може да се използва само като помощ към специалните лекарствата — не си струва за това забравяме.

Премахване на кисти

В случай на невъзможност за използване на консервативно лечение кистообразования специалистите прибягват към назначаването на оперативна терапия. Хирургично отстраняване на кисти се случва често провеждането на пункция сайт.

Въпреки това трябва да се разбере, че подобно събитие е реално само при възможност пробива кисту и при отсъствието в нея на устната никакви плътни образувания. Набоде се провежда достатъчно бързо (за около 30-60 минути) с местна упойка и под контрола на ултразвуково оборудване. След изпомпване на течността от капсулите стените му ще паднат, слипнутся, а след това и изобщо да изчезнат. Полученият биоматериал от кисти задължително се проверява в лабораторията. Изследвания могат да покажат риск от развитие на други заболявания, често по-сериозни.

В случаите, когато за извършване на пункция сайт невъзможно, се назначава хирургическа операция.

Общ процеса на нейното провеждане, както следва:

 • На първо място, се провежда специална подготовка, заключающаяся тества на реакция на организма на жената към различни видове анестезия, както и за редица диагностични дейности. Често се използва местна упойка, в редки случаи – общ.
 • Операцията се извършва хирург само след закриване на ултразвуково изследване, което спомага за правилната маркировка за резекция. Премахване на кисти се извършва с документ за повишена прецизност, така че да не засягат здравите клетки на млечните жлези. След отстраняване на новообразувания се извършва спиране на кървене и послойное шевове на раната.
 • Следоперативния период се характеризира със спазването на всички рехабилитационни дейности, които са възложени от лекар.
 • След отстраняване на кисти, обикновено повторно образованието не се наблюдава.
READ  Как да се научите на кръвна група и rh-фактор: основни техники

Възможни усложнения

Самата киста не носи опасност само за доставка на дискомфорт при палпация. Въпреки това, при поява на кожни и инфекциозни процеси в капсула рискът от усложнения е достатъчно висока. Освен болезнени усещания и общ дискомфорт, тези явления провокира разрастването на кисти до доста по-големи размери.

И пренебрегване на наличието на кисти на млечната жлеза може да доведе до следните усложнения:

 • нагноение
 • деформация жлези
 • развитието на онкологични заболявания
 • появата на тумори

Както виждате, по-лесно се лекува кисту, отколкото да се справят с потенциални усложнения. Още повече, като се има предвид фактът тяхната висока опасност.

Без съмнение, предотвратяване на развитието на патология – най-добрата борба с нея. Толкова щепетильная зона при жените, като гърдите, изисквания към себе си на необходимото внимание и систематичных прегледи при маммолога. Отговорно отношение към здравето на млечните жлези е в състояние изключително положително влияние на състоянието им.

Превенция на появата на кисти се състои в спазване на редица от най-простите съвети, а по-точно:

 1. Носете специални поддържащи (коректив) на сутиени.
 2. Не пийте твърде много кафе и кофеиносодержащих напитки.
 3. Намалете количеството на консумираната сол.
 4. Следете храненето, като цяло.
 5. Правят превантивни масажи и компреси на гърдите.
 6. Опитайте се да не се намира в нестабилно психоэмоциональном състояние дълго време.
 7. Приемайте лекарства за нормализиране на всяко отклонение на хормоналния фон.
 8. Редовно прекарват изследване в клиниката.

В заключение, важно е да се посочи цялата опасност от появата на кистообразований на млечните жлези. Не забравяйте: киста на самата не «ще разреши» (с изключително редки изключения) – така че да се игнорира лечение не е рационално. Своевременно идентифицира и започване на лечение на патология, е възможно да се отървете от нея в кратки срокове и сравнително безболезнено. Здравето ви!

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close